ÚvodAktualityKilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

  • 29. září 2024
Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.

Plody podzimu: hodování v Borovanech

hruškyV Borovanech na jihu Čech se vždy během října koná oslava sklizně nazvaná Hody s plody podzimu. Návštěvníci se mohou 5. 10. těšit na dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program. Zazní tóny cimbálové muziky Slovácko mladší a dojde i na francouzské šansony v netradičních úpravách doplněné o autorskou tvorbu zpěvačky Zdenky Trvalcové s kapelou Voilà! Program na pódiu v klášterní zahradě doprovodí pohádky pro děti v podání Liduščina divadla a poslechnete si i zajímavé rozhovory například s držitelem zlatých medailí ze světových kuchařských olympiád v carvingu (nenechte se zmýlit, nejedná se o lyžování, ale o techniku ozdobné řezby do zeleniny a ovoce). Nudit se nebudete ani v areálu kláštera a zámeckém parku. Sokolník Miloslav Vondruška předvede poutavou ukázku dravců a sov včetně letových ukázek, jeho představení nadchne nejen děti. S ornitologem RNDr. Vojtěchem Kubelkou, Ph.D. se při hledání místních ptačích obyvatel projdete zámeckým parkem, své vyprávění pak završí promítáním fotografií v divadelním klubu.
 

Polévky z Krkonoš: Maloúpská vařečka

polévkaDalší ročník Maloúpské Vařečky proběhne v Malé Úpě také v sobotu 5. 10. 2024. Tentokrát se tato oblíbená akce uskuteční opět v celé Malé Úpě. Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Ale samozřejmě vám představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. Start ochutnávek bude klasicky od obecního úřadu, ale část zájemců bude moci jít od kostela. Pořadatelé se pokusí regulovat fronty na startu nebo u prvních stánků tak, že start rozdělí do dvou časových pásem. Od obecního úřadu se tak budou prodávat online lístky na start: v časovém pásmu 10:00-11:00 a 11:00-12:00, tzn. můžete přijít s online lístkem na start kdykoliv v daném časovém pásmu, čím později přijdete, tím máte šanci, že budou fronty kratší. Pouze 150 lístků bude určeno pro prodej na místě (pouze od obecního úřadu) a můžeme jen doporučit, abyste si lístek koupili dopředu online. Směrem od kostela se budou prodávat pouze lístky online (bez časového omezení). Cena lístku je 200 Kč. Na startu si můžete také koupit populární ochutnávací nerezovou lžíci s logem Malé Úpy za zálohu 50 Kč (na konci si ji můžete nechat nebo ji oproti 50 Kč vrátit). Lžíce se vydává jen za hotovost. Hlasy bude možné odevzdávat jak u kostela do hlasovacího boxu ve stánku Malá Úpa, tak na Infocentru na Pomezních Boudách. Putovní vařečka má trochu jiný charakter než akce na jednom místě. Proto se akce koná "bez programu" – programem je samotné vychutnávání Malé Úpy.
 

Jablečné slavnosti: Krásný Dvůr a Mariánské Lázně

V sobotu 5. 10. se chystá Jablečná slavnost na zámku Krásný Dvůr, tradiční zámecká podzimní akce na oslavu jablečné úrody. Co vás čeká? Jarmark na zámeckém nádvoří, hudební a divadelní vystoupení i prohlídky zámeckých interiérů. Kdo chce, může si prohlédnout krásný zrestaurovaný novogotický templ.

Tradiční akcí je rovněž lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních. Program festivalu nabídne 6. 10. 2024 jarmark místních výrobců a řemeslníků, výstavu regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, tematické soutěže, ochutnávky pokrmů z jablek a hudební vystoupení. Připraveny jsou řemeslné dílny pro děti i dospělé, jarmark a výstava ovoce.
 

Veselá Praha 6: Břevnovské posvícení

Další tip, kam se můžete vypravit od pátku 4. do neděle 6. 10. 2024, je letos již 29. Břevnovské posvícení, tradiční a nejnavštěvovanější akce Prahy 6, která se pravidelně koná v okolí Břevnovského kláštera. Co tu ochutnáte? Třeba pečená žebra, sýry, řeznické speciality, bramborové placky, burgery, šašlik, palačinky a mnoho dalších chuťovek a specialit. Nebude chybět ani staročeská vesnička s předváděním různých řemesel, dílniček pro děti a krčem pro hladové žaludky. Ve vesničce bude i spousty stánků, které budou řemesla předvádět a děti si je také budou moci vyzkoušet a něco si vyrobit. A nebudou chybět ani pouťové atrakce a stánky s tureckým medem nebo perníkovými srdíčky. Celou dobu také budou probíhat prohlídky kláštera, volně přístupné budou i klášterní zahrady.
 

Symposium Culinary Prague 2024

kuchařJiž po desáté se angažovaní kuchaři, cukráři, profesionálové i amatéři sejdou 14. října 2024 v pražském Divadle Hybernia a budou si užívat energii a emoce od nejlepších kuchařů světa na akci, která nese název Symposium Culinary Prague 2024. Akce se řadí mezi nejvýznamnější gastronomické události, kde se schází špičky z oboru, aby sdílely své zkušenosti, vášeň a umění s nadšenci z celého světa. Tento desátý ročník má podtitulek „last dance“, bude totiž poslední svého druhu. Těšit se můžete například na světoznámé šéfkuchaře – na symposium dorazí Jordi Roca z legendární restaurace El Celler de Can Roca anebo Sven Wassmer ze švýcarské restaurace Memories.
 

Další gastronomické akce

  • CibuleUtekla vám vinobraní v září? Možnost ochutnat víno i burčák máte ještě o víkendu 5. a 6. 10. při Vinobraní na hradě Loket.
  • Každoročně začátkem října probíhá v Hořovicích Cibulový jarmark. Ten letošní bude 4. a 5. 10. na náměstí, v ulicích a kulturních zařízeních města.
  • Pokud patříte mezi ty, kteří zbožňují nakládané zelí musíte se 5. a 6. 10. zastavit na oblíbeném Zelobraní v Úvalně.
  • V Praze na Grébovce se 4. a 5. 10. koná akce pro milovníky "guilty pleasure" Prasárna fest! Nechte výčitky doma a přijďte si užít den toho nejsladšího, nejšťavnatějšího a prostě nejlepšího jídla!
  • A posledním tipem je oslava sklizně v Českých Budějovicích, tzv. Podzimní švestkové trhy. Na své si přijdou i milovníci švestkových knedlíků a koláčů, masožravci si užijí zabijačkové a grilované speciality či staročeská jídla. Vše se odehraje 10. až 12. 10. na náměstí Přemysla Otakara II.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Maloúpská vařečka 2025

4. 10.
Maloúpská vařečka 2025

10. ročník festivalu jídla a pití – Maloúpská vařečka se uskuteční v sobotu 4. října 2025. Putovní soutěž o nejlepší krkonošskou polévku.

Slavnosti jablek na Krasíkově 2025

4. 10.
Slavnosti jablek na Krasíkově 2025

Již 23. ročník vyhlášených Slavností jablek proběhne opět na vrchu Krasíkově!

Výlov rybníka Rožmberk 2025

17. 10.19. 10.
Výlov rybníka Rožmberk 2025

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk se uskuteční 17. až 19. října 2025.

Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

11. 10.
Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

Tradiční podzimní slavnosti města Borovany nabídnou v sobotu 11. října 2025 nejen dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program.

Cibulový jarmark Hořovice 2025

17. 10.18. 10.
Cibulový jarmark Hořovice 2025

Každoročněm v říjnu probíhá v Hořovicích Cibulový jarmark. Jarmark se koná na náměstí, v ulicích a kulturních zařízeních města. Letos v pátek 17.října a sobotu 18.října 2025.

Břevnovské posvícení 2025

10. 10.12. 10.
Břevnovské posvícení 2025

30. Břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera v Praze zve ve dnech od 10. do 12. října 2025 k návštěvě.

Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

5. 10.
Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

Sklizeň jablek a konec sezóny si Mariánské Lázně připomínají Lázeňským festivalem jablek, letos 5. října 2025. Vůně skořice zaplní kolonádu a účastníci mohou ochutnat jablečné speciality a dozvědět se zajímavosti z ovocnářství.

Olima Cup – kuchařská soutěž na výstavě Flora Olomouc

2. 10.5. 10.
Olima Cup – kuchařská soutěž na výstavě Flora Olomouc

Festival Olima 2025 v termínu 2. – 5. října 2025 zve na soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem či Flora mošt. Festival je součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2025.

Svatováclavské vinobraní na hradě Loket 2025

4. 10.5. 10.
Svatováclavské vinobraní na hradě Loket 2025

Stejně jako v posledních letech se budeme i letos držet motta: Když vchází víno, odcházejí tajnosti. Svatováclavské vinobraní na hradě Loket se uskuteční 4. – 5. října 2025.

Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích 2025

9. 10.11. 10.
Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích 2025

Podzimní švestkové trhy na českobudějovickém náměstí se opět uskuteční za účelem oslavy plodů. V roce 2025 se konají ve dnech 9. – 11. října.

Další aktuality

Užijte si podzimní farmářské i řemeslné trhy a jarmarky 2025

Vydejte se spolu s Kudy z nudy za poznáním tradičních řemesel. Setkejte se s lidmi, kteří dodnes udržují řemesla našich předků při životě. Nechte se inspirovat našimi tipy a poznejte pozapomenutá řemesla. Pojďte se spolu s námi ponořit do pestré nabídky ochutnávek svatomartinských vín, husích pochoutek, dýní, švestek, jablek, čokolády i medu.
28. srpen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.
27. srpen 2025 14:44
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika