ÚvodAktualityMasné krámy návštěvníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní
Masné krámy návštevníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní už celé 2 roky
Gurmánská turistika

Masné krámy návštěvníky lákají nejen nabídkou piva, ale i dobrou kuchyní

  • 14. prosince 2009
Známá českobudějovická restaurace Masné krámy oslavila dva roky od zahájení provozu po celkové rekonstrukci a modernizaci. Od roku 2002 do roku 2007 byla restaurace téměř 5 let uzavřena. Jak ukazují uplynulé dva roky, Masným krámům se podařilo navázat na svou slavnou tradici. Díky dokonale ošetřenému a kvalitně čepovanému pivu z Budějovického Budvaru a rozličným gastronomickým akcím se znovu staly součástí veřejného života v Českých Budějovicích a oblíbeným místem k setkávání přátel.
Nebýt Karla IV. a jeho zákazu z roku 1364 týkajícího se prodeje masa v boudách na náměstí, nikdy by v Českých Budějovicích nevznikly Masné krámy. V polovině 16. století získaly renesanční podobu, která se z větší části zachovala dodnes. Přestavba objektu na restauraci proběhla v roce 1953 podle projektu J. Fridy. Od té doby Masné krámy a Budvar patří k sobě. Kvůli následkům velké povodně v roce 2002 byla restaurace uzavřena a trvalo dlouhých 5 let, než Masné krámy obnovily svou tradici. Tradici založenou na pohostinnosti a výborném čepovaném pivu Budvar.

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° – 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Více informací:

Restaurace navazuje na tradici opřenou o pohostinnost v jižních Čech, na proslulou kuchyni, která se zakládá na staročeských recepturách, a světoznámou značku piva Budweiser Budvar.
Masné krámy – známá českobudějovická restaurace Gurmánská turistika

Masné krámy – známá českobudějovická restaurace

Restaurace s proslulou kuchyní si zakládá na staročeských recepturách, a na světoznámé značce piva Budweiser Budvar. V dávné minulosti sloužil objekt k prodeji masa a masných výrobků. Oblíbená českobudějovická restaurace je zde od roku 1953.

Další aktuality

Tipy, jak poznat Holašovice: cesta k tradicím a kultuře starých časů

Selské baroko tradičního českého venkova, folklórní tradice dávných dní a příjemná vesnická pohoda, to vše v sobě skrývá vesnička Holašovice v jižních Čechách nedaleko Českých Budějovic. Vydejte se s námi za selským skvostem pod ochranou UNESCO.
23. listopad 2024 0:38
Zážitky, Jihočeský kraj

Zámecká slavnost vína v Českém Krumlově nabídne ta nejlepší vína

Festival vína Český Krumlov nabídne v sobotu 23. listopadu 2024 dlouho očekávanou a veřejností velmi oblíbenou Zámeckou slavnost vína. Návštěvníci degustační a prodejní přehlídky vín se od 14:00 do 23:00 hod. v Zámecké jízdárně mohou těšit na degustaci mnoha vzorků vín z Itálie, Španělska, Rakouska, Německa a samozřejmě i z Moravy.
19. listopad 2024 8:00
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj

Kdysi zakázaný pravý břeh Lipna odkrývá unikátní přírodu a historické skvosty

Kdysi z velké části zakázaný a téměř neprodyšně uzavřený pravý břeh lipenského jezera nedaleko hranice s Rakouskem dnes odkrývá návštěvníkům svou unikátní přírodu a historické skvosty v celé kráse. Kouzlo této oblasti s řadou obnovených či stále ještě obnovovaných kulturních památek ocení hosté napříč generacemi, a co je podstatné: celoročně.
16. listopad 2024 15:00
Příroda, Jihočeský kraj

Hradní muzeum v Českém Krumlově je otevřeno i během zimních měsíců

Vydejte se na putování časem! Hradní muzeum v Českém Krumlově vás zavede do dob pánů z Krumlova, Rožmberků a dalších významných šlechticů, kteří v průběhu staletí sídlili v Českém Krumlově a měnili jeho tvář. K vidění je množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů, v kinematografu pak můžete shlédnout filmy z počátku 20. století. Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století.
16. listopad 2024 9:00
Památky, Jihočeský kraj

Táborská zoo vítá nové vzácné přírůstky – lva bílého a mývala severního

Místo svatého Martina na bílém koni mají v Zoo Tábor bílého lva. Tito vzácní savci se v přírodě vyskytují jen v počtu přes deset jedinců. Na začátku listopadu táborská zoo přivítala lva Gandalfa. Dorazil s samicí Aishou, jejíž zbarvení je standardní. Zoo pro ně postavila nový výběh. Dvojice více času tráví v teple v ubikaci, přesto je možné je zahlédnout i venku. Zoo Tábor je otevřena v listopadu každý víkend od 9 do 16 hodin.
15. listopad 2024 10:00
Příroda, Jihočeský kraj

Jihočeskou metropoli rozzáří Českobudějovický advent

Již v pondělí 18. listopadu 2024 odstartují tradiční vánoční trhy na hlavním náměstí Přemysla Otakara II. v jihočeské metropoli a s nimi symbolicky začne i advent na Budějovicku, který potrvá až do 6. ledna 2025. Program je jako každoročně velmi bohatý a zajímavý. Obyvatelé i návštěvníci krajského města si znovu užijí originální koncepci pojetí adventních trhů, v jejichž středu bude unikátní ledové kluziště kolem Samsonovy kašny. Stánky budou mít otevřeno denně od 10:00 do 22:00 hodin. Loni malebné adventní městečko inspirované jihočeskou architekturou ocenil britský deník The Times, který Českobudějovický advent zařadil mezi deset nejkrásnějších adventních trhů v Evropě.
14. listopad 2024 6:00
Zážitky, Jihočeský kraj

Na Českobudějovicko přiletí Svatomartinská husa: nenechte si ujít gastronomické lahůdky

Husa upečená dozlatova podávaná se zelím a knedlíky, ale také další tradiční speciality, jako je například kaldoun, to jsou neodmyslitelné komponenty svatomartinských hodů. Období od 6. do 17. listopadu 2024 nebude pro jihočeské husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. Restauratéři zvou na husí pokrmy po celý týden. Svou návštěvu si předem zarezervujte, volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli.
4. listopad 2024 12:25
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj

Podzimní hradní slavnosti na Nových Hradech lákají na bohatý program

Na hradě v Nových Hradech bude probíhat v sobotu 26. října 2024 již tradiční podzimní hradní slavnost. Můžete se těšit na hrané příběhy, Svatohubertskou mši, ukázky praktické lovecké hudby, vábení zvěře, sokolníky, loveckou kynologii, prohlídky hradu a mnoho dalšího.V pondělí 28. října bude na Nových Hradech také otevřeno! A na prohlídku můžete zavítat až do neděle 3. listopadu 2024.
26. říjen 2024 10:32
Památky, Jihočeský kraj