Na řadě míst si letos podávají ruce
Rok českého baroka s
Rokem renesanční šlechty. Výstavy, doprovodné renesanční programy, nově otevřené prohlídkové trasy či procházky barokní krajinou doplní leckde také dobová gastronomie – třeba na
zámku v
Dačicích, kde v
pátek 16. června začne první z cyklu
výstav, mapujících šlechtické neřesti.
Šlechtické neřesti: káva a čokoláda v Dačicích
Organizátoři výstav, které se každý rok zaměří na jiný okruh neřestí, radovánek a slastí ze života šlechty, pro premiérový rok zvolili lákavé a voňavé
téma kávy a čokolády. V
zámku Dačice od poloviny června poodhalíte tajemství dnes obvyklých nápojů, které v minulosti patřily k luxusnímu zboží a servírovaly se jen na stoly nejbohatších společenských vrstev.
Šlechtické neřesti lákají hned vzápětí po svém otevření (a ještě několikrát během léta) na
komentované prohlídky, ale nemusíte spěchat, pořádají se celé léto až do skončení výstavy v
neděli 3. září.
Přehlídka piv na hradě Křivoklát
V hradním pivovaru na
hradě Křivoklát sice poslední várku dvacetistupňového Kastelána uvařili před téměř sedmdesáti lety, ale přesto sem
v sobotu 24. června můžete přijet
oslavit 500. výročí založení hradního pivovaru. Ačkoli první písemný doklad o jeho existenci pochází až z roku 1547, jako rok jeho založení se udává letopočet 1517. Ochutnáte spousty piv malých regionálních pivovarů, například z
pivovaru Radouš,
pivovaru Matuška nebo ze
Zámeckého pivovaru Blatná, k tomu bude hrát muzika a malí i velcí mohou vyzkoušet své štěstí a obratnosti při nejrůznějších soutěžích. Každý platící návštěvník navíc zdarma dostane
půllitr 10°piva Bakalář nebo nealkoholický nápoj!
Konopiště: vyhrazeno pro mlsaly!
Báječnou nabídku pro mlsné jazýčky letos připravili na
zámku Konopiště:
27. června v 18 hodin tu začne
seriál gastronomických úterků, věnovaných historickým delikatesám a dobrotám, na které si potrpěly korunované hlavy. Program bude vždy zahrnovat přednášku a následnou kuchařskou prezentaci, premiérové setkání se pak bude točit kolem historie císařské a královské kuchyně a jejího fungování od 16. do 20. století. Dozvíte se také o slavných kulinářských událostech při oficiálních událostech a zahraničních návštěvách cizích vládců, kuchařská část se pak bude věnovat přípravě
oblíbeného jídla císařovny a královny Marie Terezie. Gastronomické úterky
pokračují 11. července laskominami Rudolfa II.,
18. července se dozvíte, co měl rád
Josef II.,
22. srpna přijde na řadu
Ferdinand I. a
29. srpna František Josef I. Už se vám sbíhají sliny? Nabídneme vám navíc ještě moučník v podobě
Slavností ovocných knedlíků, oblíbeného jídla arcivévody Františka Ferdinanda d´Este – ty se konají
o víkendu 5. a 6. srpna.
Středověký food festival v Dětenicích
Kde jinde byste si měli užít
Středověký food festival než v
Dětenicích, kde už před mnoha lety otevřeli
rázovitou Středověkou krčmu a neméně
originální Středověký hotel? Ochutnáte tu chobotnice, ústřice, rybičky, krevetky, olihně, mušle, opékané celé divoké čuně, kuří hnátky, jehněčí klobásky, uzené ryby, srdíčka, jazyky a domácí koláčky, chybět nebudou ani sudy
domácího dětenického piva. Během léta se středověká slavnost, propojující lehkou kuchyni evropského jihu s barbarským severem, koná několikrát. Poprvé se na rytířská klání s tancem a středověkými kapelami můžete vypravit
ve středu a ve čtvrtek 5. a 6. července, další termíny jsou naplánované
na soboty 22. července, 5., 12. a 19. srpna.