Polévky si rychle našly své místo i mezi gastronomickými festivaly.
Polívkování na Smíchovské náplavce v
Praze se však koná až v březnu (konkrétně v sobotu 7. 3. 2020), a tak mezitím můžete obcházet jednotlivé podniky a těšit se na festivalovou nabídku – mnohé z nich tam jistě objevíte.
Polífkárna
Polífkárna na
Pankráci v
Praze 4 patří k podnikům, kde je velmi málo místa – ovšem prázdná polévkárna prý bývá podezřelá. Denně tu nabízejí několik
čerstvě uvařených polévek, od české klasiky přes thajskou s kokosovým mlékem, ukrajinský boršč, indický dal, andaluskou gaspacho, bulharský tarator či japonskou miso soup.
V nabídce bývají každý den nejméně
dvě polévky bezlepkové a jedna veganská, v létě vám přijdou vhod polévky studené. Sortiment doplňují sendviče, saláty, quiche a zákusky. A pokud náhodou nenajdete místo, polévku vám
zabalí s sebou do uzavíratelného polystyrenového polévkového hrníčku.
Polévkárna
Polévkárna v
Karlíně v
Praze 8 byla legendární již před několika lety, patří totiž k nejstarším svého druhu. Aktuální menu denně objevíte na Facebooku, vaří se tu například
marocká harira s červenou čočkou, cizrnou a koriandrem,
tomatový krém s čerstvou bazalkou a rozmarýnem, boršč s hovězím masem a smetanou,
kuřecí polévka s estragonem,
dýňový krém se zázvorem a další.
Místo obvyklého pečiva tu dostanete chlebové placky chačapuri v různých chuťových kombinacích, nechybí ani saláty, koláče, šátečky, bulgur, humus a domácí limonády.
Polévkárna Aniččin dvůr
Aniččin dvůr v
Přerově není jen obyčejná polévkárna, ale
odpočinkový areál se zahradní hospůdkou, restaurací,
velkým společenským sálem, atrakcemi pro děti, zahradou a jezírkem. Menu bývá složené z tradičních jídel dle původních receptur, vaří se ze surovin od místních dodavatelů a farmářů.
Navíc tu ochutnáte i
zabijačkové speciality, a pokud nemáte čas do Aniččina dvora zajít osobně, můžete si nechat polední jídlo přivézt – dobroty se odtud rozvážejí po celém městě.
Polévkárna paní Mančo
V
Polévkárně paní Mančo v
Bělehradské ulici v
Praze 2 se vaří hlavně srdcem – tak, jak to říká šéfkuchařka
Mananu Toidze řečená Mančo. Pochází
z Tbilisi, do Česka přicestovala již před mnoha lety a postupem času založila vlastní restauraci.
Ta nabízí jak
speciality gruzínské a arménské kuchyně, tak pochoutky české a vegetariánské kuchyně výhradně z kvalitních, čerstvých a z
dravých potravin pouze od českých farmářů.
Abrahámova polévkárna
Rodinný přístup obsluhy,
chutná bezmasá jídla, výborné polévky, domácí dezerty a pomazánky, vyhlášený karbanátek z červené řepy zvaný Abrahamburger,
zeleninové saláty a další dobroty, na kterých si prý pochutnají i úhlavní nepřátelé zdravých jídel, to je
Abrahámova polévkárna, kterou najdete na okraji
Otrokovic směrem na
Zlín.
Veškeré jídlo v této malé vegetariánské restauraci je
vařeno s láskou a z čerstvých surovin, zahušťováno rýžovou moukou a za použití koření, která harmonizují tělo.
Polévkárna Supa Supa
Festival polévky každý rok zakončuje multižánrový festival Živá ulice v
Plzni. Odehrává se v centru města na
náměstí Republiky a k jeho pravidelným účastníkům patří také
polévkárna Supa Supa, vůbec první podnik svého druhu v metropoli západních Čech.
Klasické polévkové bistro nabízí tradiční české pokrmy i jiné s nádechem exotiky, vždy však poctivě připravené z kvalitních surovin
bez použití náhražek, polotovarů a umělých dochucovadel. Ochutnat můžete i dobrou kávu, fair trade čaj nebo zdravé limonády.
Plavecká polévkárna
…neboli
polévkárna v Plavecké je bistro
na Výtoni v
Praze, kde každý den připravují
čtyři polévky a dvě hlavní jídla.
Hosté si tu pravidelně pochutnávají třeba na vegetariánském boršči, na polévkách fazolových i čočkových, na česnečce,
elixíru z červené řepy s čerstvým křenem, na exotické lososové i na klasické staročeské bramboračce.
Slunečnice
V přízemí
obchod, fresh bar a samoobslužná jídelna s nabídkou vegetariánských polévek, vegetariánských a veganských jídel, ryb, drůbeže i bio hovězího masa a v patře nad ní
restaurant, zařízený ve stylu feng shui, to je
plzeňská Slunečnice.
Každý den je v nabídce
alespoň jedno bezlepkové jídlo, jako
přílohu ochutnáte zeleninu, pohanku, několik druhů rýže, kuskus, brambory v různé úpravě nebo kváskový chléb z místní pekárny. Denně tu lisují čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a lákavá je i
nabídka zdravých dezertů nebo pohárků.