V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.
Okruh "
Jak se pivo vaří" začíná přímo v srdci
pivovaru Gambrinus, ve zrekonstruované Varně z roku 1869. Hned zkraje nabízí návštěvníkům na probuzení smyslů
malou degustaci. Hosté pivovaru si mohou mimo jiné prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet
školu čepování. Návštěvu pivovaru lze objednat na gambrinus.cz nebo přímo v Návštěvnickém centru na nádvoří
Plzeňského Prazdroje.
Legendární spodně kvašený ležák Pilsner Urquell
už jistě důkladně znáte. Nejvyšší čas blíže se seznámit také s jeho mladším bratrem – pivem Gambrinus! Prohlídková trasa Jak se pivo vaří, nejnovější z návštěvnických tras Plzeňského Prazdroje, nabízí jedinečnou možnost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu
pivovaru Gambrinus, dozvědět se mnoho zajímavého z jeho historie a současnosti.
Věděli jste například, že název pivovaru i řízného piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků? Původní První plzeňský akciový pivovar, dnes Gambrinus, v roce 1870 založilo 20 významných podnikatelů v čele s věhlasným Emilem Škodou. V roce 1909 bylo zdejší pivo nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Ovšem za deset let, se vznikem samostatného Československa, byla registrována nová ochranná známka – Plzeňský Gambrinus.
Devadesátiminutová prohlídka pivovaru Gambrinus
Jak se pivo vaří začíná u
návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, odkud vás autobus zaveze přímo za sládkem, kde vás hned na uvítanou čeká malá ochutnávka. Ve smyslové expozici si můžete zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné
ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Podíváte se do historické i současné
varny Gambrinusu, navštívíte mimořádně zachovalou
rozkvasnou spilku, kde zjistíte, jak pivo kvasilo v minulosti. U cylindrokónických tanků naopak objevíte, jak kvasí pivo dnes pomocí nejnovějších technologií a ochutnáte ještě
zrající pivo. Na závěr prohlídky se vrátíte do
historické varny z roku 1869, kde se dozvíte více o tolik důležité péči o pivo a stylech čepování.Plnoletí návštěvníci ochutnají nepasterizovaná a
nefiltrovaná piva Gambrinus a také aktuální pivo z Volby sládků Plzeňského Prazdroje.
Objevte tajemství výroby piva v historickém pivovaru Gambrinus, včetně degustací a školy čepování piva s bohatou historií.
Okruh zahrnuje návštěvu historické i současné varny pivovaru Gambrinus, senzorickou prezentaci surovin, školu čepování piva a ochutnávky nepasterizovaných a nefiltrovaných piv.
Prohlídka začíná u návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, odkud jsou návštěvníci převezeni autobusem přímo do pivovaru.
Prohlídka trvá devadesát minut.
Dozvíte se o založení pivovaru v roce 1870 skupinou 20 významných podnikatelů a o historii ochranných známek pivovaru.
Během smyslové expozice ochutnáte skutečné ingredience, se kterými pivovar Gambrinus pracuje.
Původní První plzeňský akciový pivovar, dnes Gambrinus, byl založen v roce 1870 skupinou významných podnikatelů v čele s Emilem Škodou.
Ochutnáte různé nepasterizované a nefiltrované piva, včetně aktuálního piva z Volby sládků Plzeňského Prazdroje.
Zjistíte, jak pivo kvasilo v minulosti v rozkvasné spilce a jaké moderní technologie kvašení se používají dnes.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.