ÚvodAktualityČtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

Poslechněte si audio verzi článku
K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov ve skále či na skalách, v jeskyni, v kapli, na vodě nebo na rozhledně? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
V každém dílu seriálu Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů procestujete s Kudy z nudy všechny regiony Čech, Moravy a Slezska. Tentokrát jsme se zaměřili na gurmánskou turistiku a zajímavé podniky, které vás překvapí svým netypickým umístěním. Restaurace z našeho výběru možná nesbírají michelinské hvězdičky, ale u mnohých je to proto, že by je komisaři Michelinu ani nenašli.
 

1. Praha a zážitková restaurace Triton

Víte, že přímo v centru Prahy je pod zemí schovaná pohádková krápníková jeskyně? Najdete ji v suterénu hotelu Adria na Václavském náměstí, kde za první republiky mělo domov první Osvobozené divadlo i Divadlo Vlasty Buriana. S interiérem restaurace Triton si před více než sto lety vyhrál secesní architekt: výsledkem jeho práce je originální krápníková jeskyně, v níž jsou zasazeny výjevy z antické mytologie. Přijďte do centra Prahy ochutnat prémiová menu a přitom prožít příběhy dávných hrdinů!
 

2. Středočeský kraj, Mladá Boleslav a restaurace Graal ve Skále

Další skalní restauraci objevíte ve skále pod městským palácem Templ v centru Mladé Boleslavi. Restaurace Graal ve Skále totiž sídlí v původních sklepech kosmonoského pivovaru. Ten fungoval už před rokem 1500, provoz ale ukončil ještě za dob Rakousko-uherské monarchie. Skalní sklepy se dlouho využívaly jako skladiště, v zadní části bývala ledová jáma, do které se v zimě dovážel led z Jizery a kde je dnes umístěno jezírko s vlastním chovem ryb. Návštěva originálně řešeného interiéru je skutečným zážitkem.
 

3. Jihočeský kraj, Lipno a Molo Resort

Inspiraci surovinami a atmosférou jižních Čech, ke kterým patří sladkovodní ryby, čerstvá zelenina a maso od místních vybraných farmářů, nabízí Molo Resort v Lipně nad Vltavou. Ubytovat se můžete v apartmánovém domě, v jehož přízemí je Molo Bistro s výhledem na lipenské jezero. Tím hlavním místem, které vás okouzlí, ale je 150 metrů dlouhé molo s promenádou a Molo Restaurantem. Panoramatické výhledy na slunce a oblohu, odrážející se na jezerní hladině, doplňuje degustační menu šéfkuchaře Davida Šaška, na střešní terase na vás čeká chilloutový Molo Bar & Grill.
 

4. Plzeňský kraj, Chodová Planá a restaurace Ve Skále pivovaru Chodovar

Dopřejte si zaslouženou relaxaci v historickém rodinném pivovaru ChodovarChodové Plané – třeba v nejstarších pivních lázních v České republice anebo v restauraci Ve Skále. Jméno napovídá, že vás čeká velmi neobvyklý zážitek: stylová a velmi komfortní pivovarská restaurace totiž vznikla v části unikátního labyrintu osm set let starých pivovarských sklepů, tesaných ve skále. Kromě zvláštní polohy je velkým lákadlem samozřejmě místní vynikající kvasnicové pivo.
 

5. Karlovarský kraj, Karlovy Vary a restaurace Le Marché

V Mariánskolázeňské ulici, a přitom v Karlových Varech, v centru světoznámého lázeňského města, a přitom v absolutním klidu na nábřeží říčky Teplé, v místě, kde si budete připadat jako někde v Provence: to je vizitka zážitkové restaurace Le Marché. Vychutnáte si tu originální gurmánské menu z kuchyně šéfkuchaře Jana Krajče, jídlo jedinečné svým vzhledem, vůní a především chutí. Nikdy není stejné, jeho složení se řídí sezónou a aktuální nabídkou čerstvých surovin od dodavatelů masa, ryb, zeleniny a ovoce.
 

6. Ústecký kraj, Ústí nad Labem a zámeček Větruše

Tradiční chutě v moderním podání, současné gastronomické trendy a jedinečný gastronomický zážitek: to nabízí restaurant Hotelu Větruše. Ikonický zámeček nad údolím řeky Labe zná každý, kdo někdy navštívil Ústí nad Labem. Vyhlášená po širokém okolí je hlavně hovězí svíčková, která v roce 2013 dokonce vyhrála soutěž Chuť Česka a jejíž recepturu na Větruši zachovávají dodnes. Pochutnáte si ale také na vynikajícím telecím řízku přes celý talíř nebo tataráku s topinkami bez kůrek. Přílohou ke každému jídlu jsou fantastické výhledy na labské údolí, prstenec okolních kopců a zříceniny středověkého hradu Střekova. A mimochodem, je to jeden z mála hotelů u nás, ke kterému vás doveze lanovka!
 

7. Liberecký kraj, Ještěd, restaurace a bistro 1012

Národní kulturní památka, Stavba 20. století a hotel nad oblaky 1 012 metrů nad mořem: to je Ještěd, unikátní stavba, obdivovaná u nás i v zahraničí. Architekt Karel Hubáček umístil v 70. letech do jedné věže televizní vysílač, restauraci i hotel. Pokud sem plánujete výlet a chcete si posezení v restauraci užít i s fantastickým výhledem, raději si rezervujte stůl předem – zejména na večer, pokud plánujete slavnostnější večeři a nechcete nic ponechat náhodě.



V hlavní sezóně je také otevřené Bistro 1012 na ochozu a v létě za hezkého počasí je k dispozici i venkovní občerstvení Rohanka. Kromě toho si na terase můžete koupit výbornou kopečkovou zmrzlinu od vyhlášeného regionálního dodavatele.
 

8. Královéhradecký kraj, Broumovské stěny a chata Hvězda

Na hřebeni Broumovských stěn, kousek od kamenné barokní kaple na půdorysu hvězdy, stojí v nadmořské výšce 674 metrů turistická chata Hvězda. Roubená stavba na kamenné podezdívce byla postavená roku 1856 ve stylu švýcarských horských chat. Působivý, dřevem obložený velký sál se dochoval dodnes, oblíbené výletní a poutní místo nabízí občerstvení i ubytování. Z vyhlídky u kaple a terasy chaty se otvírají krásné výhledy na Broumovsko a hraniční pásmo Javořích hor.
 

9. Pardubický kraj, Moravská Třebová a Peklo

Nejrůznější pekelná a čertovská místa mají nejrůznější podoby. V Pardubickém kraji vypadá Peklo jako chaloupka uprostřed lesa na turistické trase mezi Moravskou Třebovou a rozhlednou Pastýřka. Do poněkud tajuplného místa se dostanete po zelené značce Čertovou roklí. Na rozcestí s červenou značkou objevíte studánku V Pekle, odpočívadlo, tábořiště a srub s báječným občerstvením. Ano, občas tu mívá stůl rezervovaný Lucifer nebo jiný čert – co byste také čekali v Pekle, přátelé?
 

10. Vysočina, Žďár nad Sázavou a kavárna V Kapli

Zatoulali jste se při prozkoumávání bývalých, zrušených a takzvaně odsvěcených kostelů do Žďáru nad Sázavou? I tady najdete místo, které sice už neslouží pro církevní obřady, ale stále je prodchnuté jedinečným geniem loci: bývalou kapli sv. Markéty u brány bývalého žďárského kláštera. Historie budovy, která se proměnila v penzion a kavárnu V Kapli, sahá až do roku 1700 a je tak dokonce nepatrně starší než samotný poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V Kapli si můžete dát snídaně (a ochutnat třeba bagetu od místního francouzského pekaře, pancettu z vlastní sušárny a párky od zdejšího uzenáře) anebo večeři – například místní specialitu Trate Flambe, alsaskou pizzu, vhodnou zejména k vínu. Ani pokoje nejsou ledajaké: přespat můžete na kůru bývalého kostela, v podkroví nebo v jednom z útulných pokojů v přístavbě kaple.
 

11. Jihomoravský kraj a Bukovanský mlýn

Výlety na jižní Moravu se často spojují s vinařskou turistikou. Možná si vyberete Bukovanský mlýn, areál na kopci nad obcí Bukovany u Kyjova. Zvítězil v soutěži nejpopulárnější TOP vinařský cíl roku 2023 a jeho zdaleka viditelnou dominantou je větrný mlýn, který slouží jako rozhledna. Poblíž stojí restaurace, v podkroví a několika chalupách v rustikálním slováckém stylu se můžete ubytovat. Na Bukovanském mlýně hostům nabízejí více než sto druhů vín a bohatý vinařský program. V něm najdete například pobytové balíčky a další služby zaměřené na víno, sekty, burčák a jejich ochutnávky, a to nejen v areálu mlýna, ale také v okolních vinicích a vinařských vesničkách.


 

12. Zlínský kraj a horská útulna Libušín

horském sedle PustevnyBeskydech stojí Maměnka a Libušín, dvě půvabné horské útulny, které navrhl architekt Dušan Jurkovič a o něž pečuje Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Když v roce 2014 Libušín vyhořel, opravy se sice protáhly na šest let, ale zato neobyčejnou stavbu uvidíte v podobě, jakou naposled měla v roce 1925. Hlavní sál Libušína znovu slouží jako restaurace s unikátním interiérem, kde ochutnáte lokální valašskou kuchyni. Při jídle můžete opět obdivovat fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí od oblíbeného malíře Mikoláše Alše.
 

13. Olomoucký kraj a Tančírna v Račím údolí

K vyhlášeným výletním místům obyvatel Javorníku i širokého okolí patřila a patří secesní Tančírna v Račím údolí. Jednu z nejkrásnějších staveb v Rychlebských horách provází fascinující příběh. Dnes opět zve návštěvníky na bohatý kulturní život a také do kavárny: ta nabízí příjemné posezení, drobné občerstvení, studené i horké nápoje. Hlavní prostor Tančírny tvoří velký sál, kde se pořádají koncerty, autorská čtení, taneční vystoupení, workshopy, svatby a další akce, k posezení láká i prostor před Tančírnou. Pokud chcete vyrazit na piknik, krásnější místo v okolí nenajdete!


 

14. Moravskoslezský kraj, Ostrava a kavárna na Bolt Tower

Další kavárnu v oblacích najdete v Ostravě, a to v areálu Dolní Vítkovice na bývalé vysoké peci. Ta se při rekonstrukci proměnila na vyhlídkovou věž Bolt Tower a dnes se vypíná do výšky bezmála 80 metrů. Kolem skleněného válce, zavěšeného na původní konstrukci vysoké pece, se obtáčí 235 metrů dlouhá venkovní lávka. Střešní vyhlídková terasa vybavená dalekohledy nabízí mimořádný výhled na Vítkovice, samotnou Ostravu, ale i vzdálené okolí s panoramatem Beskyd. V pevném jádru nástavby je kromě výtahu točité schodiště a kavárna. Tu lze navštívit v rámci prohlídek nebo samostatně, vždy je ale nutná rezervace předem.
 
Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič.

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.

Výletní zámeček Větruše – nejkrásnější pohled na Ústí nad Labem Památky

Výletní zámeček Větruše – nejkrásnější pohled na Ústí nad Labem

Zavítejte na výletní zámeček Větruše. Ve zrekonstruovaném zámečku můžete ochutnat jídla z české kuchyně, posedět uvnitř nebo na zahrádce a pokochat se výhledem na Ústí u zákusku a dobré kávy.

Kalendář 2024: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Kalendář 2024: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2024. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Bolt Tower v Ostravě Příroda

Bolt Tower v Ostravě

Bolt Tower, neboli šroubová věž. To je kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1 v Dolních Vítkovicích, která povyrostla o zhruba 25 metrů a stala se tak nejvyšším geografickým bodem ve městě.

Ještěd – jedinečný výhled na všechny světové strany a originální ubytování Památky

Ještěd – jedinečný výhled na všechny světové strany a originální ubytování

Vydejte se na výlet na vrchol Ještědu, kde stojí slavná věž ukrývající vysílač a horský hotel s restaurací. Těsně pod vrcholem je horní stanice kabinové lanovky z Horního Hanychova. Místo nabízí jedinečný pohled na Liberec a okolí. Na vrcholu můžete navštívit denně otevřenou restauraci nebo Bistro.

Tančírna v Račím údolí – perla Rychlebských hor Památky

Tančírna v Račím údolí – perla Rychlebských hor

Přímo pod Čertovými kazatelnami stojí nově zrekonstruovaná tančírna s názvem Georgshalle, v minulosti velice oblíbené místo pro nejrůznější oslavy, plesy či bály. Nyní Tančírna slouží jako zázemí pro turisty a prezentuje Rychlebské hory jako celek.

Pustevny – útulny Libušín a Maměnka Gurmánská turistika

Pustevny – útulny Libušín a Maměnka

V blízkosti horní stanice lanovky z Trojanovic na Pustevny stojí malebná horská chalupa Maměnka, Libušín byl v březnu 2014 zničen požárem, po dlouhé rekonstrukci se otevřel v červenci 2020. Objekty navrhnul architekt Dušan Jurkovič ve stylu lidové architektury Valašska a Kysuce.

Restaurace Graal ve Skále – unikátní prostředí v srdci jeskyně v Mladé Boleslavi Gurmánská turistika

Restaurace Graal ve Skále – unikátní prostředí v srdci jeskyně v Mladé Boleslavi

Graal ve Skále je velice oblíbená restaurace nejen proto, že je celá ve skále pod městským templem. Velmi originálně řešený interiér je skutečným zážitkem.

Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy Gurmánská turistika

Triton Restaurant – zážitková restaurace v srdci Prahy

Zážitková gastronomie v romantickém prostředí krápníkové jeskyně z roku 1912. Triton Restaurant se nachází v srdci Václavského náměstí v centru Prahy. Přijďte si vychutnat naše nové à la carte menu, jehož součástí je steak vytvořený umělou inteligencí.

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Souboj na talíři: zajímavá místa a restaurace, kde vaří šéfkuchaři

Také jste si oblíbili kulinářskou show Souboj na talíři, kde se mezi sebou utkávají šéfkuchaři z nejpovolanějších – michelinský kuchař Radek Kašpárek a vítězové ankety Zlatý kuchař, pánové Jan Punčochář a Přemek Forejt? Populární gastroshow cestuje už třetím rokem do různých podniků v České republice. Kudy z nudy vám přináší přehled restaurací, které jste měli možnost vidět v pořadu Souboj na talíři 2021, 2022 a 2023. Nově se do oblíbeného pořadu zapojují i hvězdní hosté, kteří vezmou Přemka Forejta s Honzou Punčochářem do svých oblíbených podniků. Těšit se můžete na hosty: Ewu Farnou, Roberta Mikluše, Matěje Rupperta nebo Aleše Hámu a řadu nových míst. V sobotu a v neděli 20. a 21. ledna 2024 se v pražské hale O2 universum uskuteční unikátní festival hvězdných chutí Souboj na talíři Live. Tento gastronomický svátek svojí přítomností obohatí i třemi „Michelin“ hvězdami oceněný kuchař Jacob Jan Boerma. Vařit pro návštěvníky bude například restaurace Aromi, Valoria Restaurant, Červený Jelen, Dejvická 34, Eska, Grandrestaurant Pupp, Kampa Park, Mace Restaurant, MG Restaurace, Molo Restaurant, Mlýnec, SaSaZu, Sia Restaurant, SILQ, U Sapíků či V Zátiší Restaurant.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Možná jste o některých nikdy neslyšeli, ale věřte, že brzy o nich budete vědět. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže, kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Pekelná restaurace v Pekle Čertovina Gurmánská turistika

Pekelná restaurace v Pekle Čertovina

V útrobách naší netradiční restaurace můžete okusit nejednu z pekelných specialit i toho, co v každý český kuchyni můžete potkat. Nevaříme jen tak z něčeho, co běžně potkáte na tom světě pozemským, protože i Lucifer si potrpí na kvalitě.

Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Nedávno jsme psali o mistrech šéfkuchařích jako o chlapech k sežrání, nyní se seznamte s výběrem našich slečen a dam k sežrání!

Chata Hvězda v Broumovských stěnách Ubytování

Chata Hvězda v Broumovských stěnách

Romantická dřevěná chata Hvězda stojí na okraji pískovcových skal nedalekých Broumovských stěn. Terasa chaty poskytuje překrásné výhledy směrem na Broumovsko a hraniční pásmo Javořích hor.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami Zážitky

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Molo Lipno Gurmánská turistika

Molo Lipno

Výjimečný projekt na břehu Lipna nabízí luxusní restauraci, bar, kavárnu i možnost ubytování v hotelových apartmánech. Unikátem projektu je volně přístupné, nejdelší jezerní molo ve střední Evropě.

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.

Penzion a kavárna V Kapli ve Žďáru nad Sázavou Gurmánská turistika

Penzion a kavárna V Kapli ve Žďáru nad Sázavou

Penzion V Kapli a jeho kavárnu najdete přímo v budově bývalé barokní kaple sv. Markéty, jejíž historie spadá až do čtrnáctého století.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Restaurace Le Marché Karlovy Vary Gurmánská turistika

Restaurace Le Marché Karlovy Vary

Zážitková restaurace Le Marché Karlovy Vary nabízí zážitek v podobě vybraného jídla sedm dnů v týdnu. Přijďte si vychutnat tříchodový oběd, tříchodovou večeři, nebo některé z degustačních menu od vyhlášeného šéfkuchaře Jana Krajče.

Další aktuality

Gastronomické tipy pro vybrané jazýčky aneb kam na lanýže v Česku

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i přes rok.
10. červenec 2024 11:10
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
6. červenec 2024 13:18
Gurmánská turistika

10 tipů, kde ochutnat francouzskou kuchyni

Šneci, pořádný steak, mořské plody, ale i hodně zeleniny a sýry charakterizují francouzskou kuchyni, která ovlivnila mnohé další. K dobrému jídlu se hodí i sklenka vína. Po obědě či večeři makronka či mousse. Sbíhají se vám sliny na jazyku a nevíte, kam pozvat drahou polovičku na romantickou večeři? Poradí vám portál Kudy z nudy.
4. červenec 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2024!

Léto přináší nejen zážitky spojené s cestováním a poznáváním, ale také pozvánky na řadu gurmánských potěšení. Mezi ně patří například gastrofestivaly, slavnosti rozmanitého ovoce a zeleniny, ale i rychlého občerstvení, gulášů či nejrůznějších nápojů. Kam a kdy na ně vyrazit vám poradí Kudy z nudy.
3. červenec 2024 14:00
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
29. červen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
27. červen 2024 6:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít letos na vinobraní a na dobrý burčák

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
23. červen 2024 0:56
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
18. červen 2024 11:00
Gurmánská turistika