ÚvodAktualityKam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
Lanýž je vzácná houba, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba totiž nemá nadzemní část, proto se k jejímu hledání využívají speciálně cvičení psi nebo prasata. Lanýž je výrazně aromatický a používá se jako koření. Nejznámější a nejdražší lanýže jsou lanýže zimní a ty se rozlišují na černé lanýže zvané též Périgordské lanýže nebo ještě dražší bílé lanýže zvané též Piemontské lanýže. Pokrmy se jimi dochucují tak, že se lanýž nastrouhá a v malém množství se přidá k hotovým pokrmům na ochucení a do omáček. Nejčastěji se přidává na těstoviny, steaky, vaječná jídla, do paštik, nádivek, rizota, ale lze jimi dochutit i čokoládové pochoutky a někde vám nabídnou i lanýžovou zmrzlinu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Di Nuovo Gurmánská turistika

Restaurace Di Nuovo

Restaurace Di Nuovo na pražských Vinohradech si zakládá na původních recepturách a kvalitních a čerstvých surovinách.

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě Letní sporty

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě

Molo Lipno se svými 150 metry představuje unikátní dřevěnou stavbu, která se hrdě pne nad hladinou Lipenského jezera. Toto nejdelší jezerní molo ve střední Evropě nabízí návštěvníkům výjimečný zážitek z procházky nad vodou, kdy je krajina jako na dlani a výhledy se rozprostírají do všech stran.

Borgo shop Gurmánská turistika

Borgo shop

Jedná se o velice útulný obchůdek s nejen italským sortimentem zboží. V Borgo shopu si můžete i posedět nad skleničkou vína, kvalitní kávou Hausbrandt, dostanete zde lahodné sýry, uzeniny, domácí plněné bagety či domácí dezerty.

Lobster Family restaurant Olomouc Gurmánská turistika

Lobster Family restaurant Olomouc

​Pokud zrovna nemáte čas zajet na jídlo do Říma či Milána, zastavte se v Lobster Family restaurant a objevte kousek Itálie v srdci Olomouce.

Dvůr Perlová voda Ubytování

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Ada restaurant Gurmánská turistika

Ada restaurant

Příjemná a stylová restaurace v hotelu Hoffmeister & Spa nabízí moderní zážitkovou kuchyni.

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie Gurmánská turistika

V Zátiší – stabilní hvězda pražské gastronomie

V Zátiší je tajemství chutí! Na vynikající chuť jídel se můžete V Zátiší vždy spolehnout. Nechte se zas a znovu okouzlit tradičně netradiční českou i mezinárodní kuchyní.

Restaurace a hotel Chateau St. Havel Gurmánská turistika

Restaurace a hotel Chateau St. Havel

Chateau St. Havel – wellness & golf hotel je kompletně rekonstruovaný novogotický zámek v Praze 4 – Krč uprostřed stylového anglického zámeckého parku s několika idylickými rybníky. Hotel nabízí kromě nadstandardního ubytování na zámku řadu dalších služeb.

Lanýže od Markéty Gurmánská turistika

Lanýže od Markéty

Ochutnejte čerstvé lanýže a lanýžové produkty z Itálie.

Restaurace Amano Gurmánská turistika

Restaurace Amano

Restaurace Amano je nejmladším přírůstkem do italské rodiny sítě restaurací La Collezione, Riccarda Lucqueho a Ondřeje Rákosníka. Amano se poprvé otevřelo v roce 2019.

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining Gurmánská turistika

Restaurace Aromi La Bottega – autentický italský fine dining

Italská restaurace Aromi je již od svých začátků expertem na ryby, mořské plody a reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na původní čerstvé a kvalitní italské suroviny, ze kterých jsou jídla připravována.

Restaurace a bar Grand Cru Gurmánská turistika

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domě s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Deco Restaurace Gurmánská turistika

Deco Restaurace

Deco je chorvatskou restaurací v Praze, vaří zde i z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska. Útulný interiér je čistý a elegantní, laděný do bílých a béžových tónů. Přímořskou atmosféru umocňují obrazy na stěnách a příjemná reprodukovaná hudba chorvatských muzikantů.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

La Fabrica Bistro Gurmánská turistika

La Fabrica Bistro

La Fabrica je moderní restaurace zaměřené na evropskou kuchyni s nádechem Francie, která odráží především na á la carte menu. Nevšední a kvalitní pokrmy z čerstvých, kvalitních a lokálních surovin. Náš splněný sen, naše filozofie, naše láska k jídlu.

Zkušební lanýžárna Český lanýž Příroda

Zkušební lanýžárna Český lanýž

Kilo lanýže černého burgundského stojí minimálně 15 tisíc korun, kilo bílého piemontského dokonce ještě mnohem víc. S pěstováním tohoto zlata začal Richard Beneš. Zkušební lanýžárnu má jeho společnost Český lanýž poblíž Prahy.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Bistro Topinka v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Originální a kreativně připravené topinky, to jej hlavní devíza bistra Topinka v Českém Krumlově. Jsou připravené z kvalitního řemeslného chleba a nasucho opečené do křupava. Tím hlavním je ale také to, co na topince najdete – například lososa, pečenou dýni nebo vajíčka s lanýži.

Grandezza Restaurant v Brně Gurmánská turistika

Grandezza Restaurant v Brně

Restaurant Grandezza najdete v historické části města na Zelném trhu v prostorách stejnojmenného hotelu. Tržiště zde funguje již od 13. století a také kuchaři této restaurace ze zdejších čerstvých surovin připravují své speciality především středomořské kuchyně.

Restaurace Arrigo v Děčíně Gurmánská turistika

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika