ÚvodAktualityKysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!
Gurmánská turistika

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

  • 19. ledna 2024
Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na několik akcí, kde zelí hraje hlavní roli – třeba na košt kysaného zelí do Mikulčic anebo ZeloFest do Pohořelic, kde se k ochutnávce scházejí desítky domácích vzorků z celé republiky.

Zelí v Mikulčicích a Pohořelicích

ZelíZelí je zkrátka v Česku doma: roste a jí se tu odjakživa a neobejde se bez něj žádná z mnoha regionálních kuchyní. Naši předkové sice nedokázali pojmenovat všechny v něm obsažené prospěšné látky a slova jako „probiotické kultury“ neznali vůbec, ale na zelí si pochutnávali pravidelně – ostatně koncem zimy v chalupě už často nic moc jiného k jídlu nebývalo a soudky nebo keramické nádoby plné nakrouhané kysané zeleniny představovaly hotový poklad.

Pro zelí neplatí věty začínající slovy „…již staří Římané…“. Ti prý uchovávali celé nasolené zelné hlávky, kdežto dodnes používanou výrobu krouhaného kysaného zelí údajně ve středověku převzali Evropané od Tatarů. Ať už v tom ale měl prsty kdokoliv, výsledek jeho práce využíváme dodnes.

Potvrzují to i zelné akce, například v Mikulčicích na Hodonínsku se veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit uskuteční také v sobotu 20. ledna, a to od 14 hodin v místním kulturním domě. Pokud si myslíte, že to nejlepší kysané zelí umíte jedině vy, vzorek do soutěže můžete přinést v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hodin, kdy začíná jeho odborné hodnocení. Chybět nebude ani ochutnávka krajových specialit v podobě slovácké zelňačky, škvarků, pomazánek či zelných placek.

Zhruba 150 vzorků domácího kysaného zelí se každoročně objeví také na stolech v sále radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Letošní ZeloFest se koná v sobotu 27. ledna, a i sem můžete přinést vlastní výrobky v den konání akce od 10:00 do 14:00 hodin, výsledky se vyhlašují kolem 17:00 hodin. Akce každý rok přiláká stovky návštěvníků, kromě zelí se můžete těšit na cimbálovku, vystoupení mažoretek či segedínský guláš.
 

Gastronomické akce s vůní vepřového

Zelí často slouží jako lahodný doplněk rozmanitých pečínek a zabijačkových specialit. Jejich čas přichází právě na přelomu ledna a února, a tak vás pozveme třeba v sobotu 20. ledna na tradiční domácí zabíjačku Praze: Národní zemědělské muzeum pořádá slavnost nazvanou Letenské prase a Masopust v muzeu, kde na vlastní oči uvidíte, jak se dělají jitrnice a jelita, ovar nebo zabijačková polévka. Ukázky postupů zpracování vepřového masa proběhnou v 11:00 a 14:00 hodin. Připravena je také řeznická stezka pro děti i dospělé s kvízem a slosováním o cenu v 11:55, 13:55 a 15:55 na muzejním dvorku, oddychová zóna s masopustními a jinými sladkostmi, prodej zabijačkových specialit, občerstvení, horké i studené nápoje i opékání špekáčků.

Průvod Letenského masopustu zavítá do muzea po 14. hodině a přinese s sebou muziku, divadelní představení, taneční vystoupení, ale především tradiční masopustní masky.

Zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou... to vš vás čeká na Máslovickém masopustu 27. ledna. Domácí zabijačka s ochutnávkou vín vinařství Kněží hora se bude konat v Bzenci 3. února. Masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí a mnoho dalšího čeká návštěvníky Šrámkova statku v Pileticích 11. února 2024.
 

Tři tipy pro milovníky vína

Jednou z nemnoha zimních vinařských akcí pod širým nebem jsou Zimní otevřené sklepy a kopání písku v Šaldorfských sklepech na Znojemsku, které kombinují obcházení vinných sklepů s ochutnávkami vín a recesistickou soutěží družstev v kopání písku. V sobotu 20. ledna budou otevřeny vinné sklepy dokořán. Současně probíhá ojedinělá dobrovolná recesistická soutěž družstev v kopání písku, kterou se vinaři snaží příchozím ukázat, jak neskutečné dřiny bylo třeba k vykopání velkých šaldorfských sklepů v tvrdém mořském pískovci. Dosavadní rekord je 425 kg vykopaného a vyneseného písku za 15 minut! Těšit se můžete nejen na velkou zábavu, ale i na spoustu místních vín, na svařák a na studené i teplé jídlo. Vinné sklepy jsou otevřeny od 10:00 do 18:00 hodin.

Víno degustaceA protože na jižní Moravě teče víno skutečně všude, ochutnáte je i na další z tradičních akcí, kterou je Zimní festival vína Němčičky. Vinné sklepy budou 27. ledna otevřeny od 10:00 do 19:00 hodin, vychutnáte si skvělá vína od němčičských vinařů a k chuti přijdou vhod i tradiční zimní místní pochutiny. Nebude chybět ani soutěž o nejlepší svařák.

Hned 1. únorový den se otevře pro potěchu všech milovníků dobrého vína Salon vín s novou expozicí šampionů pro rok 2024. Nejlepší stovka oceněná Zlatou medailí Salonu vín bude prezentována tradičně ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku. Po 25 letech byla zrekonstruovaná recepce expozice Salonu vín, a tak zde přivítají návštěvníky ve zbrusu novém prostředí.
 

Zelí jako všelék?

  • Kysané zelíKysané zelí obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor, enzymy a vitaminy. Má dokonce vyšší obsah vitaminu C než zelí čerstvé a obsahuje rovněž látky se silně protirakovinnými účinky.  
  • Kysané zelí snižuje krevní tlak, aktivuje imunitní systém, funkci střev a vylučování toxických látek, podporuje i trávení bílkovin a cukrů. Kromě toho stimuluje nervy a mozek a dokonce prý zlepšuje náladu!  
  • Dávným mořeplavcům na jejich objevitelských plavbách naložené zelí pomáhalo proti kurdějím.  
  • ZelíSnadno si je připravíte doma: stačí k tomu velká skleněná nebo keramická nádoba, zelí, sůl, kmín a cibule. Organizátoři festivalů ale upozorňují, že nejlépe se k tomu hodí zelí vypěstované na poli; to ze supermarketů je bez chuti a dobré kvašené zelí z něj prý nikdy neuděláte.  
  • V kysaném zelí klesá obsah užitečných látek a vitamínů mnohem pomaleji než u jiných druhů ovoce a zeleniny.  
  • Výhodou je i cena: který všelék si pořídíte jen za pár kaček?
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

18. 1.
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

Všichni milovníci dobrého vína jsou srdečně zváni do Modrých sklepů Nového Šaldorfa! Na třetí lednovou sobotu pro vás vinaři Modrých sklepů otevírají vinné sklepy k ochutnávce vín! Opět po roce se můžete zúčastnit recesistické soutěže tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách!

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

18. 1.
Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo.

Malostranský a hradčanský masopust 2025

1. 3.
Malostranský a hradčanský masopust 2025

Tradiční masopustní průvod masek v kulisách Malé Strany a Hradčan. Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky lidí. Vychází z Loretánského náměstí a jde se přes Malou Stranu na Kampu, kde vyvrcholí veselicí. Sraz do průvodu před hostincem U Černého vola do 13 hodiny.

Další aktuality

Patnáctému ročníku soutěže Vinařství roku kraluje finálová devítka

Už jen devět vinařství nyní soupeří o titul Vinařství roku 2024. Jedná se o tři finálové trojice nejlepších vinařství v kategoriích malá, střední a velká vinařství. Soutěž vyhlašuje a titul „Vinařství roku“ uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. V kategorii malá vinařství soutěží vinařství u Vrbů, Vinařství rodiny Špalkovy a Vinařství Piálek & Jäger. Ze středně velkých firem proti sobě stojí Vinné sklepy Kutná Hora, Obelisk a Gotberg. V kategorii největších vinařství se potkává Vinařství Štěpán Maňák, Château Valtice a Bohemia Sekt – vinařství Habánské sklepy. Kdo v které kategorii nakonec zvítězí se dozvíme při slavnostním vyhlášení „Vinařství roku“ 19. února 2025.
23. listopad 2024 9:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Vydejte se za mladým vínem do sklepů v Nechorách

Nechorští vinaři vás zvou na putování za mladým vínem. Ve sklepech Nechory nabídnou v sobotu 23. listopadu 2024 k ochutnávce nejen první mladá vína ročníku 2024, ale i již vyzrálá vína z minulých let. Nechorské sklepní uličky vás opět okouzlí svou podzimní atmosférou. Sklepy budou otevřeny za každého počasí, zázemí najdete ve velkokapacitním stanu v centru Dolních Nechor.
22. listopad 2024 18:09
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Brněnské Vánoce a kašna Parnas rozzáří moravskou metropoli

Vánoční trhy na náměstí Svobody, Dominikánském náměstí a na Staré radnici zahájí Brněnské Vánoce 2024 v pátek 22. listopadu a potrvají až do 23. prosince. Do pohybu se opět dá i vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Tu pravou vánoční atmosféru navodí na Zelném trhu, kde začaly vánoční trhy již 15. listopadu, svátečně nasvícená kašna Parnas. Přijďte zažít tu pravou adventní atmosféru spojenou s vánočními trhy v srdci Brna!
20. listopad 2024 16:00
Zážitky, Jihomoravský kraj

Jeskyni na Turoldu opět zdobí smaragdové jezírko

Jeskyně na Turoldu nedaleko Mikulova je sice až do jara zavřená, přesto jeskyňáři přináší milovníkům přírody radostnou zprávu – Jezerní dóm totiž začala plnit spodní voda a po několika letech se v jeskyni objevilo krásné smaragdové jezírko.
20. listopad 2024 14:00
Příroda, Jihomoravský kraj

Setkejte se v Brně s Napoleonem!

Chcete na vlastní oči vidět císaře Napoleona? Pak si najděte čas a přijeďte v sobotu 23. listopadu 2024 do Brna! Připomeneme si den, kdy do města přijel císař i se svými vojáky a připravoval se tady na slavkovskou bitvu. Můžete se těšit na historický průvod centrem města, což zaručuje zajímavou podívanou!
19. listopad 2024 14:00
Památky, Jihomoravský kraj

Brněnské Vánoce – to nejsou jen adventní trhy!

Nejen vánočními trhy žije Brno v adventním čase. Brňané i přespolní mohou v listopadu a prosinci navštívit ve městě i brněnského draka ve svetru, nechat se okouzlit Brněnským podzemím či výhledem z věže Staré radnice. Nejen děti se rády svezou na vyhlídkovém kole nebo vánoční šalinou. Brněnské Vánoce startují již 15. listopadu a budou pokračovat do 23. prosince 2024. Navíc jsou letos Vánoce v Brně oceněné prvním místem v celoevropské soutěži Evropské hlavní město Vánoc. Mezinárodní porota jednomyslně rozhodla o udělení tohoto titulu pro rok 2024 v kategorii měst nad 100 000 obyvatel městu Brnu.
15. listopad 2024 16:48
Zážitky, Jihomoravský kraj

V Hustopečích si užijete husu i relax ve vinném wellness

V sobotu 16. listopadu 2024 bude na Dukelském náměstí v Hustopečích probíhat od 10 do 18 hodin již tradiční ochutnávka mladých vín. Ve stáncích na náměstí pro vás budou připravena nejen svatomartinská vína, ale i pečené husy. V rámci dopoledního programu zazní slavnostní fanfáry z oken radnice, které přivítají družinu sv. Martina na bílém koni. Součástí akce bude malý jarmark a otevřené sklepy místních vinařů. A pokud se před zimou cítíte unaveně, určitě vyzkoušejte zdejší vinné wellness, vůbec první v České republice.
14. listopad 2024 5:27
Lázně a wellness, Jihomoravský kraj

Jarní prázdniny 2025 – Jihomoravský kraj

Jižní Morava skýtá spousty inspirace a míst, kam vyrazit s dětmi za sportem, zábavou, odpočinkem anebo prostě jen na příjemný výlet. Portál Kudy z nudy vám přináší skvělé nápady pro vaši jarní dovolenou a prázdniny s dětmi.
10. listopad 2024 13:00
Zážitky, Jihomoravský kraj