ÚvodAktualityČtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

Poslechněte si audio verzi článku
K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
V každém dílu seriálu Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů procestujete s Kudy z nudy všechny regiony Čech, Moravy a Slezska. Tentokrát jsme se zaměřili na gurmánskou turistiku a zajímavé podniky, které vás překvapí svým netypickým umístěním. Restaurace z našeho výběru možná nesbírají michelinské hvězdičky, ale u mnohých je to proto, že by je komisaři Michelinu ani nenašli.
 

1. Praha a zážitková restaurace Triton

Víte, že přímo v centru Prahy je pod zemí schovaná pohádková krápníková jeskyně? Najdete ji v suterénu hotelu Adria na Václavském náměstí, kde za první republiky mělo domov první Osvobozené divadlo i Divadlo Vlasty Buriana. S interiérem restaurace Triton si před více než sto lety vyhrál secesní architekt: výsledkem jeho práce je originální krápníková jeskyně, v níž jsou zasazeny výjevy z antické mytologie. Přijďte do centra Prahy ochutnat prémiová menu a přitom prožít příběhy dávných hrdinů!
 

2. Středočeský kraj, Mělník a Brloh Barbecue

Řemeslný pivovar Němý Medvěd nemá svůj Brloh v jeskyni, ale ve stylové restauraci a pivnici zasazené do industriální atmosféry mlýna z třicátých let minulého století. Nechte se nadchnout kombinací dřeva, kovu a betonu a čtyřmi patry BrlohuTradiční americké barbecue ve spojení s vlastním pivem z řemeslného pivovaru Němý Medvěd přináší neopakovatelný zážitek. Přízemí Barbecue restaurace, první patro Bar, druhé pivovar a třetí multifunkční sál. Užijte si prostor bývalého mlýna odspoda až nahoru. A ještě jedno nevšední místo vám v Mělníce prozradíme. Už k vám někdy dojelo kafe ručně taženým výtahem? V Kafe Mělník ve Věži tuto zajímavost zažijete. Vyberte si patro které se vám líbí a spusťte věží dolů papírek s objednávkou.
 

3. Jihočeský kraj, Lipno a Molo Resort

Inspiraci surovinami a atmosférou jižních Čech, ke kterým patří sladkovodní ryby, čerstvá zelenina a maso od místních vybraných farmářů, nabízí Molo Resort v Lipně nad Vltavou. Ubytovat se můžete v apartmánovém domě, v jehož přízemí je Molo Bistro s výhledem na lipenské jezero. Tím hlavním místem, které vás okouzlí, ale je 150 metrů dlouhé molo s promenádou a Molo Restaurantem. Panoramatické výhledy na slunce a oblohu, odrážející se na jezerní hladině, doplňuje degustační menu šéfkuchaře Davida Šaška, na střešní terase na vás čeká chilloutový Molo Bar & Grill.
 

4. Plzeňský kraj, Chodová Planá a restaurace Ve Skále pivovaru Chodovar

Dopřejte si zaslouženou relaxaci v historickém rodinném pivovaru ChodovarChodové Plané – třeba v nejstarších pivních lázních v České republice anebo v restauraci Ve Skále. Jméno napovídá, že vás čeká velmi neobvyklý zážitek: stylová a velmi komfortní pivovarská restaurace totiž vznikla v části unikátního labyrintu osm set let starých pivovarských sklepů, tesaných ve skále. Kromě zvláštní polohy je velkým lákadlem samozřejmě místní vynikající kvasnicové pivo.
 

5. Karlovarský kraj, Karlovy Vary a restaurace Le Marché

V Mariánskolázeňské ulici, a přitom v Karlových Varech, v centru světoznámého lázeňského města, a přitom v absolutním klidu na nábřeží říčky Teplé, v místě, kde si budete připadat jako někde v Provence: to je vizitka zážitkové restaurace Le Marché. Vychutnáte si tu originální gurmánské menu z kuchyně šéfkuchaře Jana Krajče, jídlo jedinečné svým vzhledem, vůní a především chutí. Nikdy není stejné, jeho složení se řídí sezónou a aktuální nabídkou čerstvých surovin od dodavatelů masa, ryb, zeleniny a ovoce.
 

6. Ústecký kraj, Ústí nad Labem a zámeček Větruše

Tradiční chutě v moderním podání, současné gastronomické trendy a jedinečný gastronomický zážitek: to nabízí restaurant Hotelu Větruše. Ikonický zámeček nad údolím řeky Labe zná každý, kdo někdy navštívil Ústí nad Labem. Vyhlášená po širokém okolí je hlavně hovězí svíčková, která v roce 2013 dokonce vyhrála soutěž Chuť Česka a jejíž recepturu na Větruši zachovávají dodnes. Pochutnáte si ale také na vynikajícím telecím řízku přes celý talíř nebo tataráku s topinkami bez kůrek. Přílohou ke každému jídlu jsou fantastické výhledy na labské údolí, prstenec okolních kopců a zříceniny středověkého hradu Střekova. A mimochodem, je to jeden z mála hotelů u nás, ke kterému vás doveze lanovka!
 

7. Liberecký kraj, Ještěd, restaurace a bistro 1012

Národní kulturní památka, Stavba 20. století a hotel nad oblaky 1 012 metrů nad mořem: to je Ještěd, unikátní stavba, obdivovaná u nás i v zahraničí. Architekt Karel Hubáček umístil v 70. letech do jedné věže televizní vysílač, restauraci i hotel. Pokud sem plánujete výlet a chcete si posezení v restauraci užít i s fantastickým výhledem, raději si rezervujte stůl předem – zejména na večer, pokud plánujete slavnostnější večeři a nechcete nic ponechat náhodě.



V hlavní sezóně je také otevřené Bistro 1012 na ochozu a v létě za hezkého počasí je k dispozici i venkovní občerstvení Rohanka. Kromě toho si na terase můžete koupit výbornou kopečkovou zmrzlinu od vyhlášeného regionálního dodavatele.
 

8. Královéhradecký kraj, Vrchlabí a Kněžická chalupa

Uprostřed krásné a ničím nerušené přírody v Kněžicích, kousek od Vrchlabí, je ve staré roubence umístěna výletní restaurace a penzion Kněžická chalupa. Zastavte se na tomto romantickém místě při vašich pěších i cyklo výletech po okolí, i při zimní lyžařské dovolené. Citlivě zrekonstruovaná roubená hospůdka vás určitě bude bavit. Restaurace nemá klasický jídelní lístek, pestrá nabídka se mění každých pár dní. Zárukou kvality je i pivo Bernard a vína od malých, léty prověřených vinařů. A když se vám tu zalíbí natolik, že se vám nebude chtít pryč, ubytujte se v jednom ze sedmi příjemných pokojů.
 

9. Pardubický kraj, Moravská Třebová a Peklo

Nejrůznější pekelná a čertovská místa mají nejrůznější podoby. V Pardubickém kraji vypadá Peklo jako chaloupka uprostřed lesa na turistické trase mezi Moravskou Třebovou a rozhlednou Pastýřka. Do poněkud tajuplného místa se dostanete po zelené značce Čertovou roklí. Na rozcestí s červenou značkou objevíte studánku V Pekle, odpočívadlo, tábořiště a srub s báječným občerstvením. Ano, občas tu mívá stůl rezervovaný Lucifer nebo jiný čert – co byste také čekali v Pekle, přátelé?
 

10. Vysočina, Jimramov a Just Jimramov

Vysočina ukrývá ve svém malebném a drsném kraji nejeden poklad. Jedním z těchto pokladů je městys Jimramov, známý jako Merano Vysočiny. V jednom z měšťanských domů z druhé poloviny 19. století se nachází restaurace a penzion Just Jimramov. Neobyčejný prostor v nenápadném místě vyzdvihuje příběh kvalitní architektury na maloměstě. Dům je obohacen o inovace, které přináší novou užitnou a designovou hodnotu aniž by byla dotčena památková ochrana. Restaurace nabízí zdravou kuchyni s jídelníčkem dle ročního období.
 

11. Jihomoravský kraj a Bukovanský mlýn

Výlety na jižní Moravu se často spojují s vinařskou turistikou. Možná si vyberete Bukovanský mlýn, areál na kopci nad obcí Bukovany u Kyjova. Zvítězil v soutěži nejpopulárnější TOP vinařský cíl roku 2023 a jeho zdaleka viditelnou dominantou je větrný mlýn, který slouží jako rozhledna. Poblíž stojí restaurace, v podkroví a několika chalupách v rustikálním slováckém stylu se můžete ubytovat. Na Bukovanském mlýně hostům nabízejí více než sto druhů vín a bohatý vinařský program. V něm najdete například pobytové balíčky a další služby zaměřené na víno, sekty, burčák a jejich ochutnávky, a to nejen v areálu mlýna, ale také v okolních vinicích a vinařských vesničkách.


 

12. Zlínský kraj a horská útulna Libušín

horském sedle PustevnyBeskydech stojí Maměnka a Libušín, dvě půvabné horské útulny, které navrhl architekt Dušan Jurkovič a o něž pečuje Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Když v roce 2014 Libušín vyhořel, opravy se sice protáhly na šest let, ale zato neobyčejnou stavbu uvidíte v podobě, jakou naposled měla v roce 1925. Hlavní sál Libušína znovu slouží jako restaurace s unikátním interiérem, kde ochutnáte lokální valašskou kuchyni. Při jídle můžete opět obdivovat fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí od oblíbeného malíře Mikoláše Alše.
 

13. Olomoucký kraj a Tančírna v Račím údolí

K vyhlášeným výletním místům obyvatel Javorníku i širokého okolí patřila a patří secesní Tančírna v Račím údolí. Jednu z nejkrásnějších staveb v Rychlebských horách provází fascinující příběh. Dnes opět zve návštěvníky na bohatý kulturní život a také do kavárny: ta nabízí příjemné posezení, drobné občerstvení, studené i horké nápoje. Hlavní prostor Tančírny tvoří velký sál, kde se pořádají koncerty, autorská čtení, taneční vystoupení, workshopy, svatby a další akce, k posezení láká i prostor před Tančírnou. Pokud chcete vyrazit na piknik, krásnější místo v okolí nenajdete!


 

14. Moravskoslezský kraj, Ostrava a kavárna na Bolt Tower

Další kavárnu v oblacích najdete v Ostravě, a to v areálu Dolní Vítkovice na bývalé vysoké peci. Ta se při rekonstrukci proměnila na vyhlídkovou věž Bolt Tower a dnes se vypíná do výšky bezmála 80 metrů. Kolem skleněného válce, zavěšeného na původní konstrukci vysoké pece, se obtáčí 235 metrů dlouhá venkovní lávka. Střešní vyhlídková terasa vybavená dalekohledy nabízí mimořádný výhled na Vítkovice, samotnou Ostravu, ale i vzdálené okolí s panoramatem Beskyd. V pevném jádru nástavby je kromě výtahu točité schodiště a kavárna. Tu lze navštívit v rámci prohlídek nebo samostatně, vždy je ale nutná rezervace předem.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Tančírna v Račím údolí – perla Rychlebských hor Památky

Tančírna v Račím údolí – perla Rychlebských hor

Přímo pod Čertovými kazatelnami stojí nově zrekonstruovaná tančírna s názvem Georgshalle, v minulosti velice oblíbené místo pro nejrůznější oslavy, plesy či bály. Nyní Tančírna slouží jako zázemí pro turisty a prezentuje Rychlebské hory jako celek.

Pustevny – útulny Libušín a Maměnka Gurmánská turistika

Pustevny – útulny Libušín a Maměnka

V blízkosti horní stanice lanovky z Trojanovic na Pustevny stojí malebná horská chalupa Maměnka, Libušín byl v březnu 2014 zničen požárem, po dlouhé rekonstrukci se otevřel v červenci 2020. Objekty navrhnul architekt Dušan Jurkovič ve stylu lidové architektury Valašska a Kysuce.

Just Jimramov Gurmánská turistika

Just Jimramov

Pension s šesti apartmány nabízí nejen pohodlné ubytování, ale také wellness se saunou pro relaxaci a regeneraci. Just Jimramov je víc než jen obyčejné místo k pobytu.

Brloh Barbecue Gurmánská turistika

Brloh Barbecue

Ojedinělý a zajímavý koncept v Mělníku. V přízemí budovy mlýna z minulého století najdete pivovarskou pivnici s tradičním americkým barbecue, v patře nad ním je prémiový koktejlový bar.

Penzion V Kapli ve Žďáru nad Sázavou Ubytování

Penzion V Kapli ve Žďáru nad Sázavou

Penzion V Kapli najdete přímo v budově bývalé barokní kaple sv. Markéty, jejíž historie spadá až do čtrnáctého století.

Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy Gurmánská turistika

Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy

V restauraci Triton vás náš talentovaný šéfkuchař zve k objevování nové dimenze chutí a kulinářských zážitků! Ochutnejte jeho jedinečné výtvory připravené s vášní, fantazií a precizností z těch nejlepších surovin. Každý talíř je uměleckým dílem, které potěší vaše oči a pohladí vaše chuťové pohárky.

Bolt Tower v Ostravě Příroda

Bolt Tower v Ostravě

Bolt Tower, neboli šroubová věž. To je kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1 v Dolních Vítkovicích, která povyrostla o zhruba 25 metrů a stala se tak nejvyšším geografickým bodem ve městě.

Hotel Větruše – zámecký hotel v Ústí nad Labem Ubytování

Hotel Větruše – zámecký hotel v Ústí nad Labem

Čtyřicet dva pokojů, osmdesát čtyři lůžek, sauna, posilovna, wellness, masáže a Rakousko – uherská kuchyně. To vše a ještě mnohem více nabízí nově otevřený hotel, který vyrostl jako přístavba k výletnímu zámečku.

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.

CHKO Beskydy Příroda

CHKO Beskydy

Chráněná krajinná oblast Beskydy je svou rozlohou 1 160 km² největší CHKO v České republice. Naleznete zde původní pralesovité porosty, horské louky s výskytem vzácných karpatských rostlin a živočichů i unikátní pseudokrasové jevy.

Ještěd – jedinečný výhled na všechny světové strany a originální ubytování Památky

Ještěd – jedinečný výhled na všechny světové strany a originální ubytování

Vydejte se na výlet na vrchol Ještědu, kde stojí slavná věž ukrývající vysílač a horský hotel s restaurací. Těsně pod vrcholem je horní stanice kabinové lanovky z Horního Hanychova. Místo nabízí jedinečný pohled na Liberec a okolí. Na vrcholu můžete navštívit denně otevřenou restauraci nebo Bistro.

Hrad Střekov – zřícenina umělců Památky

Hrad Střekov – zřícenina umělců

Majestátný Střekov se vypíná na černé skále, čnící z hladiny Labe do výšky sto metrů. Za deštivých nocí se prý po útesu škrábe duch mladé dcery hradního pána, která se zde kdysi hlubokým skokem rozloučila se životem.

Zlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

Zlatý kuchař 2023: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič.

Molo Bistro Gurmánská turistika

Molo Bistro

Objevte kouzlo Molo Bistro, moderního bistra na břehu Lipna, které spojuje uvolněnou atmosféru s prvotřídní gastronomií. O kvalitní nabídku pokrmů se stará renomovaný šéfkuchař David Šašek, který ve své kariéře vařil pro hollywoodské hvězdy i sportovce z McLaren stáje ve Formuli 1.

Molo Restaurant Gurmánská turistika

Molo Restaurant

Vydejte se na gastronomickou cestu do Molo Restaurant, výjimečné restaurace na nejdelším mole v srdci Lipna. Tato elegantní restaurace není jen o úchvatných výhledech na vodní hladinu, ale především o špičkové kuchyni, kterou vede talentovaný šéfkuchař David Šašek, jenž vařil pro významné osobnosti.

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě Letní sporty

Molo Lipno – nejdelší jezerní molo ve střední Evropě

Molo Lipno se svými 150 metry představuje unikátní dřevěnou stavbu, která se hrdě pne nad hladinou Lipenského jezera. Toto nejdelší jezerní molo ve střední Evropě nabízí návštěvníkům výjimečný zážitek z procházky nad vodou, kdy je krajina jako na dlani a výhledy se rozprostírají do všech stran.

Areál Dolní Vítkovice – unikátní industriální památka Památky

Areál Dolní Vítkovice – unikátní industriální památka

Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

7 věcí, které nevíte… o Michelinu a restauracích, kde září michelinská hvězda

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Knežická chalupa v Krkonoších Ubytování

Knežická chalupa v Krkonoších

Kněžická chalupa nabízí ubytování v 7 pokojích, o celkové kapacitě 24 lůžek.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové Příroda

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové

Rozhledna Pastýřka nedaleko Moravské Třebové se po sto letech nově vrátila na místo bývalé rozhledny, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Pekelná restaurace v Pekle Čertovina Gurmánská turistika

Pekelná restaurace v Pekle Čertovina

V útrobách naší netradiční restaurace můžete okusit nejednu z pekelných specialit i toho, co v každý český kuchyni můžete potkat. Nevaříme jen tak z něčeho, co běžně potkáte na tom světě pozemským, protože i Lucifer si potrpí na kvalitě.

Výletní zámeček Větruše – nejkrásnější pohled na Ústí nad Labem Památky

Výletní zámeček Větruše – nejkrásnější pohled na Ústí nad Labem

Zavítejte na výletní zámeček Větruše. Ve zrekonstruovaném zámečku můžete ochutnat jídla z české kuchyně, posedět uvnitř nebo na zahrádce a pokochat se výhledem na Ústí u zákusku a dobré kávy.

Chata Hvězda v Broumovských stěnách Ubytování

Chata Hvězda v Broumovských stěnách

Romantická dřevěná chata Hvězda stojí na okraji pískovcových skal nedalekých Broumovských stěn. Terasa chaty poskytuje překrásné výhledy směrem na Broumovsko a hraniční pásmo Javořích hor.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami Zážitky

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Také jste si oblíbili kulinářskou show Souboj na talíři, kde se mezi sebou utkávají šéfkuchaři z nejpovolanějších – michelinský kuchař Radek Kašpárek a vítězové ankety Zlatý kuchař, pánové Jan Punčochář a Přemek Forejt? Populární gastroshow cestuje už třetím rokem do různých podniků v České republice. Kudy z nudy vám přináší přehled restaurací, které jste měli možnost vidět v pořadu Souboj na talíři 2021, 2022 a 2023. Nově se do oblíbeného pořadu zapojují i hvězdní hosté, kteří vezmou Přemka Forejta s Honzou Punčochářem do svých oblíbených podniků. Těšit se můžete na hosty: Ewu Farnou, Roberta Mikluše, Matěje Rupperta nebo Aleše Hámu a řadu nových míst. V sobotu a v neděli 20. a 21. ledna 2024 se v pražské hale O2 universum uskuteční unikátní festival hvězdných chutí Souboj na talíři Live. Tento gastronomický svátek svojí přítomností obohatí i třemi „Michelin“ hvězdami oceněný kuchař Jacob Jan Boerma. Vařit pro návštěvníky bude například restaurace Aromi, Valoria Restaurant, Červený Jelen, Dejvická 34, Eska, Grandrestaurant Pupp, Kampa Park, Mace Restaurant, MG Restaurace, Molo Restaurant, Mlýnec, SaSaZu, Sia Restaurant, SILQ, U Sapíků či V Zátiší Restaurant.

Restaurace Graal ve Skále – unikátní prostředí v srdci jeskyně v Mladé Boleslavi Gurmánská turistika

Restaurace Graal ve Skále – unikátní prostředí v srdci jeskyně v Mladé Boleslavi

Graal ve Skále je velice oblíbená restaurace nejen proto, že je celá ve skále pod městským templem. Velmi originálně řešený interiér je skutečným zážitkem.

Kafe Mělník ve Věži Gurmánská turistika

Kafe Mělník ve Věži

Kafe Mělník je ikonickým místem každého milovníka kávy i čaje v Mělníku. Je umístně ve "věži", Pražské bráně na náměstí 5. května.

Další aktuality

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
7. srpen 2025 21:36
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
4. srpen 2025 20:46
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
1. srpen 2025 6:18
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
29. červenec 2025 0:13
Gurmánská turistika

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!
29. červenec 2025 0:08
Gurmánská turistika