ÚvodAktualityČtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!
Gurmánská turistika

Čtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!

Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně: prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa dle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas. Hodnotitele oslnil natolik, že mu udělili 4. místo mezi celkem 360 hodnocenými sladkostmi. První místo získal letos švédský čokoládový dezert kladdkaka, druhé polský tvarohový sernik a třetí ruský medovník.
FrgálAutoři portálu TasteAtlas, což je online bible gurmánů s láskou pro tradiční krajovou kuchyni, ocenili na českém frgálu pestrost jeho podob i jeho historickou hodnotu – na Valašsku se připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století, ale první písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, a od roku 2013 je produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Mezi lidmi, a to nejen na Valašsku, je natolik oblíbený, že v Resortu Valachy Velké Karlovice vznikla profesionální výrobna frgálů. Pekařka Pavla Stoklasová jich se svými kolegyněmi upeče i stovku denně. Obrovský zájem tady u návštěvníků ovšem zaznamenali také o to naučit se frgály péct – a tak tady jako jediní v České republice pořádají pravidelné kurzy pečení těchto valašských koláčů. Trvají cca tři hodiny a pravidelně po celý rok probíhají v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích nebo ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Frgál si vyrobíte od chystání těsta a náplně až po upečení, a kromě nové kuchařské dovednosti si s sebou domů odnesete tuto sladkou valašskou pochoutku i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.
 

Jak má vypadat "pravý" valašský frgál aneb slavný nepodarek

frgálA čím je tento valašský fenomén tolik zajímavý? Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo o významných svátcích, třeba na Vánoce nebo Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Správný frgál váží zhruba 600 gramů, má v průměru 30 cm a jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Čtyřmi nejoblíbenějšími náplněmi jsou mimo hrušek také tvarohová, maková a povidlová. Právě hruškové a tvarohové frgály patří mezi ty nejžádanější. Na náplň do koláče se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, meruněk, ořechů, rynglí, dýně nebo z mrkve. Dokonce se v minulosti pekl i frgál bramborový nebo se zelím.


Recept na valašský frgál podle Resortu Valachy:

Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta, počet porcí: 4 koláče
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, sůl, 50 ml oleje, 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem), citronová kůra, 1 vejce na potírání, 100 ml mléka
Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání
 

Příprava těsta:

frgál1. V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
 

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

frgál z hrušekHrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, nikoli čerstvé (ty totiž obsahují příliš vysoké množství vody). Hrušky rozemeleme a všechny suroviny důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.

frgálPovidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru moučka, 25 g strouhanky. Povidla a další suroviny dobře promícháme v misce, na závěr vše zahustíme strouhankou.

Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přivedeme k varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme. Přitom hlídáme, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Do vychladlé náplně přimícháme jíšku a ostatní suroviny.
 

Drobenka:

100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky. Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.
 

Dohotovení:

  • Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.
  • Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Koláč posypeme drobenkou.
  • Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
  • Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.

Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

24. 11.
Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny Příroda

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny

Vizovické vrchy nabízejí bohaté možnosti trávení letní i zimní dovolené milovníkům přírodních krás, historie a památek, kultury i aktivního odpočinku.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů Gurmánská turistika

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Pečení frgálů v Resortu Valachy Gurmánská turistika

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Velké Karlovice

Velké Karlovice

Velké Karlovice jsou typickou valašskou obcí. Najdete tu ještě zachovalé pastviny s menšími stády ovcí, uvidíte stavení v horách, kde se ještě dodnes hospodaří. Objevíte zde stromy, které znají staré příběhy, kapličky a kříže vyprávějící o starostech a radostech lidí, kteří zde žili. Objevíte tu své Valašsko, najdete si svá místa v krajině.

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Ochutnáte raději slivovici, pivo a víno anebo léčivou vodu ze zdejších pramenů? Východní Morava nabízí od všeho kousek: hrady a zámky, rozhledny, kopce a hřebeny s dalekými výhledy, poutní stezky i lidovou architekturu. Která místa patří k nejoblíbenějším?

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd Zážitky

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd

Resort Valachy ve Velkých Karlovicích nabízí jedinečné zážitky i chvíle plné pohody v srdci Beskyd. Dokonalou relaxaci zažijete v hotelech Lanterna a Horal, zabavit se můžete nejen túrami, cyklovýlety a lyžováním, ale také gastro kurzy nebo golfem.

Další aktuality

Ve Velkých Karlovicích se chystá oblíbený Kateřinský jarmark

Bohatý výběr řemeslných výrobků, ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení či valašské speciality nabídne Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích, který proběhne poslední neděli před adventem 24. 11. 2024 u Karlovského muzea.
21. listopad 2024 12:00
Gurmánská turistika, Zlínský kraj

Vyzkoušejte Skiregion Valašsko – pět areálů na jeden skipas

Přijeďte si zalyžovat na Valašsko! Se společným skipasem Skiregionu Valašsko můžete využít hned několik lyžařských středisek. Pět lyžařských areálů v Beskydech a Javorníkách, v oblasti kolem Velkých Karlovic na Valašsku, spojilo síly a od nabízí návštěvníkům společný skipas, jenž je obvyklou součástí nabídky velkých lyžařských středisek po celé Evropě. Avšak pozor – skipas Skiregion Valašsko je k dostání pouze exkluzivně k Beskydy Valašsko Card a při ubytování ve vybraných hotelech a penzionech.
16. listopad 2024 12:00
Zimní sporty, Zlínský kraj

Velké Karlovice zažijí Noc bílých lanýžů, kuchaři je přivezou přímo z Piemontu

Vzácné bílé lanýže, považované za vrcholnou delikatesu a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě, budou moci letos opět ochutnat gurmáni na Valašsku. Přímo do italské „lanýžové“ oblasti Piemont se pro ně z Velkých Karlovic vypravili kuchaři hotelů Resortu Valachy. Noc bílých lanýžů, zasvěcená ochutnávce této jedinečné podzemní houby i dalších delikates z Piemontu, nabídne gurmánům 14. listopadu zážitková restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.
13. listopad 2024 6:00
Gurmánská turistika, Zlínský kraj

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstává o svátečním víkendu mimořádně otevřený

Nadcházející sváteční víkend od 16. do 17. listopadu 2024 nabídne mimořádnou možnost návštěvy areálů Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Vedení muzea rozhodlo vyjít vstříc zájmu návštěvníků, a tak od pátku do neděle budou areály Dřevěného městečka a Valašské dědiny otevřeny, a to vždy od 9 do 16 hodin.
12. listopad 2024 6:00
Památky, Zlínský kraj

Jarní prázdniny 2025 – Zlínský kraj

Hledáte tipy, jak si užít jarní prázdniny ve Zlínském kraji? Rozmanitý region láká na východní Moravu za autentickými zážitky. Neodolatelný mix skvělých podmínek pro zimní sporty a jedinečných moravských tradic dělá z lokality v období jarních prázdnin lákavý cíl.
10. listopad 2024 14:00
Zážitky, Zlínský kraj

Tip na podzimní procházku do Vizovických vrchů za léčivou vodou a Čertovým kamenem

Pohyb na čerstvém vzduchu je více než žádoucí, jelikož napomáhá upevňovat si zdraví. Navíc pobyt v přírodě uklidní vaší nervovou soustavu a díky příjemné chůzi se vám zvýší hladina endorfinů, která způsobuje dobrou náladu. A kam se tentokrát vypravíme? Tip na výlet mimo město směřujeme do Vizovických vrchů na trasu mezi Zlínem a Luhačovicemi.
4. listopad 2024 7:00
Příroda, Zlínský kraj

Udělejte si výlet na Slovácko, do krajiny obrazů Joži Uprky

Fantastická barevná plátna malíře Joži Uprky zachycující život na Slovácku na přelomu 19. a 20. století zná kdekdo. Víte také, že v sobotu 26. října uplyne 163 let od jeho narození a že v Uherském Hradišti můžete navštívit umělcovu galerii? Na výlet plný umění vás zve portál Kudy z nudy.
26. říjen 2024 11:09
Kultura, Zlínský kraj

Užijte si strašidelný a zábavný Halloween ve zlínské zoo

Přijďte si vychutnat strašidelnou procházku areálem zlínské zoo! Čekají na vás čarodějnice, duchové, kostlivci, pavouci a také originální dýňová aranžmá. Letošní oslava keltského svátku Halloween probíhá ve velkém stylu! Od soboty 26. do středy 30. října 2024 potrvá speciální program, který pobaví malé i velké návštěvníky. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, co vše se pro vás a vaše děti chystá.
22. říjen 2024 15:00
Zážitky, Zlínský kraj