Rodinné bio vinařství Špalek hospodaří na 12 ha vinic na Kraví Hoře u Znojma. Kromě tradičních bílých, růžových a červených vín vyrábí i vína speciální:ledová, likérová, zrající v dubových sudech a vína přírodní, vyráběná ze šlapaných hroznů a kvašená divokými kvasinkami.
Rodinné bio vinařství, hospodařící na 12 ha vinic na Kraví Hoře u Znojma. Vinařství rodiny Špalkovy se proslavilo svým
bio přístupem,
péčí o krajinu a angažovaností v regionu. Vinařství Špalek najdete v
Novém Šaldorfu na Znojemsku. Založili jej krátce po otec a dva synové. Dnes v něm pracují už tři generace rodinných příslušníků. Kromě pěstování hroznů na víno je baví i stavět
vyhlídky, věšet
houpačky a vztyčovat
menhiry. Jejich mottem je, že „Nejde o to, nasbírat nejvíce medailí, ale mít ve vinohradu nejšťastnější včely.“
Vyhlášeným červeným vínem je
rodinné cuvée Gryllus, zrající rok v malých dubových sudech. Kromě tradičních bílých, růžových a červených vín vyrábí i vína speciální –
ledová, vína zrající na kvasnicích a v dubových sudech (Sur lie), vína
likérová (Šaler) a vína
přírodní, vyráběná ze
šlapaných hroznů a kvašená
divokými kvasinkami (Edelspitz).
Pod značkou Der Ilgner, odkazující na rakouské kořeny jednoho ze spolumajitelů, jsou na trh uváděny
Meruňkový nektar a
Bezový sirup.
Co je vlastvě bio vinařství:
- Bio vinaři pracují s biologicky aktivní půdou, která je ideálním stanovištěm pro růst zdravého révového keře.
- Bio vinaři se vzdávají veškerých průmyslových hnojiv. Nepoužívají žádné přírodě cizí chemicko-syntetické látky, které zatěžují naši půdu a podzemní vody.
- Bio vinaři se zcela vzdávají syntetických pesticidů – ve službě zdraví pro lidi a přírodu. Důležité prostředky v boji proti houbovým chorobám jsou měďnaté preparáty, přípravky na bázi síry a hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda).
- Bio vinaři využívají k ochraně proti chorobám a škůdcům podporu užitečných organismů a přirozených obranných mechanismů rostlin. K budování funkčního stabilního ekosystému napomáhají suché zídky, terasy, přirozeně ponechané úkryty. Prostor pro hnízdění ptáků umožňuje integraci a slouží k rozptýlení krajiny.
- Bio vinaři pracují v meziřadí vinic s kvetoucími, druhově bohatými směsmi bylin. Spolu s udržovaným okolím vinic vytváří nové rozmanité stanoviště pro často ohrožené druhy rostlin a živočichů a umožňují jejich návrat do zemědělské krajiny.
Prohlídky, degustace a posezení v degustačním sklepě Vinařství Špalek
Vinařství Špalek má k dispozici kromě dvou výrobních sklepů i dva sklepy degustační:
- Degustační sklep s historickým kládovým lisem z roku 1784 a barikovými sudy; zde probíhají degustace pouze ve stoje; kapacita: 40 osob,
- Degustační sklep s posezením; kapacita: 40 osob.
Možná je degustace bez posezení, s prohlídkou starého pískovcového sklepa anebo degustace s posezením a prohlídkou. Otevírací doba degustačního sklepa s posezením je 18:00 – 24:00 hod. Degustaci si zamluvte předem. Počet osob: min. 8 a max. 40.