ÚvodAktualityKilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

  • 29. září 2024
Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.

Plody podzimu: hodování v Borovanech

hruškyV Borovanech na jihu Čech se vždy během října koná oslava sklizně nazvaná Hody s plody podzimu. Návštěvníci se mohou 5. 10. těšit na dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program. Zazní tóny cimbálové muziky Slovácko mladší a dojde i na francouzské šansony v netradičních úpravách doplněné o autorskou tvorbu zpěvačky Zdenky Trvalcové s kapelou Voilà! Program na pódiu v klášterní zahradě doprovodí pohádky pro děti v podání Liduščina divadla a poslechnete si i zajímavé rozhovory například s držitelem zlatých medailí ze světových kuchařských olympiád v carvingu (nenechte se zmýlit, nejedná se o lyžování, ale o techniku ozdobné řezby do zeleniny a ovoce). Nudit se nebudete ani v areálu kláštera a zámeckém parku. Sokolník Miloslav Vondruška předvede poutavou ukázku dravců a sov včetně letových ukázek, jeho představení nadchne nejen děti. S ornitologem RNDr. Vojtěchem Kubelkou, Ph.D. se při hledání místních ptačích obyvatel projdete zámeckým parkem, své vyprávění pak završí promítáním fotografií v divadelním klubu.
 

Polévky z Krkonoš: Maloúpská vařečka

polévkaDalší ročník Maloúpské Vařečky proběhne v Malé Úpě také v sobotu 5. 10. 2024. Tentokrát se tato oblíbená akce uskuteční opět v celé Malé Úpě. Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Ale samozřejmě vám představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. Start ochutnávek bude klasicky od obecního úřadu, ale část zájemců bude moci jít od kostela. Pořadatelé se pokusí regulovat fronty na startu nebo u prvních stánků tak, že start rozdělí do dvou časových pásem. Od obecního úřadu se tak budou prodávat online lístky na start: v časovém pásmu 10:00-11:00 a 11:00-12:00, tzn. můžete přijít s online lístkem na start kdykoliv v daném časovém pásmu, čím později přijdete, tím máte šanci, že budou fronty kratší. Pouze 150 lístků bude určeno pro prodej na místě (pouze od obecního úřadu) a můžeme jen doporučit, abyste si lístek koupili dopředu online. Směrem od kostela se budou prodávat pouze lístky online (bez časového omezení). Cena lístku je 200 Kč. Na startu si můžete také koupit populární ochutnávací nerezovou lžíci s logem Malé Úpy za zálohu 50 Kč (na konci si ji můžete nechat nebo ji oproti 50 Kč vrátit). Lžíce se vydává jen za hotovost. Hlasy bude možné odevzdávat jak u kostela do hlasovacího boxu ve stánku Malá Úpa, tak na Infocentru na Pomezních Boudách. Putovní vařečka má trochu jiný charakter než akce na jednom místě. Proto se akce koná "bez programu" – programem je samotné vychutnávání Malé Úpy.
 

Jablečné slavnosti: Krásný Dvůr a Mariánské Lázně

V sobotu 5. 10. se chystá Jablečná slavnost na zámku Krásný Dvůr, tradiční zámecká podzimní akce na oslavu jablečné úrody. Co vás čeká? Jarmark na zámeckém nádvoří, hudební a divadelní vystoupení i prohlídky zámeckých interiérů. Kdo chce, může si prohlédnout krásný zrestaurovaný novogotický templ.

Tradiční akcí je rovněž lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních. Program festivalu nabídne 6. 10. 2024 jarmark místních výrobců a řemeslníků, výstavu regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, tematické soutěže, ochutnávky pokrmů z jablek a hudební vystoupení. Připraveny jsou řemeslné dílny pro děti i dospělé, jarmark a výstava ovoce.
 

Veselá Praha 6: Břevnovské posvícení

Další tip, kam se můžete vypravit od pátku 4. do neděle 6. 10. 2024, je letos již 29. Břevnovské posvícení, tradiční a nejnavštěvovanější akce Prahy 6, která se pravidelně koná v okolí Břevnovského kláštera. Co tu ochutnáte? Třeba pečená žebra, sýry, řeznické speciality, bramborové placky, burgery, šašlik, palačinky a mnoho dalších chuťovek a specialit. Nebude chybět ani staročeská vesnička s předváděním různých řemesel, dílniček pro děti a krčem pro hladové žaludky. Ve vesničce bude i spousty stánků, které budou řemesla předvádět a děti si je také budou moci vyzkoušet a něco si vyrobit. A nebudou chybět ani pouťové atrakce a stánky s tureckým medem nebo perníkovými srdíčky. Celou dobu také budou probíhat prohlídky kláštera, volně přístupné budou i klášterní zahrady.
 

Symposium Culinary Prague 2024

kuchařJiž po desáté se angažovaní kuchaři, cukráři, profesionálové i amatéři sejdou 14. října 2024 v pražském Divadle Hybernia a budou si užívat energii a emoce od nejlepších kuchařů světa na akci, která nese název Symposium Culinary Prague 2024. Akce se řadí mezi nejvýznamnější gastronomické události, kde se schází špičky z oboru, aby sdílely své zkušenosti, vášeň a umění s nadšenci z celého světa. Tento desátý ročník má podtitulek „last dance“, bude totiž poslední svého druhu. Těšit se můžete například na světoznámé šéfkuchaře – na symposium dorazí Jordi Roca z legendární restaurace El Celler de Can Roca anebo Sven Wassmer ze švýcarské restaurace Memories.
 

Další gastronomické akce

  • CibuleUtekla vám vinobraní v září? Možnost ochutnat víno i burčák máte ještě o víkendu 5. a 6. 10. při Vinobraní na hradě Loket.
  • Každoročně začátkem října probíhá v Hořovicích Cibulový jarmark. Ten letošní bude 4. a 5. 10. na náměstí, v ulicích a kulturních zařízeních města.
  • Pokud patříte mezi ty, kteří zbožňují nakládané zelí musíte se 5. a 6. 10. zastavit na oblíbeném Zelobraní v Úvalně.
  • V Praze na Grébovce se 4. a 5. 10. koná akce pro milovníky "guilty pleasure" Prasárna fest! Nechte výčitky doma a přijďte si užít den toho nejsladšího, nejšťavnatějšího a prostě nejlepšího jídla!
  • A posledním tipem je oslava sklizně v Českých Budějovicích, tzv. Podzimní švestkové trhy. Na své si přijdou i milovníci švestkových knedlíků a koláčů, masožravci si užijí zabijačkové a grilované speciality či staročeská jídla. Vše se odehraje 10. až 12. 10. na náměstí Přemysla Otakara II.
Dýňový svět na Vysočině – výstava a prohlídky na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny

21. 9.3. 11.
Dýňový svět na Vysočině – výstava a prohlídky na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny

Každoroční akce Dýně na Statku u Pipků je pro vás připravena od 21. září a pokračuje mimo pondělky a úterky po celý říjen. Děti se mohou vyřádit na přírodním hřišti s dřevěnými a slámovými atrakcemi (slámohrad, slámobazén). Ve dvoře a v zahradě Statku u Pipků máme vystavené dýně, které pěstujeme.

Další aktuality

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
21. říjen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.
15. říjen 2024 10:00
Gurmánská turistika

Nevíte, kam za dobrým jídlem? Vyzkoušejte tipy na oběd či večeři jako od maminky

Vzpomínáte na dobroty, které vám vařila maminka nebo babička nebo na nepřekonatelný oběd či večeři v nově objevené restauraci? Poradíme vám vyrazit za dobrým jídlem a pitím. Nabízíme vám tipy na oblíbené restaurace, hospody a kavárny. Pokud máte vlastní tip, podělte se o něj s námi...
12. říjen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Už jen jeden měsíc zbývá do otevření prvních Svatomartinských vín!

Už za měsíc, tedy od pátku 8. do pondělí 11. 11. 2024, se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality.
11. říjen 2024 6:51
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
11. říjen 2024 6:42
Gurmánská turistika