ÚvodAktuality20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy
Gurmánská turistika

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
Pražírna Kávy Kroměříž Gurmánská turistika

Pražírna Kávy Kroměříž

Přijďte ochutnat netradiční kávy z celého světa. Připravíme vám i luxusní cibetkovou kávu Kopi Luwak nebo kávu Hawai Kona.

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna Caffé del Saggio

Pražírna a kavárna, vznikla skloubením nadšení a nápadů milovníků kávy. Za vším hledejme v prvopočátku kávové zrnko, jež ti nejlepší baristé přetváří v lahodný nápoj – kávu.

Muzeum kávy v Klentnici Kultura

Muzeum kávy v Klentnici

Jedinečná sbírka čítá na 500 exponátů – kávových strojů, pražiček a mlýnků na kávu. Naleznete zde jednu z největších sbírek kávových strojů, pražiček a mlýnků v Evropě.

Pražírna kávy Coffeespot Gurmánská turistika

Pražírna kávy Coffeespot

Rádi vám osobně poradíme s výběrem nebo připravíme espresso, cappuccino či jiný nápoj z naší nabídky. Najdete nás v malebném kraji Moravského Slovácka v obci Huštěnovice nedaleko Uherského Hradiště a Zlína.

Café Na kole Gurmánská turistika

Café Na kole

Jakuba a Radka Fabiánovi vyjeli v Hradci Králové na scénu s výběrovou kávou už v roce 2014 a dodnes jsou na Hradecku jednou z nejpreciznějších kaváren. Od začátku tu věřili alternativním přípravám kávy.

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách Gurmánská turistika

Rósta Kafe – pražírna kávy v Kašperských Horách

Rósta Kafe je malá rodinná pražírna sídlící v Kašperských Horách. Z různých koutů světa pro vás vybírá a praží tu nejkvalitnější kávu. Tuto kávu si můžete dát přímo v pražírně nebo si ji zakoupit a vychutnat v pohodlí svého domova.

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní Gurmánská turistika

Pražírna kávy Frolík – návštěva plná chutí a vůní

Všichni milovníci kávy, kteří chtějí proniknout do tajů její výroby a přípravy, jsou vítání v Pražírně kávy Frolík ve východočeském Borohrádku. V rodinném podniku spojeném s prodejnou, miniaturním muzeem a kavárnou vás osobně přivítá jeho majitel Petr Frolík.

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy Gurmánská turistika

Fabrica de café – kavárna a pražírna kávy

Fabrica de café je regionální pražírna, která vznikla s cílem produkovat kvalitní kávu, služby a šířit kávovou kulturu.

La Bohème Café na Vinohradech Gurmánská turistika

La Bohème Café na Vinohradech

Klidná atmosféra, pozorná obsluha a špičková káva. Showroom a hlavní kavárna známé pražírny výběrové kávy La Bohème Café patří v rámci Vinohrad k největším, ale zároveň k nejpříjemnějším. Objednejte si kávu a v klidu se tu na chvíli zapomeňte v některém ze zdejších pohodlných křesílek.

Kavárna a pražírna Zrníčko Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna Zrníčko

Pro ty, co hledají výjimečně kvalitní kávový zážitek v Českém Brodě a okolí.

Kavárna a pražírna kávy Dos Mundos Gurmánská turistika

Kavárna a pražírna kávy Dos Mundos

Na pražské Letné se nachází kavárna Dos Mundos s velice originálním interiérem, kterému dominuje výrazná grafika za barem. Pohodovou atmosféru dotvářejí výlohy, jež jsou vyplněny houpačkovými systémy v červené barvě. O designovou stránku se zde zasloužil Architektonický ateliér +arch.

Kafírna v Trutnově je rájem kávy a umění Gurmánská turistika

Kafírna v Trutnově je rájem kávy a umění

Během roku se v Kafírně uskutečňují výstavy umělců jak z okolí Trutnova, tak i z jiných regionů. Střídají se přibližně po jednom až dvou měsících. Ke zhlédnutí jsou fotografie z celého světa, grafiky, gobeliny, sochařská díla.

Bitcoin Coffee Gurmánská turistika

Bitcoin Coffee

Bitcoin Coffee v bývalé průmyslové oblasti v Holešovicích, je open source kavárnou, místem pro otevřené setkávání a diskuzi. Servírují zde pouze výběrovou kávu, tedy tu, o kterou je maximálně pečováno od kávového keře, až po pražení v předních evropských pražírnách.

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Káva od cesty Gurmánská turistika

Káva od cesty

Malý rodinný projekt v Hamru na Třeboňsku – to je Káva od cesty.

Rodinná pražírna kávy Uherský Ostroh Gurmánská turistika

Rodinná pražírna kávy Uherský Ostroh

100% arabiky, robusty, espresso směsi, zelená káva, vše co potřebujete pro domácí přípravu vyjímečné kávy, zákusky od nejlepšího cukráře na Slovácku.

Káva na Knopp Gurmánská turistika

Káva na Knopp

U Marka Knoppa se dá v souvislosti s kávou mluvit o milostném vztahu. Kolem roku 2010 ho ještě jako barmana bavilo házet flaškama, ale pak propadl kávě. Hltal vše, co se děje v Brně, Baristovi roku, ve světě, a rozjel to doma ve Znojmě.

Kafemysl Gurmánská turistika

Kafemysl

Jan Škeřík dělal dřív karate. Možná i ta vytrénovaná soustředěnost mu pomohla vyhrát Baristu roku 2017. Po návratu z Prahy do Litomyšle otevřel na krásném Smetanově náměstí v domě s popisným číslem 100 podnik, kam můžete zajít na perfektně připravené kafe.

Cafe Dačický Gurmánská turistika

Cafe Dačický

Kavárna vznikla v sousedství rodného domu Mikuláše Dačického a již dlouhá léta zavedené restaurace Dačický. Prostor těží z propojení středověké historie budovy (s jedenadvacetimetrovým dřevěným trámem z dob Karla IV.) a moderního designu plného skla a kovu.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika