ÚvodAktuality10 tipů, kam jít na dobrý řízek
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
pavlišovský řízekNení řízek jako řízek – v některých krajích umí tento oblíbený tradiční pokrm pořádně překvapit! V Česku existuje hned několik místních variant a specialit řízků, z nichž nejznámější je Pavlišovský řízek z Náchodska, což je smažený vepřový řízek v trojobalu podávaný s dušeným kysaným zelím a omaštěným houskovým knedlíkem. Svůj název dostal podle vesnice Pavlišov, kterou najdete nedaleko Náchoda. Na jídelním lístku ho najdete také pod názvem Pavlišovák v okolí Úpice jako Úpický řízek. Tuto specialitu dostanete běžně ve všech místních restauracích.

Další skvosty české národní kuchyně

holandský řízekDále se objevují regionální úpravy řízků, jako jsou například židovské řízky – připravují se z tenkých plátků hovězího roštěnce, který se ochucuje především česnekem. Ten se přidává přímo na maso nebo v marinádě před obalením v trojobalu. Známější je holandský řízek z mletého masa se sýrem, který je oblíbený po celé republice.

A znáte Třebechovický řízek? Jde o krajovou specialitu z uzeného masa, konkrétně z uzené krkovičky. Smaží se v těstíčku, ve kterém je česnek a majoránka. To takový Loštický řízek je vepřová kapsa naplněná šunkou a tvarůžky a obalená v trojobalu. A na Moravě mají ještě jednu specialitu – říká se mu Ondráš a představuje lahodné spojení vepřového plátku osmaženého v bramborákovém těstě. 

V jižních Čechách, převážně okolo Třeboně, se setkáte s řízky z rybího masa, a to nejen ve formě klasického kusu sladkovodní ryby v trojobalu, ale také oblíbených rybích karbanátků ze směsi mletého rybího masa, brambor a bylinek. A kdo by chtěl ochutnat více řízků na jednom místě, měl by navštívit vyhlášené řízkové festivaly: Festival řízků v Malé Morávce (v září) a Festival řízků na Bukovanském mlýně (v lednu).
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Československá Řízkovna v Uhříněvsi Gurmánská turistika

Československá Řízkovna v Uhříněvsi

U nás si pochutnáte na pestré variaci řízků. Máte možnost si vybrat jak dle použitého masa, tak dle způsobu přípravy. Podáváme tradiční české a slovenské přílohy i chutné dezerty. Naší specialitou jsou tradiční slovenské lahůdky, které připravujeme dle originálních receptur a surovin.

Restaurace Punkva Blansko Gurmánská turistika

Restaurace Punkva Blansko

Restaurace Punkva v Blansku se řadí k nejoblíbenějším podnikům ve městě. Nabízí poctivou domáci kuchyni, velké porce a v neposlední řadě také pohotový a vstřícný personál.

Plzeňská restaurace U Sedlerů Gurmánská turistika

Plzeňská restaurace U Sedlerů

Tradiční restaurace na Karlově náměstí v Praze s českou kuchyní a plzeňským Prazdrojem, která se specializuje na poctivý český guláš.

Levský restaurant – řízek jako kolo od vozu Gurmánská turistika

Levský restaurant – řízek jako kolo od vozu

Přijďte si směřit své síly s obrovským řízkem a zažijte jedinečný zážitek a gurmánskou zábavu. Zasoutěžte si se svými přáteli a zjistěte kdo je nejlepší a nejrychlejší řízkojedlík. Jde o stálou akci restaurantu Levský, který je navíc kousek od proslulé Stodolní ulice v Ostravě.

Festival řízků na Bukovanském mlýně

16. 1.18. 1.
Festival řízků na Bukovanském mlýně

I letos vám nabízíme od soboty do neděle Festival řízků. Můžete ochutnat vyhlášený 300g vídeňský telecí řízek, či zkusit něco jiného z řad klasických i exotických.

Řízková restaurace Kopretina v Třeboni Gurmánská turistika

Řízková restaurace Kopretina v Třeboni

Řízky jsou naše vášeň – a upřímně, kdo by je nemiloval? V Česku patří k těm nejoblíbenějším jídlům, a my jsme si na nich postavili celou naši kuchyni.

Festival řízků v Malé Morávce 2025

20. 9.21. 9.
Festival řízků v Malé Morávce 2025

Gastronomická akce v údolí Malé Morávky a Karlova pod Pradědem, do které se již tradičně zapojuje většina místních restauračních zařízení, a která tradičně přivábí stovky návštěvníků, se koná v druhé polovině září.

Pohostinství u Vlčků u Náchoda Gurmánská turistika

Pohostinství u Vlčků u Náchoda

Tradiční českou restauraci Pohostinství u Vlčků naleznete v Pavlišově u Náchoda. Kromě posezení vevnitř je možné i venku a je možné si nechat jídlo dovézt.

Restaurace U Coufalů Gurmánská turistika

Restaurace U Coufalů

Restaurace s dlouholetou tradicí v srdci Loštic, kraji olomouckých tvarůžků.

Řízková restaurace Pivoňka Gurmánská turistika

Řízková restaurace Pivoňka

Malá rodinná restaurace v renesančním domě z 16. století. Naše menu nabízí klasické pecky jako telecí řízek, ale i sezónní kousky, které pečlivě vybíráme tak, aby každá Vaše další návštěva byla chutná a radostná. K řízkům čepujeme místní pivo z minipivovarů. Nádherná zahrada pro děti s houpačkami.

Řízkovna Karlův Jelen Gurmánská turistika

Řízkovna Karlův Jelen

Ochutnejte pivo Karlův Jelen, nebo domácí medovinu. Poctivá česká kuchyně vás potěší a zasytí.

Hostinec U Tunelu v Karlíně Gurmánská turistika

Hostinec U Tunelu v Karlíně

Máte chuť na poctivou českou kuchyni a dobré pivo? Pokud nemáte Karlín z ruky, zajděte do Thámovy ulice, kde se nachází prvorepubliková restaurace U Tunelu. Objednat si můžete jak hotovky, tak minutky.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika

Hrozny, hory, sklípky: podzim zve na jižní Moravu za vínem!

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
4. září 2025 16:00
Gurmánská turistika

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy na podzim roku 2025!
1. září 2025 19:26
Gurmánská turistika