ÚvodAktualityKysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!
Gurmánská turistika

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

  • 19. ledna 2024
Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na několik akcí, kde zelí hraje hlavní roli – třeba na košt kysaného zelí do Mikulčic anebo ZeloFest do Pohořelic, kde se k ochutnávce scházejí desítky domácích vzorků z celé republiky.

Zelí v Mikulčicích a Pohořelicích

ZelíZelí je zkrátka v Česku doma: roste a jí se tu odjakživa a neobejde se bez něj žádná z mnoha regionálních kuchyní. Naši předkové sice nedokázali pojmenovat všechny v něm obsažené prospěšné látky a slova jako „probiotické kultury“ neznali vůbec, ale na zelí si pochutnávali pravidelně – ostatně koncem zimy v chalupě už často nic moc jiného k jídlu nebývalo a soudky nebo keramické nádoby plné nakrouhané kysané zeleniny představovaly hotový poklad.

Pro zelí neplatí věty začínající slovy „…již staří Římané…“. Ti prý uchovávali celé nasolené zelné hlávky, kdežto dodnes používanou výrobu krouhaného kysaného zelí údajně ve středověku převzali Evropané od Tatarů. Ať už v tom ale měl prsty kdokoliv, výsledek jeho práce využíváme dodnes.

Potvrzují to i zelné akce, například v Mikulčicích na Hodonínsku se veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit uskuteční také v sobotu 20. ledna, a to od 14 hodin v místním kulturním domě. Pokud si myslíte, že to nejlepší kysané zelí umíte jedině vy, vzorek do soutěže můžete přinést v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hodin, kdy začíná jeho odborné hodnocení. Chybět nebude ani ochutnávka krajových specialit v podobě slovácké zelňačky, škvarků, pomazánek či zelných placek.

Zhruba 150 vzorků domácího kysaného zelí se každoročně objeví také na stolech v sále radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Letošní ZeloFest se koná v sobotu 27. ledna, a i sem můžete přinést vlastní výrobky v den konání akce od 10:00 do 14:00 hodin, výsledky se vyhlašují kolem 17:00 hodin. Akce každý rok přiláká stovky návštěvníků, kromě zelí se můžete těšit na cimbálovku, vystoupení mažoretek či segedínský guláš.
 

Gastronomické akce s vůní vepřového

Zelí často slouží jako lahodný doplněk rozmanitých pečínek a zabijačkových specialit. Jejich čas přichází právě na přelomu ledna a února, a tak vás pozveme třeba v sobotu 20. ledna na tradiční domácí zabíjačku Praze: Národní zemědělské muzeum pořádá slavnost nazvanou Letenské prase a Masopust v muzeu, kde na vlastní oči uvidíte, jak se dělají jitrnice a jelita, ovar nebo zabijačková polévka. Ukázky postupů zpracování vepřového masa proběhnou v 11:00 a 14:00 hodin. Připravena je také řeznická stezka pro děti i dospělé s kvízem a slosováním o cenu v 11:55, 13:55 a 15:55 na muzejním dvorku, oddychová zóna s masopustními a jinými sladkostmi, prodej zabijačkových specialit, občerstvení, horké i studené nápoje i opékání špekáčků.

Průvod Letenského masopustu zavítá do muzea po 14. hodině a přinese s sebou muziku, divadelní představení, taneční vystoupení, ale především tradiční masopustní masky.

Zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou... to vš vás čeká na Máslovickém masopustu 27. ledna. Domácí zabijačka s ochutnávkou vín vinařství Kněží hora se bude konat v Bzenci 3. února. Masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí a mnoho dalšího čeká návštěvníky Šrámkova statku v Pileticích 11. února 2024.
 

Tři tipy pro milovníky vína

Jednou z nemnoha zimních vinařských akcí pod širým nebem jsou Zimní otevřené sklepy a kopání písku v Šaldorfských sklepech na Znojemsku, které kombinují obcházení vinných sklepů s ochutnávkami vín a recesistickou soutěží družstev v kopání písku. V sobotu 20. ledna budou otevřeny vinné sklepy dokořán. Současně probíhá ojedinělá dobrovolná recesistická soutěž družstev v kopání písku, kterou se vinaři snaží příchozím ukázat, jak neskutečné dřiny bylo třeba k vykopání velkých šaldorfských sklepů v tvrdém mořském pískovci. Dosavadní rekord je 425 kg vykopaného a vyneseného písku za 15 minut! Těšit se můžete nejen na velkou zábavu, ale i na spoustu místních vín, na svařák a na studené i teplé jídlo. Vinné sklepy jsou otevřeny od 10:00 do 18:00 hodin.

Víno degustaceA protože na jižní Moravě teče víno skutečně všude, ochutnáte je i na další z tradičních akcí, kterou je Zimní festival vína Němčičky. Vinné sklepy budou 27. ledna otevřeny od 10:00 do 19:00 hodin, vychutnáte si skvělá vína od němčičských vinařů a k chuti přijdou vhod i tradiční zimní místní pochutiny. Nebude chybět ani soutěž o nejlepší svařák.

Hned 1. únorový den se otevře pro potěchu všech milovníků dobrého vína Salon vín s novou expozicí šampionů pro rok 2024. Nejlepší stovka oceněná Zlatou medailí Salonu vín bude prezentována tradičně ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku. Po 25 letech byla zrekonstruovaná recepce expozice Salonu vín, a tak zde přivítají návštěvníky ve zbrusu novém prostředí.
 

Zelí jako všelék?

  • Kysané zelíKysané zelí obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor, enzymy a vitaminy. Má dokonce vyšší obsah vitaminu C než zelí čerstvé a obsahuje rovněž látky se silně protirakovinnými účinky.  
  • Kysané zelí snižuje krevní tlak, aktivuje imunitní systém, funkci střev a vylučování toxických látek, podporuje i trávení bílkovin a cukrů. Kromě toho stimuluje nervy a mozek a dokonce prý zlepšuje náladu!  
  • Dávným mořeplavcům na jejich objevitelských plavbách naložené zelí pomáhalo proti kurdějím.  
  • ZelíSnadno si je připravíte doma: stačí k tomu velká skleněná nebo keramická nádoba, zelí, sůl, kmín a cibule. Organizátoři festivalů ale upozorňují, že nejlépe se k tomu hodí zelí vypěstované na poli; to ze supermarketů je bez chuti a dobré kvašené zelí z něj prý nikdy neuděláte.  
  • V kysaném zelí klesá obsah užitečných látek a vitamínů mnohem pomaleji než u jiných druhů ovoce a zeleniny.  
  • Výhodou je i cena: který všelék si pořídíte jen za pár kaček?
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

18. 1.
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

Všichni milovníci dobrého vína jsou srdečně zváni do Modrých sklepů Nového Šaldorfa! Na třetí lednovou sobotu pro vás vinaři Modrých sklepů otevírají vinné sklepy k ochutnávce vín! Opět po roce se můžete zúčastnit recesistické soutěže tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách!

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

18. 1.
Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo.

Malostranský a hradčanský masopust 2025

1. 3.
Malostranský a hradčanský masopust 2025

Tradiční masopustní průvod masek v kulisách Malé Strany a Hradčan. Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky lidí. Vychází z Loretánského náměstí a jde se přes Malou Stranu na Kampu, kde vyvrcholí veselicí. Sraz do průvodu před hostincem U Černého vola do 13 hodiny.

Další aktuality

Svatomartinský košt v Brně nabídne 100 druhů vín

Na svátek svatého Martina, v pondělí 11. 11. 2024 v 11 hodin zahájí slavnostní přípitek letošní ochutnávání Svatomartinských vín. V Brně se můžete těšit na ochutnávku 100 druhů svatomartinských vín od vinařů z Moravy i z Čech. Akce se tak jako v uplynulých letech bude konat na brněnské Náměstí Svobody!
10. listopad 2024 7:32
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

V Mikulově se chystají Svatomartinské slavnosti

Mikulov přivítá nová vína Svatomartinskými slavnostmi 2024. Dny husích specialit, mladých a Svatomartinských vín, jarmarku, a zpřístupněných památek si můžete vychutnat od 8. do 16. listopadu. Oslavy zahájí příjezd sv. Martina, mikulovské Náměstí zaplní svatomartinský jarmark spojený s přehlídkou moravského folkloru a dobově laděným uměleckým programem. Mimořádně budou zpřístupněny i historické památky.
8. listopad 2024 20:36
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Přijeďte na Svatohubertské slavnosti do Boskovic

Sobota 9. listopadu 2024 nabídne v Boskovicích zábavu pro celou rodinu. Program tradičních podzimních slavností doplní svatohuberská mše svatá na palouku před hradem, budou připraveny ukázky vábení zvěře, můžete se dozvědět zajímavé informace z lesní pedagogiky a vyzkoušet laserovou střelnici. Na hradě v Boskovicích bude připraveno také bohaté občerstvení.
8. listopad 2024 20:15
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Podzimní Festival otevřených sklepů odzátkuje lahve na Podluží

V pořadí již 34. Festival otevřených sklepů se uskuteční o víkendu 2. a 3. listopadu 2024 ve třech vinařských obcích mezi malovanými sklepy Podluží. Jako na každém z festivalu milovníky čeká návštěva 32 vinařství, které nabídnou ve volné degustaci kolem 370 místních vín. Obce Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice spojí obousměrně kyvadlová doprava.
30. říjen 2024 6:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Netradiční Halloween v brněnském science centru Vida! nabídne speciální program pro dospělé

Vida! je zábavní vědecký park u brněnského výstaviště a je úplně pro všechny. Ale o Halloweenu, ve čtvrtek 31. 10. 2024 od 19:00 se budou ve Vida dít strašné věci a proto je vstup povolen jen plnoletým osobám. Užijte si halloweenský večer v zábavním vědeckém parku s interaktivní expozicí i originálními míchanými nápoji.
28. říjen 2024 11:34
Zážitky, Jihomoravský kraj

Podzim v Brně patří Leoši Janáčkovi: Festival Janáček Brno 2024 a bohatý program Moravského zemského muzea

V rámci mezinárodního hudebního a operního festivalu Janáček Brno 2024 připravilo Moravské zemské muzeum řadu výstav a přednášek, které proběhnou od října do prosince 2024. Tyto akce jsou zároveň příspěvkem k Roku české hudby.
28. říjen 2024 11:00
Kultura, Jihomoravský kraj

Ohavná rebélie na Moravě: Proč chtěli Uhři s Turky a Tatary vypálit Hodonín?

Třicetiletá válka se zapsala krvavým písmem do mnoha míst Rakousko-Uherské monarchie. Jedním z nich byl i jihovýchod Moravy, kde se sice zdejší obyvatelstvo zpočátku zaleklo katolického úspěchu na Bílé hoře, ale pak se místní protestanté a odbojní Valaši přidali na stranu uherského rebela Gábora Bethlena, který se spojil s Turky i Tatary a podnikal ničivé výpady do Horních Uher (Slovensko), na Moravu a napadl dokonce i Dolní Rakousy s Vídní. Jak to vše dopadlo vám vylíčí Kudy z nudy.
25. říjen 2024 9:00
Památky, Jihomoravský kraj

Gourmet Brno 2024: Poznejte špičku brněnské gastronomie

Skvělé chuťové zážitky, originální kombinace, kvalitní suroviny a autentická atmosféra. To jsou podniky, které představuje brněnské informační centrum v nezávislém hodnocení Gourmet Brno 2024! Nejedná se o gastro soutěž, ale výběr toho nejlepšího. V tištěném průvodci, který je k dostání zdarma v informačních centrech i dalších místech, jsou podniky v dané kategorii řazeny abecedně a zvýrazněno je vždy jen první místo.
21. říjen 2024 14:15
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj