ÚvodAktuality10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.
Restaurace Becherplatz v Karlových Varech má ve svých sklepeních malý pivovar, který navazuje na tradici vaření piva v Karlových Varech, v které započalo roku 1370, kdy král a římský císař Karel IV. udělil městu titul královského města s privilegiem vaření piva. Určitě si zde nezapomeňte k dobrému obědu objednat pivo Karel IV.

Při toulkách Krkonošemi si zkuste vyšlápnout na Friesovy boudy a ochutnejte zde pivo Fries. To se vaří v domácím minipivovaru, který leží na trase Krkonošské pivní stezky, která je skvělým tipem na výlet nejen pro milovníky piva.  Kromě 12° světlé, 13° polotmavé a 14° polotmavé typu Ale zde každý měsíc vaří nějakou zajímavou pivní specialitu. O hladu zde také nezůstanete, Friesovy boudy mají vyhlášenou kuchyni s českými specialitami. Světlý a polotmavý ležák, nefiltrovaný a nepasterizovaný můžete ochutnat i při prázdninových výletech do Jeseníků. Minipivovar Kolštejn navázal na tradici domu, kde se již roku 1325 vařilo pivo.
 
V Praze v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě se nachází Pivovar Národní. V jídelním lístku najdete klasiku, ale třeba i telecí kolínko nebo grilované steaky podávané na předehřátých kamenných deskách. Uvnitř, kromě výčepu a krásných repasovaných původních varen, dominuje i velký otevřený gril, na kterém se před očima hostů připravují různé dobroty. Za zmínku určitě stojí letní pivní zahrada. Posezení v klidné zahradě si můžete zpříjemnit třeba opékáním špekáčků nad otevřeným ohněm, což je v centru Prahy relativně rarita
 
K příjemnému posezení v jedné z nejstarších, tradičních a typicky staročeských restaurací zve věhlasná Restaurace U Pinkasů. Přijďte ochutnat tradiční hladinku – pivo, jak jej čepovali již naši předci. Pivo s hustou pěnou, nepasterované a nesycené přidanými plyny, prostě pivo, které působí blahodárně na trávení. V pěti místnostech na třech podlažích s jedinečnou atmosférou, stejně tak jako na letním venkovním posezení a letní gotické zahradě u Chrámu Panny Marie Sněžné, nabízejí špičkově ošetřený, tradičním způsobem čepovaný a nepasterovaný Plzeňský Prazdroj, pro znalce hladinku, a spolu s ním také staročeské speciality připravované dle původních receptur z 19.století.
 
Sou100 Žižkov je moderní pivní restaurace. Jídla tu připravují moderním způsobem a to jak české speciality, tak si tu můžete dát i skvělý burger. Na čepu mají vlajková piva z pivovaru Plzeňský Prazdroj. Dostanete zde perfektně načepované mlíko, šnyt i hladinku. Pro fajnšmekry májí připravené pivní koktejly a limonády. 

Rodinná česká restaurace s nezapomenutelnou atmosférou, to je Malešický mikropivovar. Ochutnat můžete originální piva dle vlastních receptůr, která se vaří speciálně pro Malešický mikropivovar u nás i v zahraničí. Na deseti výčepních kohoutech najdete samozřejmě také sortiment těch nejlepších českých regionálních pivovarů nebo privátních zahraničních značek.

Přímo u řevnického nádraží, jen pár kroků od kolejí, najdete Pivovar Řevnice. Sládek Roman Řezáč tu pro vás vaří Řevnickou 10° a 12°. Přijďte si do Pivovaru užít půllitr pečlivě natočeného moku a tradiční českou kuchyni, kterou pro vás s láskou připravují. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard nabízí ve své Pivnici Na Štokách kromě širokého výběru čerstvých piv přímo z pivovaru také sezónní gastronomii. Kuchyně se může mimo jiné pochlubit pecí, ve které kuchaři na otevřeném ohni připravují jak hlavní chody, tak třeba pečivo nebo moučníky.

V samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí najdete Pivovar Černý Orel s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších speciálů, restauraci s českou i moderní kuchyní. Kromě pivnice a restaurace se zde můžete i ubytovat a vychutnat si pohodu v pivních lázních.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV. Gurmánská turistika

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV.

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století,

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Pivovar Národní v Praze Gurmánská turistika

Pivovar Národní v Praze

Pivovar otevřený v roce 2015 v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě v centru Prahy. K oblíbeným specialitám patří například pečené koleno marinované v pivu.

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Další aktuality

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika