ÚvodAktualityBrambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici

  • 27. srpna 2024
Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Valašský podzim na poli a v chalupě

Brambory RožnovSobota 14. září 2024 bude ve Valašském muzeu v přírodě – skanzenuRožnově pod Radhoštěm patřit připomínce podzimních prací našich předků. V areálu Valašské dědiny se při akci Podzim na poli a v chalupě bude celý den vzpomínat na práce raného podzimu, které se z našeho života už dávno vytratily. Kromě vykopávání brambor uvidíte také zpracovávání trnek, jablek či zelí, dobrou náladu navodí lidová muzika v podání folklorních souborů. Pokud máte chuť na dobroty z tradiční valašské kuchyně, v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova vám nabídnou hospodyňky tradiční a už zapomínané pokrmy. K vidění bude i podzimní střiž ovcí Valašek.
 

Bramborobraní v Třebíči

Milujete bramborové knedlíky se švestkami? V tom případě nesmíte v sobotu 21. září 2024 chybět na BramborobraníTřebíči. Na Karlově náměstí ten den proběhne dvanáctý ročník přehlídky folklorních souborů, ale doplňkový program cele patří bramborám a jiným pochoutkám. Chystá se soutěž o nejrychlejšího jedlíka bramborových švestkových knedlíků, třebíčští radní osobně naservírují návštěvníkům akce skvělou bramboračku a budete také svědky vyhlášení soutěže o největší bramboru. Těšit se můžete i na jarmark lidových řemesel a hry a soutěže pro malé i velké. A protože z Třebíče je to jen kousek na vinice v Sádku, ani tedy nepřijdete o vinobraní se sádeckými víny a burčákem.
 

Bramborové ukončení sezony na Zubačce

Každoroční akce, kde ochutnáte krkonošské sejkory, jizerskou bramboračku, bramborové placky a další bramborové dobroty z hor, se odehrává taktéž v sobotu 28. září 2024 na zubačce, jizerskohorsko-krkonošské železniční tratiTanvaldu do Harrachova. Oblíbený cíl obdivovatelů železničních a technických památek pořádá podobných akcí celou řadu, konec září ale patří Bramborovému ukončení sezony. Jízdy zvláštních vlaků doplňuje občerstvení a pro děti jízdy důlního vláčku v Kořenově, kde si také prohlédnete malé muzeum a výtopnu. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách.
 

Bramborová sobota na Veselém Kopci

Ještě jednou skanzen a ještě jednou brambory jako hlavní téma: tentokrát vás pozveme v sobotu 5. října na Bramborovou sobotu do skanzenu na Veselém Kopci. Také tady ochutnáte tradiční bramborová jídla a dozvíte se zajímavosti o pěstování, použití i uskladnění oblíbené pochoutky. Na místě bude možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž se budou zhotovovat hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. Program připomíná tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Veselý Kopec ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

27. 9.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

Národopisný pořad, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, tentokrát o řemeslech, všedním životě na venkově i o zbožnosti a lidových obyčejích na podzim.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika