Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.
Nejznámější a nejatraktivnější památkou
Lenory je veřejná
obecní pec na chleba z roku 1837. Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní.
Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Do správně rozehřáté pece se potom nasázelo připravené vykynuté
těsto, které si hospodyně doma připravily, a zpět si odnášely dozlatova upečené chlebové bochníky. V lenorské peci se peklo ještě několik let po 2. světové válce.
Obecní pec na chleba je od roku 1958 zapsaná jako nemovitá kulturní památka. Na podzim
roku 1998 pan Václav Mráz znovu oživil tradici pečení. V roce 2000 bylo založeno občanské sdružení Velká lóže pecařská. Kořeny novodobého veřejného pečení chleba spočívají především v úctě k tvořivé lidské práci. Pekař Augustin Sobotovič a jeho pomocníci obětavě zachovávají tradici
pečení chleba, ale také housek, koláčů a výborných lenorských česnekových placek. Pec stojí hned vedle hlavní silnice I/39 v centru Lenory. Parkoviště je u obecního úřadu, odkud se po chodníku dostanete k volně přístupné peci.
Samotné
pečení probíhá každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince přibližně od 9 do13 hodin. Den předem pekař připravuje kvásek na chleba. Brzy ráno pak musí pec
roztopit nejčastěji tvrdým dřevem na potřebnou
teplotu kolem 220° C. Mezitím si připraví těsto. Následuje vymetení žhavých dřevěných uhlíků z pece, pak se již
sází do pece placky, housky a nakonec chleba. Atmosféra při pečení je ojedinělá, po vytažení to kolem pece voní čerstvým pečivem, které se
rozdává na ochutnání.
Pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáno zdarma všem účastníkům veřejného pečení. Tyto výrobky jsou také nositeli regionální značky
"Šumava originální produkt®".
Objevte historii a kouzlo veřejného pečení v obecní chlebové peci v Lenoře, symbolu českých lidových tradic.
Obecní chlebová pec v Lenoře byla postavena v první polovině 19. století.
V lenorské peci se peklo ještě několik let po druhé světové válce.
Nejatraktivnější památkou Lenory je veřejná obecní pec na chleba z roku 1837.
Veřejné pečení v obecní peci slouží k udržení tradice a osvětě o tvořivé lidské práci.
V obecní peci se peče chléb, housky, koláče a lenorské česnekové placky.
Ne, pečivo z lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáváno zdarma.
Veřejné pečení probíhá každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince.
Pec je nutné rozehřát na potřebnou teplotu kolem 220 °C.
Obecní pec stojí vedle hlavní silnice I/39 v centru Lenory.
V peci se obvykle topí tvrdým dřevem.