ÚvodAktuality7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech

Poslechněte si audio verzi článku
Vinotéky, vinobraní, vinařské slavnosti, degustace, vinné restauranty i obcházení vinných sklepů: to jsou ty nejlepší příležitosti k ochutnávání vašich oblíbených vín i objevování novinek, nových trendů a vinařských zajímavostí. Jak dobře je znáte, co z nich jste už ochutnali a o čem jste ještě neslyšeli?

1. VOC: Vína originální certifikace

Vína z odrůd typických pro určitou oblast, z pečlivě vybraných vinic, z hroznů s deklarovaným původem, s typickou vůní a chutí – to všechno splňují vína nabízená pod označením VOC, vína originální certifikace. Jde o vína s osobitým a originálním charakterem, který se lahev od lahve nemění a který si v rámci sdružení kontrolují a hodnotí sami vinaři. V tuzemském vinařském světě se vína VOC poprvé objevila na Znojemsku. VOC Znojmo se vyrábějí ze tří nejtypičtějších odrůd Znojemské vinařské podoblasti, Sauvignonu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného, a dokonce mají vlastní informační centrum ve Vlkově věži ve Znojmě. Rodina vín VOC se od té doby hodně rozrostla. Na Moravě existuje VOC Mikulovsko (Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré), VOC Slovácko (Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Frankovka a Rulandské modré), VOC Valtice (Sylvánské zelené a Ryzlink rýnský), VOC Modré Hory (Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal), VOC Pálava (Ryzlink vlašský), VOC Blatnice (Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay), VOC Kraví hora (André), VOC Bzenec (Ryzlink rýnský a Rulandské bílé), VOC Hustopečsko (Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Tramín červený a Rulandské modré), VOC Mutěnice (Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Tramín červený a Zweigeltrebe) a VOC vinice Velké Pavlovice (Neuburské, Veltlínské zelené, Tramín červený, André, Frankovka a Rulandské modré). Ve vinařské oblasti Čechy působí VOC Mělník s víny z odrůd Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Rulandské modré.
 

2. Rulandské nebo Pinot?

Máte chuť na plné, zlatavé a pikantní Rulandské šedé, ale na láhvi stojí Pinot Gris? Není důvod se znepokojovat, oba názvy jsou správně, jen jste se právě ocitli na stopě jednomu z největších vinařských zmatení pojmů v českém jazyce. Oblíbené odrůdy pocházející z Burgundska Pinot Blanc, Pinot Noir a Pinot Gris totiž po střední Evropě rozšířil obchodník Johann Seger Ruland (1683–1745) a víno se často prodávalo pod jeho jménem. V Německu, kde Ruland působil, se postupně vrátili k původním francouzským názvům, u nás se ale pojmenování Rulandské bílé, Rulandské modré a Rulandské šedé udržely dodnes – navzdory tomu, že se u nás burgundské odrůdy pěstovaly dávno před narozením pana Rulanda. Na etiketách však naši výrobci mohou uvádět mezinárodní názvy.
 

3. Růžová vína a klarety: jak se vyrábějí?

O růžových vínech se říká, že svůj život začínají jako červené víno, ale dál jej prožívají jako bílé. Vyrábějí se totiž z hroznů, které slouží k přípravě červeného vína. Podrcené hrozny se nechávají kvasit jen několik hodin, přičemž barvivo uvolněné ze slupek určuje intenzitu zabarvení vína. Růžové bývá svěží víno s ovocným charakterem, dostatkem kyselin a bohatou škálou odstínů od sladce malinových tónů přes lososovou a pomerančovou barvu až po odstíny cibulových slupek. Navzdory očekávání vůbec nemusí být sladké a nehodí se k archivaci. Zato se náramně hodí k lehké letní kuchyni, grilování a posezení u bazénu.

Podobnou barvu jako růžová vína mohou mít lehce narůžovělé klarety. Také se vyrábí z modrých odrůd, ovšem bez drcení slupek, ze kterých se uvolňuje červené barvivo, a bez nakvášení rmutu. Lisují se buď celé hrozny nebo se ze rmutu nechá samovolně odtékat mošt, barvu výsledného vína určuje rychlost a způsob lisování. Existují klarety, které mají podobnou barvu jako růžová vína, ale i klarety světlé, připomínající spíše bílá vína.
 

4. Svatomartinské víno a svatomartinské menu

První vína nového ročníku, pod společným označením a s logem svatého Martina na bílém koni na etiketě: to jsou Svatomartinská vína. Podle tradice si s nimi poprvé přiťukáváme na sv. Martina 11. listopadu, nejlépe v 11 hodin a 11 minut. Pod značkou Svatomartinské se setkáte s červenými víny z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, bílými víny z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané či Muškát moravský a růžovými víny a klarety z Modrého Portugalu, Zweigeltrebe a Svatovavřineckého.

Obliba Svatomartinských vín roste a Svatomartinské menu s pečenou husou a mladým vínem nabízí restaurace, hotely a gastronomické podniky po celém Česku. Ruku v ruce s tím jdou vinařské akce: konají se slavnosti svatomartinských vín a husí, svatomartinské putování po otevřených sklepech, jinde se svatomartinským vínům alespoň žehná při křtu mladých vín. Pokud Svatomartinská vína nestihnete vypít hned na podzim, vinaři tak doporučují učinit do jara následujícího roku, víno pak už obvykle ztrácí výjimečnou chuť i svěžest.
 

5. Arcibiskupské sklepy v Kroměříži a mešní vína

Součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, památky UNESCO, jsou Arcibiskupské zámecké sklepy. Během hlavní sezony nabízejí prohlídky spojené s degustacemi, k dispozici je i prodejna vín. Sklepy ve 13. století založil biskup Bruno ze Schauenburku, v roce 1345 budoucí král a tehdy ještě markrabě moravský Karel IV. udělil sklepům výsadu vyrábět mešní víno. Mešní víno je čistě přírodní, bez chemických přísad a přidaného cukru, stejná pravidla platí i pro košer vína. Podle platných zákonů souhlas s označením za mešní či košer víno dává příslušná církev, a ta také dohlíží na jeho výrobu od sklizně až po lahvování.
 

6. Ocenění pro česká a moravská vína, Salon vín ČR a TOP vinařský cíl

Nemusíte se orientovat ve všech tuzemských i světových vinařských přehlídkách a soutěžích, ale některé byste znát měli. Víte například, že v Salonu vín České republiky ve sklepení valtického zámku je k vidění i ochutnání sto nejlepších českých a moravských vín? Kolekce se samozřejmě každý rok mění právě podle dosažených výsledků. Salon vín opakovaně vítězí v soutěži TOP vinařský cíl, v níž turisté podle svých zkušeností a kvality služeb hodnotí zajímavá místa v jednotlivých vinařských regionech. Na portálu Kudy z nudy také pravidelně představujeme vítěze soutěží Vinař roku nebo Král vín, kde vítěze vybírají nejlepší degustátoři České republiky.

Mezi nejuznávanější světové soutěže patří Concours Mondial de Bruxelles. Úspěchy s růžovým vínem letos slavilo vinařství Znovín Znojmo. Stříbrnou medaili získal Cabernet Sauvignon rosé Rouge, pozdní sběr, zlatou medaili získalo Cabernet Sauvignon rosé, jakostní a Velkou zlatou medailí se může pyšnit Rulandské modré rosé, pozdní sběr.

S více než 11 000 hodnocenými víny mezi největší na světě rakouská soutěž AWC Vienna. Z letošního ročníku si moravská a česká vína přivezla úctyhodných 93 zlatých a 209 stříbrných medailí. Nejvíce se zadařilo vinařství Vinselekt Michlovský, na pomyslném druhém místě se umístilo vinařství Volařík, skvěle se vedlo i vinařství Juřeník & Žďárský.

Úspěch českým a moravským vinařům přinesla také soutěž Mundus Vini v Německu. Z 33. ročníku jedné z nejpřísněji hodnocených světových vinařských soutěží si naši vinaři odvezli krásných 26 zlatých a 14 stříbrných medailí. Nejúspěšnějším moravským vínařstvím se na soutěži stalo B\V vinařství jejich Chardonnay Reserva 2018.
 

7. Nové trendy a zajímavosti ve světě vína

Vaše chutě a zvyklosti možná zůstávají stejné, vinařský svět ale přináší téměř každý rok zajímavé novinky. V posledních letech rozvířila poklidnou hladinu ve vinných sklenkách třeba dealkoholizovaná vína, vína zbavená tříslovin, oranžová vína, připravovaná dlouhou macerací z bílých hroznů, nebo vína kvašená v prastarých nádobách kvevri (vyrábí je například rodinné vinařství Vican).

Dalším průlomovým nápadem je návrat ke starobylé metodě výroby sektů „pét-nat“ – petillant naturelle, zrání vín v kamenných sudech ze žuly nebo naturální či autentická vína. Jejich výrobci na vinicích i ve sklepě kladou důraz na původní postupy a tradiční metody, vínům dává specifickou chuť i pomalá fermentace s minimálním přístupem vzduchu, zrání v keramických nádobách a žádná anebo jen hrubá filtrace, nepoužívá se ani síra. Autentická vína většinou poznáte na první doušek i pohled, alespoň ta, která vyrábějí vinaři sdružení do spolku Autentisté: láhve jsou označené velkým písmenem A v černém poli, a to přímo na etiketě nebo na hrdle lahve. Ochutnejte třeba vína z Vinných sklepů Kutná Hora.
25 tipů, kde se naučit poznávat víno

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.

Svatomartinská degustace na Vinařské stodole ve Valticích

11. 11.
Svatomartinská degustace na Vinařské stodole ve Valticích

Přijďte si vychutnat svěží a jiskrná vína z ročníku 2025 a užít si příjemné odpoledne v Hlavním městě vína – ve Valticích.

Slovácká vinařská podoblast Gurmánská turistika

Slovácká vinařská podoblast

Slovácká vinařská podoblast se jako jediná z moravských nerozkládá jen na jižní Moravě, ale částečně zasahuje i do Zlínského kraje. Možná proto se od ostatních také v mnohém odlišuje a má svůj osobitý ráz daný kulturou a folklórem. To se pak odráží i v místním vinařství.

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Tak jako každý rok se i letos rozezní v České republice ladný zvuk sklenic na stopkách naplněných bílou Večerkou, Müllerkou, Moravským muškátem, červeným i růžovým Modrým Portugalem a Svatovavřineckým nebo růžovým Zweigeltrebe, a vy si budete přiťukávat prvním letošním vínem. Letos se budou moci Svatomartinská vína ročníku 2023 tradičně ochutnávat až od soboty 11. listopadu. Čekají na vás tóny plané švestky a sušeného ovoce, květinová vůně po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce, které následně polechtají vaše čichové receptory i chuťové pohárky. Svatomartinské víno 2023 je na světě! A kde jej můžete ochutnat?

I letos přiveze svatý Martin tradiční husu a mladá vína do regionů Čech, Moravy i Slezska!

I letos přiveze svatý Martin tradiční husu a mladá vína do regionů Čech, Moravy i Slezska!

Svatý Martin přijíždí v listopadu na bílém koni. Kromě prvního sněhu přiváží do Čech i na Moravu tradiční posvícení a mladé víno. Sníh jistý není, víno a svatomartinské menu 202 vám však nabídnou v nejedné restauraci! Na mnoha místech se budou konat tradiční oslavy s příjezdem sv. Martina a jeho družiny, někde vám nabídnou vinné trhy a vybrané martinské pochoutky, kterým vévodí dobře připravená pečínka s tradičními knedlíky a zelím, a samozřejmě již zmiňované mladé víno.

Viniční altán Grébovka s unikátní historickou vinicí Památky

Viniční altán Grébovka s unikátní historickou vinicí

Grébovka, neboli Havlíčkovy sady, je rozsáhlý park na rozhraní Prahy 2 a Prahy 10. Na místě, kde se nyní rozkládá park, se původně nacházely vinice, založené Karlem IV. v druhé polovině 14. století. Dominantou parku je Pavilon Grébovka.

Vinařská 100dola s chrámem vína Chateau Valtice Gurmánská turistika

Vinařská 100dola s chrámem vína Chateau Valtice

Vinařská Stodola je architektonická stavba ve stylu tradičního selského stavení, která rozšiřuje areál vinařství Chateau Valtice.

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!

Vinařství Reisten Gurmánská turistika

Vinařství Reisten

Vinařství Reisten bylo založeno v roce 1999 s prvotním záměrem produkovat velmi kvalitní vína. Aplikují zde „zelenou sklizeň“ k redukci úrody, což znamená šetrnou práci s vinicemi.

Vinice sv. Kláry v Troji Příroda

Vinice sv. Kláry v Troji

Krásné vinice si v Tróji všimne každý. Památkově chráněná Vinice sv. Kláry připomíná zašlou slávu pražského vinařství.

Vinice Salabka v Praze Troji Gurmánská turistika

Vinice Salabka v Praze Troji

I v Praze existují vinice a rodí se v nich skvělé víno! Jednu z nich najdete v Praze – Troji. Historická vinice Salabka má nádhernou polohu, hned vedle pavilonu Fata Morgana Botanické zahrady, odkud je nádherný výhled na pražské panorama přes zeleň trojských stromů.

Vinařský dům Vinařství Petr Skoupil – snoubení vína a jídla Gurmánská turistika

Vinařský dům Vinařství Petr Skoupil – snoubení vína a jídla

Moderní symbióza restaurace, penzionu a vinařského provozu v největší vinařské obci České Republiky – ve Velkých Bílovicích.

Vinařství Volařík Gurmánská turistika

Vinařství Volařík

Exkurze a ochutnávka vín přímo ve vinařství v Mikulově.

Vinařství Vladimír Tetur – přívlastková vína z Velkých Bílovic Gurmánská turistika

Vinařství Vladimír Tetur – přívlastková vína z Velkých Bílovic

Ochutnejte jakostní a přívlastková vína z Velkých Bílovic. Přijďte se podívat na moderní vinařství a seznámit se s výrobou vína. Uvidíte špičkové zařízení na výrobu červených a bílých vín, degustační zónu, ležení vín v nerezových tancích i speciální místnost pro ležení červených vín.

Vinograf Senovážné Gurmánská turistika

Vinograf Senovážné

Vinograf ja vinný bar a restaurace na Senovážném náměstí v Praze. Pohodový přátelský vinný bar nabízí téměř 800 až 1000 druhů vín z celého světa a jídla z teplé kuchyně, která jsou napárovaná k vínům.

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic Gurmánská turistika

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic

Miloš Michlovský založil svoji firmu roku 1993. Od samého počátku se zaměřil na produkci velmi kvalitních vín nejvyšších jakostních stupňů. Vsadil na citlivou péči o vinice, dlouholeté zkušenosti, precizní zpracování hroznů a využití nejmodernějších technologií.

Nejlepším vínem České republiky 2022 je Chardonnay barrique Zámeckého vinařství Bzenec

Nejlepším vínem České republiky 2022 je Chardonnay barrique Zámeckého vinařství Bzenec

Ve dnech 24. a 25. listopadu 2021 proběhlo ve valtickém Centru Excelence finálové hodnocení nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2022 se stalo víno Chardonnay barrique, EGO No. 79, 2019, výběr z hroznů ze Zámeckého vinařství Bzenec. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.

Moravská vína sklízejí úspěchy doma i ve světě

Moravská vína sklízejí úspěchy doma i ve světě

Moravská vína mají ve světě významné postavení – mnohy totiž předčí i proslavená vána z Francie, Itálie, Španělska a dalších zemí. Svědčí o tom vynikající výsledky našich vín v zahraničních soutěžích. Věděli jste například, že z Moravy pochází nejlepší Chardonnay na světě? Anebo, že si naši vinaři přivezli 121 medailí z Londýna? Nejlepší moravská vinařství oceněná drahými kovy vám představí Kudy z nudy.

Salon vín ve Valticích láká na 100 nejlepších moravských a českých vín – od června i v neděli

Salon vín ve Valticích láká na 100 nejlepších moravských a českých vín – od června i v neděli

Salon vín České republiky představuje kolekci 100 nejlepších moravských a českých vín pro aktuální sezónu. Nachází se v podzemí valtického zámku a mimo degustačních programů nabízí také naučnou expozici věnovanou vinařství. Během letní sezóny, od června do září, se otevírací doba Salonu vín rozšiřuje také na neděle. Letošní zajímavostí je mimo jiné oranžové víno, které se v Salonu objevuje vůbec poprvé v historii.

Vinařství Valihrach – ochutnejte víno od nejlepšího vinaře České republiky Gurmánská turistika

Vinařství Valihrach – ochutnejte víno od nejlepšího vinaře České republiky

Vychutnejte si skvělá vína z produkce vinařství Valihrach, která získala řadu ocenění nejenom na domácích výstavách, ale také v zahraničí. Z poslední doby jsou to například zlaté medaile ze světových soutěží ve Francii a v Bruselu.

Nejlepší Chardonnay na světě je opět z Moravy!

Nejlepší Chardonnay na světě je opět z Moravy!

Na prestižní mezinárodní soutěži Chardonnay du Monde uspělo již potřetí Chardonnay z rodinného vinařství Josef Valihrach z Krumvíře. Letošní 29. ročník, který se konal v Burgundsku 9. až 11. března 2022, tak zase poukázal na špičkovou světovou úroveň moravských vín.

Nejlepší tramín na světě je z Moravy!

Nejlepší tramín na světě je z Moravy!

Začátkem října 2021 zaznamenali moravští a čeští vinaři další významný mezinárodní úspěch, tentokrát ve Francii na soutěži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg. Z této prestižní soutěže vín si odvážejí ocenění za nejlepší suchý tramín na světě, který pro letošní rok pochází z Ratíškovic na Hodonínsku a vyrobilo jej B\V vinařství. Mimo to naši vinaři získali dalších 30 medailí.

TOP vinařským cílem roku 2020 jsou Templářské sklepy

TOP vinařským cílem roku 2020 jsou Templářské sklepy

Vítězem prestižní soutěže o nejpopulárnější TOP vinařský cíl se pro rok 2020 staly Templářské sklepy Čejkovice. Rozhodlo o tom hlasování veřejnosti, když příznivci vinařské turistiky organizátorům zaslali rekordních 23 066 platných hlasů, což je o bezmála tisícovku hlasů více než loni.

B\V Vinařství Milotice Gurmánská turistika

B\V Vinařství Milotice

Všechna vyrobená vína z B\V Vinařství musí nejdříve zachutnat zdejším vinařům, kteří si je až poté dovolí nabídnout svým zákazníkům. Vlajkovou lodí vinařství je „královská“ odrůda Ryzlink rýnský. Velký důraz zde kladou také na červené odrůdy.

Vína z vinařství Gotberg – produkty ekologického vinohradnictví Gurmánská turistika

Vína z vinařství Gotberg – produkty ekologického vinohradnictví

Vinařství Gotberg se nachází nedaleko Hustopečí v obci Popice na jižní Moravě. Od svého založení se vinařství věnuje výrobě kvalitních přívlastkových vín a zaměřuje se na tradiční i nové odrůdy.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika