
Vinaři nejen na
jihu Moravy mohou od 1. srpna 2025 začít prodávat
první letošní burčák, částečně zkvašený hroznový mošt většinou vyrábí
z velmi raných odrůd. Nejdříve se v prodejních stáncích objevuje částečně zkvašený hroznový mošt odrůd Augustovskij a Irsai Oliver. Poté se pokračuje muškátem, ten je v burčákové sezóně nejčastější odrůdou. Poslední burčáky se dělají z Veltlínu.
Mezi prvními vinařstvími, které burčáky každoročně nabízí patří trasičně
prodejna Vinařská pohotovost vinařství
Chateau Valtice – Vinné sklepy ve Valticích. Vinařství již v srpnu sklízí hrozny odrůdy Augustovskij a připravuje z ní lahodný burčák. K jeho úpravě využívá takzvanou flotaci, při níž se z moštu odstraní kaly, což zlepšuje barvu i chuť burčáku. Jinam než do vlastních prodejen vinařství burčák nedodává.
Prvním vinařem, který začne prodávat svůj burčák je každoročně pan
Miloslav Machuča z
Valtic. Právě pan Machuča se zaměřuje výhradně na výrobu
burčáku, který nabízí od začátku srpna až do konce října. Stánky má tradičně na třech místech. U
Valtic poblíž kempu Apollo mezi
Lednicí a
Břeclaví a u silnice I/52 blízko
Novomlýnských nádrží.

Jedním z prvních
vinařství na Znojemsku, které tradičně nabízí burčák, je
Rodinné vinařství Eliška Čeperová a Pavel Matouš v
Olbramovicích. Burčák vyrábí z odrůdy Solaris. První kilogramy hroznů se chystají sklízet také pěstitelé na vinicích v
Dolních Dunajovicích na
Břeclavsku. Tam se sklízí odrůda
Irsai Oliver, která je hodně aromatická a vhodná právě na burčák.
„Mléko starců“ neboli
burčák patří k našim unikátům. Najdeme ho ještě v
omezených oblastech Rakouska a Slovenska, ale nikde se nastal natolik
oblíbenou součástí sklonku léta a začátku podzimu jako na Moravě nebo v Čechách.
Kde ochutnáte burčák?
Víno a burčák z otevřených sklepů v Mikulčicích
Mikulčice vás zvou v
sobotu 23. srpna 2025 na Otevřené sklepy, kde se bude podávat letošní burčák a dobré víno. Návštěvnící mohou navštívit a ochutnat vína místních malovinařů v lokalitě
Těšické búdy,
Čertovka a ve sklepních uličkách v areálu u myslivecké chaty. K přemísťování mezi sklepy budou, jako každoročně, zajištěny koňské povozy. Chybět nebudou také
krajové speciality, připravené místními gurmány. Během dne bude otevřen také
areál vinařského muzea
a bude vyhrávat cimbálová muzika. Pohodlnou dopravu zajistí
koňské povozy jezdící kyvadlově v půlhodinových intervalech od 11:00 do 19:00 hodin.
Valtické Podzemí – prázdninové večery s cimbálkou

Nenechte si ujít
tradiční víkendové večery a podzemní zážitkovou turistiku ve
Valtickém Podzemí, v unikátním
labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů si vychutnáte
vína Lednicko-valtického areálu za doprovodu cimbálové muziky k tanci i poslechu. Ani s koncem prázdnin se nemusíte s cimbálem a vínem loučit, chystají se
Burčáky a volba Miss Burčák ve Valtickém Podzemí (12.9.), Hudbobraní ve Valtickém Podzemí (19.9.),
Vinobraní v Château Valtice (20. 9.),
Valtické Dýňobraní (26. 9.) anebo
Valtické vinobraní (3. a 4. 10.).
Den otevřených sklepů Čejkovice

V
Čejkovicích, obci s třetí největší plochou vinic v ČR, se připravuje další ročník
Dne otevřených sklepů Čejkovice, které se bude konat
30. srpna 2025. Přijďte ochutnat výborná moravská vína v příjemném prostředí vinných sklípků. Do akce se zapojí celkem řada
vinařů a vinařských firem, jejichž vína můžete ochutnat přímo v jejich sklepních hospodářstvích.
Pěší putování po otevřených vinných sklepech bude zahájeno
v sobotu od 10:00 hodin a bude pokračovat až do 19:00 hodin. Večerní beseda u cimbálu se koná od 20:00 na nádvoří zámku, v areálu firmy
Víno Sýkora.
Burčákové slavnosti ve Vinařství U Kapličky v Zaječí

Začátkem září,
od 5. do 7. 9. 2025 jsou všichni milovníci burčáku zváni na již tradiční
burčákové slavnosti do obce Zaječí. Vinařství
U Kapličky vám nabídne košt zdejších vín a letošního burčáku, tradiční zábavu u cimbálové muziky, ochutnávku a prodej uzenin a sýrů od lokálních výrobců.
Košt v Novém sklepě zahrnuje
vícenež 30 vzorků vín a několik druhů burčáku, ochutnávku a prodej uzenin a sýrů, chléb se škvarkovou pomazánkou na uvítanou, sklenici s logem vinařství na památku, neomezenou konzumaci vín a burčáku. K tanci a poslechu zahraje
cimbálová muzika.
Putování za burčákem po Modrých Horách
Dobrovolný svazek obcí Modré Hory zve všechny vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky na
podzimní putování mezi vinohrady a sklípky s chutí burčáku. To se koná v
sobotu 6. 9. 2025, start je z
Velkých Pavlovic, od venkovního areálu
Ekocentra Trkmanka. Těšit se můžete na
burčák i ochutnávku vín. Putování je vhodné pro cyklisty i pro pěší. Cestou projedete jihomoravské obce
Velké Pavlovice, Bořetice, Němčičky, Kobylí a Vrbice. Nenechte si ujít již XVI. ročník této stále oblíbenější modrohorské akce. Jak název akce napovídá, jedná se o putování (nejen) mezi vinohrady,
od jednoho razítkovacího místa ke druhému. Do mapky (která je součástí balíčku) budete "sbírat" razítka a ještě k tomu na každém razítkovacím místě zdarma dostanete
0,5 dcl burčáku k ochutnání. Jestli zvolíte kolo nebo chůzi, to záleží pouze na vás, nejde zase o tak náročný terén. Na jednotlivých razítkovacích místech se můžete občerstvit co hrdlo ráčí. Pokud budete šikovní a podaří se vám navštívit téměř všechna razítkovací místa (nejlépe do 16 hod), získáte "
pamětní list".
Znojmo Burčák Tour Kooperativy

V sobotu 7. 9. 2024 a neděli 8. 9. 2024 se pojede
cyklozávod Znojmo Burčák Tour Kooperativy. Bohatý doprovodný program pro všechny účastníky zdarma, zábava s kolem i bez. To je Kolo pro život,
největší seriál závodů horských kol pro širokou veřejnost. Startovní balíček můžete koupit v předprodeji nebo pak na místě.
Tour de burčák bude zakončen tradičně v areálu
Louckého kláštera ve
Znojmě, kde bude připraven folklorní program s nabídkou místních specialit včetně čerstvého burčáku a samozřejmě oblíbené závěrečné
losování o vína z regionu, ubytování v cyklopenzionu s certifikací
Cyklisté vítáni, cyklovybavení i další doplňky
Moravských vinařských stezek.
Lampelberg - jeden z nejvýše položených bodů hlavní trasy
Znojmo Burčák Tour Kooperativy s jedinečným výhledem do malebné krajiny vinic na hranici Moravy a Dolních Rakous nabídne bikerům určitě skvělý zážitek.
Malý hrádek ve viniční oblasti
Ječmeniště na česko-rakouských hranicích, který je využíván často jako místo
svateb a jiných slavnostních událostí, nebyl vystavěn v době feudalismu, jak by se snad mohlo z dálky zdát, ale až v roce 1860 na nejvyšším pahorku v lokalitě. Právě na tomto místě se před návštěvníky rozevře
překrásné panorama jihomoravské krajiny. Nachází se zde kulatá věž, pod níž je místnost pro hotaře (ostrahu vinic před nálety špačků) a bývalá maštal pro koně. Bikeři hrádeček obkrouží,
projedou kolem vinohrady a budou mít šanci se na bufetu napít a
okoštovat místní vínko.
Od srpna do listopadu prozkoumejte zážitky včetně ochutnávek burčáku, návštěv vinných sklepů a kultur a akcí na Moravě.
Sezóna burčáku trvá od 1. srpna do 30. listopadu.
Pro výrobu burčáku se používají odrůdy jako Augustovskij, Solaris, Irsai Oliver, Muškát moravský a Veltlín.
Vinařství Chateau Valtice využívá flotaci pro odstranění kalů z moštu, což zlepšuje barvu i chuť burčáku.
Návštěvníci mohou ochutnat letošní burčák, dobré víno a krajové speciality, navštívit vinařské muzeum a užít si cimbálovou muziku a koňské povozy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.