Značka
Bohemia Sekt je v Česku tak populární, že se slovo Bohemka leckdy používá pro všechna šumivá vína. Ve
Starém Plzenci, městečku pod starobylým
hradem Radyně, si své
Bohemky patřičně váží. Ostatně perlivý svět šumivých vín značky
Bohemia Sekt, plný jiskřivých bublinek a alchymie chutí a vůní, můžete poznat na vlastní oči: stačí si rezervovat čas a vypravit se sem na
exkurzi. Během prohlídky nejenom odhalíte tajemství výroby šumivých vín, ale zároveň můžete ochutnat čerstvě odkalený sekt i finální výrobky. Je z čeho vybírat: Bohemia Sekt vyrábí už
osmnáct druhů sektů a sortiment se pravidelně rozšiřuje. V roce 2007 společnost například představila
nealkoholický Bohemia Sekt, v roce 2020
Bohemia Sekt ICE, který se pije na ledu, a v říjnu 2022 limitovanou edici
Bohemia Sekt Prestige, která ležela na kvasinkových kalech poctivých 47 měsíců.
První sekt ze Starého Plzence a osvobození Plzně
Historie
Bohemia Sektu se začala psát už před 80 lety. Tehdy si
Českomoravské vinné sklepy pronajaly část zavřeného staroplzeneckého pivovaru a do rozsáhlých pivních sklepů z 19. století se nastěhovaly první sudy. O rok později se sudy naplnily vínem a tím bylo zahájeno zakvášení historicky prvního sektu ze
Starého Plzence.
První lahve červeného sektu otevřeli v roce 1945 američtí vojáci. Nakonec skoupili celou první šarži a vypili ji na oslavu osvobození
Plzně; celkem se prý tehdy během oslav vypilo 37 tisíc lahví. Později sekt dostal název
Black Widow, Černá vdova, a to podle amerických bombardérů operujících nad
Plzeňskem.
Krátce po druhé světové válce se začal vyrábět další sekt,
Chateau Radyně, pojmenovaný podle hradu nad Starým Plzencem. Sklenku Chateau Radyně si můžete vychutnat i dnes, je
nejdéle nepřetržitě vyráběným sektem u nás.
Šampaňské versus šumivé víno a Louis Girardot
Mluvíte občas o
šumivých vínech jako o šampaňském? Už dlouho to neplatí, názvem šampaňské, tedy Champagne, se označují výhradně vína vyrobená právě v této oblasti na severovýchodě Francie. Právě z Champagne ovšem pocházel enolog
Louis Girardot, který do
Starého Plzence přišel v roce 1949. S sebou přinesl nejenom dokonalou znalost technologie výroby sektů, ale i vlastní druh kvasinek ze svého rodného kraje.
Na šarmantního elegána, který zasvěcoval místní sklepmistry do tajů výroby šumivých vín, se v Bohemia Sektu vzpomíná dodnes. Jmenuje se po něm i nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti Bohemia Sekt, poprvé vyrobený roku 1994.
Sekt Louis Girardot s harmonickou chutí s náznakem zralých jader vlašských ořechů o rok později pokřtil
Karel Gott a v roce 1996 se dočkal královské pocty: sekty Louis Girardot a Chateau Radyně se připíjelo na státní recepci při návštěvě britské královny
Alžběty II.
Základem dobrého sektu je kvalitní víno
Objem výroby stále stoupal, a roku 1970 po zahájení provozu na nové kontinuální lince překročil objem výroby sektů milion litrů za rok. Tehdy se také zrodil
Bohemia Sekt demi sec, dodnes oblíbené šumivé víno s harmonickou, jemně polosuchou chutí a svěží, středně plnou květnatou vůní.
Příběh všech šumivých vín značky
Bohemia Sekt ale začíná u tichých vín z vyhlášených vinic
jižní Moravy. Skupina Bohemia Sekt proto zároveň patří k významným pěstitelům révy a současně je největším zpracovatelem moravských hroznů. Do portfolia firmy patří čtyři vinařství, a to
Habánské sklepy,
Vinařství Pavlov,
Víno Mikulov a
Chateau Bzenec.
Ten správný výběr vín a jejich výběr, ať už pro sekty z jedné odrůdy vína či cuvée, tedy mix vinných odrůd, má na starosti degustační komise v čele se sklepmistrem
Josefem Švédou. Například základem špičkového
Bohemia Sekt Prestige jsou vždy tři odrůdy, a to Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský.
Jak se rodí bublinky
Pro výrobu sektů se ve
Starém Plzenci využívají dvě metody. Tradiční způsob zvaný
Champenoise prokváší sekt přímo v lahvích, které pak dostanete na stůl,
charmatová metoda je založená na prokvášení vína v uzavřených velkých tlakových nádobách. Doba zrání se liší podle druhu sektu; některé zrají pár měsíců, jiné několik let.
Právě pozvolné a dlouhé zrání aneb ležení na kalech je pro sekty velmi důležité. Kvasinkový kal v lahvích je ale potřeba setřást na zátku a následně odstranit, což se kdysi dělalo ručně. Tři čtvrtiny zaměstnanců ve staroplzenecké „sektárně“ tvořily ve 20. století ženy, a dokonce tu pracovaly takzvané
setřásalky. Ty za jedinou směnu musely pootočit asi 20 000 lahví umístěných v dřevěných setřásacích stojanech (pupitrech). Dnes se lahve ukládají do drátěných košů (gyropalet) a o všechno se starají technologie. Na začátku setřásání kalů (remuáž) jsou lahve v horizontální poloze, na konci pak jejich hrdla míří šikmo k zemi.
Ocenění pro české sekty
Sekty ze Starého Plzence sklízejí úspěchy na tuzemských i zahraničních vinařských soutěžích. Společnost
Bohemia Sekt zvítězila v soutěži
Vinařství roku i v prestižní anketě
TOP vinařský cíl, která v České republice mapuje ta nejlepší místa pro milovníky vín.
V roce 2022 se společnost
Bohemia Sekt stala nejlepším výrobcem šumivých vín v rámci
Golden League 2022, seriálu čtyř významných soutěží: Letní a zimní edice
Berliner Wein Trophy, dále
Portugal Wine Trophy, konané na Madeiře, a
Asia Wine Trophy, která proběhla v jihokorejském Daejeonu. Podobně jako na olympijských hrách u soutěže národů se i tady sčítají všechny medaile získané na jednotlivých soutěžích seriálu. Ligy se celkem účastní přes dvacet tisíc vín ze čtyřiceti zemí světa.
Zajímavosti z Bohemia Sekt a světa šumivých vín
- Tváří Bohemia Sekt Prestige je modelka Tereza Maxová, která se značkou Bohemia Sekt dlouhodobě spolupracuje.
- Vynálezem ze Starého Plzence je plastová zátka šumivých vín, kterou začali používat i další výrobci sektů. Vlastníkem světového patentu byl vedoucí výroby a pozdější ředitel plzeneckého provozu Rudolf Voldřich.
- Oblíbeným místem fotografů je obří zátka před budovou Bohemia Sektu: také jste se u ní vyfotili?
- Sekty jsou v České republice mimořádně oblíbené, jen v roce 2021 se jich prodalo téměř 27,7 milionů lahví. Pětina z nich se prodala před vánočními svátky a Silvestrem.
- V posledních letech si Češi oblíbili svěží, ovocitá a méně alkoholická perlivá vína. Začala je vyrábět řada tuzemských vinařů.
- Oblíbené nadále zůstává originální italské prosecco, šumivé a perlivé víno z hroznů odrůdy Glera. Mohou jej vyrábět pouze vinaři v severní Itálii v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia. S 8,8 miliony importovaných lahví prosecca je Česko celosvětově na 13. příčce zemí dovážejících tento italský nápoj. Žebříček vede Velká Británie následovaná USA a Německem.
- Na vlně zájmu o lehká svěží vína se veze i značka Mionetto, jejíž distribuci zajišťuje právě Bohemia Sekt; v Česku se ročně prodá víc než 750 tisíc lahví.