ÚvodAktualityNávrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči
Gurmánská turistika

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Poslechněte si audio verzi článku
Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
Kdo a kdy vlastně s touhle úžasně jednoduchou technologií přišel? Nevíme, ale fermentování potravin rozhodně není novodobý vynález. Stačí si uvědomit, že až do vynálezu ledničky a mrazáku byly sušení a fermentace v podstatě jediné metody, které dovolovaly delší dobu uchovávat přebytky z lovu, úrody i hospodářství.
 

Elixír zdraví pro celé tělo

Lidé u nás i ve světě jedí kvašené potraviny už po staletí, a dobře vědí proč. Syrová zelenina sice má na naše zdraví blahodárný vliv, ale nemusí být pro každého dobře stravitelná. Vařením zase zeleninu připravíme o spousty užitečných látek a vitamínů. Zato fermentovaná, tedy kvašená zelenina, je stravitelnější a déle vydrží.

Fermentace ale má i jiné výhody: kvašené potraviny malí lepší chuť a stravitelnost, a pomáhají vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme nejen pro dobré trávení, ale také pro dobře fungující imunitní systém.

Při procesu kvašení vznikají zdraví prospěšné enzymy, další vitamíny skupiny B, omega 3 mastné kyseliny a různé kmeny probiotik. Protože se při fermentaci potravin odbourávají sacharidy a cukry, výsledný produkt také obsahuje méně kalorií. A protože k fermentaci není potřeba elektřina, navíc ještě ušetříte.

Zdá se vám, že veškerá domácí fermentace je zbytečná a poukážete na supermarkety a bohatou nabídku okurek, čalamád a sterilované zeleniny? Pozor, ty zmíněné blahodárné probiotické účinky kvůli zajištění delší trvanlivosti nemají.
 

Kde seženete nejlepší zelí na fermentaci a zelí kysané přímo od výrobců?

Než se pustíte do prvního fermentování, můžete se vydat na některou z gastronomických akcí a ochutnat kvašené zelí z různých koutů naší vlasti. Pro vlastní pokusy si sežeňte nejlépe zelí přímo od některého z pěstitelů – třeba z farmy Semice, ze Svobodného statku Soutok, Dobrovodské zelí vyšlechtěné v Dobré Vodě u Hořic nebo zelí z farmy Polák na Královéhradecku.

Pro ty, co mají málo času a třeba nemají sklep a příhodně široké parapety, se vyplatí koupit kysané zelí přímo u výrobce. Vyzkoušejte třeba Vysocké zelíJablonce nad Jizerou, Křimické zelí, kysané zelí z Hrejkovic, tuřanské zelí, které vyrábí firma Agro Brno-Tuřany, anebo kysané zelí z Otic. Je to známá historická pochoutka, v místních kronikách se objevily první zmínky o jeho výrobě už kolem roku 1886.
 

Fermentace: jak to funguje?

A co je základem fermentace? Bakterie, které se přirozeně vyskytují ve vzduchu i v potravinách, se živí cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou. Ta se postará o to, aby byla zelenina příjemně kyselá, křupavá a dlouho čerstvá. Naopak bakterie, kvůli kterým by se kvašená potravina mohla zkazit, v kyselém prostředí téměř nemají šanci na přežití.

A jaké jsou rozdíly mezi fermentovanou zeleninou a mléčnými výrobky? Rozdíl je v tom, že při kvašení zeleniny se využívají přirozené mikroorganismy, které jsou na rostlinách i ve vzduchu. Při výrobě mléčných výrobků se využívají takzvané čisté mlékařské nebo potravinářské kultury. O nich odborníci přesně ví, o jaké mikroorganismy se jedná, a dokážou přesně definovat jejich vlastnosti. Záleží jen na vás, zda dál budete kupovat zboží z mlékáren anebo se také pustíte do domácích kefírů, jogurtů a tvarohů; receptů jak na to je k dispozici celá řada. Podobně jako u zelí ale i tady bude základem kvalitní surovina, například mléko z některého z mnoha mlékomatů.
 

Kysané zelí a jak na ně?

