Máte rádi pivo? Vydejte se poznávat regionální speciály vyrobené v minipivovarech a na pivní stezky! Na menších pivovarech je krásné to, že je každý jiný. V Karlovarském kraji jich existuje hned několik od těch nejmenších až po ty, co vyvážejí do celé země.
Velké množství
lokálních pivovarů nabízí jedinečnou příležitost vypravit se poznáním jedinečných chutí, tradice a příběhů ve spojení s objevováním okolí. Jelikož obliba piva neustále narůstá a většině
konzumentů není jedno, jaké pivo pijí, existuje po celé republice, ale i v
Karlovarském kraji hned několik skvělých míst pro pivní turisty.
Kamkoli zavítáte, vždy vás překvapí něco nového.
Cesta za pivem vám tak přináší tipy na pivní stezy a
větší i rodinné minipivovary, které stojí v
Karlovarském kraji za vidění nejen kvůli výbornému pivu, ale i proto, že se zde dozvíte mnoho z historie i současnosti pivovarnictví.
Velkorybnický Hastrman – Velký rybník
Domácí pivovárek je součástí
restaurace U Hastrmana na Velkém Rybníku. S vařením piva zde začali v roce 2005 a první várka byla uvařena na kuchyňském sporáku. Pivo však návštěvníkům zachutnalo, a tak se pivo o rok později začalo oficiálně prodávat pod značkou
Velkorybnický Hastrman. Zatímco tenkrát se vařily se jen tři druhy –
světlá 11°,
světlá 12° a
polotmavá 13°, postupem času do stálé nabídky přibyly další dva druhy –
Tmavý ležák a
Staročeské bílé pivo a dnes byste na ochutnání všech lokálních piv potřebovali dva dny. Mezi nejoblíbenější speciály patří
puškvorcové,
medové,
nakuřované a
novozélandské z kategorie piv spodně kvašených a piva typu ale a alt z těch svrchně kvašených. A pozor, tato piva se na výčepu během roku různě střídají., takže pivovar Velkorybnický Hastrman byste měli navštěvovat pravidelně!
Pivovar Karel IV. – Karlovy Vary
Tam, kde v několika posledních desetiletích zrála
Becherovka, se dnes nachází malý
Pivovar Karel IV., který navazuje na tradici vaření piva v
Karlových Varech. Tato tradice započala už roku 1370, kdy král a římský císař Karel IV. udělil městu titul královského města s privilegiem vaření piva. Tato tradice byla na dlouhých 13 let přerušena, ale před několika lety
pivo Karel IV. opět povstalo a vy si tak můžete opět vychutnat tradiční
karlovarské pivo. Na čepu najdete pivo
světlé,
polotmavé,
tmavé,
pšeničné a i nějaký ten
speciál. Dobré pivo se pozná hned po prvním doušku, to věděl Otec vlasti už před mnoha a mnoha lety. Přijďte se přesvědčit i vy.
Rodinný pivovar Kronl – Mariánské Lázně
Mapa malých pivovarů v
Karlovarském kraji se nedávno rozrostla o další místo. V
Mariánských Lázních nově najdete
Rodinný pivovar Kronl, jehož název je spojen s pověstí Mariánskolázeňska o krutém loupežnickém vůdci Kronlovi, který tak dlouho loupil a kradl, až byl dopaden a přišel o hlavu. Vy se o peníze bát nemusíte, ztratit hlavu však lehce můžete a to díky poctivému, řemeslně vyrobenému,
nefiltrovanému a nepasterovanému, správně
uleželému pivu s výjimečnou gastronomií v domácím prostředí.
Pivovar Krušnohor – Kraslice
Skalním pivařům v Kraslicích se v roce 2015 splnil jejich velký sen. V okrajové části
města totiž začal fungovat
rodinný pivovar, jehož originální název
Krušnohor prozrazuje, jaké vlastnosti lze od místního chmelového nápoje očekávat a pro koho je určený. Pochutnají si na něm praví horalové, pivní fajnšmekři a pak každý, kdo má rád
pivo s pořádným řízem. Skutečně,
Krušnohor vsází zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí, což z nich dělá zlatavý mok s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí. Produkci
Krušnohoru od začátku tvoří jak
klasické české ležáky, tak zároveň i
svrchně kvašené weizeny a široká nabídka
piv typu Ale rozličných chutí a stupňovitostí. Najdete zde například
pivo s vysokým obsahem proteinu, medový speciál,
ovocná piva,
piva belgického klášterního typu a na podzim například dýňový speciál. Všechna piva jsou nefiltrována a nepasterována a zachovávají si tak svou čerstvou chuť a především tělu prospěšné látky. Mladičký pivovar
Krušnohor navíc uspěl na prestižním mezinárodním festivalu Zlatá pivní pečeť se sedmnáctistupňovým pivem IPA, a to v konkurenci více než 230 pivovarů. Takže
Krušnohor je jednoznačně sázka na jistotu!
Pivovar Svatý Florian – Loket
Chystáte-li se do starobylého města
Loket, ubytujte se v bezprostřední blízkosti
středověkého hradu v hotelu Císař Ferdinand a vychutnejte si výborné pivo v
rodinném pivovaru Svatý Florian. Pivovar byl otevřen v roce 2006 v prostorách původní pivovarské sladovny z dob Karla IV. Unikátem pivovaru je fakt, že v pivovarské
restauraci je možné vidět kompletní technologii pivovaru, které vévodí měděná varna o obsahu 500 litrů. Součástí pivovaru je také nově zřízené
pivovarské muzeum s expozicí historických pivních lahví, stáčecích strojů, výčepních pomůcek či bednářského náčiní. Pro pivní znalce a nadšence je možnost navštívit
pivní obchůdek s nepřeberným množstvím
suvenýrů, pivních etiket, tácků, půllitrů, a hlavně možnost koupě piva Svatý Florian i s sebou. V pivovarském komplexu se nachází také největší
sbírka lázeňských pohárků, která čítá 2 300 kusů a pyšní se zápisem v české Guinessově knize rekordů. V rodinném pivovaru Svatý Florian najdete na čepu
čtyři druhy piva.
Světlý ležák 11°,
tmavý ležák 11°,
tmavý uzený speciál 13° s netradičním kouřovým aroma a
rubínový speciál 15° s příjemnou nasládlou chutí. V brzké době se také můžete těšit na novinku na výčepu, a to na
jedno z nejsilnějších piv v české republice –
okolo 30°. Všechna piva jsou samozřejmě nefiltrovaná a nepasterizovaná.
Pivovar Permon – Sokolov
Pivovar Permon byl založen netradiční cestou, vznikl totiž doslova v garáži rodinného domu. První technologie, která byla jedinečná a stvořená přímo na míru garáže, zvládla denní výstav maximálně 100 litrů, což nepokrylo ani „rodinný“ odběr piva. Samozřejmě netrvalo dlouho a zájem o sokolovské pivo začal strmě růst, proto se pivoar později rozšířil a nyní ho najdete v Kapucínském klášteře v Sokolově. Pivovar si vedle klasické „ležákové“ cesty zvolil hlavně cestu širokého
sortimentu svrchně kvašených piv. Každý rok produkuje na
čtyřicet různých piv a tím si rozhodně zasloužil označení Crafr Brewery (Řemeslný pivovar).
Pivovar Permon byl pojmenován podle místní tradice na Sokolovsku – hornictví a pivo v něm tak vaří skutečně šikovní permoníci. Stále vymýšlejí nové receptury, někdy jde o opravdu odvážné speciály, jindy o zákazníkem prověřené receptury.
Kynšperský pivovar – Kynšperk nad Ohří
Kynšperský pivovar zásoboval po roce 1945 většinu hostinců v okrese
Sokolov. Jeho činnost skončila v roce 1955 a z objektu se staly sklady řemeslnických potřeb, které postupně chátraly. Po více než polovině století byl celý komplex bývalého pivovaru, včetně sladovny, zrekonstruován a do
Kynšperka nad Ohří se tak vrátila výroba piva, nově pod značkou
Kynšperský zajíc. Kynšperské pivo Zajíc je jedinečné díky používání vysoce kvalitních surovin a a ve stálé nabídce najdete
10° světlé výčepní,
12°světlý ležák,
12° polotmavý ležák,
12° tmavý ležák a
13° vídeňský speciál. V době sklizně zelených chmelových šišek můžete ochutnat i specialitu
Zelený ležák 12°. V areálu najdete také vynikající restauraci, kde se budete moci před degustací řádně posilnit.
