ÚvodAktualityČtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!
Gurmánská turistika

Čtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!

Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně: prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa dle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas. Hodnotitele oslnil natolik, že mu udělili 4. místo mezi celkem 360 hodnocenými sladkostmi. První místo získal letos švédský čokoládový dezert kladdkaka, druhé polský tvarohový sernik a třetí ruský medovník.
FrgálAutoři portálu TasteAtlas, což je online bible gurmánů s láskou pro tradiční krajovou kuchyni, ocenili na českém frgálu pestrost jeho podob i jeho historickou hodnotu – na Valašsku se připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století, ale první písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, a od roku 2013 je produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Mezi lidmi, a to nejen na Valašsku, je natolik oblíbený, že v Resortu Valachy Velké Karlovice vznikla profesionální výrobna frgálů. Pekařka Pavla Stoklasová jich se svými kolegyněmi upeče i stovku denně. Obrovský zájem tady u návštěvníků ovšem zaznamenali také o to naučit se frgály péct – a tak tady jako jediní v České republice pořádají pravidelné kurzy pečení těchto valašských koláčů. Trvají cca tři hodiny a pravidelně po celý rok probíhají v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích nebo ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Frgál si vyrobíte od chystání těsta a náplně až po upečení, a kromě nové kuchařské dovednosti si s sebou domů odnesete tuto sladkou valašskou pochoutku i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.
 

Jak má vypadat "pravý" valašský frgál aneb slavný nepodarek

frgálA čím je tento valašský fenomén tolik zajímavý? Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo o významných svátcích, třeba na Vánoce nebo Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Správný frgál váží zhruba 600 gramů, má v průměru 30 cm a jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Čtyřmi nejoblíbenějšími náplněmi jsou mimo hrušek také tvarohová, maková a povidlová. Právě hruškové a tvarohové frgály patří mezi ty nejžádanější. Na náplň do koláče se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, meruněk, ořechů, rynglí, dýně nebo z mrkve. Dokonce se v minulosti pekl i frgál bramborový nebo se zelím.


Recept na valašský frgál podle Resortu Valachy:

Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta, počet porcí: 4 koláče
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, sůl, 50 ml oleje, 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem), citronová kůra, 1 vejce na potírání, 100 ml mléka
Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání
 

Příprava těsta:

frgál1. V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
 

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

frgál z hrušekHrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, nikoli čerstvé (ty totiž obsahují příliš vysoké množství vody). Hrušky rozemeleme a všechny suroviny důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.

frgálPovidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru moučka, 25 g strouhanky. Povidla a další suroviny dobře promícháme v misce, na závěr vše zahustíme strouhankou.

Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přivedeme k varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme. Přitom hlídáme, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Do vychladlé náplně přimícháme jíšku a ostatní suroviny.
 

Drobenka:

100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky. Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.
 

Dohotovení:

  • Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.
  • Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Koláč posypeme drobenkou.
  • Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
  • Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.

Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

24. 8.
Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny Příroda

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny

Vizovické vrchy nabízejí bohaté možnosti trávení letní i zimní dovolené milovníkům přírodních krás, historie a památek, kultury i aktivního odpočinku.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů Gurmánská turistika

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Pečení frgálů v Resortu Valachy Gurmánská turistika

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Velké Karlovice

Velké Karlovice

Velké Karlovice jsou typickou valašskou obcí. Najdete tu ještě zachovalé pastviny s menšími stády ovcí, uvidíte stavení v horách, kde se ještě dodnes hospodaří. Objevíte zde stromy, které znají staré příběhy, kapličky a kříže vyprávějící o starostech a radostech lidí, kteří zde žili. Objevíte tu své Valašsko, najdete si svá místa v krajině.

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Ochutnáte raději slivovici, pivo a víno anebo léčivou vodu ze zdejších pramenů? Východní Morava nabízí od všeho kousek: hrady a zámky, rozhledny, kopce a hřebeny s dalekými výhledy, poutní stezky i lidovou architekturu. Která místa patří k nejoblíbenějším?

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd Zážitky

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd

Resort Valachy ve Velkých Karlovicích nabízí jedinečné zážitky i chvíle plné pohody v srdci Beskyd. Dokonalou relaxaci zažijete v hotelech Lanterna a Horal, zabavit se můžete nejen túrami, cyklovýlety a lyžováním, ale také gastro kurzy nebo golfem.

Další aktuality

Znáte Kovozoo ve Starém Městě? Nevšední sochy z kovu nově doplnili dinosauři

Hledáte nevšední místo, kde je možné se zabavit, inspirovat a něco se naučit? Ojedinělou zoo v celé Evropě najdete na Slovácku ve Starém Městě u Uherského Hradiště. V současné době ji obývá již více než 500 zvířat vytvořených z kovového šrotu, nově i pravěcí živočiši. Cílem Kovozoo je ukázat malým i velkým návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné.
20. srpen 2025 8:43
Zážitky, Zlínský kraj

Týden kultury na Valašsku zve na divadlo pod šapitó i na živou hudbu

Už devátý ročník oblíbeného charitativního festivalu Týden kultury na Valašsku se uskuteční od 20. do 26. srpna 2025 ve Velkých Karlovicích. Návštěvníky čeká devět divadelních představení, zábava pod cirkusovým šapitó, bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, živá hudba i možnost přispět na dobrou věc.
19. srpen 2025 11:00
Zážitky, Zlínský kraj

Archeoskanzen v Modré láká na sladký program a ochutnávku medovin

Milujete med? Nenechejte si ujít nabídku Dne medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá u Uherského Hradiště. Uskuteční se letos v sobotu 4. října 2025. Program pro děti i dospělé doplní medové menu v celém areálu.
19. srpen 2025 0:34
Památky, Zlínský kraj

Liptálské slavnosti nabídnou folklor zpoza humen i z exotických dálek

Mezinárodní folklorní festival Liptálské slavnosti důvěrně znají soubory nejméně ze 100 zemí z nejrůznějších míst světa, které tu v průběhu 56 let předvedly tradice, zvyky, písně a tance svých národů pro stovky diváků. Za dobu existence festivalu přesáhl jeho význam daleko hranice České republiky. Důkazem toho je přijetí za člena mezinárodní organizace pro lidové umění IOV. Festival se koná od 20. do 25. srpna 2025 v Přírodním kulturním areálu v Liptále, který vytváří pro folklorní slavnost nádherné prostředí.
18. srpen 2025 20:12
Kultura, Zlínský kraj

Výlety pro samotáře: putování malebnými Bílými Karpaty na východní Moravě

Bílé Karpaty, které se táhnou podél moravsko-slovenské hranice, leží na území Zlínského a Jihomoravského kraje i na Slovensku. Velká část pohoří patří do Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty (na Slovensku Biele Karpaty), která je biosférickou rezervací pod ochranou UNESCO. Přestože se jedná o nádherné území plné voňavých luk, bývá zde o poznání méně turistů než v sousedních Beskydech. A je to tak asi správně – milovníci přírody a venkovského života našich babiček zde naleznou klid, unikátní přírodní bohatství v malebné krajině, i množství památek a dochovaných lidových obyčejů.
16. srpen 2025 18:00
Příroda, Zlínský kraj

Česko mezi řádky: Valašsko Ludvíka Vaculíka a román Sekyra

Román Sekyra, mrazivá alegorie Morčata, deníkový Český snář a fejetony, které uměly být něžné i nekompromisní, to je jen malý výběr z díla Ludvíka Vaculíka (1926–2015). Proslavil se hlavně manifestem Dva tisíce slov z roku 1968 a odvážnými vystoupeními i postoji proti komunistickému režimu. Vypravte se s Kudy z nudy do jeho rodného kraje, do Brumova.
16. srpen 2025 12:26
Kultura, Zlínský kraj

Za tradicí páleničářství se vydejte na Slovácko

Na Východní Moravě můžete ochutnat mnoho místních delikates – vyhlášená je slivovice. Poznejte tradici pálení a ochutnejte ty nejlepší vzorky! V Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově se seznámíte s podomáckou výrobou pálenek ve vesnickém prostředí. Uvidíte kolem tří desítek kompletních destilačních přístrojů a jejich částí. Z Vlčnova je to jen 20 km do obce Modrá. Zde, v Centru slováckých tradic, vás seznámí s historií pálení a vinařství na Slovácku, nahlédnete také do moderní pálenice i sušírny ovoce a ve sklepním labyrintu ochutnáte ty nejlepší vzorky vín a slivovice. Míst, kde se na Slovácku potkat s tradicí páleničářství nejen "modrého" ovoce je však daleko víc.
16. srpen 2025 0:44
Gurmánská turistika, Zlínský kraj

Vůně slivovice láká do Vizovic po celý rok

Jen těžko si lze představit návštěvu Valašska, aniž bychom neochutnali jeho nejtypičtější produkt – slivovici. Nezapomeňte se proto zastavit ve Vizovicích v návštěvnickém centru Distillery Land společnosti Rudolf Jelínek. Během prohlídky se dozvíte nejen, jak se destiláty z ovoce vyrábějí, ale samozřejmě je budete moci také ochutnat. Ovocem provoněný Distillery Land představuje historii i současnost výroby tradičních světoznámých ovocných destilátů z Vizovic. Navíc se ve Vizovicích koná každoročně na konci léta oblíbený festival Trnkobraní!
16. srpen 2025 0:27
Zážitky, Zlínský kraj