V roce 1842, 5. října v pět hodin ráno, založil sládek Josef Groll v nově postaveném
plzeňském pivovaru první várku plzeňského piva. To později inspirovalo sládky na celém světě a vznikla tak
největší pivní kategorie Pils, Pilsner, Pilsener. Originál se ale vaří pouze v
Plzni podle původní receptury a předepsaných postupů. A z
Plzně ho pak v té nejvyšší kvalitě pivovar dodává do hospod a obchodů v Česku i zahraničí. Oslavit plzeňskou tradici vaření piva mohou všichni příznivci zlatavého moku v
sobotu 5. října 2024.
Pilsner Fest, na který každoročně míří desetitisíce příznivců plzeňského ležáku, je už tradičně
jednou z nejvýznamnějších událostí v
regionu. Je součástí kulturního života
Plzně i dlouhodobé spolupráce města a
pivovaru. Jedním z vrcholů bude i letos
tradiční přípitek, který se uskuteční symbolicky v
18:42, kdy zástupci
pivovaru společně s gratulanty slavnostně narazí dubový sud s nefiltrovaným pivem. Tentokrát však Prazdroj k přípitku přizval i vybrané
restaurace a hospody po celém Česku a Slovensku, aby se připojily k oslavě výročí a společně se svými štamgasty si připily plzeňským pivem.
Plzeňský pivovar vyzývá všechny, kdo mají rádi plzeňský ležák, aby si společně připili plzeňským pivem 5. října v 18:42 a fotku nebo video přípitku sdíleli na sociálních sítích. Třeba se podaří společně vytvořit rekord.
Co si pro vás letos Pilsner Fest přichystal
Velkým lákadlem
Pilsner Festu je i letos bohatý
hudební program, na hlavním pódiu se postupně vystřídají
Buty,
Xindl X, Top Dream Company,
Monkey Bussines a Sto zvířat. Návštěvníci se mohou těšit na filtrovaný i nefiltrovaný
Pilsner Urquell. Po celou sobotu ho budou čepovat nejlepší čeští výčepní, finalisté i vítězové prestižní soutěže
Master Bartender. Na jednom místě, konkrétně v mezinárodním stanu, se sejdou ti
nejlepší výčepní. Jsou zárukou, že návštěvníci
Pilsner Festu dostanou perfektně ošetřené a načepované pivo.
Milovníkům dobrého jídla nabídne
festival nejen
řadu stánků a stanů se specialitami i festivalovou klasikou, ale také
kuchařskou show, kterou povedou špičkoví čeští kuchaři
Jan Punčochář z pražské restaurace U Matěje a Pavel Švestka, člen Českého národního týmu kuchařů. Jejich menu nabídne v době festivalu i pivovarská
Hospoda Na Spilce. V tematickém stanu pak budou probíhat
rozhovory Pavla Anděla se zajímavými hosty, mezi jinými s emeritním
vrchním sládkem Václavem Berkou nebo ekonomem a filozofem Tomášem Sedláčkem.
Výstava automobilů a zajímavé prohlídky
Pro zájemce o historii bude připravena
výstava dopravních prostředků, které dříve dopravovaly plzeňský ležák do blízkých i vzdálených hospod. A chybět nebudou ani speciální
festivalové prohlídky míst a objektů, které hrály důležitou roli v historii
pivovaru. Kromě historické i současné varny nahlédnou návštěvníci i do
bednárny, kde své řemeslo předvedou
pivovarští bednáři, nebo do sklepů, kde ochutnají
nefiltrované pivo nebo se zastaví v takzvané
lednici s ukázkou téměř zapomenutého řemesla
ledařů.
Druhá prohlídka zavede návštěvníky do
interiéru budovy generálního ředitelství, která není veřejnosti běžně přístupná. Součástí této trasy bude i návštěva prostor bývalé legendární restaurace Prazdroj, kde si mohou zájemci
načepovat pivo i ochutnat mladinu a sladinu.