Pivovar Rudohor Ostrov – Dolní Žďár
Staletími formovaná, tvrdá a drsná krajina s mnoha jizvami na těle i drsní lidé s mnoha šrámy na duši. To je oblast ještě nedávno nazývaná
Rudohoří. Ať už tento název vznikl podle těžby rud nebo od rudých červánků, tak často vídaných při západu slunce za největšími vrcholy hor, jedno je jisté – drsně, ale s velkou pokorou zdejší pivovarští sládci bránili a strážili poctivost místního piva.
Pivovar Rudohor je zde, aby v této jejich bohulibé činnosti pokračoval a znovu strážil skvost nám Čechům nejdražší, poctivé řemeslné pivo.
Pivo Rudohor je vařeno pouze ze zdejší vody, chmele a sladu pěstovaného na dohled zdejších hor dle tradičních receptur. Pochutnat si můžete na pivech
světlých,
polotmavých,
tmavých i
speciálních.
Pivovar Starý hrad – Nivy
Pivovar Starý hrad, který je součástí Evropského centra přírodních
pivních lázní, zachovává staroslovanskou tradici vaření silného, kvalitního a neobyčejně chutného piva. Podobné pivo lidé vařili před 12 000 lety v místech současného Turecka a Izraele. S největší pravděpodobností se jedná o jediné místo v Čechách, kde se do pivních lázní nalévá to samé
Karlovarské 14% nefiltrované nepasterizované
černé pivo plné vitamínů, které vám hospodský přinese v půllitru na stůl. A když už mluvíme o hospodě, určitě nezapomeňte navštívit místní
restauraci, která je zaměřena na
staroslovanskou kuchyni. Její velkolepý sál postavený roku 1810 se stropními klenbami, sloupy a krbem vytváří skvělou dobovou atmosféru, která je podtržená i způsobem přípravy nabízených pokrmů.
Zámecký pivovar Chyše – Chyše
Obec
Chyše se pyšní krásným, nově zrekonstruovaným zámkem, který určitě stojí za návštěvu. Až budete prohlídkou zámku i přilehlého parku unaveni, můžete zavítat do zámeckého pivovaru a v příjemném prostředí tu ochutnat
originální chyšské pivo vařené podle starodávného receptu. Pivovarnictví má v
Chyši tradici od roku 1850.
Chyšské pivo se vaří dle
staročeských receptur, s použitím nejkvalitnějších českých a moravských sladů, žateckého chmele a přírodní jiskrné vody z Doupovských hor. Je přírodního charakteru, bez chemických přídavků, filtrace a pasterizace. Na čepu najdete
pivo Prokop ve světlé,
polotmavé i
tmavé verzi, a kdyby vám opravdu zachutnalo, můžete si ho odvézt i v lahvi.
Pivovar Ryžovna – Boží Dar
Rodinný pivovar Ryžovna vznikl tak, jak by to v životě mělo být – z lásky. Z lásky k pivu, jako tradičnímu českému nápoji a z lásky ke Krušným horám, v jejichž srdci se nachází dnes téměř zaniklá osada Ryžovna. Ještě před necelým stoletím šlo o živou obec s téměř 70 domy a vlastním pivovarem. Ten zde dnes již nestojí, ale jednu z mála dochovaných budov –
bývalou školu – využil majitel Jaroslav Dvořák a navázal na tradici vaření piva v tomto malebném koutě samotného hřebene hor. V pivovarském výčepu s restaurací si můžete odpočinout s
dobrým jídlem a samozřejmě s
půllitrem piva. To se vyrábí stejně poctivě, jako zdejší předchůdci rýžovali cínovou rudu. Ve výčepu si příznivci pěnivého moku mohou poručit jeden ze tří druhů piva vyráběného z humnového sladu, chmele, vody a kvasnic. Nejslabší
osmička nese jméno
Školák,
dvanáctku pojmenovali
Boží Dar a vrchol nabídky,
třináctistupňové pivo se jmenuje po majoru Kunešovi ze známého seriálu –
Rapl. Ryžovna, kde na sebe můžete nechat působit historii i současné kouzlo okolní nádherné přírody, za návštěvu opravdu stojí.