ÚvodAktualityKam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
Lanýž je vzácná houba, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba totiž nemá nadzemní část, proto se k jejímu hledání využívají speciálně cvičení psi nebo prasata. Lanýž je výrazně aromatický a používá se jako koření. Nejznámější a nejdražší lanýže jsou lanýže zimní a ty se rozlišují na černé lanýže zvané též Périgordské lanýže nebo ještě dražší bílé lanýže zvané též Piemontské lanýže. Pokrmy se jimi dochucují tak, že se lanýž nastrouhá a v malém množství se přidá k hotovým pokrmům na ochucení a do omáček. Nejčastěji se přidává na těstoviny, steaky, vaječná jídla, do paštik, nádivek, rizota, ale lze jimi dochutit i čokoládové pochoutky a někde vám nabídnou i lanýžovou zmrzlinu.
Restaurace Di Nuovo Gurmánská turistika

Restaurace Di Nuovo

Restaurace Di Nuovo na pražských Vinohradech si zakládá na původních recepturách a kvalitních a čerstvých surovinách.

Praha lanýžová

1. 10.31. 12.
Praha lanýžová

Od 1.10.2024 do 31.12.2024 budeme v Národním zemědělském muzeu pořádat výstavu o současnosti lanýžů v Praze, v České republice i v Evropě pod názvem: Lanýže – potravina a nová zemědělská plodina ČR.

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě Gurmánská turistika

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě

Výjimečný projekt na břehu Lipna nabízí luxusní restauraci, bar, kavárnu i možnost ubytování v hotelových apartmánech. Unikátem projektu je volně přístupné, nejdelší jezerní molo ve střední Evropě.

Borgo shop Gurmánská turistika

Borgo shop

Jedná se o velice útulný obchůdek s nejen italským sortimentem zboží. V Borgo shopu si můžete i posedět nad skleničkou vína, kvalitní kávou Hausbrandt, dostanete zde lahodné sýry, uzeniny, domácí plněné bagety či domácí dezerty.

Lobster Family restaurant Gurmánská turistika

Lobster Family restaurant

​Pokud zrovna nemáte čas zajet na jídlo do Říma či Milána, zastavte se v Lobster Family restaurant a objevte kousek Itálie v srdci Olomouce.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Ada restaurant Gurmánská turistika

Ada restaurant

Příjemná a stylová restaurace v hotelu Hoffmeister & Spa nabízí moderní zážitkovou kuchyni.

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie Gurmánská turistika

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Na vynikající chuť jídel se můžete V Zátiší vždy spolehnout. Nechte se zas a znovu okouzlit tradičně netradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Restaurace a hotel Chateau St. Havel Gurmánská turistika

Restaurace a hotel Chateau St. Havel

Chateau St. Havel – wellness & golf hotel je kompletně rekonstruovaný novogotický zámek v Praze 4 – Krč uprostřed stylového anglického zámeckého parku s několika idylickými rybníky. Hotel nabízí kromě nadstandardního ubytování na zámku řadu dalších služeb.

Lanýže od Markéty Gurmánská turistika

Lanýže od Markéty

Ochutnejte čerstvé lanýže a lanýžové produkty z Itálie.

Restaurace Amano Gurmánská turistika

Restaurace Amano

Restaurace Amano je nejmladším přírůstkem do italské rodiny sítě restaurací La Collezione, Riccarda Lucqueho a Ondřeje Rákosníka. Amano se poprvé otevřelo v roce 2019.

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining Gurmánská turistika

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining

Italská restaurace Aromi je již od svých začátků expertem na ryby, mořské plody a reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na původní čerstvé a kvalitní italské suroviny, ze kterých jsou jídla připravována.

Restaurace a bar Grand Cru Gurmánská turistika

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domě s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Deco Restaurace Gurmánská turistika

Deco Restaurace

Deco je chorvatskou restaurací v Praze, vaří zde i z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska. Útulný interiér je čistý a elegantní, laděný do bílých a béžových tónů. Přímořskou atmosféru umocňují obrazy na stěnách a příjemná reprodukovaná hudba chorvatských muzikantů.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

La Fabrica Bistro Gurmánská turistika

La Fabrica Bistro

La Fabrica je moderní restaurace zaměřené na evropskou kuchyni s nádechem Francie, která odráží především na á la carte menu. Nevšední a kvalitní pokrmy z čerstvých, kvalitních a lokálních surovin. Náš splněný sen, naše filozofie, naše láska k jídlu.

Zkušební lanýžárna Český lanýž Příroda

Zkušební lanýžárna Český lanýž

Kilo lanýže černého burgundského stojí minimálně 15 tisíc korun, kilo bílého piemontského dokonce ještě mnohem víc. S pěstováním tohoto zlata začal Richard Beneš. Zkušební lanýžárnu má jeho společnost Český lanýž poblíž Prahy.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Jsme rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus vám můžeme nabídnout steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaříme sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to jej hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Grandezza Restaurant v Brně Gurmánská turistika

Grandezza Restaurant v Brně

Restaurant Grandezza najdete v historické části města na Zelném trhu v prostorách stejnojmenného hotelu. Tržiště zde funguje již od 13. století a také kuchaři této restaurace ze zdejších čerstvých surovin připravují své speciality především středomořské kuchyně.

Restaurace Arrigo v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika