ÚvodAktualityJaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: Víno, tvarůžky a street food

O víkendu 5. a 6. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.

vínoV sobotu 19. dubna se ve Valticích konají Velikonoční otevřené sklepy ve vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Vstupenky se prodávají až v den akce, na Náměstí Svobody ve Valticích. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek Zámeckého sklepa A.D. 1430, Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované Vinařské stodoly vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.

Sobota 12. dubna přinese pátý ročník Street Food Festivalu do Libochovic a 26. dubna do Třebíče! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
 

Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně po celý květen. V Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.
 
Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské Ivančice. Každoročně se zde konají Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na 16. až 18. května 2025. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout slavnou Slovanskou epopej.
 

Tři tečky na závěr: exotická Afrika i recepty dle Dobromily Rettigové

Africké jídlo…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. V sobotu 17. května proběhne ve Kdyni Street Food Festival. Vybírat budete ze široké nabídky specialit –  přijďte si užít den do společnosti dobrého jídla a pití. Vybírat budete ze široké nabídky street foodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe... Potrpí si váš mlsný jazýček spíše na sladkosti? Pak jsou pro vás připraveny dozlatova smažené minikoblížky, španělské churros či lehké makronky.

Sobota 10. května bude v Chrudimi patřit Bohemia Apetit Festu. Můžete se těšit na street food speciality a nevšední pokrmy v krásných prostorách Klášterních zahrad. Nebudou chybět ani soutěže (tuplák na čas, pizza na čas, Francouzovo cigráro na čas) či slepá degustace vín.
 
M.D.RettigováVe druhé polovině května se sejdou gurmáni na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 24. a 25. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbené hlavní body, tedy soutěže Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či Vaření kotlíkového guláše, Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Olomoucký tvarůžkový festival 2026

18. 4.19. 4.
Olomoucký tvarůžkový festival 2026

18. a 19. dubna 2026 ožije centrum města Olomouce 9. ročníkem festivalu na počest typické hanácké speciality – Olomouckým tvarůžkům, které se vyrábějí v Lošticích už více než šest set let.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika