ÚvodAktualityČesko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

Poslechněte si audio verzi článku
České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
Příběh každého piva začíná na chmelnici: své by o tom mohl vyprávět třeba žatecký chmel, jedinečná surovina s chráněným označením původu. Na chmelnici se podíváme také s prvním filmem z našeho výběru, který leckdo považuje za nejlepší český muzikál. Seznamte se na Kudy z nudy s nestárnoucí filmovou klasikou jménem Starci na chmelu – a také s rolemi piva v komediích Adéla ještě nevečeřela a Vesničko má středisková, ve filmu Postřižiny nebo v pohádce S čerty nejsou žerty.


 

Starci na chmelu (1964)

Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let.... snad nejznámější píseň z muzikálu Starci na chmelu zná kdekdo. První český muzikál natočil režisér Ladislav Rychman podle námětu a scénáře Vratislava Blažka, který byl i autorem písňových textů. Příběh se odehrává na chmelové brigádě, a natáčel se na chmelnicích kolem Žatce a v Lounkách, vesnici v údolí Labe mezi Roudnicí nad Labem a Litoměřicemi. Celým filmem diváky provázejí tři kytaristé v černém – Josef Laufer, Petr Musil a choreograf Josef Koníček. Hudbu napsali Jiří Bažant, Jiří Malásek a Vlastimil Hála, písničky nazpívali Karel Gott, Josef Zíma, Jana Petrů, Karel Štědrý a Jana Malknechtová, a mnohé z nich zlidověly a dodnes patří do repertoáru řady hudebníků a muzikantů.

Starci na chmelu také odstartovali zlatou éru muzikálů a hudebních filmů: o necelý měsíc později měla premiéru další česká hudební komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera, za pár měsíců pak do kin zamířil film Kdyby tisíc klarinetů. Ale zpět ke Starcům: roli studentky Hanky si zahrála Ivana Pavlová, svérázného Filipa Vladimír Pucholt a vychloubačného premianta Honzu hrál Miloš Zavadil. Herec Josef Abrhám později vzpomínal, jak odmítl roli „záporáka“ a pak mu to bylo líto. Nebyl ale jediný, kdo odmítl: původně měl film režírovat Zdeněk Podskalský, ale kvůli averzi k příběhům z brigád a o prvních láskách scénář odmítl. Scénář se nelíbil ani Pucholtovi, ale ten nakonec u Starců zůstal, i když souběžně točil s Milošem Formanem Černého Petra. A skutečně se můžeme jen dohadovat, jak by dopadlo pokračování, o němž se na Barrandově uvažovalo po velkém komerčním úspěchu. Pracovní název zněl Starci po chmelu, ale nakonec z nápadu sešlo.
 

Adéla ještě nevečeřela (1977)

Ke klenotům české kinematografie patří rovněž film Adéla ještě nevečeřela, jedna z legendárních komedií režiséra Oldřicha Lipského a scénáristy Jiřího Brdečky. Víte, že hlavní roli v parodii na americké detektivní příběhy z 20. let minulého století nabídli hollywoodské hvězdě Robertu Redfordovi? Když si ale hercův agent přepočítal nabízený honorář z korun na dolary, okamžitě odmítl. Jednu z hlavních rolí komisaře Ledviny si zahrál Rudolf Hrušínský. Když během natáčení vznikla ikonická fotografie, kde pije pivo, ředitel jednoho českého pivovaru požádal, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.

Právě komisař Ledvina seznamuje detektiva Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na Malé Straně jich obejdou hned několik, od hotelu U Tří pštrosů a středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky U Bonaparta v Nerudově ulici a U Černého vola na Loretánském náměstí až po pivovar U Fleků na Novém Městě. Když Nick Carter poznamená: „Komisaři, díky, ta vaše Praha, ta mě vzala. Ty staré paláce, ty velebné chrámy..., Ledvina bleskurychle opáčí: „A to jsme ještě nebyli U Pinkasů. Tam je výčepní, ten to pivo teda úplně hejčká.“ Mimochodem, vedle piva udělal film skvělou reklamu také pražským taliánům.
 

Postřižiny (1980)

Pivo teče proudem také mnoha příběhy spisovatele Bohumila Hrabala, a výjimkou nejsou ani Postřižiny. Na motivy Hrabalovy knihy Postřižiny je natočil režisér Jiří Menzel, a to s plejádou známých herců. Natáčelo se zejména v Dalešickém pivovaru u Třebíče, kde se vařilo pivo již v 16. století. V době natáčení filmu pivovar chátral, naštěstí po revoluci se podařilo výrobu obnovit. Marně budete hledat jen komín, na který ve filmu vyšplhala Maryška s Pepinem: k filmování sloužila maketa, kterou filmaři postavili ve vedlejším zemědělském družstvu.

Pivních scén je ve filmu víc, ale nejslavnější je ta, v níž Magda Vášáryová vypije půllitr piva na ex a pak jen pronese: „Dobré. Mělo by se vychladit.“ Skutečnost ale byla trochu jiná, sklenice měla dvojité dno a herečka vypila piva asi jen dvě deci.
 

Návštěvníci (1983)

O definitivní tečku za existencí piva se postaral seriál Návštěvníci (1983). Proběhl tam následující dialog:

A pivo?
Pivo se zrušilo.
Jak zrušilo?
Ano, v roce 2324 všelidovým hlasováním.
No ne!
No jo.
Ale jsou lidi, který si ho dělaj dál, po domácku. Heleďte, to se vezmou šlupky z amarounů a nechaj se kvasit při teplotě 120 stupňů...
 

S čerty nejsou žerty (1984)

Jaká by to byla pohádka o čertech, kdyby v ní nebyla hospoda? Hospody jsou zkrátka pro české čerty přirozeným prostředím. Platí to i pro pohádku režiséra Hynka Bočana S čerty nejsou žerty, kde si čert Janek alias Ondřej Vetchý v hospodě vyslechne pravdivou hlášku, že „ochutnat u nás znamená vypít, hochu“. Natáčelo se mimo jiné v Pekelných dolech, a když si čert Janek jednou při natáčení odskočil do lesa, objevili ho tam dva ruští samopalníci z blízké základny. Začali křičet: „Čort!“, Vetchý zařval: „Rusáci!“ a začal zdrhat on i vojáci.
 

Vesničko má středisková (1985)

Chuť na pivo možná dostanete i u dalšího filmu Jiřího Menzela Vesničko má středisková. Film se natáčel podle scénáře Zdeňka SvěrákaKřečovicích, rodné vesnici hudebního skladatele Josefa Suka, a pivo v příběhu několikrát hraje důležitou roli. Doktor, kterého hraje opět Rudolf Hrušínský, se ptá řidiče Karla alias Mariána Labudy, jak přišel na to, že se má pivo chladit právě na sedmém schodě. Odpověď zní, že dlouhodobým zkoušením, protože na šestém schodě je pivo ještě teplé, na osmém už přechlazené. Pivo sehraje ještě svou úlohu také ve scéně na zábavě, kdy Karel vychrstne pivo z okna, bohužel na právě procházejícího Oldřicha Vlacha. Jeho hláška „Chlapi, nelejte to pivo z voken, podívejte se, jak vypadám,“ zlidověla stejně jako pojem Sedmý schod. Pivo této značky dokonce vaří v Žateckém pivovaru.
 

Hospoda (1996–1997)

Kolem piva se samozřejmě točí také seriál Hospoda, sitcom z prostředí malé pražské hospůdky o veselých příhodách jejích štamgastů. Zahrála si v něm celá řada populárních herců a jeho znělkou se stala píseň, kterou napsali Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Pamatujete?

Do naší hospůdky
vedou jen tři schůdky,
to je ten důvod, má milá,
že já tam raz dva tři jsem.
Z té naší hospody
stoupají tři schody.
To je ten důvod má milá,
že se jde tak těžko ven.

Seriál má dokonce vlastní fanouškovskou stránku na Facebooku a půllitry štamgastů byly upravené podobně jako ten v Postřižinách: do každého z nich se vešly jen necelé dva decilitry. Skutečnou hospodu ale nenajdete: všech 52 dílů se natočilo v barrandovských ateliérech.
 

Kráska z Kladiny (2023)

Navzdory názvu nejde o pohádku, ale o filmový dokument o nejstarším pivu ve střední Evropě. Pozůstatky nejstaršího prosného bylinného piva v Evropě ukrývala tři tisíce let stará bronzová nádoba. V roce 2017 ji u Kladiny na Pardubicku objevil náhodný nálezce. Ze země ji pak odborně vyzvedli archeologové, převezli ji do Východočeského muzea v Pardubicích a vědci z Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pak pomohli rozluštit její obsah. Po důkladné analýze odebraných vzorků dospěli k závěru, že vědro sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin. Dokument o objevu měl mezinárodní premiéru v sále Rady Evropy ve Štrasburku, kde Východočeské muzeum v Pardubicích poprvé prezentovalo i stejnojmennou výstavu. Česká premiéra se uskutečnila v roce 2023 ve Východočeském muzeu na pardubickém zámku. Nádoba by časem měla být uložena na čestném místě v klenotnici, kterou pro muzeum navrhla architektka Eva Jiřičná.
Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Cesta za pivem Karlovarským krajem Gurmánská turistika

Cesta za pivem Karlovarským krajem

Máte rádi pivo? Vydejte se poznávat regionální speciály vyrobené v minipivovarech a na pivní stezky! Na menších pivovarech je krásné to, že je každý jiný. V Karlovarském kraji jich existuje hned několik od těch nejmenších až po ty, co vyvážejí do celé země.

Jihočeské pivní stezky Gurmánská turistika

Jihočeské pivní stezky

V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny například Budvar, Samson, Dudák i řada minipivovarů. Na pivních trasách lze ochutnat různá piva a navštívit okolní památky.

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy Zážitky

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor s nevšedním pozorovacím talentem a strhujícím vypravěčským stylem. S Kudy z nudy můžete na jeho známá literární díla vzpomínat třeba při návštěvě míst, kde se odehrávají: pojďte se podívat do Kerska a do Nymburka, do kraje Slavností sněženek a Postřižin.

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem Zážitky

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem

Město Žatec, ležící na severu Čech na řece Ohři, má tisíciletou historii. V ní důležitou roli hraje prvotřídní chmel, který se na Žatecku pěstuje. Více než 700 let pěstování vynikajícího aromatického chmele a výroba piva vedly ke vzniku zábavného a poučného komplexu s názvem Chrám Chmele a Piva.

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Rudolf Hrušínský (1920–1994) patří k nejoblíbenějším českým hercům. Ztvárnil 120 divadelních a přes 200 filmových a televizních postav, často natáčel několik filmů najednou a jeho kolegové si ho stále připomínají. Vzpomínáme na něj i na Kudy z nudy: pojďte se podívat do míst, kde Rudolf Hrušínský natočil své nejlepší filmy.

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Přestože se k vaření piva používají osvědčené technologické receptury a pár základních surovin, které jsou všude stejné, přece je každé pivo trochu jiné, poznamenané geniem loci a lidmi, kteří ho připravují. Vydejte se s námi na toulky za tradicemi českého pivovarnictví, za pivem a po nejrůznějších pivovarech, od minipivovarů až po věhlasné známé podniky.

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

Jsme národ pivařů, pivo milujeme a jak dokládají statistiky spotřeby piva na osobu a rok, máme ho téměř nejraději ze všech zemí na celém světě. Proč se nápoj s poměrně malým obsahem alkoholu těší takové oblibě, proč se kolem piva točí tolik knih a filmů, a co všechno obnáší pivní kultura? A co všechno o pivu ještě nevíme?

Zámek Stekník na Žatecku Památky

Zámek Stekník na Žatecku

Zámek Stekník patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám v Čechách. Vytváří jedinečnou a monumentální kompozici v krajině spojené s tradicí pěstování žateckého chmele.

Žatec

Žatec

Historické jádro Žatce, města na řece Ohři, zahrnuje náměstí s radnicí a chrámem Nanebevzetí Panny Marie, lemované renesančními domy, zbytky hradeb a řadu dalších památek, ale přímo v centru najdete také malou chmelnici. Není divu, pěstování chmele a výroba piva tu má téměř tisíciletou tradici.

Kalendář 2024: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Kalendář 2024: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin Gurmánská turistika

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.

Tradice: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

Tradice: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. Jejím výsledkem by měl být zápis české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nebude to ale hned, úspěch se dá čekat až za několik let.

Tradice: proč je pivo hořké aneb vše o chmelu, Žatecku a Žatecké chmelové oblasti

Tradice: proč je pivo hořké aneb vše o chmelu, Žatecku a Žatecké chmelové oblasti

Tradiční, jemný, aromatický a zaručující excelentní chuť a vůni piva: takový je český chmel a především král mezi tuzemskými chmelovými odrůdami, Žatecký poloraný červeňák. Bez poctivého chmele by nebylo pivo pivem, pro Čechy to byla vždycky rostlina velmi hodnotná, ovšem díky svým účinkům i značně rozverná. Navíc město Žatec a okolní chmelařská krajina v září 2023 rozšířily české památky, zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Tradice: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Tradice: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Zažili jste v poslední době letní akci nebo festival, kde by chyběl stánek s nealkoholickými koktejly a kde byste nesehnali nealkoholické pivo? Zřejmě jen těžko, a pokud náhodou, příště už to určitě bude jinak. Nápoje bez alkoholu jsou rok od roku oblíbenější, ať už se rozhlédnete po světě piva, vína, sektů nebo lihovin.

Tradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice

Tradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice

Patříte také k milovníkům zlatavého moku? České pivo má mnohasetletou historii a tradice jeho výroby se dědí z generace na generaci. Nejprve byla výroba piva výsadou šlechty či měšťanů a dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. S našimi tipy si pivo užijete v několika rovinách – můžete ho na sebe nechat působit zevnitř i zvenku v pivovarech, pivních lázních, ochutnat raritní výrobky z piva a pivních přísad nebo poznat dlouhou historii tohoto nápoje.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

Bohumil Hrabal – jeden z nejznámějších a nejpřekládanějších českých spisovatelů 20. století

Bohumil Hrabal – jeden z nejznámějších a nejpřekládanějších českých spisovatelů 20. století

Bohumil Hrabal (28. března 1914, Brno-Židenice – 3. února 1997, Praha) byl jedním z nejznámějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století. Několikrát byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu. Jeho osudy jsou spojené zejména s Prahou, Nymburkem a lesní osadou Kersko, známou z Menzelova filmu Slavnosti Sněženek.

Tradice: na pivo do hospody se slavnými osobnostmi

Tradice: na pivo do hospody se slavnými osobnostmi

Pivo je jedním z národních pokladů Česka, tradice našeho pivovarnictví sahá až do středověku a pozvat „na jedno“ nejlepší přátele patří k českým národním tradicím. Své o tom vědí slavní Rolling Stones, americký prezident Bill Clinton a další známé osobnosti, které byly okouzleny atmosférou pravé české hospody. Užijte si ji i vy!

Chmelařské muzeum Žatec Kultura

Chmelařské muzeum Žatec

Největší expozici chmele na světě najdete v severočeském Žatci. Místní Chmelařské Muzeum představuje na ploše 4.000 m² vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti.

Žatec a krajina žateckého chmele Příroda

Žatec a krajina žateckého chmele

Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je celosvětově uznávaný žatecký chmel po staletí pěstován a šlechtěn. Chmelařským centrem oblasti je město Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele.

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Bez poctivého chmele by nebylo pivo pivem, a právě český chmel je v celém pivovarnickém světě pojem. Je jemný a aromatický, zaručuje excelentní chuť a vůni piva, a svou pivovarskou kvalitu dokazuje v českých i zahraničních pivovarech. Králem mezi tuzemskými chmelovými odrůdami je Žatecký poloraný červeňák.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Šaty z piva – první na světě vznikly z plzeňského ležáku

Šaty z piva – první na světě vznikly z plzeňského ležáku

Herečka Aňa Geislerová vynesla na zahajovací večer 57. ročníku karlovarského filmového festivalu v roce 2023 róbu vytvořenou z plzeňského ležáku. Jediný exemplář na světě vznikl v dílně úspěšného českého návrháře Jakuba Polanky.

Zámecký pivovar Chyše Gurmánská turistika

Zámecký pivovar Chyše

Součástí zámeckého areálu je taktéž panský pivovar, který byl vystavěn v letech 1839 – 1841. V historických interiérech pivovaru vás uvítá stylový restaurant a tradiční pivnice. Přijďte ochutnat speciality pivní kuchyně, ale především – dopřejte si chyšské pivo vařené dle staročeských receptur.

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

V mapách je nenajdete, ale přilákají více návštěvníků než kdejaká turistická trasa: řeč je o pivních stezkách. Podobně jako minipivovary zažívají nebývalý rozkvět a milovníkům piva nabízí vedle chuťových zážitků také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu a seznámení s místy, která na své objevení teprve čekají.

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Když se řekne talián, může jít o hovorové označení Itala. Když ovšem tohle slovo padne v souvislosti s Prahou, patrně se jedná o masovou specialitu, která přišla na svět v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého – a to byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián.

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám Příroda

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám

Hrabalova stezka v Kersku u Sadské začíná u restaurace Hájenka, kde si i dnes můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Mezi místy spojenými se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala naleznete mimo zákoutí z filmu Slavnosti sněženek také minerální pramen nebo malý menhir.

Expozice Bohumila Hrabala ve Vlastivědném muzeu Nymburk Kultura

Expozice Bohumila Hrabala ve Vlastivědném muzeu Nymburk

Muzeum v Nymburku je zavřené. Vlastivědné muzeum Nymburk je od 1. července 2019 dlouhodobě uzavřeno z důvodu rekonstrukce.

Další aktuality

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

V mapách je nenajdete, ale přilákají více návštěvníků než kdejaká turistická trasa: řeč je o pivních stezkách. Podobně jako minipivovary zažívají nebývalý rozkvět a milovníkům piva nabízí vedle chuťových zážitků také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu a seznámení s místy, která na své objevení teprve čekají.
4. říjen 2024 14:00
Gurmánská turistika

Čtyři místa, na nichž vám budou mazat med kolem pusy

Nic nezahřeje v sychravé podzimní dny lépe než horký čaj s medem či medovina. Sladké speciality si v říjnu 2024 budete moci vychutnat na tradičních slavnostech či jarmarcích. Užijte si výlety na čtyři místa, které budou na podzim sladké jako med. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
2. říjen 2024 9:35
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
1. říjen 2024 22:23
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
29. září 2024 9:00
Gurmánská turistika

Svatý Martin 2024: tipy na slavnosti, kde ochutnáte první mladé víno a křehoučkou husičku

Ať už svatý Martin letos přijede na bílém nebo blátivém koni, opět s sebou přiveze svatomartinské víno, lampionové průvody, hody a slavnosti. Pozadu samozřejmě nesmí zůstat husy – svým kejháním prý světce kdysi natolik rušily při kázání, že za to dodnes končí na pekáčích. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam můžete vyrazit.
29. září 2024 1:11
Gurmánská turistika

Oslavte svatého Václava ochutnávkou zajímavého piva

Od roku 2013 se v předvečer svátku sv. Václava slaví Den českého piva. Osoba svatého Václava je spjata nejen s českou historií, ale i s českým národním nápojem, proto jej v již roce 1357 jmenoval Karel IV. patronem českého piva. V průběhu svatováclavského víkendu se koná řada akcí, které by si milovníci zlatavého moku neměli nechat uniknout. Vypravíte se do Svijan, Plzně, na Mnichovický Oktoberfest nebo na pivobraní do Želivi?
27. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Podlehněte svodům vinných sklípků

Nechte se nalákat svůdnou chutí a vůní moravského i českého vína a vydejte se na výpravu do sklípku či na některá z podzimních jihomoravských vinobraní. Ať už budete plánovat romantiku ve dvou nad sklenkou vína či bujaré posezení s přáteli, inspirujte se našimi dnešními tipy a vydejte se na skvělou výpravu za vínem.
25. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam se letos ještě vydat za burčákem? Tipy, kde víno poteče proudem

Také milujete tu sladkou chuť burčáku? Chopte se tedy četných příležitostí a užijte si poslední dny babího léta na burčákových slavnostech nebo turistických akcí. Začátkem října se totiž burčák objeví na vyhlášených burčákových slavnostech v Hustopečích, na spoustě vinobraní a pohodových pochodech. Stačí si jen vybrat a vyrazit.
23. září 2024 16:00
Gurmánská turistika