ÚvodAktualityBrambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

  • 27. srpna 2025
Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Slavnosti brambor na Edenu

Slavnosti brambor na Edenu, to je velká, tradiční a oblíbená akce v Bystřici nad Pernštejnem, v Centru Eden. Letos se slavnosti uskuteční 20. – 21. září 2025. Bramborových specialit bude dost pro každého. Bramboračka, plněné knedlíky, bramboráky, bramborové lokše, šišky s mákem, americké brambory a mnoho dalšího. Soutěžit se bude o největší bramboru a kdo si troufne, může se zapojit do soutěže v pojídání brambor! Aby to nebylo jenom bramborové, budou zde i i další stánky s regionálními produkty a občerstvením. A k prohlédnutí v Centru Eden bude i mnoho dalšího. Kovárna s ukázkou tradičního řemesla, sedlovna, skanzenová vesnice i expozice Příběh půdy – od semínka po talíř. Na nádvoří vás čeká i ukázka dravců a svezení na koni i v kočáře. Pro děti bude i divadýlko, prohlídka stájí a krmení zvířátek. 
 

Bramborobraní v Třebíči

sobotu 20. září 2025 se uskuteční tradiční BramborobraníTřebíči. Na Karlově náměstí ten den proběhne dvanáctý pátý ročník přehlídky folklorních souborů, na pódiu se jich vystřídá celkem deset. Doplňkový program cele patří bramborám a jiným pochoutkám. Těšte se na bramborové speciality, od bramboráků po bramboračku, kterou budou v 15 hodin podávat návštěvníkům třebíčští radní. Těšit se můžete i na jarmark lidových řemesel a hry a soutěže pro malé i velké. A protože z Třebíče je to jen kousek na vinice v Sádku, ani tedy nepřijdete o vinobraní se sádeckými víny a burčákem.
 

Bramborová sobota na Veselém Kopci

Tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině připomene v sobotu 4. října 2025 Bramborová sobota na Veselém Kopci. V krásném prostředí skanzenu Veselý Kopec ochutnáte bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů, které muzeum získalo od vesnických hospodyněk. Bramboráky, krupičník, patro, šišky s mákem, špalíčky s cibulkou a další dobroty. Ochutnat a porovnat můžete i různé druhy brambor, které byly vypěstované v okolí Veselého Kopce a nebudou chybět voňavé brambory upečené na ohni. Kromě ochutnávek se dozvíte zajímavé informace o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Děti si mohou zhotovit hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. K dispozici bude i brožurka s recepty na tradiční bramborové dobroty.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Semilský pecen 2025

12. 9.13. 9.
Semilský pecen 2025

Tradiční dožínkové slavnosti v Semilech. Podkrkonošská slavnost úrody – slavnost klasů, brambor, hroznů a chmelových šišek.

Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

20. 9.
Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

25. ročník přehlídky folklórních souborů.

O nejlepšího vlčovjanského "hňupa"

20. 9.
O nejlepšího vlčovjanského "hňupa"

Soutěž o nejlepší bramborový placek.

Noc vědců v Národním zemědělském muzeu

26. 9.
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu

Objevte kouzla zemědělské vědy a výzkumu během Noci vědců v Národním zemědělském muzeu! V pátek 26. 9. 2025 vás čekají ukázky a experimenty, které zaujmou děti i dospělé.

Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

4. 10.
Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.

Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

11. 10.
Hody s plody podzimu v Borovanech 2025

Tradiční podzimní slavnosti města Borovany nabídnou v sobotu 11. října 2025 nejen dobroty z jablek, hrušek, švestek, cuket, dýní, brambor, zvěřiny, ryb a hub, ale i bohatý doprovodný program.

Slavnosti brambor na Edenu 2025

20. 9.21. 9.
Slavnosti brambor na Edenu 2025

Slavnosti brambor jsou tady! Tradiční akce pro celou rodinu v Bystřici nad Pernštejnem nabízí zábavný program po celý víkend 20. až 21. září 2025.

Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

27. 9.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

Národopisný pořad, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, tentokrát o řemeslech, všedním životě na venkově i o zbožnosti a lidových obyčejích na podzim.

Další aktuality

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy na podzim roku 2025!
1. září 2025 19:26
Gurmánská turistika

Sud, mlýn i letadlo: tipy na nevšední výletní restaurace

Svíčková v Obřím Sudu, kynuté knedlíky na mlýně či káva v letadle… i tak může vypadat příjemný výlet. Kudy z nudy vás dnes pozve do výletních restaurací, které mají kromě výborné kuchyně ještě něco navíc – nevšední exteriér, ikonickou sošku anebo třeba hraniční kámen. Ten může být historický anebo také z pohádky.
1. září 2025 11:27
Gurmánská turistika

Sladká a voňavá: výletní tipy, kam za čokoládou

Čokoláda je považována za pochoutku králů i bohů. Její blahodárný vliv na lidský organismus je všeobecně znám již 3000 let. Jestliže milujete mléčnou nebo hořkou čokoládu v pevné i tekuté podobě, pralinky a další sladké neřesti, vydejte se společně s našimi deseti tipy do míst, určených právě pro vás – do čokoládoven, pralinkáren a muzeí čokolády. Čokoláda patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě, je oblíbená jak u dětí, tak u dospělých. Máme pro vás tipy na místa, která potěší mlsné jazýčky, inspirují šikovné cukrářky a dětem vykouzlí úsměv na tváři. Víte, že Mezinárodní den čokolády každoročně připadá na 13. září?
31. srpen 2025 9:56
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
30. srpen 2025 10:13
Gurmánská turistika

Podzim není jen časem vinobraní, vydejte se na pivní a gurmánské slavnosti

Vychutnejte si nádhernou atmosféru, zábavu, folklór a samozřejmě pivo. Vydejte se za vynikající gastronomií a nejen vinařskými a pivními specialitami Českem. Nezapomeňte při svých podzimních cestách za zábavou foťák a ta podělte se s ostatními o své zážitky na našem účtu na Facebooku a Instagramu.
30. srpen 2025 9:52
Gurmánská turistika

Přehled voňavých tipů, kam se letos v Česku vypravit na jablečné slavnosti

Slavností jídla není nikdy dost a fandí jim i babí léto a nadcházející podzim v Česku. Portál Kudy z nudy vás proto zve na záplavy dobrot z jablek. Že podzim voní a chutná po jablkách se přesvědčíte hned na několika místech. Úroda jablek by měla být v roce 2025 průměrná, po loňském výrazném propadu kvůli mrazům a dalším vlivům se očekává návrat k normálu na průměrné úrovni.
28. srpen 2025 19:30
Gurmánská turistika

Užijte si podzimní farmářské i řemeslné trhy a jarmarky 2025

Vydejte se spolu s Kudy z nudy za poznáním tradičních řemesel. Setkejte se s lidmi, kteří dodnes udržují řemesla našich předků při životě. Nechte se inspirovat našimi tipy a poznejte pozapomenutá řemesla. Pojďte se spolu s námi ponořit do pestré nabídky ochutnávek svatomartinských vín, husích pochoutek, dýní, švestek, jablek, čokolády i medu.
28. srpen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika