Areál Bukovanský mlýn je postaven na vrcholu kopce mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky u Kyjova. Celý areál je vystavěný v tradičním stylu moravského Slovácka se stylovými rustikálními interiéry navozujícími neopakovatelnou atmosféru.
Od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025 přijeďte k mlýnu na vynikající řízek! Festival řízků zde má již svou tradici, v nabídce bude originální vídeňský telecí, kuřecí, krůtí, vepřový, ale také zeleninový pro vegenatiány nebo speciální rybí. Řízky budou nabízeny ve dvou velikostech s různými obaly (trojobal tradiční, tymiánový, kukuřičný, z panko strouhanky a těstíčko pivní nebo sýrové). Přílohu si zvolíte dle chuti: bramborový salát s majonézou, vídeňský bramborový salát, brambory na různé způsoby či oblíbené domácí hranolky.
Jaká je vlastně historie tohoto stále populárního pokrmu? Podle legendy slavný vojevůdce maršál Josef Václav Hradecký v dopise císaři Františku Josefovi I. doporučil pochoutku, se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař však parmazán k dispozici neměl a nahradil jej moukou a vejcem. Vynalezl tak vídeňský řízek. Šťavnatý a dobře usmažený řízek se stal oblíbeným pokrmem, a je již po mnoho let stálicí i v českých domácnostech.
Podle některých historiků znali řízek už staří Řekové. Od 9. století se prý na hostinách římských císařů servírovaly řízky obalované v plátcích zlata. Naopak ve Francii přišli na chuť řízku s "nástavbou", kdy mezi maso vkládají šunku a sýr. Pokrmu říkají Gordon Bleu, ale "nejstarší zmínka" o tomto receptu pochází až z roku 1949.
Kam na skvělý řízek?
Součástí areálu v Bukovanech je 'Mlynářské stavení' s restaurací nabízející krajovou kuchyni, kvelbený sklep s posezením a rotunda s vinotékou, kde můžete ochutnat vína z Kyjovské vinařské oblasti.
Festival řízků se koná od pátku 10. do neděle 12. ledna 2025.
Na festivalu si můžete vybrat z originálního vídeňského telecího, kuřecího, krůtího, vepřového, zeleninového pro vegetariány nebo speciálního rybího řízku.
K řízkům na festivalu si můžete zvolit jako přílohu bramborový salát s majonézou, vídeňský bramborový salát, brambory na různé způsoby nebo domácí hranolky.
Původ vídeňského řízku sahá do doby, kdy maršál Josef Václav Hradecký doporučil císaři Františku Josefovi I. kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař poté při nedostatku parmazánu vynalezl vídeňský řízek nahrazením parmazánu moukou a vejcem.
V Bukovanách můžete navštívit celý areál Bukovanského mlýna, vykoupat se v kulturách a folklóru, prohlédnout si rozhlednu ve stylu větrného mlýna holandského typu nebo se projít Alejí českých panovníků.
V areálu můžete zažít jízdy na koních, zahrát si minigolf nebo se jen procházet a užívat krásnou přírodu.
Staří Řekové znali řízek už od 9. století a na hostinách římských císařů servírovali řízky obalované v plátcích zlata, zatímco ve Francii přišli na chuť řízku s nástavbou šunky a sýra, známého jako Gordon Bleu.