Ti
nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se 24. a 25. února 2024 sjedou na
hrad Veveří, aby tu během
Slavností moravského uzeného a vína mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita. Desátý ročník akce přináší doposud
nejbohatší program, jaký mohli návštěvnici na
uzeném hodování zažít.
Ve středověkých prostorách
hradu Veveří, který je pět minut autem od
Brna, proběhne
zabíjačka se vším, co k ní patří.
Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce,
podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul
Krále uzenářů.
Soutěž jedlíků, kuchařská show a ovar zdarma
K dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na
Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 40 stánků
nejen s masem či vínem, ale i
řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla, šifrovací hry. Dospělé určitě pobaví Vyuzená kuchařská
show Markéty Hrubešové s ochutnávkou nebo
soutěž o Krále uzenářů anebo veřejná
soutěž v plnění klobás s Divokými farmami. A nebyly by to pořádné
Slavnosti, kdyby nezahrála dobrá cimbálová muzika a oblíbený harmonikář.
Ke
vstupence za 200 Kč dostane každý návštěvník
ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do
hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka uzeného (informace najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů), volný vstup na
workshopy věnované uzení a
malá kuchařka, v níž nadšení kuchaři amatéři naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Nebudou chybět ani slevové karty nebo možnost výher v anketě.