ÚvodAktualityCukr, káva, čokoláda… a med – tipy na akce, které vás na podzim zahřejí a potěší
Gurmánská turistika

Cukr, káva, čokoláda… a med – tipy na akce, které vás na podzim zahřejí a potěší

  • 7. října 2024
Pro tentokrát zveme na čaj, kávu, čokoládu, med a další pochoutky, které vás na podzim zahřejí a potěší. Ochutnáte nejenom novinky a osvědčené šlágry kavárenských stolků, ale také regionální dobroty. Kam se v říjnu vypravíte?
Během následujícího víkendu 12. a 13. října se vypravte na Prague Coffee Festival, který se bude letos konat v Holešovické tržnici. Užijete si přehlídku předních českých kaváren, degustace vzorků kávy z lokálních i zahraničních pražíren, ukázky pražení, workshopy alternativních kávových metod i přednášky, které vám otevřou dveře do fascinujícího světa kávy. Poznejte kávové příběhy z celé Evropy. Ať jste milovníci kávy, kavárníci, baristi, tento festival je pro vás. Připraven je i bohatý kulturní program pro dospělé i pro děti.

V sobotu 12. října bude vonět káva i v Mladé Boleslavi na Festivalu kávy, čokolády a čaje. Od 10 do 17 hodin bude Dům Kultury plný sladkých, mámivých i exotických chutí a vůní. Prezentovat se zde budou kavárny a cukrárny, ledasco dobrého zde můžete ochutnat a zakoupit. Hostem festivalu bude známý kuchař Ondřej Slanina. Všechny mlsné jazýčky potěší čokoládová fontána. Dobrou náladu rozproudí kapela St. Johnny a chybět nebude zdobení muffinů. Vstupné je 50 Kč.
 

Čokoládový jarmark i čokoládové festivaly

Od kávy jsme se dostali nenápadně k čokoládě a milovníci čokolády si podzim užijí. V sobotu 19. října se můžete vydat na zdejší oblíbený čokoládový jarmark do Čokoládovny Troubelice. Čeká vás čokoládové mlsání přímo od zdroje, své místo zde budou mít i další regionální výrobky a připraven bude i program pro děti. O víkendu 25. – 27. října se v historickém centru Kutné Hory uskuteční Festival poctivé české čokolády. Čekají vás tři dny čokoládového potěšení s programem na 16 festivalových místech, dvanáct výrobců řemeslné čokolády a více než šedesát koncertů, divadel, přednášek a dalších akcí doprovodného programu. 

V průběhu října i začátkem listopadu se objeví čokoládové festivaly v několika městech. 11. – 13. října se těšte na čokoládu a další sladkosti v Teplicích, 18. – 20. října v Praze na Harfě, 26. – 28. října v Trojhalí v Ostravě, 8. – 10. listopadu v Mladé Boleslavi a nakonec 15. – 11. listopadu v Brně. Všechny akce nabídnou ochutnávky, workshopy a další zajímavý program pro děti i dospělé.
 

Medové dny i slavnosti a vůně medu

V sobotu 26. října ožije Medovými slavnostmi Špindlerův mlýn. Od 11 do 17 hodin zaplní horské městečko řemeslné stánky s medem, medovinou i dalšími tradičními krkonošskými potravinami. Vystoupí Gott Cover Band, Michal Horák a královny popu Bee Queens. Děti se mohou ve 12:30 těšit na interaktivní show Vosa jede. Udělejte si ve zlatavém podzimu sladký medový den. 

Dozvědět se něco ze života včel, ochutnat a koupit si med i jiné včelí produkty můžete v neděli 3. listopadu na Medovém dni v Turnově. Chybět nebudou medové zákusky nebo medové pivo, svíčky a kosmetika. Včelaři zodpoví vaše dotazy a ukážou i živý úl. Pro děti bude připravena medová stezka i různé dílničky. Své štěstí můžete zkusit v soutěži o nejlépe nazdobený perníček.

V Novém Městě na Moravě se v termínu 9. – 16. listopadu uskuteční tradiční prodejní včelařská výstava Vůně medu. K vidění i zakoupení zde bude vše, co si jen dokážete představit. Kromě medu, medoviny, svíček, medových zákusků nebo perníkových chaloupek i včelařská literatura či knihy s recepty. Prohlédnete si prosklený včelí úl, výstavu historických úlů, připraveny budou i zábavné listy a pohádky pro děti. V prodeji budou i potřeby pro včelaře. 
Čokoláda v Československu

30. 9.30. 11.
Čokoláda v Československu

Dějiny výroby čokolád v Československu.

Veletrh For gastro

21. 11.23. 11.
Veletrh For gastro

Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie. Letos se v termínu 21. – 23. listopadu uskuteční již 14. ročník.

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře Zážitky

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je zčásti věnována čokoládě a jejímu zpracování, zčásti marcipánu.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika