ÚvodAktuality10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.
Restaurace Becherplatz v Karlových Varech má ve svých sklepeních malý pivovar, který navazuje na tradici vaření piva v Karlových Varech, v které započalo roku 1370, kdy král a římský císař Karel IV. udělil městu titul královského města s privilegiem vaření piva. Určitě si zde nezapomeňte k dobrému obědu objednat pivo Karel IV.

Při toulkách Krkonošemi si zkuste vyšlápnout na Friesovy boudy a ochutnejte zde pivo Fries. To se vaří v domácím minipivovaru, který leží na trase Krkonošské pivní stezky, která je skvělým tipem na výlet nejen pro milovníky piva.  Kromě 12° světlé, 13° polotmavé a 14° polotmavé typu Ale zde každý měsíc vaří nějakou zajímavou pivní specialitu. O hladu zde také nezůstanete, Friesovy boudy mají vyhlášenou kuchyni s českými specialitami. Světlý a polotmavý ležák, nefiltrovaný a nepasterizovaný můžete ochutnat i při prázdninových výletech do Jeseníků. Minipivovar Kolštejn navázal na tradici domu, kde se již roku 1325 vařilo pivo.
 
V Praze v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě se nachází Pivovar Národní. V jídelním lístku najdete klasiku, ale třeba i telecí kolínko nebo grilované steaky podávané na předehřátých kamenných deskách. Uvnitř, kromě výčepu a krásných repasovaných původních varen, dominuje i velký otevřený gril, na kterém se před očima hostů připravují různé dobroty. Za zmínku určitě stojí letní pivní zahrada. Posezení v klidné zahradě si můžete zpříjemnit třeba opékáním špekáčků nad otevřeným ohněm, což je v centru Prahy relativně rarita
 
K příjemnému posezení v jedné z nejstarších, tradičních a typicky staročeských restaurací zve věhlasná Restaurace U Pinkasů. Přijďte ochutnat tradiční hladinku – pivo, jak jej čepovali již naši předci. Pivo s hustou pěnou, nepasterované a nesycené přidanými plyny, prostě pivo, které působí blahodárně na trávení. V pěti místnostech na třech podlažích s jedinečnou atmosférou, stejně tak jako na letním venkovním posezení a letní gotické zahradě u Chrámu Panny Marie Sněžné, nabízejí špičkově ošetřený, tradičním způsobem čepovaný a nepasterovaný Plzeňský Prazdroj, pro znalce hladinku, a spolu s ním také staročeské speciality připravované dle původních receptur z 19.století.
 
Sou100 Žižkov je moderní pivní restaurace. Jídla tu připravují moderním způsobem a to jak české speciality, tak si tu můžete dát i skvělý burger. Na čepu mají vlajková piva z pivovaru Plzeňský Prazdroj. Dostanete zde perfektně načepované mlíko, šnyt i hladinku. Pro fajnšmekry májí připravené pivní koktejly a limonády. 

Rodinná česká restaurace s nezapomenutelnou atmosférou, to je Malešický mikropivovar. Ochutnat můžete originální piva dle vlastních receptůr, která se vaří speciálně pro Malešický mikropivovar u nás i v zahraničí. Na deseti výčepních kohoutech najdete samozřejmě také sortiment těch nejlepších českých regionálních pivovarů nebo privátních zahraničních značek.

Přímo u řevnického nádraží, jen pár kroků od kolejí, najdete Pivovar Řevnice. Sládek Roman Řezáč tu pro vás vaří Řevnickou 10° a 12°. Přijďte si do Pivovaru užít půllitr pečlivě natočeného moku a tradiční českou kuchyni, kterou pro vás s láskou připravují. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard nabízí ve své Pivnici Na Štokách kromě širokého výběru čerstvých piv přímo z pivovaru také sezónní gastronomii. Kuchyně se může mimo jiné pochlubit pecí, ve které kuchaři na otevřeném ohni připravují jak hlavní chody, tak třeba pečivo nebo moučníky.

V samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí najdete Pivovar Černý Orel s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších speciálů, restauraci s českou i moderní kuchyní. Kromě pivnice a restaurace se zde můžete i ubytovat a vychutnat si pohodu v pivních lázních.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV. Gurmánská turistika

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV.

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století,

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Pivovar Národní v Praze Gurmánská turistika

Pivovar Národní v Praze

Pivovar otevřený v roce 2015 v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě v centru Prahy. K oblíbeným specialitám patří například pečené koleno marinované v pivu.

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika