ÚvodAktualityČtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!
Gurmánská turistika

Čtvrtým nejlepším koláčem světa je valašský frgál!

Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně: prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa dle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas. Hodnotitele oslnil natolik, že mu udělili 4. místo mezi celkem 360 hodnocenými sladkostmi. První místo získal letos švédský čokoládový dezert kladdkaka, druhé polský tvarohový sernik a třetí ruský medovník.
FrgálAutoři portálu TasteAtlas, což je online bible gurmánů s láskou pro tradiční krajovou kuchyni, ocenili na českém frgálu pestrost jeho podob i jeho historickou hodnotu – na Valašsku se připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století, ale první písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, a od roku 2013 je produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Mezi lidmi, a to nejen na Valašsku, je natolik oblíbený, že v Resortu Valachy Velké Karlovice vznikla profesionální výrobna frgálů. Pekařka Pavla Stoklasová jich se svými kolegyněmi upeče i stovku denně. Obrovský zájem tady u návštěvníků ovšem zaznamenali také o to naučit se frgály péct – a tak tady jako jediní v České republice pořádají pravidelné kurzy pečení těchto valašských koláčů. Trvají cca tři hodiny a pravidelně po celý rok probíhají v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích nebo ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Frgál si vyrobíte od chystání těsta a náplně až po upečení, a kromě nové kuchařské dovednosti si s sebou domů odnesete tuto sladkou valašskou pochoutku i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.
 

Jak má vypadat "pravý" valašský frgál aneb slavný nepodarek

frgálA čím je tento valašský fenomén tolik zajímavý? Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo o významných svátcích, třeba na Vánoce nebo Velikonoce, ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Správný frgál váží zhruba 600 gramů, má v průměru 30 cm a jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Čtyřmi nejoblíbenějšími náplněmi jsou mimo hrušek také tvarohová, maková a povidlová. Právě hruškové a tvarohové frgály patří mezi ty nejžádanější. Na náplň do koláče se ale dá využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, dodnes je někdo dělá třeba i z borůvek, meruněk, ořechů, rynglí, dýně nebo z mrkve. Dokonce se v minulosti pekl i frgál bramborový nebo se zelím.


Recept na valašský frgál podle Resortu Valachy:

Doba přípravy: 160 minut + 60 min. kynutí těsta, počet porcí: 4 koláče
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, sůl, 50 ml oleje, 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem), citronová kůra, 1 vejce na potírání, 100 ml mléka
Na náplně: drobenka na posyp, máslo, rum a mléko na pokapání
 

Příprava těsta:

frgál1. V misce rozmícháme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka (nesmí být horké) a necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím dáme do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou. Dáme ho na teplé místo vykynout, během kynutí jednou zlehka promícháme.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
 

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

frgál z hrušekHrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, nikoli čerstvé (ty totiž obsahují příliš vysoké množství vody). Hrušky rozemeleme a všechny suroviny důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočíme do rumu. Následně všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby rozředíme smetanou.

frgálPovidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 160 g cukru moučka, 25 g strouhanky. Povidla a další suroviny dobře promícháme v misce, na závěr vše zahustíme strouhankou.

Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přivedeme k varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme. Přitom hlídáme, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Do vychladlé náplně přimícháme jíšku a ostatní suroviny.
 

Drobenka:

100 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 5 ml rumu, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky. Všechny suroviny ručně promícháme a následně prsty rozdrobíme na sypkou drobenku.
 

Dohotovení:

  • Na každý koláč (240 g těsta) rozetřeme 400 g náplně.
  • Po obvodu necháme 1 cm okraje těsta volný. Ten potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Koláč posypeme drobenkou.
  • Takto připravený jej necháme ještě chvíli kynout, pak pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
  • Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení k němu přidáme vanilkový cukr a rum, a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.
Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.

Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

13. 10.
Kurz pečení valašských frgálů ve Velkých Karlovicích

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny Příroda

Vizovické vrchy – nejvyšší část Vizovické pahorkatiny

Vizovické vrchy nabízejí bohaté možnosti trávení letní i zimní dovolené milovníkům přírodních krás, historie a památek, kultury i aktivního odpočinku.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů Gurmánská turistika

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Pečení frgálů v Resortu Valachy Gurmánská turistika

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Velké Karlovice

Velké Karlovice

Velké Karlovice jsou typickou valašskou obcí. Najdete tu ještě zachovalé pastviny s menšími stády ovcí, uvidíte stavení v horách, kde se ještě dodnes hospodaří. Objevíte zde stromy, které znají staré příběhy, kapličky a kříže vyprávějící o starostech a radostech lidí, kteří zde žili. Objevíte tu své Valašsko, najdete si svá místa v krajině.

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Když milujete Východní Moravu: zoo Zlín, slivovice, Baťa a skleněný tunel pod hladinou

Ochutnáte raději slivovici, pivo a víno anebo léčivou vodu ze zdejších pramenů? Východní Morava nabízí od všeho kousek: hrady a zámky, rozhledny, kopce a hřebeny s dalekými výhledy, poutní stezky i lidovou architekturu. Která místa patří k nejoblíbenějším?

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd Zážitky

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd

Resort Valachy ve Velkých Karlovicích nabízí jedinečné zážitky i chvíle plné pohody v srdci Beskyd. Dokonalou relaxaci zažijete v hotelech Lanterna a Horal, zabavit se můžete nejen túrami, cyklovýlety a lyžováním, ale také gastro kurzy nebo golfem.

Další aktuality

Den uniformovaných sborů oživí Kroměříž

V Kroměříži se v sobotu 5. října 2024 koná atraktivní akce s názvem Den uniformovaných sborů. Víkendový den bude plný policejní, vojenské a hasičské techniky, minulé i současné. Těšit se můžete na letadla, auta, obrněné vozy, zásahová vozidla, a vojenské historické jednotky pod širým nebem. Čeká vás nepřeberné množství statických i dynamických ukázek armády, policie, hasičů, celníků či klubů vojenské historie nadchne všechny nadšence do techniky, výzbroje a výstroje napříč historií.
4. říjen 2024 10:00
Kultura, Zlínský kraj

Jak poznat Zlín za jeden den

Jedete na východní Moravu a máte namířeno na Valašsko, do Beskyd anebo třeba ještě o kousek dál? Zastavte se cestou ve Zlíně, krajském městě Zlínského kraje. Na Kudy z nudy vybrali pár míst a zajímavostí, které snadno poznáte během jediného dne anebo třeba jen několika hodin.
3. říjen 2024 10:33
Památky, Zlínský kraj

Vyjeďte si na podzimní výlet vinohrady Uherskohradišťska

18. ročník symbolického zavírání cyklostezek v centru Slovácka začne v sobotu 5. října 2024 od 10:00 hod. na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Cylisté vyjedou a pěší vyjdou na trasy různé délky a náročnosti, vedoucí přes mikroregiony Uherskohradišťska. Odpoledne bude připraven doprovodný program a vinný trh na Masarykově náměstí.
1. říjen 2024 10:00
Letní sporty, Zlínský kraj

Ve Štípě se bude konat Slavnost přenášení milostné sochy – vzácná socha bude mimořádně vystavena

Mariánské poutní místo Štípa ve Zlíně se chystá na nedělní slavnost – v neděli 29. září 2024 se bude ve Štípě u Zlína připomínat výročí 260 let od přenesení milostné sochy Panny Marie Štípské do tehdy nově dokončeného kostela. Stejně jako tenkrát bude Štípská madona přenesena ze starého do nového kostela.
27. září 2024 14:00
Památky, Zlínský kraj

V Rožnově pod Radhoštěm rozkvete podzimní Rožnovská zahrada

Již tento pátek 27. 9. 2024 se otevřou brány campu Sport v Rožnově, kde se budou od pátku 27. až do neděle 29. září konat velké, nejen zahradnické trhy! Pořadatelský tým přichystal bezmála stovku prodejců, kteří se chtějí předvést svými výpěstky a výrobky. Několik zahradnictví nabídne podzimní živou výsadbu květin jako chryzantémy nebo barevné vřesy, samozřejmě nemůžou chybět okrasné i ovocné stromy nebo keře a cibuloviny.
26. září 2024 6:00
Životní styl, Zlínský kraj

V Archeoskanzenu v Modré se budou v sobotu ochutnávat rybí speciality

Archeoskanzen Modrá ležící nedaleko Uherského Hradiště zve v sobotu na Rybářovy žně. Těšit se můžete na prodej rybích specialit šéfkuchaře Michala Zelenky, zajímavé expozice a hry s rybníkářskou tematikou. Vše se uskuteční 28. září 2024 v areálu Živá voda od 9 do 17 hodin v Modré u Velehradu.
23. září 2024 6:39
Zážitky, Zlínský kraj

Na návštěvu za králem Ječmínkem se vydejte na zámek Chropyně

Malebný zámek Chropyně je spojen s legendárním hanáckým králem Ječmínkem, který prý spí v Ječmínkově sále, a to v noze stále prostřeného stolu. Připomenout si tu můžete také život a chropyňského občana Dr. Emila Axmana a vedle prohlídky historických sálů navštívit i zámeckou galerii.
22. září 2024 15:00
Památky, Zlínský kraj

Ve Valašském Meziříčí proběhne oblíbený festival Světlo Valmez

Jedinečné propojení videomappingu a světelných instalací s hudbou nabídne šestý ročník Světla Valmez ve Valašském Meziříčí. Festival, který získal několik ocenění, se uskuteční v pátek 20. září 2024. Program začne v 19:00 a potrvá až do půlnoci. Čeká na vás přes třicet instalací a videomapipingů, deset živých vystoupení a v neposlední řadě zážitky, které vše kolem rozsvítí. Vše bude jako vždy přístupné zdarma.
20. září 2024 11:00
Zážitky, Zlínský kraj