
Česko má
bohatou tradici výroby šumivých vín a díky
nové národní značce Bublinky se s tímto šumivým pokladem nově seznamují i ti, kteří dřív sáhli spíš po
italském proseccu nebo
francouzském crémantu. Vedle legendární
značky Bohemia Sekt ze
Starého Plzence, která je stálicí domácí produkce už přes 80 let, se do
bublajícího světa sektů a šumivých vín s úspěchem zapojují i
další tuzemští vinaři. Někdy jde o menší
rodinná vinařství, jindy
zavedené značky jako
Spielberg, Blatel, Vican, Vajbar, Tanzberg, Reisten, Zámecké vinařství Bzenec a další.
Šumivé víno se tak stává nejen
symbolem slavnostních okamžiků, ale i
stylovou součástí moderního českého vinařství.
Perlivý svět Bohemia Sektu

Nejznámější značkou, která v Česku sektům dlouhodobě vévodí, je
Bohemia Sekt ze
Starého Plzence. Její jméno zlidovělo natolik, že se
„bohemka“ často říká všem šumivým vínům. Sekty tu vyrábějí už více než 80 let a
prohlídka výrobních hal a sklepů, kde vás zkušený personál provede celým procesem vzniku bublin, patří k
nejzajímavějším vinařským zážitkům u nás.
Ať už jste laik, nebo milovník sektů, výlet do
Starého Plzence je tak trochu jako
cesta do hlubin českého šampaňského. Projdete se
rozsáhlými sklepy, nahlédnete do
zákulisí výroby, ochutnáte
čerstvě odkalený sekt i
finální produkty. Zážitek podtrhuje atmosféra místa i zkušenosti dlouholetých sklepmistrů. A věřte, že právě tady pochopíte, proč bublinky u nás hýbou nejen sklenkami, ale i emocemi.
Naplánujte si exkurzi a objevte, jak se rodí nejznámější český sekt!
A zajímavosti? Při exkurzi se jich dozvíte celou řadu. Například že první lahve červeného sektu otevřeli v roce 1945 američtí vojáci. Nakonec skoupili celou první šarži a vypili ji na oslavu osvobození
Plzně; celkem se prý tehdy během oslav vypilo 37 tisíc lahví. Později sekt dostal název
Black Widow, Černá vdova, a to podle amerických bombardérů operujících nad
Plzeňskem. Krátce po druhé světové válce se začal vyrábět další sekt,
Chateau Radyně, pojmenovaný podle
hradu Radyně nad
Starým Plzencem. Sklenku
Chateau Radyně si můžete vychutnat i dnes, je
nejdéle nepřetržitě vyráběným sektem u nás.
Nová značka na scéně: Bublinky
Česká šumivá vína mají novou společnou tvář –
značku Bublinky. Projekt vznikl jako iniciativa
Vinařského fondu a
Sdružení výrobců sektů a perlivých vín s cílem představit domácí šumivou produkci širší veřejnosti. Pod
značkou Bublinky se skrývá
pestrá paleta sektů a perlivých vín od tuzemských vinařů, kteří splňují přísná kvalitativní kritéria. Cílem je ukázat, že kvalitní bublinky se nerodí jen ve
Francii nebo
Itálii, ale i u nás – na vinicích
jižní Moravy a v rukou
zkušených českých a moravských sklepmistrů.
Jednotný styl
Bublinek poznáte na první pohled – etiketu a především hrdlo láhve zdobí
tyrkysová barva s bílým písmenem „b“, doplněná českou vlaječkou, která zdůrazňuje původ z českých či moravských vinic. Ať už dáváte přednost
suchému brut nature, lehce nasládlému demi sec, nebo
svěžím ovocitým cuvée, v českých Bublinkách určitě najdete to své.
„Bublinky“ můžete objednat přímo na webových stránkách vinařů nebo jejich e-shopech, případně je ochutnat na
některé z vinařských akcí. Mnoho z těchto vín je vyrobeno jen v omezeném množství, takže se vyplatí neotálet. Najděte si ty své – a vyzkoušejte je!
Co byste měli vědět o Bublinkách?
Bublinky mají jasně daná pravidla:
hrozny musí pocházet výhradně z Česka, alkohol nesmí překročit 12 % a víno musí být suché nebo polosuché. Minimálně 85 % obsahu musí tvořit hlavní odrůdy
Müller Thurgau, Veltlínské zelené a
Ryzlink vlašský. Doplnit je mohou například
Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a další, třeba Solaris, Savilon, Rinot, Donauriesling, Malverina, Saphira nebo
Johanniter. V případě rosé jsou povoleny odrůdy
Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a
Frankovka, doplňková odrůda je
Rulandské modré.
Louis Girardot – enolog, který naučil Čechy pít sekt

Mluvíte občas o
šumivých vínech jako o
šampaňském? Už dlouho to neplatí, názvem šampaňské, tedy Champagne, se označují výhradně vína vyrobená právě v této oblasti na severovýchodě
Francie. Právě z Champagne ovšem pocházel enolog
Louis Girardot, který do
Starého Plzence přišel v roce 1949. S sebou přinesl nejenom dokonalou znalost technologie výroby sektů, ale i vlastní druh kvasinek ze svého rodného kraje.
Na šarmantního elegána, který zasvěcoval místní sklepmistry do tajů výroby šumivých vín, se v
Bohemia Sektu vzpomíná dodnes. Jmenuje se po něm i nejušlechtilejší sekt, poprvé vyrobený roku 1994.
Sekt Louis Girardot s harmonickou chutí s náznakem zralých jader vlašských ořechů o rok později pokřtil
Karel Gott a v roce 1996 se dočkal královské pocty:
sekty Louis Girardot a Chateau Radyně se připíjelo na státní recepci při
návštěvě britské královny Alžběty II.
Jak se rodí bublinky
Pro výrobu sektů se ve
Starém Plzenci využívají dvě metody. Tradiční způsob zvaný
Champenoise prokváší sekt přímo v lahvích, které pak dostanete na stůl,
charmatová metoda je založená na prokvášení vína v uzavřených velkých tlakových nádobách. Doba zrání se liší podle druhu sektu; některé zrají pár měsíců, jiné několik let.
Právě pozvolné a dlouhé zrání aneb ležení na kalech je pro sekty velmi důležité. Kvasinkový kal v lahvích je ale potřeba setřást na zátku a následně odstranit, což se kdysi dělalo ručně. Tři čtvrtiny zaměstnanců ve staroplzenecké „sektárně“ tvořily ve 20. století ženy, a dokonce tu pracovaly takzvané
setřásalky. Ty za jedinou směnu musely pootočit asi 20 000 lahví umístěných v dřevěných setřásacích stojanech (pupitrech). Dnes se lahve ukládají do drátěných košů (gyropalet) a o všechno se starají technologie. Na začátku setřásání kalů (remuáž) jsou lahve v horizontální poloze, na konci pak jejich hrdla míří šikmo k zemi.
Zjistěte, proč šumivá vína a značka Bohemia Sekt jsou oblíbené v Česku, a prohlédněte si proces výroby na exkurzi ve Starém Plzenci.
Sekty značky Bohemia Sekt se vyrábějí již více než 80 let.
Novou značkou, která představuje česká šumivá vína, je značka Bublinky.
Louis Girardot byl enolog z Champagne, který do Starého Plzence přinesl znalost technologie výroby sektů a vlastní druh kvasinek.
Sekt Louis Girardot byl poprvé vyroben v roce 1994 a pokřtil jej Karel Gott.
Ve Starém Plzenci se používají dvě metody: tradiční metoda Champenoise a charmatová metoda.
Hlavní výhodou exkurze je možnost prohlídky výrobních hal a sklepů, kde se návštěvníci dozvídají o celém procesu vzniku sektů a mohou ochutnat různé produkty.
Návštěvníci se dozví, že je to nejdéle nepřetržitě vyráběný sekt v Česku a původně byl pojmenovaný podle hradu Radyně.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.