ÚvodAktualityKvalitnější život se Slow Food
Prague Beer Museum
Gurmánská turistika

Kvalitnější život se Slow Food

  • 1. dubna 2010
Při svých cestách se občas setkáte s pojmem Slow Food, někdy doprovázeným obrázkem šneka. Víte ale, co tato značka znamená? Kvalitní potraviny a pokrmy, ochranu životního prostředí a regionálních odlišností. Hnutí Slow Food si klade za cíl změnit přístup dnešní společnosti ke kultuře stravování, pokrmům i surovinám, z nichž se připravují.

Dříve lidé věnovali přípravě jídel i jejich konzumaci mnoho času, využívali obědy a večeře jako příležitosti pro setkání s přáteli a vychutnávali si je, domácnosti i restaurace kupovaly suroviny od lokálních malovýrobců, kteří je nijak chemicky neupravovali a starali se o jejich vysokou kvalitu. Dnes se většina lidí stravuje ve spěchu, často ve fastfoodech nebo levných restauracích. Logem Slow Food je stylizovaný šnek, který symbolizuje právě pomalost.

Hnutí Slow Food založil v Itálii roku 1986 Carlo Petrini (italský novinář, znalec vína a gastronomie) jako protest proti otevření pobočky řetězce McDonald’s v Římě. Během následujících 22 let hnutí Slow Food získalo přes 80 000 členů. Cílem hnutí je zvrátit dnešní negativní gastronomické trendy, a to především:

  • propagací alternativního přístupu ke kultuře stolování a jídlu jako takovému (jídlo by mělo být kvalitní a mít vynikající chuť, být připravené šetrně k životnímu prostředí a v čistotě, nemělo by být geneticky modifikované ani přeplněné chemickými látkami)
  • bojem proti globalizaci v oblasti gastronomie a ochranou biodiverzity (snaha přesvědčit lidi o důležitosti původu produktu a podporováním lokálních producentů kvalitních potravin)
  • vzděláváním široké veřejnosti v oblasti gastronomie


Do hnutí Slow Food se může jednotlivec zapojit několika způsoby:

  • stát se členem místního Convivia (název pro organizační jednotku hnutí). V ČR se nacházejí dvě – v Praze Convivium "Prague" – Slow Food a v Němčičkách Convivium Morava – Slow Food
  • jako producent požádat o zařazení do některého z programů hnutí Slow Food na ochranu biodiverzity
  • stát se sponzorem

Tipy kudyznudy.cz na výlet:
Světový trend už i v Praze – Slow Food v restauraci La Degustatione

Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair.


Prožijte nevšední zážitek při projížďce na kole po vinařských stezkách Mikulovska nebo tématickém zájezdu za kvalitním jiskřivým vínem, spojeným s prohlídkou vinařství (výroba slámových vín), řízenou degustací pod vedením zkušeného someliéra a kulinářský zážitek ve stylu slow food.

Centrum Veronica Hostětín – Zelená inspirace z Bílých Karpat

V Hostětíně najdete první certifikovaný „ekopenzion“ na Moravě. Do malé vesničky Hostětín, která je proslavená svými ekologickými projekty, můžete přijet na dovolenou, za vzděláním či na pobytovou akci. Je to ráj milovníků čisté přírody, klidu, turistiky a vyznavačů šetrnějšího vztahu k přírodě.
Vinařství Víno Marcinčák – objevte s námi kouzlo spojení vína a kulinářského umění Gurmánská turistika

Vinařství Víno Marcinčák – objevte s námi kouzlo spojení vína a kulinářského umění

Prožijte nevšední zážitek při projížďce na kole po vinařských stezkách Mikulovska nebo tématickém zájezdu za kvalitním jiskřivým vínem, spojeným s prohlídkou vinařství (výroba slámových vín), řízenou degustací pod vedením zkušeného someliéra a kulinářský zážitek ve stylu slow food.

La Degustation Bohême Bourgeoise Gurmánská turistika

La Degustation Bohême Bourgeoise

Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny.

