
Objevujte
vinařské stezky, projeďte se všemi
vinařskými oblastmi, a nakonec si dopřejte
výlet s posezením ve vinném sklepě, kde se stoly prohýbají pod
domácími koláči. Ochutnejte
Pálavu, která se rodí jen tady, a nechte si vyprávět, proč se
Rulandskému u nás pořád říká Rulandské, i když svět už dávno používá jméno
Pinot.
Vinařské slavnosti, putování za burčákem nebo třeba
husí hody se svatomartinským vínem – všechno je pozvánkou na cestu, která se nejlépe prožívá sklenku po sklence.

Láká vás
vinařská turistika? Na Moravě i v Čechách zažijete všechno –
ubytování ve vinném sudu, cyklostezky vedoucí mezi vinicemi, pikniky s výhledem,
romantiku při západu slunce v altánech přímo ve vinicích. Jedním z nejoblíbenějších cílů vinařské turistiky jsou
sklepní uličky –
malebné řady vinných sklepů, které často připomínají vesnice pod zemí. Najdete je třeba v
Plžích v Petrově,
Bořeticích, Velkých Bílovicích,
Mutěnicích,
Prušánkách či
Pavlově. Sklepy se liší výzdobou i atmosférou, ale spojuje je jediné – vždycky tu najdete
dobré víno, pohostinnost a často i něco dobrého k zakousnutí.
1. Víno od Velké Moravy po dnešek
T
radice vinařství v Česku sahá až do 9. století. První vinice zakládali mniši, později jejich rozvoj podporovali králové – třeba
Karel IV., který nařídil, aby se vinice vysázely u každého města. Díky tomu se u nás réva pěstuje nepřetržitě více než 700 let.
Dnes má Česko dvě hlavní vinařské oblasti –
Čechy a Moravu – rozdělené do
šesti podoblastí. Na
Moravě je to
Znojemská vinařská podoblast,
Mikulovská vinařská podoblast,
Velkopavlovická vinařská podoblast a
Slovácká vinařská podoblast, v Čechách pak
Mělnická vinařská podoblast a
Litoměřická vinařská podoblast. Vinaři u nás pěstují
přes čtyřicet odrůd révy vinné. Převládají bílé, hlavně
Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené nebo
Rulandské bílé. Velkým tahákem je i aromatická
Pálava – odrůda vyšlechtěná v roce 1953, která se stala
symbolem Moravy.
2. Rulandské nebo Pinot?

Máte chuť na plné, zlatavé a pikantní
Rulandské šedé, ale na láhvi stojí
Pinot Gris? Oba názvy jsou správně, jen jste se právě ocitli na stopě jednomu z největších vinařských zmatení pojmů v českém jazyce. Oblíbené odrůdy pocházející z
Burgundska Pinot Blanc, Pinot Noir a
Pinot Gris totiž po střední Evropě rozšířil obchodník
Johann Seger Ruland (1683–1745) a víno se často prodávalo pod jeho jménem. V
Německu, kde Ruland působil, se postupně vrátili k
původním francouzským názvům, u nás se ale vžilo pojmenování „Rulandské“. A tak u nás dodnes najdete na etiketách jak francouzské Pinoty, tak česká Rulandská. Obojí je správně – a chuťově rozhodně stojí za vyzkoušení.
3. Růžová vína: chuť léta ve sklence

Lehká, svěží a hravá – taková bývají
růžová vína, která k
létu patří stejně jako
grilovačka na zahradě nebo
večer u vody. Přesto kolem nich panuje spousta mýtů:
nemusí být sladká a na rozdíl od červených se nehodí k archivaci. Ale zkuste k nim
letní salát, rybu z grilu nebo jen
pár kostek ledu do sklenky, a uvidíte, že jim máloco konkuruje.
Pokud narazíte na víno označené jako
klaret, nelekněte se – jde o příbuzného růžového. Vyrábí se trochu jinak, proto může být světlejší, někdy skoro jako bílé. O to víc ale překvapí jemností a elegancí.
Růžová vína i klarety dnes najdete téměř v každém vinařském regionu – stačí si vybrat, jestli chcete objevovat přímo na vinici, nebo u sklenky ve vinném baru.
4. Burčák a vinobraní: podzimní slavnost chutí

Sladce opojný
burčák je národní fenomén. Jeho sezona je krátká, ale o to víc lákavá – a nejlépe chutná právě
v září, přímo od vinaře. S burčákem souvisí i
vinobraní, slavnosti vína a podzimu. Největší vinobraní se konají ve
Znojmě, Mikulově nebo
Mělníku, kde nechybí
průvody v historických kostýmech, hudba, trhy a hlavně
víno na každém kroku. Atmosféra lampionových průvodů, cimbálů a ohňostrojů nad vinohrady je zkrátka nezapomenutelná.
5. Svatomartinské: mladé víno a husí hody

Každý rok
11. listopadu, tradičně v
11 hodin a 11 minut, se otevírají
první vína nového ročníku. Bílé, růžové i červené
Svatomartinské víno doprovází
pečené husy, svatomartinské menu a slavnosti v mnoha městech. Kdo jednou zažil
otevřené sklepy plné hudby a nového vína, ten se k téhle tradici rád vrací.
6. Naše vína mezi světovou špičkou
Česká a moravská vína pravidelně bodují na prestižních soutěžích.
Decanter World Wine Awards v Londýně,
International Wine Challenge,
Concours Mondial de Bruxelles i
AWC Vienna – všude tam se objevují
vína z Moravy i Čech vedle francouzských nebo španělských velikánů. A odnášejí si zlaté medaile i uznání porotců.
7. Salon vín ve Valticích: sto nejlepších pod jednou střechou

Pokud chcete ochutnat to nejlepší, zamiřte do
zámku Valtice, kde sídlí
veřejná degustační expozice Salon vín České republiky. V
historickém sklepení najdete
kolekci stovky nejlepších vín aktuálního ročníku. Můžete je nejen vidět, ale hlavně ochutnat – a sestavit si vlastní „degustační cestu“ po moravských a českých vinohradech.
Stačí pár doušků, a pochopíte:
víno u nás není jen nápoj – je to
způsob života, zvyk, slavnost i pozvánka k cestování. Tak si naplánujte výlet, udělejte si čas a nechte se vést vínem.
Morava a Čechy nikdy nechutnaly líp.
Pronikněte do světa českých a moravských vín – od historie vinařství, přes vínařské slavnosti až po ochutnávky nejlepších odrůd v historických sklepech.
Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů. Nejlepší doba jeho ochutnávky je v září, přímo od vinaře.
Tradice vinařství na Moravě sahá až do 9. století, kdy první vinice zakládali mniši a jejich rozvoj následně podporovali králové jako Karel IV.
V Čechách a na Moravě převládají bílé odrůdy vín, jako jsou Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a aromatická odrůda Pálava.
Sklepní uličky, řady malebných vinných sklepů, můžete navštívit například v Plžích v Petrově, Bořeticích, Velkých Bílovicích, Mutěnicích, Prušánkách či Pavlově.
Svatomartinská vína jsou mladá vína otevíraná 11. listopadu v 11:11, která doprovází pečené husy a svatomartinské menu v mnoha městech.
Největší vinobraní se konají ve Znojmě, Mikulově nebo Mělníku.
Česká a moravská vína pravidelně dosahují úspěchů na soutěžích jako Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles či AWC Vienna.
V Salonu vín ve Valticích najdete kolekci 100 nejlepších vín aktuálního ročníku k ochutnání a můžete sestavit vlastní degustační cestu po vínech.
Růžová vína jsou lehká, svěží a můžou být sladká nebo suchá. Hodí se k letním salátům, rybám z grilu nebo i jen s kousky ledu.
Velkopavlovická vinařská podoblast je srdcem produkce červených vín na Moravě a zahrnuje 75 vinařských obcí.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.