Polná nabízí tradičně začátkem září nejen samotnou
pouť na Husově náměstí, ale také
výstavy instalované v prostorách Muzea Vysočiny pobočce
Polná, v areálu
polenského hradu se koná
jarmark a trh s řemeslným zbožím, občerstvením a posezením. Těšit se můžete i na
kostýmované prohlídky, přehlídky
dravců, prohlídky muzea a samozřejmě také na hudební vystoupení.
Kromě toho návštěvníky
Polné čekají
pouťové atrakce a stánky na náměstí, mše svaté a taneční zábavy. Děti určitě potěší
historický kolotoč. Hlavní roli při těchto slavnostech hrají
samozřejmě
mrkvance, které daly celé akci jméno. Jde o pečivo plněné strouhanou mrkví, které během slavností můžete ochutnat v několika různých variantách, neboť jeho
receptura se mění rodinu od rodiny.
Recept na Mrkvance paní Novákové z Polné
Ingredience: Těsto – mouka (hladká i polohrubá), sůl, vanilkový cukr, citrónová kůra, kvasnice, mléko, hera, máslo, cukr moučka, vejce, hrozinky. Náplň – mrkev (karotky), cukr, máslo, pepř.
Těsto: do 25 dkg mouky přidáme sůl (trošku) a podle chuti vanilkový cukr, 1 kostku rozdrobených kvasnic, 250 ml vlažného mléka a necháme vykynout. Až těsto vykyne, přidáváme postupně 75 dkg mouky střídavě s 250 ml vlažného mléka (více), 3 celá vejce, citrónovou kůru, hrozinky a nakonec rozpuštěné máslo s herou. Zamícháme dohromady a necháme chvíli v klidu.
Náplň: nastrouháme 1 kg mrkve (karotky). Když je suchá (bez šťávy) přidáme 1 – 2 lžíce vody. Dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a necháme přes ¼ hod. dusit. Potom vsypeme 1 – 2 lžíce cukru a špetku pepře, přidáme lžíci syrového másla a necháme ještě 3 min. dusit. Máslo ani mrkev se nesmí připálit. Necháme vychladnout.
Mrkvance: na pomoučněný vál dáváme lžící těsto a děláme z něj placičky (cca 1 cm silné). Na placičky dáváme hodně mrkve a vytváříme bochánky. Dáváme na plech zavázanou stranou dolů a necháme ještě chvíli vykynout. Rozšleháme vejce s trochou mléka a potřeme jím mrkvance. Poté je posypeme celým mákem a dáme péct. Když jsou červené, tak je vyndáme. Nesmíme je připálit. Až trochu vychladnou, potíráme nerozpuštěným máslem tak, aby se vytvořila vrstvička polevy. Potom podle chuti pocukrujeme. Hotové mrkvance můžeme rovnou podávat.
Navštivte tradiční Mrkvancovou pouť na Husově náměstí v Polné s bohatým programem, specialitami a historickými atrakcemi.
Světový den mrkve se slaví každý rok 4. dubna.
Mrkvance je tradiční pečivo plněné strouhanou mrkví, jehož receptura se liší rodinu od rodiny.
Mrkvancová pouť se tradičně koná na začátku září na Husově náměstí v Polné.
Návštěvníci mohou zažít ohňovou show, večerní zábavu, kostýmované prohlídky, přehlídky dravců, a další kulturní a hudební vystoupení.
Pro těsto jsou potřeba mouka, sůl, vanilkový cukr, citrónová kůra, kvasnice, mléko, hera, máslo a cukr moučka.
V Polné můžete navštívit například Starou polenskou školu, Chrám Nanebevzetí Panny Marie, hrad a zámek Polná, nebo Židovské památky včetně synagogy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.