Další aktuality

Bzenecké vinobraní nabídne vinařské slavnosti ve městě Bzenecké lipky

Využijete v pátek a sobotu 20. až 21. září 2024 možnost se seznámit s historickými tradicemi předků, užít si pestré kroje Slovácka a prožít si všudypřítomnou lidovou muziku četných hudců ve Bzenci. Dobré bzenecké víno zachutnalo již nejedné známé osobnosti. Při svých cestách zde zastavili básník Petr Bezruč, mistr Josef Suk, malíř Mikoláš Aleš, ale i Auguste Rodin, Svatopluk Čech, F. X. Šalda a jiní.
18. září 2024 15:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

O víkendu bude v Boskovicích vonět husí pečínka: ochutnáte i husí játra nebo chleba s husím sádlem

Boskovice, malebné město uprostřed Moravy svého času proslulo vyhlášeným chovem husí. Už o víkendu 21. a 22. září 2024 se tu koná další ročník stále oblíbenějších slavností, které připomínají někdejší proslulost boskovických chovů husí, ceněných zejména na vídeňských trzích. Pečené husy, husí paštiky a chleba s husím sádlem táhnou ale stále. Během slavností skončí každoročně na pekáči přes 250 hus. Přijeďte ochutnat pravé husí hody!
18. září 2024 13:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Moravská metropole patří jazzu – začíná JazzFestBrno

Milovníci jazzu se od 17. září do 22. října 2024 mohou těšit na skvělé muzikanty a nezapomenutelnou atmosféru mezinárodního jazzového festivalu Jazzfest Brno. Do moravské metropole přijede jeden z největších jazzových kytaristů všech dob Al Di Meola, americký zpěvák, kytarista a skladatel José James, těšit se můžete také na Cabaret des Péchés nebo Jiřího Slavíka a jeho Polka-boys.
17. září 2024 17:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Brno nostalgické: hrad Špilberk zve na výstavu Obraz města v proměnách staletí

Muzeum města Brna zve zájemce o historii na výstavu s názvem „Brno nostalgické: Obraz města v proměnách staletí“, která se uskuteční od 19. září 2024 do 30. března 2025 na hradě Špilberku. Tato výstava návštěvníkům přiblíží historický vývoj Brna prostřednictvím vedut, tedy uměleckých topografických vyobrazení města, které zachycují jeho proměny během staletí. Nejde však jen o historický pohled – moderní výstava vizuálně atraktivní a plná interaktivních prvků, vtáhne návštěvníky do atmosféry minulých dob.
17. září 2024 12:00
Památky, Jihomoravský kraj

Titul Vinař roku České republiky 2024 patří Vinařství Jiří Uherek

Na základě hodnocení mezinárodních komisí, které posuzovaly výhradně kvalitu vín byl koncem srpna vyhlášen na Žofíně vítěz soutěže Vinař roku České republiky, kterým se pro rok 2024 stal Jiří Uherek ze Sudoměřic. Ten navíc získal i ocenění za Nejlepší rodinné vinařství v soutěži a dokonce i Titul Národního Šampiona bílých vín!
16. září 2024 18:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Tour de burčák se pojede po vinařských stezkách Kyjovska

Seriál výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách protíná cílovou pásku. Poslední zářijovou sobotu 28. 9. 2024 čeká sportovně laděné turisty "Tour de burčák po vinařských stezkách Kyjovska". Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připraveny jsou tři trasy různých délek a obtížností, na všech najdete řadu zastávek na zajímavých místech Moravského Toskánska.
15. září 2024 15:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Dny židovské kultury v Mikulově budou plné kulturních i gastronomických specialit

Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie, život v současném Izraeli, to vše připomene již čtrnáctý ročník festivalu Dny židovské kultury. Ten se na různých místech v Mikulově uskuteční ve dnech 19. do 22. září 2024.
11. září 2024 6:47
Památky, Jihomoravský kraj

Amatérská jeskyně v Moravském krasu zve na prohlídky – slaví letos 55 let

Před pětapadesáti lety, začátkem roku 1969, objevili speleologové v Moravském krasu Amatérskou jeskyni, nejdelší jeskynní systém České republiky. Měří přes 40 km a řadí se do první stovky nejdelších jeskynní světa. Při této unikátní příležitosti letos speleologové mimořádně otevřou část jeskyně veřejnosti k nahlédnutí. Amatérskou jeskyni zpřístupňují ochranáři jen při mimořádných příležitostech.
11. září 2024 6:00
Zážitky, Jihomoravský kraj