Areál Bukovanský mlýn je postaven na vrcholu kopce mezi obcemi Bukovany a Ostrovánky u Kyjova. Celý areál je vystavěný v tradičním stylu moravského Slovácka se stylovými rustikálními interiéry navozujícími neopakovatelnou atmosféru. Od pátku 19. do neděle 20. ledna 2024 přijeďte k mlýnu na vynikající řízek! Festival řízků zde má již svou tradici, v nabídce bude originální vídeňský telecí, kuřecí, krůtí, vepřový, ale také zeleninový pro vegenatiány nebo speciální rybí. Řízky budou nabízeny ve dvou velikostech s různými obaly (trojobal tradiční, tymiánový, kukuřičný, z panko strouhanky a těstíčko pivní nebo sýrové). Přílohu si zvolíte dle chuti: bramborový salát s majonézou, vídeňský bramborový salát, brambory na různé způsoby či oblíbené domácí hranolky.
Jaká je vlastně historie tohoto stále populárního pokrmu? Podle legendy slavný vojevůdce maršál Josef Václav Hradecký v dopise císaři Františku Josefovi I. doporučil pochoutku, se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař však parmazán k dispozici neměl a nahradil jej moukou a vejcem. Vynalezl tak vídeňský řízek. Šťavnatý a dobře usmažený řízek se stal oblíbeným pokrmem, a je již po mnoho let stálicí i v českých domácnostech.
Podle některých historiků znali řízek už staří Řekové. Od 9. století se prý na hostinách římských císařů servírovaly řízky obalované v plátcích zlata. Naopak ve Francii přišli na chuť řízku s "nástavbou", kdy mezi maso vkládají šunku a sýr. Pokrmu říkají Gordon Bleu, ale "nejstarší zmínka" o tomto receptu pochází až z roku 1949.
Kam na skvělý řízek?