ÚvodAktualityKilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

  • 29. září 2024
Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.

Plody podzimu: hodování v Borovanech

hruškyV Borovanech na jihu Čech se vždy během října koná oslava sklizně nazvaná Hody s plody podzimu. Návštěvníci se mohou 5. 10. těšit na dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program. Zazní tóny cimbálové muziky Slovácko mladší a dojde i na francouzské šansony v netradičních úpravách doplněné o autorskou tvorbu zpěvačky Zdenky Trvalcové s kapelou Voilà! Program na pódiu v klášterní zahradě doprovodí pohádky pro děti v podání Liduščina divadla a poslechnete si i zajímavé rozhovory například s držitelem zlatých medailí ze světových kuchařských olympiád v carvingu (nenechte se zmýlit, nejedná se o lyžování, ale o techniku ozdobné řezby do zeleniny a ovoce). Nudit se nebudete ani v areálu kláštera a zámeckém parku. Sokolník Miloslav Vondruška předvede poutavou ukázku dravců a sov včetně letových ukázek, jeho představení nadchne nejen děti. S ornitologem RNDr. Vojtěchem Kubelkou, Ph.D. se při hledání místních ptačích obyvatel projdete zámeckým parkem, své vyprávění pak završí promítáním fotografií v divadelním klubu.
 

Polévky z Krkonoš: Maloúpská vařečka

polévkaDalší ročník Maloúpské Vařečky proběhne v Malé Úpě také v sobotu 5. 10. 2024. Tentokrát se tato oblíbená akce uskuteční opět v celé Malé Úpě. Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Ale samozřejmě vám představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. Start ochutnávek bude klasicky od obecního úřadu, ale část zájemců bude moci jít od kostela. Pořadatelé se pokusí regulovat fronty na startu nebo u prvních stánků tak, že start rozdělí do dvou časových pásem. Od obecního úřadu se tak budou prodávat online lístky na start: v časovém pásmu 10:00-11:00 a 11:00-12:00, tzn. můžete přijít s online lístkem na start kdykoliv v daném časovém pásmu, čím později přijdete, tím máte šanci, že budou fronty kratší. Pouze 150 lístků bude určeno pro prodej na místě (pouze od obecního úřadu) a můžeme jen doporučit, abyste si lístek koupili dopředu online. Směrem od kostela se budou prodávat pouze lístky online (bez časového omezení). Cena lístku je 200 Kč. Na startu si můžete také koupit populární ochutnávací nerezovou lžíci s logem Malé Úpy za zálohu 50 Kč (na konci si ji můžete nechat nebo ji oproti 50 Kč vrátit). Lžíce se vydává jen za hotovost. Hlasy bude možné odevzdávat jak u kostela do hlasovacího boxu ve stánku Malá Úpa, tak na Infocentru na Pomezních Boudách. Putovní vařečka má trochu jiný charakter než akce na jednom místě. Proto se akce koná "bez programu" – programem je samotné vychutnávání Malé Úpy.
 

Jablečné slavnosti: Krásný Dvůr a Mariánské Lázně

V sobotu 5. 10. se chystá Jablečná slavnost na zámku Krásný Dvůr, tradiční zámecká podzimní akce na oslavu jablečné úrody. Co vás čeká? Jarmark na zámeckém nádvoří, hudební a divadelní vystoupení i prohlídky zámeckých interiérů. Kdo chce, může si prohlédnout krásný zrestaurovaný novogotický templ.

Tradiční akcí je rovněž lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních. Program festivalu nabídne 6. 10. 2024 jarmark místních výrobců a řemeslníků, výstavu regionálních odrůd ovoce a zahrádkářských výpěstků místních zahrádkářských organizací, tvůrčí dílny pro děti i dospělé, tematické soutěže, ochutnávky pokrmů z jablek a hudební vystoupení. Připraveny jsou řemeslné dílny pro děti i dospělé, jarmark a výstava ovoce.
 

Veselá Praha 6: Břevnovské posvícení

Další tip, kam se můžete vypravit od pátku 4. do neděle 6. 10. 2024, je letos již 29. Břevnovské posvícení, tradiční a nejnavštěvovanější akce Prahy 6, která se pravidelně koná v okolí Břevnovského kláštera. Co tu ochutnáte? Třeba pečená žebra, sýry, řeznické speciality, bramborové placky, burgery, šašlik, palačinky a mnoho dalších chuťovek a specialit. Nebude chybět ani staročeská vesnička s předváděním různých řemesel, dílniček pro děti a krčem pro hladové žaludky. Ve vesničce bude i spousty stánků, které budou řemesla předvádět a děti si je také budou moci vyzkoušet a něco si vyrobit. A nebudou chybět ani pouťové atrakce a stánky s tureckým medem nebo perníkovými srdíčky. Celou dobu také budou probíhat prohlídky kláštera, volně přístupné budou i klášterní zahrady.
 

Symposium Culinary Prague 2024

kuchařJiž po desáté se angažovaní kuchaři, cukráři, profesionálové i amatéři sejdou 14. října 2024 v pražském Divadle Hybernia a budou si užívat energii a emoce od nejlepších kuchařů světa na akci, která nese název Symposium Culinary Prague 2024. Akce se řadí mezi nejvýznamnější gastronomické události, kde se schází špičky z oboru, aby sdílely své zkušenosti, vášeň a umění s nadšenci z celého světa. Tento desátý ročník má podtitulek „last dance“, bude totiž poslední svého druhu. Těšit se můžete například na světoznámé šéfkuchaře – na symposium dorazí Jordi Roca z legendární restaurace El Celler de Can Roca anebo Sven Wassmer ze švýcarské restaurace Memories.
 

Další gastronomické akce

  • CibuleUtekla vám vinobraní v září? Možnost ochutnat víno i burčák máte ještě o víkendu 5. a 6. 10. při Vinobraní na hradě Loket.
  • Každoročně začátkem října probíhá v Hořovicích Cibulový jarmark. Ten letošní bude 4. a 5. 10. na náměstí, v ulicích a kulturních zařízeních města.
  • Pokud patříte mezi ty, kteří zbožňují nakládané zelí musíte se 5. a 6. 10. zastavit na oblíbeném Zelobraní v Úvalně.
  • V Praze na Grébovce se 4. a 5. 10. koná akce pro milovníky "guilty pleasure" Prasárna fest! Nechte výčitky doma a přijďte si užít den toho nejsladšího, nejšťavnatějšího a prostě nejlepšího jídla!
  • A posledním tipem je oslava sklizně v Českých Budějovicích, tzv. Podzimní švestkové trhy. Na své si přijdou i milovníci švestkových knedlíků a koláčů, masožravci si užijí zabijačkové a grilované speciality či staročeská jídla. Vše se odehraje 10. až 12. 10. na náměstí Přemysla Otakara II.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Maloúpská vařečka 2025

4. 10.
Maloúpská vařečka 2025

10. ročník festivalu jídla a pití – Maloúpská vařečka se uskuteční v sobotu 4. října 2025. Putovní soutěž o nejlepší krkonošskou polévku.

Slavnosti jablek na Krasíkově 2025

4. 10.
Slavnosti jablek na Krasíkově 2025

Již 23. ročník vyhlášených Slavností jablek proběhne opět na vrchu Krasíkově!

Výlov rybníka Rožmberk 2025

17. 10.19. 10.
Výlov rybníka Rožmberk 2025

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk se uskuteční 17. až 19. října 2025.

Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

11. 10.
Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

Tradiční podzimní slavnosti města Borovany nabídnou v sobotu 11. října 2025 nejen dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program.

Břevnovské posvícení 2025

10. 10.12. 10.
Břevnovské posvícení 2025

30. Břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera v Praze zve ve dnech od 10. do 12. října 2025 k návštěvě.

Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

5. 10.
Lázeňský festival jablek v Mariánských Lázních 2025

Sklizeň jablek a konec sezóny si Mariánské Lázně připomínají Lázeňským festivalem jablek, letos 5. října 2025. Vůně skořice zaplní kolonádu a účastníci mohou ochutnat jablečné speciality a dozvědět se zajímavosti z ovocnářství.

Olima Cup – kuchařská soutěž na výstavě Flora Olomouc

2. 10.5. 10.
Olima Cup – kuchařská soutěž na výstavě Flora Olomouc

Festival Olima 2025 v termínu 2. – 5. října 2025 zve na soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem či Flora mošt. Festival je součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2025.

Svatováclavské vinobraní na hradě Loket 2025

4. 10.5. 10.
Svatováclavské vinobraní na hradě Loket 2025

Stejně jako v posledních letech se budeme i letos držet motta: Když vchází víno, odcházejí tajnosti. Svatováclavské vinobraní na hradě Loket se uskuteční 4. – 5. října 2025.

Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích 2025

9. 10.11. 10.
Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích 2025

Podzimní švestkové trhy na českobudějovickém náměstí se opět uskuteční za účelem oslavy plodů. V roce 2025 se konají ve dnech 9. – 11. října.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika