ÚvodAktualityČeské značky: Marlenka
Gurmánská turistika

České značky: Marlenka

Poslechněte si audio verzi článku
Kdo někdy ochutnal sladký dezert, připravený podle staré arménské receptury, měl by znát i příběh firmy, která ho vyrábí. Stojí za ní Gevorg Avetisyan, rodák z Jerevanu, a sladké dobroty vyráběné ve Frýdku-Místku dnes dobývají celý svět.
Může na to náhoda: z válkou zasaženého Jerevanu přijel Gevorg Avetisyan do Česka, ne však do vysněné zlaté Prahy, ale na severní Moravu. V Arménii se živil jako interiérový designér, jehož firma vyráběla nábytek na míru pro interiéry luxusních hotelů, restaurací, kanceláří i bytů, tady ale musel najít jiný obor. Přes Ostravu se nakonec s rodinou dostal do Frýdku-Místku, nějakou dobu provozoval hospodu, až se mu nakonec začalo dařit a na Moravu za zbytkem rodiny mohla přijet i Gevorgova sestra se třemi dětmi. A právě tam příběh Marlenky začíná.

Marlenka nebyla první, medovníky se přece u nás prodávaly už v 90. letech. Gevorg Avetisyan vzpomíná, že ho právě jeden takový dortík inspiroval. Jel s kamarády do Brna a někde u Hodonína se stavili na oběd. Objednal si dezert a zjistil, že nabízený medovník je sice dobrý, ale zdaleka ne takový, jaký dělala maminka. Když přijel domů, navrhl sestře Hasmik, aby upekla koláč podle starého rodinného receptu, že jej zkusí prodat.

Ty docela první medovníky putovaly do cukrárny ke známému a jen se po nich zaprášilo. Vzápětí bratr se sestrou založili společnost Marlenka International ,která měla jednoho zaměstnance a výrobnu v sestřině kuchyni. To vydrželo pár měsíců, než přestali stačit poptávce, a od té doby se Marlenka úspěšně rozrůstá.
 

Marlenka plná medu



Medovníky vyrábí řada firem, ale Marlenka je jen jedna. Ostatně cukrářská tradice je v rodině Avetisyanových zakořeněná, pradědeček býval proslulým výrobcem cukrářských delikates v Istanbulu. Chcete ochutnat Marlenku posypanou vlašskými ořechy, čokoládovou či bezlepkovou, s kakaem, citronem, meruňkami nebo se skořicí? Anebo medové kuličky, napoleonky, eclairs, rolády, pachlavu či marlenkovou zmrzlinu? Není problém, vyrábí se v mnoha druzích a příchutích.

A proč Marlenka? Zrovna v té době, když pan Avetisyan zakládal firmu, jeho přítelkyni se narodila dcerka. Pokřtili ji po rodovým jménem po Gevorgově matce, Marlene. Pro značku, která přišla na svět ve stejné době jako dcera, to bylo symbolické. Mimochodem, obě Marlenky oslaví v roce 2023 dvacáté narozeniny. Firma dnes má přes téměř 300 zaměstnanců, moderní výrobní halu s automatickou výrobní linkou a vyhlášené dezerty vyváží do více než 50 zemí.
 

Med, vlašské ořechy a trocha štěstí

Když se tohle v pravý čas smíchá a přidá se trocha tajemství, vznikne Marlenka. Seženete ji téměř všude, pan Avetisyan totiž fandí velkým obchodním řetězcům a luxusní dorty tak peče doslova pro každého. Už dvakrát vyhrál soutěž Podnikatel roku pro Moravskoslezský kraj, kdy porota ocenila jeho pracovitost, cílevědomost, houževnatost i trvale rostoucí obrat.

Marlenka nabízí svým fanouškům prohlídku návštěvnického centra spojenou s ochutnávkou výrobků a řízenou prohlídkou výroby, k vidění je dokonce starý sporák s obrovským hrncem na plotně. „Historické“ pracovní nástroje jsou nostalgickou vzpomínkou na prosté začátky, kdy se dorty pekly v provizorních podmínkách.
V roce 2021 také byla otevřena první a originální prodejna Marlenka, a to v areálu společnosti ve Valcířské ulici na okraji Frýdku-Místku. Čím je zajímavá? Třeba svým interiérem, při jehož návrhu a realizaci se vycházelo z medové tématiky. Protože kvalitní med je základem všech výrobků Marlenky a měsíční spotřeba představuje přibližně 13 tun, najdete tu spousty prvků tradičního včelařského řemesla. Koncept prodejny by se záhy měl začít šířit formou franšízy po České republice i v zahraničí.
 

Co nevíte Marlence?

  • Kromě kompletního sortimentu medových dortů a dalších dezertů v prodejně seženete několik druhů kvalitního medu, ručně vyráběné zdobené medové dorty a dezerty, dorty s dětskými motivy i originální arménské speciality: namátkou typické arménské brandy Ararat nebo Noy, ovocná arménská vína, lahodné ovocné zavařeniny, přírodní šťávy, plněné zeleninové závitky, lilkový kaviár či plněné vinné listy.
  • Jak je to se staroarménskou rodinnou recepturou? Jednoduše, v Arménii prý pečou medové dorty všichni, podobně jako u nás na Valašsku třeba frgály.
  • Gevorg má v kanceláři obraz muže jménem Georgius Deodatus Damascenus: Armén přišel v roce 1705 do Prahy a podle kronik si v domě U Zlatého hada na rohu Karlovy a Liliové ulice zřídil první pražskou kavárnu. „Tři sta let po něm přišel do Čech jiný Armén Gevorg,“ říká pan Avetisyan, „a naučil lidi jíst arménské zákusky.“
  • Marlenka je respektovaná značka a na arménské dorty ze severní Moravy má Gevorg Avetisyan patent, ani to ale nedokázalo zabránit konkurenci uvést na trh produkty s podobným jménem. Dorty jménem Mařenka, v nichž mimochodem nebylo ani trochu medu, začala dělat havířovská pekárna, německá firma Dr. Oetker dokonce v Turecku prodávala dorty v prášku nazvané Marlenka a síť pizzerií Little Caesars nabízela medový dort s názvem Sezar Marlenka. Po řadě soudních pří všichni své falešné výrobky stáhli z trhu.
Užijte si Beskydy za každého počasí

Užijte si Beskydy za každého počasí

I zkušený turista ví, že není každý den posvícení. Může se stát, že si vyjedete s rodinou do Beskyd a počasí nebude úplně ideální pro venkovní turistiku. Není vůbec třeba zoufat, i deštivé dny se dají strávit objevováním na plný plyn.

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu. Součástí Návštěvnického centra je i prodejna a kavárna Marlenka. Neváhejte a přijďte se k nám podívat a ochutnat!

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

​Prodlužte si letošní léto a poznejte přitom atraktivity Moravskoslezského kraje zdarma! V září a říjnu 2020 budete mít jedinečnou možnost navštívit desítky takzvaných TOP míst kraje hrdého na svou průmyslovou tradici bez placení vstupného. Kraj připravil bezplatné vstupy do turistických atraktivit jako podporu domácího cestovního ruchu.

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek

Po staletí ležela kousek od sebe dvě města, slezský Frýdek a moravský Místek. Rozdělovala je pouze řeka Ostravice, jíž vedla hranice mezi Slezskem a Moravou. Obě města se spojila za druhé světové války, a tak to zůstalo dodnes. Frýdek-Místek tak má leccos dvakrát, například dvě historická centra.

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Máte rádi Marlenku? Tedy, myšleno oblíbený medový dort Marlenka. Pak neváhejte a využijte nabídku řízené prohlídky výroby tohoto zázraku z medu a dalších sladkých výrobků firmy Miko International s.r.o. ve Frýdku-Místku. Společně s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek můžete každé pondělí, úterý, středu a čtvrtek absolvovat komentované prohlídky výrobního procesu, během které vás seznámí s historií a vývojem společnosti a budete mít možnost ochutnat všechny výrobky Marlenka. A nejen to, za zvýhodněnou cenu si je můžete také zakoupit.

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí Památky

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Chcete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat? Zavítejte do Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, ve kterém nejen poodhalíte kousek z jeho historie, ale zažijete také zábavu, sport i relax.

Další aktuality

Ve Frenštátě se uskuteční soutěž o nejlepší vařonku a Martinský trh

Jako každý rok, i letos bude období kolem svatého Martina provázet tradiční Martinský trh ve Frenštátě pod Radhoštěm. Předcházet mu bude v pátek 15. listopadu 2024 odpoledne před Martinským trhem. Samotný Martinský trh se uskuteční v sobotu 16. listopadu 2024.
12. listopad 2024 7:53
Gurmánská turistika, Moravskoslezský kraj

Jarní prázdniny 2025 – Moravskoslezský kraj

Zimní dovolená nejen na horách v Moravskoslezském kraji je jako dělaná pro rodinu s dětmi. Připravte dětem i sobě parádní jarní prázdniny, ať si vyčistí hlavu od učení a vy od všedních starostí. Portál Kudy z nudy přináší tipy na místa, kde si zasportujete i odpočinete. Stačí si už jen vybrat.
10. listopad 2024 16:00
Zážitky, Moravskoslezský kraj

Příhody lišky Bystroušky: jak vznikla jedna z nejoblíbenějších oper Leoše Janáčka

Nejslavnější liška na operním jevišti je ta od Janáčka! Opera Příhody lišky Bystroušky, kde se na jevišti prolíná lidský svět se světem zvířecím, nemá v operním žánru obdobu. Jedno z nejhranějších děl skladatele Leoše Janáčka jak v českých divadlech, tak na světových operních scénách mělo premiéru v Národním divadle v Brně 6. listopadu 1924. Seznamte se na Kudy z nudy s příběhem vzniku slavné opery i s jejím autorem!
4. listopad 2024 9:42
Kultura, Moravskoslezský kraj

Jesenické hory již brzy provoní svatomartinská husa

Dozlatova upečená husička, zelí a knedlíky, k tomu sklenka místního piva nebo něčeho ostřejšího. Kolem svátku Martina nabídne svatomartinskou husu řada restaurací v Jeseníkách a přilehlém podhůří. Většina z nich husu připraví podle původních receptů a z místních surovin. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam vyrazit na tradiční pokrm.
1. listopad 2024 7:10
Gurmánská turistika, Moravskoslezský kraj

Vydejte se sopečnou krajinou kolem Bruntálu

Dovedete si představit Bruntál uprostřed sopečné krajiny? Sopky sice byly naposled aktivní asi před jedním a půl milionem let, ale stojí tu dodnes. Uhlířský vrch je jednou z nejmladších sopek na našem území, dnes tu najdete poutní kostel, k němuž vede krásná historická alej. Kromě Uhlířského vrchu se můžete po naučných stezkách vypravit třeba do tufového lomu anebo na Venušinu sopku, k níž se vztahuje jazykově zeměpisná hříčka profesora Dienera, že „Etna je u Messiny a Venušina sopka u Meziny“.
1. listopad 2024 6:00
Příroda, Moravskoslezský kraj

Halloween a lampionový průvod v Zoo Ostrava proběhne tuto sobotu

V sobotu 2. listopadu 2024 se v ostravské zoologické zahradě uskuteční tradiční oslavy svátku Halloween. Podzimní akce je rovněž neodmyslitelně spjata s lampionovým průvodem, který v podvečer projde nasvíceným areálem zoo. Lampionový průvod vyjde od hlavního vstupu v 16:30 hod. Většina areálu zoologické zahrady zůstane tento den návštěvníkům výjimečně přístupná až do 18:00 hodin.
29. říjen 2024 10:23
Příroda, Moravskoslezský kraj

Přijďte se pokochat pohledem na Ostravu z nejvyšší radniční věže v České republice

Zpestřete si návštěvu Vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě, z níž uvidíte celé město jako na dlani! Za dobrého počasí se rozhlédnete nejen po městě, ale celém regionu. Když budete mít štěstí, spatříte na obzoru vrcholky Beskyd a dohlédnout bude možné i za hranice republiky, do sousedního Polska.
25. říjen 2024 12:00
Památky, Moravskoslezský kraj

Kam za nejkrásnějšími výhledy v Jeseníkách a Beskydech

Jeseníky a Beskydy, dva unikátní přírodní světy, můžete prozkoumat po svých, ať slunce stojí vysoko v nadhlavníku anebo léto už dalo našim končinám sbohem a na horách nás přivítá podzimně jiskřivý vzduch či první sníh pod nohama. Moravské hory nabízejí nádhernou krajinu i stovky kilometrů tras pro pěší turistiku vinoucích se po malebných cestách. Je jen na vás, zda vám padnou do oka spíš drsnější slezské Jeseníky nebo valašskou kulturou a pověstmi protkané tajemné Beskydy, na které dohlížejí staří bohové z Radhoště.
25. říjen 2024 11:00
Příroda, Moravskoslezský kraj