Pro
Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je
kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacovaná o brambory a někdy i klobásy. Krajovým jídlem jsou i
halušky, konkrétně v této oblasti se jim říkalo kúsky či koláčky. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, špenátem či povidly. K valašské kuchyni neodmyslitelně patří také koláč
frgál.
Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste,
regionální speciality jsou čím dál žádanější. Před časem například ve Spa hotelu Lanterna na léto vyřadili z nabídky kyselici a nahradili ji jinou, lehčí polévkou, ale neprošlo jim to. Lidé se na kyselici pořád ptali, takže byla zase vrácena do nabídky.
Provozovatelé hotelu návštěvníkům doporučují ochutnat kyselici a halušky, rozhodně také frgály, které jsou od závěru minulého roku vlastnoručně výráběny v hotelu. A pak také pokrmy z jehněčího a králičího masa, které jsou pro kraj rovněž typické. Jehněčí i králičí maso je v restauraci běžně nabízeno.
Festivalová nabídka jídel v Lanterně v rámci Grand Festivalu:
Kategorie „To jste ještě nejedli“:
Steak z mládého býčka pečený na lanýžovém oleji s přelivem z uzeného kravského sýra pošírovanou červenou řepou ve slanině a bramborovou slámou.
Kategorie „Ctíme tradiční recepty a zvyklosti“:
Pomalu pečená jehněčí kýta provoněná kouřem s červenou cibulí štávou ze sušených klouzků a pohankovým pyré.
Kategorie „Láska prochází žaludkem“:
Pomalu pečený jelení hřbet podlévaný borůvkovou omáčkou se zapečenými brambory s kaštanovou nádivkou.