Receptů k fermentaci krok za krokem s lákavými fotografiemi najdete tisíce: v časopisech, knížkách i na internetu. Pokud s fermentováním začínáte, můžete vyzkoušet kteroukoliv oblíbenou zeleninu, namátkou mrkev, červenou řepu, rajčata, saláty, okurky nebo zelené fazolky. Největší klasikou pro fermentaci ovšem je obyčejné zelí, a jakmile to jednou vyzkoušíte, budete si příště vědět rady: jednoduchý recept na přípravu kysaného zelí, který se dá použít na jakýkoliv druh zeleniny, najdete na konci článku.

Už naše babičky považovaly kysané zelí za zázračný všelék a tuzemská kuchyně se bez něj zkrátka neobejde: jak nudně by chutnalo vepřo-knedlo bez zela, kachna nebo klobásy! Oblíbená česká superpotravina má v domácí kuchyni bohaté využití a jakmile si zajistíte vlastní zdroj, máte vystaráno.
 

Kimči aneb chuť exotických dálek

Korejské přísloví říká, že muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimči. Píše se různě, ale ať už se je řeč o kimči, kimchi nebo kimčchi, vždy jde o tradiční specialitu, zařazenou mezi pět nejzdravějších jídel na světě. Obvykle se vyrábí z čínského zelí, česneku a pálivých papriček, a připravuje se v mnoha různých obměnách: někdy se přidává zázvor, jindy bílá ředkev, zelená cibulka nebo jablka.

Nejoblíbenější probiotický salát na naší planetě si připravíte snadno doma podobně jako kysané zelí, jen místo klasické hlávky zelí použijete zelí čínské a místo kmínu použijete rozmačkaný česnek, zázvor, papričky a další přísady. Sůl zůstává stejná, stejně jako zásada, že směs musí být ponořená ve vlastní šťávě.
 

Zajímavosti o fermentaci, zelí a ledničkách

  • Nejstarší zprávy o fermentaci potravin máme z Číny a jsou staré přibližně 5 000 let. Tradiční čínská medicína už tehdy doporučovala konzumaci kvašených mléčných výrobků pro zlepšení zdraví.
  • Dochovalo se i doporučení lékařů z oblasti dnešního Turecka francouzskému králi, který trpěl průjmovým onemocněním. Už v 16. století měl na podporu střevní mikrobioty jíst jogurty a kysané mléčné výrobky.
  • I když první pokusy s ledničkami a mražením potravin spadají do 18. století, první lednice pro domácnosti se prodávaly až v roce 1911. Mrazák a mražené potraviny jsou ještě o pár let mladší.
  • Na podložené vědecké materiály o fermentaci si lidstvo muselo počkat ještě déle než na první nedokonalou ledničku. Existenci bakterií mléčného kysání a podstatu mléčného, octového, alkoholového kvašení objevili vědci v čele s Louisem Pasteurem až v druhé polovině 19. století.
 

Recept na domácí kvašené zelí

Na výrobu kvašeného zelí budete potřebovat 1 kg bílého zelí, asi 20 g mořské soli a koření podle vlastní chuti či odvahy. Pro začátek to může být třeba kmín, hřebíček nebo jalovcové bobule.
  1. Odstraňte vnější listy a košťál.
  2. Zelí nakrájejte na úzké proužky nebo nastrouhejte.
  3. Ve větší míse zelí prosolte, nechte chvilku odstát a pak vymačkávejte šťávu. Je hodně důležitá: jde o základ slaného láku, v němž se zelenina fermentuje. Lákavé sešlapávání zelí nohama se využívá jen při nakládání většího množství.
  4. Napěchujte zelí do sklenic a zalijte ho zelnou šťávou tak, aby bylo úplně ponořené ve slaném láku. Nahoře ve sklenici by měly zůstat asi 2 cm místa, aby tekutina při fermentaci nepřetekla. Aby listy nevyplavaly a na povrchu nezplesnivěly, můžete hmotu zatížit závažím.
  5. Protože ale stejně nejspíš přeteče, sklenici zlehka zavřete (víčko neutahujte, někudy musí unikat vzduch!) a postavte do mísy (třeba té, co dáváte pod květináče). Napište si na sklenici datum a pak ji nechte stát 5–7 dní při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo.
  6. Po týdnu sklenici přesuňte na chladné místo, například do sklepa nebo do lednice. Tím zastavíte kvašení, ale ještě zhruba dva týdny nechte zelí být. Po 14 až 21 dnech fermentace zelí ochutnejte, mělo by být hotové. V lednici nebo ve sklepě vám pak vydrží několik měsíců.
  7. Možná tři zbytečná upozornění na závěr: nádoby by vždy měly být sterilizované, při všech krocích dodržujte perfektní čistotu, a čím větší kousky zeleniny do sklenice vložíte, tím déle bude fermentace trvat.
 

Akce, kde ochutnáte kysané zelí

Než se pustíte do vlastnoručních pokusů s domácí fermentací, bude se vám možná hodit pár rad od odborníků. Kde jinde je načerpáte než na akcích, kde zelí můžete ochutnat?

Proto vás na Kudy z nudy pozveme třeba na slavnost nazvanou Letenské prase 2025 aneb Zabijačka v muzeu, kterou v sobotu 25. ledna 2025 pořádá Národní zemědělské muzeumPraze.

Ve stejný den proběhne na Slovácku v Mikulčicích už 22. ročník Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí; akce začíná ve 14 hodin v kulturním domě. Zelí coby příloha k masu a zabíjačkovým specialitám se určitě objeví i na Slavnostech moravského uzeného 2025 22. a 23. února na hradě Veveří. Určitě se s ním setkáte i na dalších masopustních slavnostech.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze Kultura

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze

Hlavní budova Národního zemědělského muzea na Letné nabízí unikátní pohled na zemědělství a fenomény s ním spojené. Zabývá se lesnictvím, rybářstvím, gastronomií, myslivostí, zemědělskou technikou a dalšími obory. Na střeše je vyhlídková terasa a příjemný trávník na posezení.

Státní hrad Veveří – perla na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou Památky

Státní hrad Veveří – perla na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů posazený na ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky vznikl zřejmě již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

20 tipů na gastro výlety: lokální chutě a speciality regionální kuchyně

20 tipů na gastro výlety: lokální chutě a speciality regionální kuchyně

Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy. Užijte si chuťe a pokrmy,, za kterými se budete chtít pravidelně vracet.

Hotel a restaurace Hormeda na Břevnově – ochutnejte vyhlášené halušky Gurmánská turistika

Hotel a restaurace Hormeda na Břevnově – ochutnejte vyhlášené halušky

Restaurace s dlouholetou tradicí je doporučována nejen pro svou kuchyni ale i pro příznivé ceny. Ke zdejším specialitám patří halušky na mnoho způsobů. Kuchaři je připravují tradičním způsobem z brambor a mouky od roku 1995. Říká se o nich, že jsou nejlepší v ČR – přijďte se přesvědčit.

Vysocké zelí Gurmánská turistika

Vysocké zelí

Vysoké nad Jizerou a jeho okolí je už drsným horským krajem. Přesto právě tady roste jedno z nejlepších zelí, o kterém existují už 350 let staré záznamy.

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Nápaditá jídla vaříme už od dob králů. Hostiny našich králů byly pestré a originální. Stejně jako naše současná kuchyně. Přijeďte to zažít.

Tradice: Včely, včelařství, včelíny a medové zážitky

Tradice: Včely, včelařství, včelíny a medové zážitky

Život bez včel by byl nuda! Nikdy bychom neochutnali medové koláče, medovinu ani medové pivo. Neslavili bychom Světový den včel 20. května, neprošli bychom se po včelích stezkách, nenavštívili včelíny, včelařská muzea a další zajímavá místa. Nemlsali bychom med a medovník na medových slavnostech, novomanželé by neměli svůj medový měsíc aneb Honeymoon, a osiřela by i maringotka, nabízející medový glamping.

Kysané zelí z Křimic – Unikátní výroba v rámci Evropy

Kysané zelí z Křimic – Unikátní výroba v rámci Evropy

Pravé Křimické kysané zelí vzniká v bývalém pivovaru rodiny Lobkowiczů unikátní a tradiční metodou, totiž šlapáním v modřínových kádích. Díky tomu získává křimické zelí zelárny Lobkowicz svou charakteristickou chuť. Modřínové kádě k výrobě kysaného zelí zelárna v Křimicích používá jako jediná v Evropě.

České potraviny – nejznámější certifikace a značky kvality

České potraviny – nejznámější certifikace a značky kvality

Umíte číst obaly na potravinách? V záplavě nejrůznějších informací, značek a sloganů se často ztrácí to, co by nás mělo zajímat především: certifikace a osvědčení, která zaručují původ, kvalitu či nutriční hodnotu potravin. Pojďte se s Kudy z nudy seznámit s těmi hlavními.

Rodinné farmy a ranče: venkov láká na romantiku, zážitky a dobré jídlo

Rodinné farmy a ranče: venkov láká na romantiku, zážitky a dobré jídlo

Léto je tady – a s ním nejlepší čas vyrazit na venkov, do přírody a alespoň na několik hodin anebo několik dní odbočit z kolejí každodenního života. Na portálu Kudy z nudy objevíte spousty farem a rančů, kde se můžete ubytovat, vyzkoušet si třeba dojení, svézt se na koni a navíc ještě ochutnat něco dobrého.

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.

Valašská hospoda U Janíka Gurmánská turistika

Valašská hospoda U Janíka

Tradiční valašská hospůdka funguje na výletním místě Horečky nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm již od roku 1873. Nabízí čerstvé regionální pokrmy z kvalitních surovin i výborné pivo nebo limonády. K dispozici je výletníkům venkovní posezení, pro nejmenší pak pěkné dětské hřiště.

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

Představte si Česko jako velkou tržnici se spoustou druhů ovoce a zeleniny. Hraje všemi barvami, z bedniček se sypou jablka a hrušky, na ošatkách voní mandle, ve sklenicích je napěchované zelí, z trámů visí cibulové a česnekové copy a někde za rohem se odehrávají gastronomické slavnosti. Pojďte se s portálem Kudy z nudy procházet, ochutnávat, uzobávat a obdivovat ten opulentní ohňostroj vůní, chutí a barev!

Zbojnická koliba v Trojanovicích Gurmánská turistika

Zbojnická koliba v Trojanovicích

Zbojnická koliba je tradiční valašská dřevěnice situovaná v obci Trojanovice, v horském sedle Pindula, v těsné blízkosti vrcholů Radhoště a Velkého Javorníku. Je místem pro opravdové milovníky hor a přírody. Krom výborného jídla si z letní zahrádky můžete vychutnat i krásné výhledy. 

Český folklorní rok – zvyky a tradice

Český folklorní rok – zvyky a tradice

České lidové zvyky jsou založeny na křesťanské nebo pohanské tradici, často se navíc liší kraj od kraje. Ve městech se v dnešní době udržují méně, avšak na vesnicích jsou stále velmi živé. Zvyky i tradice se nadále těší velkému zájmu všech obyvatel České republiky, pro zahraniční turisty jsou zajímavým zpestřením jejich pobytu, a to zejména přijedou–li do Česka na Vánoce, o masopustu či o Velikonocích.

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

Jednou z českých lidových tradic oceněných značkou UNESCO jsou masopusty. Nejsme v tom sami, zimní slavnosti plné bujaré hudby, masek, tance a dobrého jídla zdaleka nejsou jen výsadou Čech, Moravy a Slezska. Masopustní obchůzky z východních Čech, zapsané na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, tak mají leccos společného například se slavným benátským karnevalem.

Mlýn Podhora a zelinářství Krůs Životní styl

Mlýn Podhora a zelinářství Krůs

Mlýn Podhora se dvěma rybníky je postaven o samotě v údolí, sevřeném poli a jehličnatými lesy, 7 km východně od Klatov. Na mlýně probíhá prodej sezónní zeleniny.

Kysané zelí z Hrejkovic Gurmánská turistika

Kysané zelí z Hrejkovic

Jihočeská rodiná firma vyrábí kysané zelí již mnoho let klasickou metodou mléčného kvašení.

Automat na sýry a mlékomat mlékárny Klíč v Božicích Gurmánská turistika

Automat na sýry a mlékomat mlékárny Klíč v Božicích

Mlékárna Klíč v Božicích u Znojma nabízí přírodní čerstvý sýr, který byl oceněn certifikátem Regionální potravina. Dále zde nakoupíte vynikající nadojené mléko přímo z farmy. Prodej čerstvého mléka probíhá přímo z mlékomatu a sýry z automatu na sýry.

Další aktuality

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika