ÚvodAktualityČesko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

Poslechněte si audio verzi článku
České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
Příběh každého piva začíná na chmelnici: své by o tom mohl vyprávět třeba žatecký chmel, jedinečná surovina s chráněným označením původu. Na chmelnici se podíváme také s prvním filmem z našeho výběru, který leckdo považuje za nejlepší český muzikál. Seznamte se na Kudy z nudy s nestárnoucí filmovou klasikou jménem Starci na chmelu – a také s rolemi piva v komediích Adéla ještě nevečeřela a Vesničko má středisková, ve filmu Postřižiny nebo v pohádce S čerty nejsou žerty.


 

Starci na chmelu (1964)

Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let.... snad nejznámější píseň z muzikálu Starci na chmelu zná kdekdo. První český muzikál natočil režisér Ladislav Rychman podle námětu a scénáře Vratislava Blažka, který byl i autorem písňových textů. Příběh se odehrává na chmelové brigádě, a natáčel se na chmelnicích kolem Žatce a v Lounkách, vesnici v údolí Labe mezi Roudnicí nad Labem a Litoměřicemi. Celým filmem diváky provázejí tři kytaristé v černém – Josef Laufer, Petr Musil a choreograf Josef Koníček. Hudbu napsali Jiří Bažant, Jiří Malásek a Vlastimil Hála, písničky nazpívali Karel Gott, Josef Zíma, Jana Petrů, Karel Štědrý a Jana Malknechtová, a mnohé z nich zlidověly a dodnes patří do repertoáru řady hudebníků a muzikantů.

Starci na chmelu také odstartovali zlatou éru muzikálů a hudebních filmů: o necelý měsíc později měla premiéru další česká hudební komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera, za pár měsíců pak do kin zamířil film Kdyby tisíc klarinetů. Ale zpět ke Starcům: roli studentky Hanky si zahrála Ivana Pavlová, svérázného Filipa Vladimír Pucholt a vychloubačného premianta Honzu hrál Miloš Zavadil. Herec Josef Abrhám později vzpomínal, jak odmítl roli „záporáka“ a pak mu to bylo líto. Nebyl ale jediný, kdo odmítl: původně měl film režírovat Zdeněk Podskalský, ale kvůli averzi k příběhům z brigád a o prvních láskách scénář odmítl. Scénář se nelíbil ani Pucholtovi, ale ten nakonec u Starců zůstal, i když souběžně točil s Milošem Formanem Černého Petra. A skutečně se můžeme jen dohadovat, jak by dopadlo pokračování, o němž se na Barrandově uvažovalo po velkém komerčním úspěchu. Pracovní název zněl Starci po chmelu, ale nakonec z nápadu sešlo.
 

Adéla ještě nevečeřela (1977)

Ke klenotům české kinematografie patří rovněž film Adéla ještě nevečeřela, jedna z legendárních komedií režiséra Oldřicha Lipského a scénáristy Jiřího Brdečky. Víte, že hlavní roli v parodii na americké detektivní příběhy z 20. let minulého století nabídli hollywoodské hvězdě Robertu Redfordovi? Když si ale hercův agent přepočítal nabízený honorář z korun na dolary, okamžitě odmítl. Jednu z hlavních rolí komisaře Ledviny si zahrál Rudolf Hrušínský. Když během natáčení vznikla ikonická fotografie, kde pije pivo, ředitel jednoho českého pivovaru požádal, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.

Právě komisař Ledvina seznamuje detektiva Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na Malé Straně jich obejdou hned několik, od hotelu U Tří pštrosů a středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky U Bonaparta v Nerudově ulici a U Černého vola na Loretánském náměstí až po pivovar U Fleků na Novém Městě. Když Nick Carter poznamená: „Komisaři, díky, ta vaše Praha, ta mě vzala. Ty staré paláce, ty velebné chrámy..., Ledvina bleskurychle opáčí: „A to jsme ještě nebyli U Pinkasů. Tam je výčepní, ten to pivo teda úplně hejčká.“ Mimochodem, vedle piva udělal film skvělou reklamu také pražským taliánům.
 

Postřižiny (1980)

Pivo teče proudem také mnoha příběhy spisovatele Bohumila Hrabala, a výjimkou nejsou ani Postřižiny. Na motivy Hrabalovy knihy Postřižiny je natočil režisér Jiří Menzel, a to s plejádou známých herců. Natáčelo se zejména v Dalešickém pivovaru u Třebíče, kde se vařilo pivo již v 16. století. V době natáčení filmu pivovar chátral, naštěstí po revoluci se podařilo výrobu obnovit. Marně budete hledat jen komín, na který ve filmu vyšplhala Maryška s Pepinem: k filmování sloužila maketa, kterou filmaři postavili ve vedlejším zemědělském družstvu.

Pivních scén je ve filmu víc, ale nejslavnější je ta, v níž Magda Vášáryová vypije půllitr piva na ex a pak jen pronese: „Dobré. Mělo by se vychladit.“ Skutečnost ale byla trochu jiná, sklenice měla dvojité dno a herečka vypila piva asi jen dvě deci.
 

Návštěvníci (1983)

O definitivní tečku za existencí piva se postaral seriál Návštěvníci (1983). Proběhl tam následující dialog:

A pivo?
Pivo se zrušilo.
Jak zrušilo?
Ano, v roce 2324 všelidovým hlasováním.
No ne!
No jo.
Ale jsou lidi, který si ho dělaj dál, po domácku. Heleďte, to se vezmou šlupky z amarounů a nechaj se kvasit při teplotě 120 stupňů...
 

S čerty nejsou žerty (1984)

Jaká by to byla pohádka o čertech, kdyby v ní nebyla hospoda? Hospody jsou zkrátka pro české čerty přirozeným prostředím. Platí to i pro pohádku režiséra Hynka Bočana S čerty nejsou žerty, kde si čert Janek alias Ondřej Vetchý v hospodě vyslechne pravdivou hlášku, že „ochutnat u nás znamená vypít, hochu“. Natáčelo se mimo jiné v Pekelných dolech, a když si čert Janek jednou při natáčení odskočil do lesa, objevili ho tam dva ruští samopalníci z blízké základny. Začali křičet: „Čort!“, Vetchý zařval: „Rusáci!“ a začal zdrhat on i vojáci.
 

Vesničko má středisková (1985)

Chuť na pivo možná dostanete i u dalšího filmu Jiřího Menzela Vesničko má středisková. Film se natáčel podle scénáře Zdeňka SvěrákaKřečovicích, rodné vesnici hudebního skladatele Josefa Suka, a pivo v příběhu několikrát hraje důležitou roli. Doktor, kterého hraje opět Rudolf Hrušínský, se ptá řidiče Karla alias Mariána Labudy, jak přišel na to, že se má pivo chladit právě na sedmém schodě. Odpověď zní, že dlouhodobým zkoušením, protože na šestém schodě je pivo ještě teplé, na osmém už přechlazené. Pivo sehraje ještě svou úlohu také ve scéně na zábavě, kdy Karel vychrstne pivo z okna, bohužel na právě procházejícího Oldřicha Vlacha. Jeho hláška „Chlapi, nelejte to pivo z voken, podívejte se, jak vypadám,“ zlidověla stejně jako pojem Sedmý schod. Pivo této značky dokonce vaří v Žateckém pivovaru.
 

Hospoda (1996–1997)

Kolem piva se samozřejmě točí také seriál Hospoda, sitcom z prostředí malé pražské hospůdky o veselých příhodách jejích štamgastů. Zahrála si v něm celá řada populárních herců a jeho znělkou se stala píseň, kterou napsali Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Pamatujete?

Do naší hospůdky
vedou jen tři schůdky,
to je ten důvod, má milá,
že já tam raz dva tři jsem.
Z té naší hospody
stoupají tři schody.
To je ten důvod má milá,
že se jde tak těžko ven.

Seriál má dokonce vlastní fanouškovskou stránku na Facebooku a půllitry štamgastů byly upravené podobně jako ten v Postřižinách: do každého z nich se vešly jen necelé dva decilitry. Skutečnou hospodu ale nenajdete: všech 52 dílů se natočilo v barrandovských ateliérech.
 

Kráska z Kladiny (2023)

Navzdory názvu nejde o pohádku, ale o filmový dokument o nejstarším pivu ve střední Evropě. Pozůstatky nejstaršího prosného bylinného piva v Evropě ukrývala tři tisíce let stará bronzová nádoba. V roce 2017 ji u Kladiny na Pardubicku objevil náhodný nálezce. Ze země ji pak odborně vyzvedli archeologové, převezli ji do Východočeského muzea v Pardubicích a vědci z Univerzity Palackého v Olomouci, Masarykovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pak pomohli rozluštit její obsah. Po důkladné analýze odebraných vzorků dospěli k závěru, že vědro sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin. Dokument o objevu měl mezinárodní premiéru v sále Rady Evropy ve Štrasburku, kde Východočeské muzeum v Pardubicích poprvé prezentovalo i stejnojmennou výstavu. Česká premiéra se uskutečnila v roce 2023 ve Východočeském muzeu na pardubickém zámku. Nádoba by časem měla být uložena na čestném místě v klenotnici, kterou pro muzeum navrhla architektka Eva Jiřičná.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin Gurmánská turistika

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. V objektu se nabízí dvě prohlídkové trasy historickou částí i moderní výrobou. Nechybí ani připomenutí slavného filmu nebo ukázka ležáckých sklepů.

Za historií i filmovými místy do obce Křečovice – výlet za místy z filmu Vesničko má středisková Životní styl

Za historií i filmovými místy do obce Křečovice – výlet za místy z filmu Vesničko má středisková

Zasněný doktor Skružný, žárlivec Turek, svérázný řidič náklaďáku Pávek i mentálně zaostalý Otík, který mu nechtěně připravoval jednu horkou chvilku za druhou, žili v Křečovicích na Sedlčansku. Poznáte zde jejich chalupy, kostel i hospodu.

Cesta za pivem Karlovarským krajem Gurmánská turistika

Cesta za pivem Karlovarským krajem

Máte rádi pivo? Vydejte se poznávat regionální speciály vyrobené v minipivovarech a na pivní stezky! Na menších pivovarech je krásné to, že je každý jiný. V Karlovarském kraji jich existuje hned několik od těch nejmenších až po ty, co vyvážejí do celé země.

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Česko ve filmu: nejlepší filmy Rudolfa Hrušínského

Rudolf Hrušínský (1920–1994) patří k nejoblíbenějším českým hercům. Ztvárnil 120 divadelních a přes 200 filmových a televizních postav, často natáčel několik filmů najednou a jeho kolegové si ho stále připomínají. Vzpomínáme na něj i na Kudy z nudy: pojďte se podívat do míst, kde Rudolf Hrušínský natočil své nejlepší filmy.

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem Zážitky

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem

Město Žatec, ležící na severu Čech na řece Ohři, má tisíciletou historii. V ní důležitou roli hraje prvotřídní chmel, který se na Žatecku pěstuje. Více než 700 let pěstování vynikajícího aromatického chmele a výroba piva vedly ke vzniku zábavného a poučného komplexu s názvem Chrám Chmele a Piva.

Žatecký pivovar a Muzeum pivovarnictví Žatecka Gurmánská turistika

Žatecký pivovar a Muzeum pivovarnictví Žatecka

Žatecký pivovar má za sebou více než 200 let historie. Stavět se začal v roce 1798. V roce 1801 uvařil první várku piva. Po ukončení velkovýroby v roce 2022 v jeho prostorách vznikl minipivovar.

Expozice Bohumila Hrabala ve Vlastivědném muzeu Nymburk Kultura

Expozice Bohumila Hrabala ve Vlastivědném muzeu Nymburk

Muzeum v Nymburku je zavřené. Vlastivědné muzeum Nymburk je od 1. července 2019 dlouhodobě uzavřeno z důvodu rekonstrukce.

Dům U Tří pštrosů – první pražská "kafírna" Gurmánská turistika

Dům U Tří pštrosů – první pražská "kafírna"

Pod mosteckou věží na Malostranské straně Karlova mostu stojí krásný renesanční dům U Tří pštrosů, nazvaný podle domovního znamení na průčelí, kde jsou vymalování tři velcí pštrosi. Na počátku 18. století zde vznikla první pražská kavárna.

Zámek Stekník na Žatecku Památky

Zámek Stekník na Žatecku

Zámek Stekník patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám v Čechách. Vytváří jedinečnou a monumentální kompozici v krajině spojené s tradicí pěstování žateckého chmele.

Zámek Pardubice – Východočeské muzeum – perla města perníku Kultura

Zámek Pardubice – Východočeské muzeum – perla města perníku

Zámek Pardubice najdete v samém srdci města za mohutnými obrannými valy. Ty jsou samy o sobě výletním cílem – v jejich bujné zeleni najdete kromě odpočinkových zón nejrůznější zámeckou zvěř – pávy, kozy i veverky. Ujít si nenechte zámeckou hlásku, ze které je za dobrého počasí krásný výhled.

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy Zážitky

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Žatec a krajina žateckého chmele Příroda

Žatec a krajina žateckého chmele

Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je celosvětově uznávaný žatecký chmel po staletí pěstován a šlechtěn. Chmelařským centrem oblasti je město Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele.

Hostinec U Černého vola v Praze Gurmánská turistika

Hostinec U Černého vola v Praze

Jednu z původních staropražských pivnic navštívíte na Loretánském náměstí nedaleko Pražského hradu. Pivnice byla otevřena v roce 1965 a zachovala si svůj genius loci. Prostému historickému interiéru s vitrážemi vévodí starý „socialistický“ výčep, na kterém točí pověstně dobrého Kozla.

Jihočeské pivní stezky Gurmánská turistika

Jihočeské pivní stezky

V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny například Budvar, Samson, Dudák i řada minipivovarů. Na pivních trasách lze ochutnat různá piva a navštívit okolní památky.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Zámecký pivovar Chyše Gurmánská turistika

Zámecký pivovar Chyše

Součástí zámeckého areálu je taktéž panský pivovar, který byl vystavěn v letech 1839 – 1841. V historických interiérech pivovaru vás uvítá stylový restaurant a tradiční pivnice. Přijďte ochutnat speciality pivní kuchyně, ale především – dopřejte si chyšské pivo vařené dle staročeských receptur.

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.

Chmelařské muzeum Žatec Kultura

Chmelařské muzeum Žatec

Největší expozici chmele na světě najdete v severočeském Žatci. Místní Chmelařské Muzeum představuje na ploše 4000 m² vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti.

Barrandov Studio – jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě Kultura

Barrandov Studio – jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě

Barrandov Studio patří k největším a nejstarším filmovým studiím v Evropě. S ohledem na naplněnou kapacitu filmových ateliérů jsou veškeré prohlídky od roku 2023 zrušeny.

České pivo – nejlepší pivo na světě

České pivo – nejlepší pivo na světě

Prastaré receptury i prvotřídní kvalita domácích surovin včetně regionálních pramenů lahodné vody jsou zárukou vynikajících vlastností výrobků českých pivovarů. Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven vyplývá, že stabilně mírně roste především spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° až 12°. Z celkové produkce tvoří ležáky více než 50 procent. Dlouhodobě roste výroba nealkoholických piv a jejich ochucených variant, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

Jsme národ pivařů, pivo milujeme a jak dokládají statistiky spotřeby piva na osobu a rok, máme ho téměř nejraději ze všech zemí na celém světě. Proč se nápoj s poměrně malým obsahem alkoholu těší takové oblibě, proč se kolem piva točí tolik knih a filmů, a co všechno obnáší pivní kultura? A co všechno o pivu ještě nevíme?

Pivní tradice: na pivo do hospody se slavnými osobnostmi

Pivní tradice: na pivo do hospody se slavnými osobnostmi

Pivo je jedním z národních pokladů Česka, tradice našeho pivovarnictví sahá až do středověku a pozvat „na jedno“ nejlepší přátele patří k českým národním tradicím. Své o tom vědí slavní Rolling Stones, americký prezident Bill Clinton a další známé osobnosti, které byly okouzleny atmosférou pravé české hospody. Užijte si ji i vy!

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Pekelné doly – největší pískovcové podzemí v Evropě pro motorkáře Příroda

Pekelné doly – největší pískovcové podzemí v Evropě pro motorkáře

V údolí Svitavky mezi obcemi Velenice a Svitava najdete největší pískovcové podzemí v Evropě. V současnosti se zde nachází speciální motorkářský klub, který nabízí odpočinek motorkářům i ostatním turistům. Motorky mohou vjet dovnitř!

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám Příroda

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám

Hrabalova stezka v Kersku u Sadské začíná u restaurace Hájenka, kde si i dnes můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Mezi místy spojenými se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala naleznete mimo zákoutí z filmu Slavnosti sněženek také minerální pramen nebo malý menhir.

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea Gurmánská turistika

U Fleků – jedinečné pivo a exkurze pivovarského muzea

Restaurace U Fleků je poutním místem pražských a českých pivařů, jedna z nejnavštěvovanějších hospod v naší republice a nepochybně je i nejznámější pražskou hospodou. Dnes je také místem kulinářských zážitků.

Bohumil Hrabal – jeden z nejznámějších a nejpřekládanějších českých spisovatelů 20. století

Bohumil Hrabal – jeden z nejznámějších a nejpřekládanějších českých spisovatelů 20. století

Bohumil Hrabal (28. března 1914, Brno-Židenice – 3. února 1997, Praha) byl jedním z nejznámějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století. Několikrát byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu. Jeho osudy jsou spojené zejména s Prahou, Nymburkem a lesní osadou Kersko, známou z Menzelova filmu Slavnosti Sněženek.

Rudolf Hrušínský – jeden z nejoblíbenějších českých herců

Rudolf Hrušínský – jeden z nejoblíbenějších českých herců

Rozmarné léto, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Báječní muži s klikou, Tři veteráni, Adéla ještě nevečeřela anebo Spalovač mrtvol: to je jen malý výběr z nejznámějších filmů Rudolfa Hrušínského (17. října 1920, Nová Včelnice – 13. dubna 1994, Praha). Jeden z nejoblíbenějších českých herců ztvárnil 120 divadelních a přes 200 filmových a televizních postav.

Šaty z piva – první na světě vznikly z plzeňského ležáku

Šaty z piva – první na světě vznikly z plzeňského ležáku

Herečka Aňa Geislerová vynesla na zahajovací večer 57. ročníku karlovarského filmového festivalu v roce 2023 róbu vytvořenou z plzeňského ležáku. Jediný exemplář na světě vznikl v dílně úspěšného českého návrháře Jakuba Polanky.

Jiří Menzel – oscarový filmový režisér

Jiří Menzel – oscarový filmový režisér

Jiří Menzel (23. února 1938, Praha – 5. září 2020, Praha) byl jedním z nejuznávanějších filmových a divadelních režisérů. Patřil také k tvůrcům nové vlny 60. let, slavné éry českého filmu. V té době natočil snímek Ostře sledované vlaky, který v roce 1968 získal Oscara za nejlepší zahraniční film.

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

Pivní stezky pěšky i na kole: tipy na pivní putování po Česku

V mapách je nenajdete, ale přilákají více návštěvníků než kdejaká turistická trasa: řeč je o pivních stezkách. Podobně jako minipivovary zažívají nebývalý rozkvět a milovníkům piva nabízí vedle chuťových zážitků také zdravý pohyb na čerstvém vzduchu a seznámení s místy, která na své objevení teprve čekají.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor s nevšedním pozorovacím talentem a strhujícím vypravěčským stylem. S Kudy z nudy můžete na jeho známá literární díla vzpomínat třeba při návštěvě míst, kde se odehrávají: pojďte se podívat do Kerska a do Nymburka, do kraje Slavností sněženek a Postřižin.

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Tradice: pivovarnictví a popularita českého piva

Přestože se k vaření piva používají osvědčené technologické receptury a pár základních surovin, které jsou všude stejné, přece je každé pivo trochu jiné, poznamenané geniem loci a lidmi, kteří ho připravují. Vydejte se s námi na toulky za tradicemi českého pivovarnictví, za pivem a po nejrůznějších pivovarech, od minipivovarů až po věhlasné známé podniky.

Česko ve filmu: Kosmonaut z Čech, Návštěvníci a další sci-fi české filmy a seriály

Česko ve filmu: Kosmonaut z Čech, Návštěvníci a další sci-fi české filmy a seriály

S Kudy z nudy se můžete vypravit na výlet do pravěku, do vesmíru, na dno moře anebo do daleké budoucnosti. Jak? Díky nejlepším filmům a seriálům ze žánru science fiction aneb sci-fi. Ačkoli mnohdy jde o filmy staré několik desítek let, rádi se na ně s jistou nostalgií díváme zas a znova. Pojďte si připomenout legendární amarouny, Ikarii, masožravou Adélu nebo vesmírnou loď Jan Hus!

Žatec

Žatec

Historické jádro Žatce, města na řece Ohři, zahrnuje náměstí s radnicí a chrámem Nanebevzetí Panny Marie, lemované renesančními domy, zbytky hradeb a řadu dalších památek, ale přímo v centru najdete také malou chmelnici. Není divu, pěstování chmele a výroba piva tu má téměř tisíciletou tradici.

Tradice: proč je pivo hořké aneb vše o chmelu, Žatecku a Žatecké chmelové oblasti

Tradice: proč je pivo hořké aneb vše o chmelu, Žatecku a Žatecké chmelové oblasti

Tradiční, jemný, aromatický a zaručující excelentní chuť a vůni piva: takový je český chmel a především král mezi tuzemskými chmelovými odrůdami, Žatecký poloraný červeňák. Bez poctivého chmele by nebylo pivo pivem, pro Čechy to byla vždycky rostlina velmi hodnotná, ovšem díky svým účinkům i značně rozverná. Navíc město Žatec a okolní chmelařská krajina v září 2023 rozšířily české památky, zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Zažili jste v poslední době letní akci nebo festival, kde by chyběl stánek s nealkoholickými koktejly a kde byste nesehnali nealkoholické pivo? Zřejmě jen těžko, a pokud náhodou, příště už to určitě bude jinak. Nápoje bez alkoholu jsou rok od roku oblíbenější, ať už se rozhlédnete po světě piva, vína, sektů nebo lihovin.

Tradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice

Tradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice

Patříte také k milovníkům zlatavého moku? České pivo má mnohasetletou historii a tradice jeho výroby se dědí z generace na generaci. Nejprve byla výroba piva výsadou šlechty či měšťanů a dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. S našimi tipy si pivo užijete v několika rovinách – můžete ho na sebe nechat působit zevnitř i zvenku v pivovarech, pivních lázních, ochutnat raritní výrobky z piva a pivních přísad nebo poznat dlouhou historii tohoto nápoje.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Co spojuje filmy Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech, Ať žijí duchové anebo Adéla ještě nevečeřela? Jméno jejich režiséra Oldřicha Lipského, který miloval bláznivé komedie a parodie. Jeho skvělá díla připomíná muzeum v rodném Pelhřimově, my doplníme výlety na pár filmových míst.

Křečovice aneb Vesničko má, středisková

Křečovice aneb Vesničko má, středisková

Nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film má na kontě komedie Vesničko má středisková. Víte však, kde Jiří Menzel další ze svých populárních mistrovských děl natáčel? Náš výlet vás zavede do Středního Povltaví, do střediskové vísky Křečovice. Trasu můžete zdolat pěšky nebo na kole.

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Žatecký chmel – jedinečná surovina s chráněným označením původu

Bez poctivého chmele by nebylo pivo pivem, a právě český chmel je v celém pivovarnickém světě pojem. Je jemný a aromatický, zaručuje excelentní chuť a vůni piva, a svou pivovarskou kvalitu dokazuje v českých i zahraničních pivovarech. Králem mezi tuzemskými chmelovými odrůdami je Žatecký poloraný červeňák.

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Když se řekne talián, může jít o hovorové označení Itala. Když ovšem tohle slovo padne v souvislosti s Prahou, patrně se jedná o masovou specialitu, která přišla na svět v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého – a to byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika