ÚvodAktualityČeské značky: Marlenka
Gurmánská turistika

České značky: Marlenka

Poslechněte si audio verzi článku
Kdo někdy ochutnal sladký dezert, připravený podle staré arménské receptury, měl by znát i příběh firmy, která ho vyrábí. Stojí za ní Gevorg Avetisyan, rodák z Jerevanu, a sladké dobroty vyráběné ve Frýdku-Místku dnes dobývají celý svět.
Může na to náhoda: z válkou zasaženého Jerevanu přijel Gevorg Avetisyan do Česka, ne však do vysněné zlaté Prahy, ale na severní Moravu. V Arménii se živil jako interiérový designér, jehož firma vyráběla nábytek na míru pro interiéry luxusních hotelů, restaurací, kanceláří i bytů, tady ale musel najít jiný obor. Přes Ostravu se nakonec s rodinou dostal do Frýdku-Místku, nějakou dobu provozoval hospodu, až se mu nakonec začalo dařit a na Moravu za zbytkem rodiny mohla přijet i Gevorgova sestra se třemi dětmi. A právě tam příběh Marlenky začíná.

Marlenka nebyla první, medovníky se přece u nás prodávaly už v 90. letech. Gevorg Avetisyan vzpomíná, že ho právě jeden takový dortík inspiroval. Jel s kamarády do Brna a někde u Hodonína se stavili na oběd. Objednal si dezert a zjistil, že nabízený medovník je sice dobrý, ale zdaleka ne takový, jaký dělala maminka. Když přijel domů, navrhl sestře Hasmik, aby upekla koláč podle starého rodinného receptu, že jej zkusí prodat.

Ty docela první medovníky putovaly do cukrárny ke známému a jen se po nich zaprášilo. Vzápětí bratr se sestrou založili společnost Marlenka International ,která měla jednoho zaměstnance a výrobnu v sestřině kuchyni. To vydrželo pár měsíců, než přestali stačit poptávce, a od té doby se Marlenka úspěšně rozrůstá.
 

Marlenka plná medu



Medovníky vyrábí řada firem, ale Marlenka je jen jedna. Ostatně cukrářská tradice je v rodině Avetisyanových zakořeněná, pradědeček býval proslulým výrobcem cukrářských delikates v Istanbulu. Chcete ochutnat Marlenku posypanou vlašskými ořechy, čokoládovou či bezlepkovou, s kakaem, citronem, meruňkami nebo se skořicí? Anebo medové kuličky, napoleonky, eclairs, rolády, pachlavu či marlenkovou zmrzlinu? Není problém, vyrábí se v mnoha druzích a příchutích.

A proč Marlenka? Zrovna v té době, když pan Avetisyan zakládal firmu, jeho přítelkyni se narodila dcerka. Pokřtili ji po rodovým jménem po Gevorgově matce, Marlene. Pro značku, která přišla na svět ve stejné době jako dcera, to bylo symbolické. Mimochodem, obě Marlenky oslaví v roce 2023 dvacáté narozeniny. Firma dnes má přes téměř 300 zaměstnanců, moderní výrobní halu s automatickou výrobní linkou a vyhlášené dezerty vyváží do více než 50 zemí.
 

Med, vlašské ořechy a trocha štěstí

Když se tohle v pravý čas smíchá a přidá se trocha tajemství, vznikne Marlenka. Seženete ji téměř všude, pan Avetisyan totiž fandí velkým obchodním řetězcům a luxusní dorty tak peče doslova pro každého. Už dvakrát vyhrál soutěž Podnikatel roku pro Moravskoslezský kraj, kdy porota ocenila jeho pracovitost, cílevědomost, houževnatost i trvale rostoucí obrat.

Marlenka nabízí svým fanouškům prohlídku návštěvnického centra spojenou s ochutnávkou výrobků a řízenou prohlídkou výroby, k vidění je dokonce starý sporák s obrovským hrncem na plotně. „Historické“ pracovní nástroje jsou nostalgickou vzpomínkou na prosté začátky, kdy se dorty pekly v provizorních podmínkách.
V roce 2021 také byla otevřena první a originální prodejna Marlenka, a to v areálu společnosti ve Valcířské ulici na okraji Frýdku-Místku. Čím je zajímavá? Třeba svým interiérem, při jehož návrhu a realizaci se vycházelo z medové tématiky. Protože kvalitní med je základem všech výrobků Marlenky a měsíční spotřeba představuje přibližně 13 tun, najdete tu spousty prvků tradičního včelařského řemesla. Koncept prodejny by se záhy měl začít šířit formou franšízy po České republice i v zahraničí.
 

Co nevíte Marlence?

  • Kromě kompletního sortimentu medových dortů a dalších dezertů v prodejně seženete několik druhů kvalitního medu, ručně vyráběné zdobené medové dorty a dezerty, dorty s dětskými motivy i originální arménské speciality: namátkou typické arménské brandy Ararat nebo Noy, ovocná arménská vína, lahodné ovocné zavařeniny, přírodní šťávy, plněné zeleninové závitky, lilkový kaviár či plněné vinné listy.
  • Jak je to se staroarménskou rodinnou recepturou? Jednoduše, v Arménii prý pečou medové dorty všichni, podobně jako u nás na Valašsku třeba frgály.
  • Gevorg má v kanceláři obraz muže jménem Georgius Deodatus Damascenus: Armén přišel v roce 1705 do Prahy a podle kronik si v domě U Zlatého hada na rohu Karlovy a Liliové ulice zřídil první pražskou kavárnu. „Tři sta let po něm přišel do Čech jiný Armén Gevorg,“ říká pan Avetisyan, „a naučil lidi jíst arménské zákusky.“
  • Marlenka je respektovaná značka a na arménské dorty ze severní Moravy má Gevorg Avetisyan patent, ani to ale nedokázalo zabránit konkurenci uvést na trh produkty s podobným jménem. Dorty jménem Mařenka, v nichž mimochodem nebylo ani trochu medu, začala dělat havířovská pekárna, německá firma Dr. Oetker dokonce v Turecku prodávala dorty v prášku nazvané Marlenka a síť pizzerií Little Caesars nabízela medový dort s názvem Sezar Marlenka. Po řadě soudních pří všichni své falešné výrobky stáhli z trhu.
Užijte si Beskydy za každého počasí

Užijte si Beskydy za každého počasí

I zkušený turista ví, že není každý den posvícení. Může se stát, že si vyjedete s rodinou do Beskyd a počasí nebude úplně ideální pro venkovní turistiku. Není vůbec třeba zoufat, i deštivé dny se dají strávit objevováním na plný plyn.

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu. Součástí Návštěvnického centra je i prodejna a kavárna Marlenka. Neváhejte a přijďte se k nám podívat a ochutnat!

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

Objevte památky Moravskoslezského kraje zdarma!

​Prodlužte si letošní léto a poznejte přitom atraktivity Moravskoslezského kraje zdarma! V září a říjnu 2020 budete mít jedinečnou možnost navštívit desítky takzvaných TOP míst kraje hrdého na svou průmyslovou tradici bez placení vstupného. Kraj připravil bezplatné vstupy do turistických atraktivit jako podporu domácího cestovního ruchu.

Frýdek-Místek

Frýdek-Místek

Po staletí ležela kousek od sebe dvě města, slezský Frýdek a moravský Místek. Rozdělovala je pouze řeka Ostravice, jíž vedla hranice mezi Slezskem a Moravou. Obě města se spojila za druhé světové války, a tak to zůstalo dodnes. Frýdek-Místek tak má leccos dvakrát, například dvě historická centra.

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Prohlédněte si výrobu sladké Marlenky

Máte rádi Marlenku? Tedy, myšleno oblíbený medový dort Marlenka. Pak neváhejte a využijte nabídku řízené prohlídky výroby tohoto zázraku z medu a dalších sladkých výrobků firmy Miko International s.r.o. ve Frýdku-Místku. Společně s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek můžete každé pondělí, úterý, středu a čtvrtek absolvovat komentované prohlídky výrobního procesu, během které vás seznámí s historií a vývojem společnosti a budete mít možnost ochutnat všechny výrobky Marlenka. A nejen to, za zvýhodněnou cenu si je můžete také zakoupit.

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí Památky

Jeden den ve Frýdku-Místku nestačí

Chcete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat? Zavítejte do Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, ve kterém nejen poodhalíte kousek z jeho historie, ale zažijete také zábavu, sport i relax.

Další aktuality

Konec léta pod Pradědem přinese Festival řízků

Víkend 14. až 15. září 2024 bude v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem opět ve znamení tradiční kulinářské akce Festival řízků. Do Festivalu řízků se tradičně zapojují místní restaurace, které nabídnou jak českou klasiku, tedy kuřecí nebo vepřový smažený řízek v trojobalu, tak řízky přírodní, nebo z netradičních mas. Akci můžete využít nejen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro výlety v jesenických lesích, na čerstvém vzduchu.
11. září 2024 16:00
Gurmánská turistika, Moravskoslezský kraj

Bělský les v Ostravě zavoní pryskyřicí a pilinami – koná se zde Festival dřeva

Přijďte tuto sobotu poznat les a lesnické práce trochu jinak! V Ostravě, v areálu Bělského lesa, se koná vůbec největší lesnická akce v Moravskoslezském Kraji! Festival dřeva chce 14. září 2024 ukázat dřevo ve všech jeho podobách, mimo jiné i prezentaci zahradní a lesní techniky světových značek. Akce začíná v 11:00 hodin, začátek závodu dřevorubců je pak naplánován na 13:30 hodin.
11. září 2024 14:00
Příroda, Moravskoslezský kraj

České značky: proč se Tatranky jmenují podle Tater a po kom mají jméno Fidorky?

Za vším hledej ženu, v případě Fidorek ženu a oplatku: leckde se sice dočtete, že zakladatelem slavné oplatkářské firmy Opavia byl Kašpar Melchior Baltazar Fiedor, syn řezníka z Moravské Ostravy. Jenže byla to jeho žena Amálie, která nad otevřeným ohněm v kleštích pekla tradiční lázeňské oplatky a v opavských parcích je pak prodávala kolemjdoucím.
11. září 2024 4:48
Životní styl, Moravskoslezský kraj

EHD 2024: Dny evropského dědictví na hradech a zámcích

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, neboli EHD) budou v letošním roce zahájeny 7. září a trvat budou do 15. září. Tématem roku 2024 je „Památky spojují svět“ a zahájení proběhne v Klášterci nad Ohří. Již tradičně se k EHD připojují také objekty ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku jsou připraveny prodloužené prohlídky pod vedením osob nejpovolanějších – kastelánů, ale také koncerty, přednášky a šermířská klání.
6. září 2024 14:00
Kultura, Moravskoslezský kraj

Nový Jičín se na letošních slavnostech rozletí do světa za slavnými rodáky

Nový Jičín chystá již 29. městské slavnosti, které se konají vždy v době Dnů evropského kulturního dědictví. Program začne v pátek 6. a bude pokračovat i v sobotu 7. září 2024. Letošní téma oslav je Nový Jičín ve světě a svět v Novém Jičíně. Součástí programu bude, kromě výstav, koncertů, divadla a workshopů, i tradiční kostýmovaný průvod a alegorické vozy.
6. září 2024 12:37
Životní styl, Moravskoslezský kraj

Bike Valachy Bílá láká do sedla! Zazávodí si i rodinné týmy

Hned tři novinky přinese letos milovníkům horských kol tradiční závod Bike Valachy Bílá v sobotu 7. září ve Ski areálu Bílá. Pořadatelé rozšiřují závodní trasy ze dvou na pět, aby závod ještě víc přiblížili hobby cyklistům a rodinám s dětmi. Předpověď počasí slibuje na víkend mírné ochlazení s teplotami kolem 23°C, účastníky tak čeká opravdu příjemný sportovní zážitek okořeněný malebnými beskydskými terény s výhledy i hlubokými lesy s trasou částečně vedenou i po slovenském území.
5. září 2024 17:00
Letní sporty, Moravskoslezský kraj

Bunkr Na Trati je 25 let otevřen veřejnosti, láká na dokonalý historický zážitek

Muzeum v bunkru MO-S5 Na Trati ve Starém Bohumíně letos slaví 25 let od svého vzniku. Pěchotní srub, o který pečuje Klub vojenské historie Bohumín, je součástí populární moravskoslezské Technotrasy. Podívejte se s Kudy z nudy na zajímavosti o prvorepublikovém bunkru.
4. září 2024 9:00
Památky, Moravskoslezský kraj

Zažijte netopýří noc v ostravské Zoo

Již tradičně se na přelomu srpna a září koná na mnoha místech v řadě evropských zemích, včetně České republiky, akce pro širokou veřejnost věnovaná netopýrům, tzv. Evropská noc pro netopýry. Přijďte se seznámit s netopýry do Zoo Ostrava, ve středu 4. 9. 2024 se tam koná Mezinárodní noc pro netopýry.
2. září 2024 10:00
Příroda, Moravskoslezský kraj