ÚvodAktualityKam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
Lanýž je vzácná houba, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba totiž nemá nadzemní část, proto se k jejímu hledání využívají speciálně cvičení psi nebo prasata. Lanýž je výrazně aromatický a používá se jako koření. Nejznámější a nejdražší lanýže jsou lanýže zimní a ty se rozlišují na černé lanýže zvané též Périgordské lanýže nebo ještě dražší bílé lanýže zvané též Piemontské lanýže. Pokrmy se jimi dochucují tak, že se lanýž nastrouhá a v malém množství se přidá k hotovým pokrmům na ochucení a do omáček. Nejčastěji se přidává na těstoviny, steaky, vaječná jídla, do paštik, nádivek, rizota, ale lze jimi dochutit i čokoládové pochoutky a někde vám nabídnou i lanýžovou zmrzlinu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Di Nuovo Gurmánská turistika

Restaurace Di Nuovo

Restaurace Di Nuovo na pražských Vinohradech si zakládá na původních recepturách a kvalitních a čerstvých surovinách.

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě Letní sporty

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě

Molo Lipno se svými 150 metry představuje unikátní dřevěnou stavbu, která se hrdě pne nad hladinou Lipenského jezera. Toto nejdelší jezerní molo ve střední Evropě nabízí návštěvníkům výjimečný zážitek z procházky nad vodou, kdy je krajina jako na dlani a výhledy se rozprostírají do všech stran.

Borgo shop Gurmánská turistika

Borgo shop

Jedná se o velice útulný obchůdek s nejen italským sortimentem zboží. V Borgo shopu si můžete i posedět nad skleničkou vína, kvalitní kávou Hausbrandt, dostanete zde lahodné sýry, uzeniny, domácí plněné bagety či domácí dezerty.

Lobster Family restaurant Olomouc Gurmánská turistika

Lobster Family restaurant Olomouc

​Pokud zrovna nemáte čas zajet na jídlo do Říma či Milána, zastavte se v Lobster Family restaurant a objevte kousek Itálie v srdci Olomouce.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Ada restaurant Gurmánská turistika

Ada restaurant

Příjemná a stylová restaurace v hotelu Hoffmeister & Spa nabízí moderní zážitkovou kuchyni.

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie Gurmánská turistika

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Na vynikající chuť jídel se můžete V Zátiší vždy spolehnout. Nechte se zas a znovu okouzlit tradičně netradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Restaurace a hotel Chateau St. Havel Gurmánská turistika

Restaurace a hotel Chateau St. Havel

Chateau St. Havel – wellness & golf hotel je kompletně rekonstruovaný novogotický zámek v Praze 4 – Krč uprostřed stylového anglického zámeckého parku s několika idylickými rybníky. Hotel nabízí kromě nadstandardního ubytování na zámku řadu dalších služeb.

Lanýže od Markéty Gurmánská turistika

Lanýže od Markéty

Ochutnejte čerstvé lanýže a lanýžové produkty z Itálie.

Restaurace Amano Gurmánská turistika

Restaurace Amano

Restaurace Amano je nejmladším přírůstkem do italské rodiny sítě restaurací La Collezione, Riccarda Lucqueho a Ondřeje Rákosníka. Amano se poprvé otevřelo v roce 2019.

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining Gurmánská turistika

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining

Italská restaurace Aromi je již od svých začátků expertem na ryby, mořské plody a reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na původní čerstvé a kvalitní italské suroviny, ze kterých jsou jídla připravována.

Restaurace a bar Grand Cru Gurmánská turistika

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domě s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Deco Restaurace Gurmánská turistika

Deco Restaurace

Deco je chorvatskou restaurací v Praze, vaří zde i z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska. Útulný interiér je čistý a elegantní, laděný do bílých a béžových tónů. Přímořskou atmosféru umocňují obrazy na stěnách a příjemná reprodukovaná hudba chorvatských muzikantů.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

La Fabrica Bistro Gurmánská turistika

La Fabrica Bistro

La Fabrica je moderní restaurace zaměřené na evropskou kuchyni s nádechem Francie, která odráží především na á la carte menu. Nevšední a kvalitní pokrmy z čerstvých, kvalitních a lokálních surovin. Náš splněný sen, naše filozofie, naše láska k jídlu.

Zkušební lanýžárna Český lanýž Příroda

Zkušební lanýžárna Český lanýž

Kilo lanýže černého burgundského stojí minimálně 15 tisíc korun, kilo bílého piemontského dokonce ještě mnohem víc. S pěstováním tohoto zlata začal Richard Beneš. Zkušební lanýžárnu má jeho společnost Český lanýž poblíž Prahy.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to je hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Grandezza Restaurant v Brně Gurmánská turistika

Grandezza Restaurant v Brně

Restaurant Grandezza najdete v historické části města na Zelném trhu v prostorách stejnojmenného hotelu. Tržiště zde funguje již od 13. století a také kuchaři této restaurace ze zdejších čerstvých surovin připravují své speciality především středomořské kuchyně.

Restaurace Arrigo v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika