Název festivalu Pivo na Náplavce se mění na
Pivo v Tržnici. Celkem
40 tuzemských minipivovarů představí své pivní speciály v první polovině září v
Pražské tržnici v Holešovicích v
Praze 7. Holešovická tržnice nabízí oproti
náplavce lepší hygienické zázemí, možnost se schovat do stínu pod stromy a parkování pro pivovary i návštěvníky přímo v místě konání.
Festival vypukne v
pátek 11. září ve 14 hodin. V
sobotu mohou návštěvníci dorazit už v
10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá do 22. hodiny.
Novinkou bude host festivalu – tím se letos stane národní
pivovar Budvar. Z velkých pivovarů se jedná o jediný řemeslný pivovar, ve kterém technologické postupy při výrobě piva probíhají tradičně, nikoliv například ve zkrácených lhůtách, při výrobě je používán výhradně hlávkový chmel, nikoliv granule, které používá většina tuzemských pivovarů, pivo dozrává v ležáckých tancích. Navíc je blízkým partnerem šesti minipivovarů a pomáhá jim s distribucí piva.
Způsob degustace piv zůstává i pro letošní ročník stejný. Během všech ročníků se pivo pije
výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků a navíc pivo ze skla chutná lépe. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají ani letos.
Pivo v Tržnici je degustačním festivalem, pít se tedy bude
maximálně po třetinkách. Chybět nebude ani novinka předloňského ročníku, která měla u návštěvníků velký úspěch – možnost
degustace i po 0,15 litru. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je
koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu a propisky. Set bude stát
100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu.
Festivalové pivo a další lahůdky
Chybět nebude ani
festivalové pivo – várka piva uvařeného speciálně pro festival. Letos tak bude na čepu
Holešovický beyk – nefiltrovaná a nepasterovaná spodně kvašená světlá třináctka. Tu k příležitosti konání festivalu v objemu 500 litrů uvařil Pivovar Starokladno, nejoblíbenější pivovar loňského ročníku festivalu. Název byl zvolen proto, že v prostorách
Pražské tržnice bývala dříve jatka, navíc hned u hlavního vstupu se nacházejí dvě plastiky mužů s býkem.
Vedle stánků s pivem bude na místě dalších 15 stánků s gastronomií hodící se právě ke zlatavému moku. Po oba dny jsou pro návštěvníky připraveny například
burgery, stařené biomaso, pastrami sendviče, sendviče s grilovaným sýrem a BBQ masy a domácí slaninou, součástí bude i indonéská kuchyně, pizza z pece, grilovaná žebírka, vepřové a jehněčí klobásy, teplá uzená krkovička a mnoho dalšího. Na své si přijdou i vegetariáni, pochutnat si budou moci na špenátové pitě, grilované cuketě nebo grilovaném lilku. Některé z pivovarů nabídnou své
vlastní limonády.