Manželé Maňákovi převzali malé
vinice po předcích v roce 1992 a postupně z nich vybudovali
jedno z nejúspěšnějších vinařství v Česku. Jejich filozofií je spojení
tradice, poctivé práce a inovací s cílem zachovat autenticitu a zároveň posouvat ekologické přístupy a kvalitu. Hospodaří na 25 hektarech vinic, mezi kterými si nejvíce považují Žádovský Fěruňk. Specializují se na odrůdy jako
Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir, a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd, tedy těch nových, odolných vůči houbovým chorobám. Hodnotitelé navíc vyzvedli mimo jiné hospodaření
rodinného vinařství, jeho um, nedávno vybudovaný
nový areál i fakt, že se do chodu firmy daří zapojovat také novou generaci.

Kategorii
střední vinařství (tzn. s produkcí mezi 50 001 a 200 000 litry vína) letos opanovalo
popické vinařství Gotberg známé architekturou svého areálu a také impozantním výhledem na
Pálavu. Porotci u něj vyzvedli ucelenou marketingovou strategii firmy a myšlenku, podle které zde pracují. Od svého založení se
vinařství věnuje výrobě kvalitních
přívlastkových vín a zaměřuje se na
tradiční i nové odrůdy: Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské modré, Merlot a Frankovka.

Mezi
nejmenšími producenty (do 50 000 litrů vína ročně) kralovalo
Vinařství rodiny Špalkovy, které se proslavilo svým
bio přístupem,
péčí o krajinu a angažovaností v regionu. Vinařství bylo založeno v
Novém Šaldorfu na Znojemsku krátce po revoluci otcem a dvěma syny. Dnes v něm pracují už tři generace rodinných příslušníků. Kromě pěstování hroznů na víno je baví i stavět
vyhlídky, věšet
houpačky a vztyčovat
menhiry. Jejich mottem je, že „Nejde o to, nasbírat nejvíce medailí, ale mít ve vinohradu nejšťastnější včely.“ Vyhlášeným červeným vínem je
rodinné cuvée Gryllus, zrající rok v malých dubových sudech. Kromě tradičních bílých, růžových a červených vín vyrábí i vína speciální –
ledová, vína zrající na kvasnicích a v dubových sudech (Sur lie), vína
likérová (Šaler) a vína
přírodní, vyráběná ze
šlapaných hroznů a kvašená
divokými kvasinkami (Edelspitz).
Vinařství Fabig, Bohemia Sekt a hattrick Štěpána Maňáka

V rámci soutěže
Vinařství roku 2024 se uděloval také titul
Lomax Enolog roku, jenž připadl
hustopečskému vinaři
Romanu Fabigovi, který je známý svým precizním přístupem a fokusem na odrůdu
Sauvignon, kterou zpracovává v několika podobách. Ocenění pro významnou
vinařskou osobnost za celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství – Cenu prof. Viléma Krause – pak získal
Josef Vozdecký, který je celoživotně spjatý s
Bohemia Sektem a jeho transformací ze státního podniku na komerční firmu, přičemž spolu s kolegy postupně vytvořil největší vinohradnicko-vinařské uskupení v Česku.
Cenu studentů Zahradnické fakulty Mendelu obdrželo
Vinařství Štěpán Maňák, které tím zkompletovalo vítězný hattrick.
Soutěž vyhlašuje a
titul Vinařství roku uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s
Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR,
Jihomoravského kraje a města
Brna. Akce je pořádána pod záštitou hejtmana Jana Grolicha a primátorky statutárního města
Brna Markéty Vaňkové. Soutěž podporuje také
Hvězdárna a planetárium Brno,
Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity a Centrála cestovního ruchu Jižní Morava.
Absolutním vítězem se stalo vinařství Štěpán Maňák.
Filozofií vinařství Štěpán Maňák je spojení tradice, poctivé práce a inovací, s cílem zachovat autenticitu a zároveň posunout ekologické přístupy a kvalitu.
Specializují se na odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir, a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd odolných vůči houbovým chorobám.
Pro Vinařství rodiny Špalkovy je charakteristický bio přístup, péče o krajinu a angažovanost v regionu.
Hodnotitelé vyzvedli u vinařství Gotberg architekturu areálu, impozantní výhled na Pálavu a ucelenou marketingovou strategii firmy.
Roman Fabig získal titul Lomax Enolog roku.
Cenu prof. Viléma Krause obdržel Josef Vozdecký, člen Bohemia Sekt.
Vinařství Štěpán Maňák obdrželo Cenu studentů Zahradnické fakulty Mendelu.
Soutěž podporuje Jihomoravský kraj, město Brno, Vinařský fond ČR, Národní vinařské centrum, Hvězdárna a planetárium Brno a Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity.
Návštěvníci si mohou v rodinném Vinařství Špalkovy prohlédnout vyhlídky, houpačky a menhiry, což odráží angažovanost vinařství ve zlepšování regionálního prostředí.