ÚvodAktualityBrambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici
Gurmánská turistika

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na železnici

  • 27. srpna 2024
Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Valašský podzim na poli a v chalupě

Brambory RožnovSobota 14. září 2024 bude ve Valašském muzeu v přírodě – skanzenuRožnově pod Radhoštěm patřit připomínce podzimních prací našich předků. V areálu Valašské dědiny se při akci Podzim na poli a v chalupě bude celý den vzpomínat na práce raného podzimu, které se z našeho života už dávno vytratily. Kromě vykopávání brambor uvidíte také zpracovávání trnek, jablek či zelí, dobrou náladu navodí lidová muzika v podání folklorních souborů. Pokud máte chuť na dobroty z tradiční valašské kuchyně, v chalupě z Velkých Karlovice – Miloňova vám nabídnou hospodyňky tradiční a už zapomínané pokrmy. K vidění bude i podzimní střiž ovcí Valašek.
 

Bramborobraní v Třebíči

Milujete bramborové knedlíky se švestkami? V tom případě nesmíte v sobotu 21. září 2024 chybět na BramborobraníTřebíči. Na Karlově náměstí ten den proběhne dvanáctý ročník přehlídky folklorních souborů, ale doplňkový program cele patří bramborám a jiným pochoutkám. Chystá se soutěž o nejrychlejšího jedlíka bramborových švestkových knedlíků, třebíčští radní osobně naservírují návštěvníkům akce skvělou bramboračku a budete také svědky vyhlášení soutěže o největší bramboru. Těšit se můžete i na jarmark lidových řemesel a hry a soutěže pro malé i velké. A protože z Třebíče je to jen kousek na vinice v Sádku, ani tedy nepřijdete o vinobraní se sádeckými víny a burčákem.
 

Bramborové ukončení sezony na Zubačce

Každoroční akce, kde ochutnáte krkonošské sejkory, jizerskou bramboračku, bramborové placky a další bramborové dobroty z hor, se odehrává taktéž v sobotu 28. září 2024 na zubačce, jizerskohorsko-krkonošské železniční tratiTanvaldu do Harrachova. Oblíbený cíl obdivovatelů železničních a technických památek pořádá podobných akcí celou řadu, konec září ale patří Bramborovému ukončení sezony. Jízdy zvláštních vlaků doplňuje občerstvení a pro děti jízdy důlního vláčku v Kořenově, kde si také prohlédnete malé muzeum a výtopnu. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách.
 

Bramborová sobota na Veselém Kopci

Ještě jednou skanzen a ještě jednou brambory jako hlavní téma: tentokrát vás pozveme v sobotu 5. října na Bramborovou sobotu do skanzenu na Veselém Kopci. Také tady ochutnáte tradiční bramborová jídla a dozvíte se zajímavosti o pěstování, použití i uskladnění oblíbené pochoutky. Na místě bude možné brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž se budou zhotovovat hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. Program připomíná tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Veselý Kopec ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě.
Slavnosti brambor na Edenu 2025

20. 9.21. 9.
Slavnosti brambor na Edenu 2025

Slavnosti brambor jsou tady! Tradiční akce pro celou rodinu v Bystřici nad Pernštejnem nabízí zábavný program po celý víkend 20. až 21. září 2025.

Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

27. 9.
Podzim na vsi v kouřimském skanzenu

Národopisný pořad, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi, tentokrát o řemeslech, všedním životě na venkově i o zbožnosti a lidových obyčejích na podzim.

Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

20. 9.
Bramborobraní a Třebíčský jarmark 2025

Bramborobraní a Třebíčský jarmark se uskuteční 20. září 2025.

Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

4. 10.
Bramborová sobota na Veselém Kopci 2025

Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika