Dříve lidé věnovali přípravě jídel i jejich konzumaci mnoho času, využívali obědy a večeře jako příležitosti pro setkání s přáteli a vychutnávali si je, domácnosti i restaurace kupovaly suroviny od lokálních malovýrobců, kteří je nijak chemicky neupravovali a starali se o jejich vysokou kvalitu. Dnes se většina lidí stravuje ve spěchu, často ve fastfoodech nebo levných restauracích. Logem Slow Food je stylizovaný šnek, který symbolizuje právě pomalost.
Hnutí Slow Food založil v Itálii roku 1986 Carlo Petrini (italský novinář, znalec vína a gastronomie) jako protest proti otevření pobočky řetězce McDonald’s v Římě. Během následujících 22 let hnutí Slow Food získalo přes 80 000 členů. Cílem hnutí je zvrátit dnešní negativní gastronomické trendy, a to především:
propagací alternativního přístupu ke kultuře stolování a jídlu jako takovému (jídlo by mělo být kvalitní a mít vynikající chuť, být připravené šetrně k životnímu prostředí a v čistotě, nemělo by být geneticky modifikované ani přeplněné chemickými látkami)
bojem proti globalizaci v oblasti gastronomie a ochranou biodiverzity (snaha přesvědčit lidi o důležitosti původu produktu a podporováním lokálních producentů kvalitních potravin)
vzděláváním široké veřejnosti v oblasti gastronomie
Do hnutí Slow Food se může jednotlivec zapojit několika způsoby:
stát se členem místního Convivia (název pro organizační jednotku hnutí). V ČR se nacházejí dvě – v Praze Convivium "Prague" – Slow Food a v Němčičkách Convivium Morava – Slow Food
jako producent požádat o zařazení do některého z programů hnutí Slow Food na ochranu biodiverzity
stát se sponzorem
Tipy kudyznudy.cz na výlet:
Světový trend už i v Praze – Slow Food v restauraci La Degustatione
Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair.
Prožijte nevšední zážitek při projížďce na kole po vinařských stezkách Mikulovska nebo tématickém zájezdu za kvalitním jiskřivým vínem, spojeným s prohlídkou vinařství (výroba slámových vín), řízenou degustací pod vedením zkušeného someliéra a kulinářský zážitek ve stylu slow food.
Centrum Veronica Hostětín – Zelená inspirace z Bílých Karpat
V Hostětíně najdete první certifikovaný „ekopenzion“ na Moravě. Do malé vesničky Hostětín, která je proslavená svými ekologickými projekty, můžete přijet na dovolenou, za vzděláním či na pobytovou akci. Je to ráj milovníků čisté přírody, klidu, turistiky a vyznavačů šetrnějšího vztahu k přírodě.