ÚvodAktualityBrambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici

  • 27. srpna 2024
Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Valašský podzim na poli a v chalupě

Brambory RožnovSobota 14. září 2024 bude ve Valašském muzeu v přírodě – skanzenuRožnově pod Radhoštěm patřit připomínce podzimních prací našich předků. V areálu Valašské dědiny se při akci Podzim na poli a v chalupě bude celý den vzpomínat na práce raného podzimu, které se z našeho života už dávno vytratily. Kromě vykopávání brambor uvidíte také zpracovávání trnek, jablek či zelí, dobrou náladu navodí lidová muzika v podání folklorních souborů. Pokud máte chuť na dobroty z tradiční valašské kuchyně, v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova vám nabídnou hospodyňky tradiční a už zapomínané pokrmy. K vidění bude i podzimní střiž ovcí Valašek.
 

Bramborobraní v Třebíči

Milujete bramborové knedlíky se švestkami? V tom případě nesmíte v sobotu 21. září 2024 chybět na BramborobraníTřebíči. Na Karlově náměstí ten den proběhne dvanáctý ročník přehlídky folklorních souborů, ale doplňkový program cele patří bramborám a jiným pochoutkám. Chystá se soutěž o nejrychlejšího jedlíka bramborových švestkových knedlíků, třebíčští radní osobně naservírují návštěvníkům akce skvělou bramboračku a budete také svědky vyhlášení soutěže o největší bramboru. Těšit se můžete i na jarmark lidových řemesel a hry a soutěže pro malé i velké. A protože z Třebíče je to jen kousek na vinice v Sádku, ani tedy nepřijdete o vinobraní se sádeckými víny a burčákem.
 

Bramborové ukončení sezony na Zubačce

Každoroční akce, kde ochutnáte krkonošské sejkory, jizerskou bramboračku, bramborové placky a další bramborové dobroty z hor, se odehrává taktéž v sobotu 28. září 2024 na zubačce, jizerskohorsko-krkonošské železniční tratiTanvaldu do Harrachova. Oblíbený cíl obdivovatelů železničních a technických památek pořádá podobných akcí celou řadu, konec září ale patří Bramborovému ukončení sezony. Jízdy zvláštních vlaků doplňuje občerstvení a pro děti jízdy důlního vláčku v Kořenově, kde si také prohlédnete malé muzeum a výtopnu. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách.
 

Bramborová sobota na Veselém Kopci

Ještě jednou skanzen a ještě jednou brambory jako hlavní téma: tentokrát vás pozveme v sobotu 5. října na Bramborovou sobotu do skanzenu na Veselém Kopci. Také tady ochutnáte tradiční bramborová jídla a dozvíte se zajímavosti o pěstování, použití i uskladnění oblíbené pochoutky. Na místě bude možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž se budou zhotovovat hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. Program připomíná tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Veselý Kopec ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

27. 9.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

Národopisný pořad, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, tentokrát o řemeslech, všedním životě na venkově i o zbožnosti a lidových obyčejích na podzim.

Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

20. 9.
Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

Bramborobraní a Třebíčský jarmark se uskuteční 20. září 2025.

Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

4. 10.
Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.

Další aktuality

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!
21. leden 2025 18:32
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 18:10
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 17:51
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika