ÚvodAktualityJaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: Víno, tvarůžky a street food

O víkendu 5. a 6. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.

vínoV sobotu 19. dubna se ve Valticích konají Velikonoční otevřené sklepy ve vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Vstupenky se prodávají až v den akce, na Náměstí Svobody ve Valticích. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek Zámeckého sklepa A.D. 1430, Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované Vinařské stodoly vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.

Sobota 12. dubna přinese pátý ročník Street Food Festivalu do Libochovic a 26. dubna do Třebíče! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
 

Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně po celý květen. V Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.
 
Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské Ivančice. Každoročně se zde konají Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na 16. až 18. května 2025. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout slavnou Slovanskou epopej.
 

Tři tečky na závěr: exotická Afrika i recepty dle Dobromily Rettigové

Africké jídlo…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. V sobotu 17. května proběhne ve Kdyni Street Food Festival. Vybírat budete ze široké nabídky specialit –  přijďte si užít den do společnosti dobrého jídla a pití. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe... Potrpí si váš mlsný jazýček spíše na sladkosti? Pak jsou pro vás připraveny dozlatova smažené minikoblížky, španělské churros či lehké makronky.

Sobota 10. května bude v Chrudimi patřit Bohemia Apetit Festu. Můžete se těšit na street food speciality a nevšední pokrmy v krásných prostorách Klášterních zahrad. Nebudou chybět ani soutěže (tuplák na čas, pizza na čas, Francouzovo cigráro na čas) či slepá degustace vín.
 
M.D.RettigováVe druhé polovině května se sejdou gurmáni na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 24. a 25. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbené hlavní body, tedy soutěže Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či Vaření kotlíkového guláše, Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2025

24. 5.25. 5.
Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2025

Opět se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.

Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích 2025

16. 5.18. 5.
Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích 2025

O víkendu 16. – 18. května proběhne již 31. ročník Slavností chřestu a vína. Kromě snoubení vína a chřestových specialit se můžete těšit na hudební program, program pro děti, potravinový a řemeslný trh a prodej čerstvého chřestu.

Sezóna chřestu 2025 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

17. 4.30. 6.
Sezóna chřestu 2025 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin.

Street food festival Počátky

25. 5.
Street food festival Počátky

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v neděli 25. května na 1. ročníku akce.

Street food festival Kdyně

17. 5.
Street food festival Kdyně

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 17. května již na 3. akce Street food festival ve Kdyni na náměstí.

Růžový máj 2025 na náplavce Rašínova nábřeží

17. 5.
Růžový máj 2025 na náplavce Rašínova nábřeží

Více, než 25 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program. Takový bude čtrnáctý ročník festivalu Růžový máj. Bude se konat v sobotu 17. května na náplavce Rašínova nábřeží.

Olomoucký tvarůžkový festival 2026

18. 4.19. 4.
Olomoucký tvarůžkový festival 2026

18. a 19. dubna 2026 ožije centrum města Olomouce 9. ročníkem festivalu na počest typické hanácké speciality – Olomouckým tvarůžkům, které se vyrábějí v Lošticích už více než šest set let.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika