Jihočeská univerzita nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se konají v minipivovaru zemědělské fakulty.
Jihočeská univerzita připravila pro zájemce z řad veřejnosti ojedinělé
kurzy vaření domácího piva, které pořádá ve svém moderním minipivovaru.
Kurzy jsou vedeny zkušeným sládkem minipivovaru. Lze je po dohodě zaměřit nejenom na samotné
praktické vaření piva, ale můžete se vrhnout i na
teoretickou přípravu na vaření, čistění a desinfekci provozu, úvod do problematiky pivních druhů, také aktuální informace ohledně
legislativy k minipivovarům a domácímu vaření. Případně informace o technologiích využívaných v pivovarnictví.
Každý účastník je povinen zajistit si před absolvováním kurzu zdravotní průkaz, jinak mu nemůže být umožněn vstup do prostoru varny. Dále doporučujeme pracovní oděv a voděodolnou obuv.
Varianta 1: Výroba piva – profesionální technologie
Základní kurz, v rámci kterého si účastníci uvaří jednu várku většinou spodně kvašeného ležáku. Kurz trvá mezi 10–12 hodin. Účastník obdrží před kurzem teoretické podklady k výrobě vařeného typu piva a na pozici pomocného sládka se zapojí do výroby. Tento kurz probíhá na profesionální varně o obsahu 200 L. Kurzu se mohou účastnit jak pivní nadšenci, pro které bude zážitek pomáhat při vaření piva a dozvědět se více o technologických postupech a chemických procesech na základě kterých se pivo vyrábí. Tak profesionálové, kterým, po poradě se sládkem nabízíme možnost vyzkoušet vlastní recepturu.
Kurz probíhá pravidelně (vždy je třeba nejprve ověřit obsazenost!), každý čtvrtek od 7.30 v Minipivovaru FZT JU.
Cena: 2 500 Kč
Varianta 2: Výroba piva a sanitace varny
Rozšířený kurz trvá dva dny a jeho součástí je jednak výše popsaná účast na výrobě aktuálně vařeného pivního druhu (první den) a sanitace varny.
Kurz začíná ve čtvrtek 7.30 a v pátek v 8.00 v Minipivovaru FZT JU, celková předpokládaná délka kurzu je 18–20 hodin.
Cena: 5 000 Kč
Varianta 3: Výroba piva – domovárečná technologie
Kurz domácího vaření (Homebrewing). Tento kurz je určen pro pivní nadšence, kteří si chtějí vyzkoušet uvařit vlastní pivo bez použití profesionální technologie. Vaření probíhá v laboratoři Minipivovaru FZT JU a je realizováno pomocí běžně dostupných prostředků (hrnce, síta, vařiče) nicméně z profesionálních surovin a za použití klasické receptury, nevaří se ze sladinových či mladinových koncentrátů, ale ze šrotovaného sladu, chmelových peletek a vody, zájemci tedy projdou všemi technologickými kroky výroby jako při vaření na profesionálních technologiích aplikovaných na domácí podmínky.
Termíny dle domluvy většinou v úterý.
Cena: 3 500 Kč
Uvařené pivo si účastníci odnášejí domů.
Varianta 4: Pivovarník – Sladovník
Kurz je určen pro odbornou i laickou veřejnost, jedná se o nejnáročnější kurz, který probíhá v rámci celoživotního vzdělávání na FZT JU (FZT JU je jedinou autorizovanou osobou v ČR, která tento kurz nabízí), zájemce zde absolvuje 100 hodin teoretické výuky a 50 hodin praktické výuky, v rámci kterých uvaří na pozici pomocného sládka 10 várek piva. Kurz je zaměřen na přípravu k dílčím zkouškám profesní kvalifikace: Pracovník spilky a pivovarského sklepa (29-100-H), Pracovník stáčíren piva (29-099-H) a Pracovník varny pivovaru (29-059-H). Tento kurz je zakončen uvedenými zkouškami profesní kvalifikace, a pokud je účastník složí, bude mu vystaveno osvědčení o úplné profesní kvalifikaci, po jehož předložení lze žádat o živnostenský list (bez nutnosti dokládat roční praxi v pivovaru) v oboru: Pivovarník sladovník, který umožňuje vedení či vybudování minipivovaru. Průběh kurzu podléhá harmonogramu aktuálního akademického roku.
Termíny individuální, vždy pro tři uchazeče.
Cena kurzu je 42 000 Kč.
Přihlásit se lze na níže uvedeném e-mailu.