Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si
aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte
aktuální akce v regionu Jihočeský kraj nebo navštivte
Gastronomické akce v celé ČR.
Mezi tradiční podzimní události patří zajisté výlovy rybníků. Rybník Munický v Hluboké nad Vltavou vydá svoje poklady v období od 27. do 29. října 2024. 28. října se v rámci výlovu uskuteční rybářské slavnosti.
Mezi nejzajímavější okamžik patří ráno, v tuto dobu je pohled z hráze na práci rybářů nejatraktivnější. Přípravy na výlov rybníka začínají mnohem dříve, tzv. strojením. Baštýř strojí rybník den až měsíc před samotným výlovem, záleží na velikosti rybníka a výpustního zařízení. Ryba se postupně stahuje do loviště.
Den před termínem výlovu rybáři staví nádobí, tzn. přistavují se kádě, brakovnice, nakladač atd. Přípravy vrcholí. V brzkých ranních hodinách proběhne slavnostní zahájení výlovu dle staré rybářské tradice předáním rybářského práva vedoucímu party.
Rybáři rozdají síť zvanou nevod, a tím se zahájí zátah. Tažením nevodu pěšáky a hajnými za provázek (tj. lano uvázané za žezlo nevodu) se nabírá ryba v lovišti. Pokud je v něm dostatek ryb, zátah se ukončí a ryba se do nevodu uzavře. Nevod se přitáhne před kádiště a zjadří se (nevod se otevře). Poté rybáři vydávají ušlechtilou rybu, v našem případě se jedná o dravce.
Začíná vydávání ryby z nevodu (na velkých rybnících mechanickým keserem) na třídící stůl, kde rybáři rybu dotřídí ručně. Ze stolu se pouští do zavěšeného koše na mincíři, naváží se 1q a z koše se ryba vypouští do vertikálního nakladače. To často trvá celý den, dokud je v nevodu ryba. Nakladač rybu vyveze do beden nákladního auta, které směřuje rovnou na sádky či do dalšího rybníka. Na sádkách je ryba po určité době sádkování připravena k prodeji.
U příležitosti výlovu Munického rybníka proběhnou 28. 10. rybářské slavnosti.
Program na hrázi:
- 7.00 První zátah
- 10.30 Zahájení slavností Ing. Vladimírem Kaiserem
- 10.35 Slavíčci – dětský sbor ZŠ Hluboká
- 11.05 Kapela Kobři – country kapela z ČB
- 12.05 Šéfkuchař Vladimír Tůma – Renesanční kuchyně: Schwarzenberský rybí salát
- 12.40 Kapela Kobři
- 13.40 Šéfkuchař Vladimír Tůma
- 14.15 Kapela Kobři
Trhy na hrázi rybníka po celý den.