
Karlovský gastrofestival se do
Velkých Karlovic vrací již podeváté. Nebudou opět chybět ani populární
galavečeře pro náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna, při nichž ve
Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.
Letošním
hvězdeným hostem, který se ujme sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda ve
Spa hotelu Lanterna, bude jako každý rok uznávaná osobnost oceněná michelinskou hvězdou. Letos můžete ocenit kulinářské umění
vyhlášeného rakouského šéfkuchaře Toniho Mörwalda, jenž vede vídeňskou michelinskou restauraci
Le Ciel.
Toni Mörwald je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších rakouských šéfkuchařů. Působil v nejlepších restauracích v zemi, je držitelem řady mezinárodních ocenění, provozuje několik restaurací, vede kuchařskou školu Toni M., která je rakouskou jedničkou, a vydal také tři desítky kuchařských knih. „Jeho“ michelinská restaurace Le Ciel se nachází ve slavném Grand Hotelu Wien, který byl v roce 1870 vůbec prvním grand hotelem ve Vídni. Toni Mörwald restauraci řídí od roku 2015. Již v roce 2016 získala první michelinskou hvězdu a letos ji obhájila.

Jako každý rok vás čekají
ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých po celém 3,5 km dlouhém údolí Léskové.
S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu
zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi v České republice
výjimkou.
Hosté se mezi gastro zastávkami mohou projít po
cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit bude opět na Karlovském gastrofestivalu i
mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem bývá nedělní
soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek.
Návštěvníci se mohou těšit i na kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábavu a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečnou frgálovou manufakturu,
kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů.