ÚvodAktualityOchutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály
Gurmánská turistika

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.
Úředně znějící název prozrazuje vlastně jen to, že pocházejí z určitého přesně daného regionu či místa. Česká republika má v současné době takových označení zaregistrováno čtyřiadvacet. V seznamu najdete vedle Olomouckých tvarůžků, Jihočeské Nivy, Třeboňského kapra a řady druhů piv také několik sladkostí. Které to jsou?
 

Nejstarší historka: odkud se vzaly Štramberské uši?

štramberské ušiPodle pověsti v roce 1241 přitáhli ke Štramberku divocí nájezdníci z východu, kteří cestou plenili okolí a obyvatelům usekávali uši a ruce. Štramberští se zachránili v opevnění, narychlo vybudovaném na vrchu Kotouč, navíc se jim podařilo v noci prokopat hráz nedalekého rybníka a nepřátelský tábor spláchla voda. Tataři se do jednoho utopili a v táboře po nich zůstalo jen několik pytlů uší, které se chystali odvézt domů jako kořist. Místní na památku slavného vítězství vždy v den Nanebevzetí Panny Marie pořádají velkou pouť a z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření pečou takzvané Štramberské uši. Chutnají jako perník, do tvaru oušek se stáčejí až po vytažení z pece, pro mlsouny se plní všelijakými sladkými nádivkami a pěnami – ve Štramberku už je pečou téměř 800 let. Ze všech potravin s chráněným zeměpisným označením jsou bezkonkurenčně nejstarší.
 

Pardubický perník: pochoutka z 16. století

pardubice perníkKdyž se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný perník. Zmínky o prvním perníkáři pocházejí z roku 1515 a už v 16. století existoval cech perníkářů, ale sladké pochoutky z medu, mouky a pepře se tu možná vyráběly už dávno předtím. Jisté je, že právo vyrábět perník potvrdila Pardubicím v roce 1756 císařovna Marie Terezie a na přelomu 19. a 20. století vznikly první velké průmyslové závody a výrobny. Ve městě i dnes objevíte spousty cukráren a kaváren, kde si určitě vyberete některý z překrásně zdobených a různě tvarovaných perníkových kousků. Jedním z míst, kde se peče skvělý perník, je perníkárna u Janošů. Ochutnáte zde vítězné výrobky z mnoha soutěží, například vítěznou Regionální potravinu Pardubického kraje a Mls Pardubického kraje. Dále se můžete zastavit například v Paláci Pardubice, na Masarykově náměstí 2799, kde má své výrobky další vyhlášené perníkářství Pardubický perník Novotný. A třetího výrobce perníčků s chráněným zeměpisným označení Pardubický perník Jaja najdete ulici 17. listopadu. A pěkná prodejna perníků je i na pardubickém hlavním železničním nádraží. Perníček z Pardubic zde nabízí velmi bohatý sortiment.
 

Lázeňské oplatky: dobrota stará 200 let

lázeňská oplatkaLázeňské oplatky, sladkou dobrotu ze dvou křupavých tenkých plátků spojených náplní, můžete ochutnat na různých místech. V Luhačovicích, Karlových Varech, Teplicích nad Bečvou i Mariánských Lázních sice chutnají oříškové, vanilkové, kakaové či nugátové oplatky podobně, ale zařazení mezi produkty s chráněným zeměpisným označením se dočkaly jen dvoje, a to mariánskolázeňské a karlovarské. Říká se, že první zmínky o sladké delikatese se v západočeských lázních objevily už v 18. století, ale až v roce 1856 se v Mariánských Lázních rozjela jejich průmyslová výroba. Jenže kdoví, jak to bylo: říká se totiž, že úplně první oplatky nebyly určené pro mlsnou lázeňskou klientelu, ale hosty premonstrátského kláštera v Teplé. Speciální zákusek prý vymyslel šikovný kuchař a našel tak nové využití pro oplatečnice na pečení hostií. A oplatková zajímavost, která vás možná překvapí? Oplatky z Karlových Varů navíc léčí, k jejich výrobě se totiž využívá léčivá voda z Vřídla. Ochranné označení mají i Karlovarské trojhránky.
 

Hořické trubičky: pochoutka od Napoleona

hořické trubičkyZatímco o historii Štramberských uší, perníku i lázeňských oplatek toho moc nevíme, naprosto přesně známe rok, kdy v Hořicích vyrobili první Hořické trubičky. Psal se rok 1812 a v malebném podkrkonošském městě tehdy našli útočiště zranění vojáci, kteří se vraceli z Napoleonova ruského tažení. Byl mezi nimi i osobní kuchař francouzského císaře, který z vděčnosti za záchranu prozradil své opatrovatelce tajemství výroby Napoleonovy oblíbené pochoutky. Od té doby se tajemství hořických trubiček předává z pokolení na pokolení. V Hořicích je vyrábějí ručně, správná trubička je stočená ze dvou oplatek, promazaná rozpuštěným máslem a včelím medem, sypaná směsí cukru, kakaa, skořice a oříšků. V Hořicích seženete oblíbenou pochoutku v řadě cukráren, navíc se můžete projít po speciální Trubičkové stezce. Každoročně v září se zde konají Slavnosti hořických trubiček.
 

Valašský frgál: tradiční pečivo z Beskyd

frgálKdyž se hospodyňkám z Valašska nepovedly koláče, mluvily o nich jako o frgálech. To už dávno neplatí, naopak, frgály patří k oblíbeným pochoutkám. Obří koláče (protože ten „pravý“ valašský frgál musí mít v průměru nejméně 30 centimetrů) se podle stejného receptu pečou již několik století. Jejich kouzlo spočívá v tenoučkém těstě a spoustě voňavé náplně – vede hrušková, tvarohová, maková, jablečná a povidlová, ale leckde ochutnáte i méně obvyklé frgály meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo dýňové. V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen koupit, ale také se zapsat do kurzu pečení a vyrobit si vlastní frgál pod vedením zdejších pekařek. A ještě jedna zajímavost – v roce 2023 ocenil anglický gastronomický server Taste Atlas z Londýna české frgály jako 4. nejlepší koláč na světě.
 

Výběr nejlepších každoročních gastronomických slavností

Meruňkové knedlíkyPokud si chcete vyzkoušet pečení frgálů, perníků či uší v pohodlí domova, přejeme ať se podaří. Kdo ale chce zakoupit výrobky již hotové, může zavítat na některou z gastroakcí, které se s úspěchem pořádají rok co rok: Mezi populární akce patří Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, které se pořádají během května v Litomyšli. K sladkým potěšením zde bývá pravidelně bábovka, v jejíž pečení se pořádá soutěž.

Začátek července patří ve Velkých Pavlovicích oblíbenému Meruňkobraní. Meruňkové koláče, beleše, meruňkovice, meruňkové víno... a další meruňkové speciality na všechny způsoby oslavují tradici pěstování meruněk v tomto kraji. Vždyť odrůda velkopavlovická pochází přímo odsud. V polovině července se v jihočeských Borovanech oslavují sladké pokrmy z borůvek při tradičním Borůvkobraní. Borůvkové koláče, knedlíky, džemy a další dobroty doplní i prodej sazenic zahradních borůvek.

borůvkový koláčSlavnost ovocných knedlíků je každoroční akcí zámku Konopiště. Pořádá se na začátku srpna na počest arcivévody Ferdinanda d'Este, který měl toto jídlo zvlášť v oblibě. Festival Štrúdl zve na počátku září každoročně do Mníšku pod Brdy. Kromě vynikajících štrúdlů se můžete těšit i na hudebně-divadelní program. Café Páv pořádá začátkem září Makové slavnosti na zámku Ploskovice. Jde o oslavu suroviny, jejíž pěstování má v České republice dlouhodobou tradici. Nechybí zde makové koláče a buchty, ale třeba i maková kosmetika.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
České potraviny – nejznámější certifikace a značky kvality

České potraviny – nejznámější certifikace a značky kvality

Umíte číst obaly na potravinách? V záplavě nejrůznějších informací, značek a sloganů se často ztrácí to, co by nás mělo zajímat především: certifikace a osvědčení, která zaručují původ, kvalitu či nutriční hodnotu potravin. Pojďte se s Kudy z nudy seznámit s těmi hlavními.

Věda a historie není nuda: poznejte legendární obchodní domy 20. století

Věda a historie není nuda: poznejte legendární obchodní domy 20. století

Máte rádi nakupování, luxusní butiky, obchůdky se suvenýry, trhy, tržnice či moderní nákupní centra? Projděte se s Kudy z nudy po legendárních obchodních domech 20. století a poznejte jejich jedinečné příběhy. Užijte si nákupy v místech, kde se psaly dějiny a které vás i dnes okouzlí svou atmosférou a designem!

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Perník je od pradávna známá pochoutka, která proslavila mimo jiné i město Pardubice, i když hlavní rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století. Roku 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, jehož největší snahou je propagace Pardubického perníku a dodržování tradičních technologických postupů.

Světový den půdy

Světový den půdy

Právě advent, období klidu a ticha, přináší oslavu jedné z nejběžnějších součástí našeho každodenního života, půdy. Světový den půdy byl na 5. prosince vyhlášen Organizací spojených národů v roce 2013 a připomíná nám nejenom to, jak důležitá je zdravá půda, ale prosazuje i správné zacházení a udržitelné zemědělství.

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně Zážitky

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů Gurmánská turistika

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Trubičková stezka v Hořicích Příroda

Trubičková stezka v Hořicích

V Hořicích naleznete zajímavou naučnou stezku, která je tematicky zaměřená na děti a slavné hořické trubičky. Sedm zábavných zastavení provede dětské turisty a jejich doprovod historií i současností hořických trubiček v areálu Smetanových sadů.

Pardubický perník JaJa Gurmánská turistika

Pardubický perník JaJa

Perníky tato rodinná firma vyrábí již od roku 1990, je držitelkou ochranné zeměpisného označení Pardubický perník.

Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku Gurmánská turistika

Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku

Pardubický perník je chráněné zeměpisné označení a v současné době ho ve městě vyrábí tři podniky a mezi nimi i Petr Novotný.

Pečení frgálů v Resortu Valachy Gurmánská turistika

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

K lázeňskému životu patří lázeňské oplatky, lehoučká sladká delikatesa s charakteristickou vůní a jedinečnou chutí. Mají je rádi malí i velcí, a všichni víme, že bez oplatek by prameny, promenády i kolonády v našich lázních přišly o kousek svého nenapodobitelného kouzla.

Muzeum másla v Máslovicích – jediné muzeum másla v České republice

Muzeum másla v Máslovicích – jediné muzeum másla v České republice

Malé máslovické muzeum másla, jediné svého druhu ve střední Evropě, má interaktivní expozici, která nabízí různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Většinu exponátů lze prakticky vyzkoušet.

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Třeboňský kapr – pochoutka s chráněným označením původu

Značka Třeboňský kapr se těší své oblibě nejen u nás, ale i za hranicemi už více než sto let. Již na konci 19. století byli kapři z Třeboňska dováženi na trhy v Německu a ve Vídni. Mezinárodně je označení Třeboňský kapr chráněno od roku 1967. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název chráněné zeměpisné označení a vztahuje se na produkty, jejichž kvalita, pověst či jiná vlastnost úzce souvisí s místem původu.

Štramberské uši Gurmánská turistika

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Staročeské medové perníky v Pardubicích Gurmánská turistika

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína Gurmánská turistika

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína

Řekne-li se jméno Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ale již druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století.

Další aktuality

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
20. květen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika