Zakladatelkou
MOKULu je paní
Eva Gajdošík, pro kterou je vaření celoživotní vášeň. Ač vystudovaná právnička, je svou podstatou kuchařka. Lásku a především gastronomické nadání získala od své babičky, která byla v Napajedlech známou kuchařkou.
Myšlenka zrození MOKULu vznikala postupně, na základě diskusí s kuchaři, gastronomickými odborníky, ale i laiky a milovníky vaření, o tom, zda existuje na Moravě tak
specifická kuchyně, že stoji za to zabývat se jejími kořeny, vlivy těchto počátků na dochované recepty a jejím stavem v dnešní době. Morava se svými regiony poskytuje
velké množství různých krajových gastronomických specialit a z nich vycházejících tradičních regionálních receptur.
S ohledem na to, že
Napajedla jsou jakýmsi moravským trigonometrickým bodem, kde se setkávají hranice Hané, Valašska, Moravského Slovácka a na ně navazující moravské regiony, je to ideální místo pro sídlo a činnost MOKULu, který si klade za cíl oživování pojmu moravské kuchyně s jejími kořeny a podstatou. Na kurzech se
naučíte nejen vařit a používat různé ingredience, ale především jak si
užívat života při přípravě jídel a
konzumaci rozličných pochutin. Již tento čtvrtek (14.2.) se mohou zájemci těšit na tématický kruz Valentýnské vaření, následující týden 21. února se naučí přípravu paštik a terinek s domácím pečivem a jak říkaly naše babičky „Polévka je grunt“, proto koncem února (28.2.) si příjdou na své milovníci polévek.
Každý kurz začíná vždy v 18 hodin a trvá cca 2 – 3 hodiny. Maximální kapacita kurzu je 10 osob, minimální počet účastníků je 5 osob.
Přehled kurzů do konce března: 14.2. Valentýnské vaření
21.2. Paštiky a terinky s domácím pečivem
28.2. Polévka je grunt
7.3. Mořský svět
14.3. V hlavní roli citrusy
21.3 Kuře 100x jinak
28.3. Velikonoční menu