Přírodní památku Tiské stěny tvoří pískovcové útvary ze dna bývalého moře, které jsou součástí Labských pískovců. Jsou ideálním cílem jak pro pěší výlet, tak pro
horolezeckou výpravu. Můžete se tedy jen tak procházet po dně mořském a vzápětí na to mít výhled na celé Středohoří. V dosahu jsou pak další atraktivní lokality jako Rájecké stěny, Ostrovské stěny a Vysoký Sněžník. Nedaleko leží České Švýcarsko se svou slavnou Pravčickou bránou, kde se současně s oblastí Tiských stěn natáčel výpravný film
Letopisy Narnie. Krajina je zde skutečně malebná a dokonce ji celou můžete projet
na kole.
Hotel Ostrov skrytý v pohraničních lesích
Jestliže se budete chtít po fyzické námaze opravdu dobře a vydatně najíst, zajeďte si z Tisé do nedalekého Ostrova, kde je navíc další pískovcová stěna. A nebo se tam rovnou jeďte ubytovat, protože pokud v Hotelu Ostrov ochutnáte jedno jídlo, budete chtít jistě okusit i ta další.
Hotel leží u malého rybníčku, kromě přírodního koupání je zde k dispozici také bazén a pro děti nafukovací trampolína, Hotelová restaurace je vyhláčená široko daleko, proto neunikla ani naší pozornosti. Ochutnali jsme pro vás Cibulovou polévku zapečenou v listovém těstě, Konfitovaný špalek z vepřové krkovičky s listovým špenátem a bramborovou kaší ochucenou čerstvou majoránkou a nakonec Špikovanou kančí kýtu na domácí šípkové omáčce a s nadýchanými vídeňskými knedlíky.
Pokud máte pocit, že jídla musela chutnat stejně dobře, jako se čtou jejich názvy, máte pravdu. Příjemná obsluha v příjemném prostředí vám ochotně doporučí, co si zde objednat, kdybyste se nemohli rozhodnout, ale šlápnout vedle tady nemůžete.
Cibulová polévka je sice jemnější chuti, ovšem jedinečný zážitek z ní dělá čepička z listového těsta, pod kterou je polévka zapečena. Připravte se, že bude stydnout docela dlouho, proto radši rozbijte křupavou těstovou krustu co nejrychleji. Počítejte s příjemným kulinářským zážitkem.
Kančí kýta a špalek z krkovice
Co se týče kančí kýty, měla velmi příjemnou konzistenci a byla dobře naložena (stejně jako její konzument po jejím pozření). Pokud jste milovníky omáček a zejména té svíčkové, bude toto ta pravá volba pro vás. Omáčka je ještě výraznější a lahodnější než „obyčejná“ svíčková, takže se jedná o jakéhosi „bohatšího příbuzného“ ze stejné rodiny. Vídeňský knedlík byl taktéž výtečný. Stejně jako u polévky, i zde musíme vyzdvihnout velmi vysoký estetický dojem. Jíst tak „hezké“ jídlo je zkrátka radost.
Na závěr jsme si nechali špalek z krkovičky. Máte-li rádi na talíři pořádný kus dobře připraveného masa, bude tento pokrm přesně to pravé pro vás. Vepřové bylo připraveno precizně, bylo šťavnaté a docela jemně kořeněné, bramborová kaše ochucená čerstvou majoránkou se k němu výtečně hodila. Trojici doplňuje špenát, ke kterému, jako k jedinému, máme drobné výhrady. Je pravda, že s jemně kořeněnými bramborami a masem kontrastoval, přesto jeho pepřová chuť byla až příliš ostrá. Ale někdo to rád ostré. I tak si na tomto jídle skvěle pochutnáte, protože je, stejně jako ostatní zdejší pokrmy, připraveno poctivě. A to je znát.
Najíte se v klidu a bez mobilu
Ještě je dobré poznamenat, že jídlo si zde vychutnáte skutečně v klidu, protože ve skrytém údolí na samé hranici s Německem neulovíte žádný mobilní signál, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Prostě si užijete ticha a tečka. Zajímavá může být i informace, že v hotelu jsou připraveni i na hosty s bezlepkovou dietou. V jídelníčku naleznete jídla speciálně pro ně. Navíc pokud se zde ubytujete, získáte skvělou základnu pro výlety do širokého okolí. A my vám ještě na pár zajímavých míst dáme tip.
Volíte-li raději zimní dovolenou, nabídneme vám lyžování na tzv.
Bouřňáku, ze kterého je při dobré viditelnosti vidět na celé Středohoří. Nudit se tu ale nebudete ani v létě, kdy zdejší okolí skýtá skvělé možnosti turistického vyžití.