ÚvodAktualityLetní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

  • 6. července 2024
Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!

Meruňky ve Velkých Pavlovicích

MeruňkaVelké Pavlovice jsou městem vína a meruněk, proto se tu v sobotu 6. července koná 10. ročník Velkopavlovického Meruňkobraní s ochutnávkou meruňkových specialit i pojídání meruňkových belešů. A jak vlastně Vekopavlovická meruňka na svět přišla? Pečlivým výběrem ovoce šlechtitelé vytvořili typ meruňky, která se ve Velkých Pavlovicích pěstuje už asi 200 let. Tato meruňka byla propagována na výstavách v Rajhradě, Židlochovicích, opakovaně ve Velkých Pavlovicích, v Brně i v Praze. Poprvé byla pomologicky popsána F. Suchým v Moravském ovoci roku 1931. Velkopavlovická meruňka vytváří velké, později široce kulovitě rozložené koruny. Plod má příjemnou meruňkovou vůni a je sladce navinulý, typické chuti. I jádro pecky je sladké.
 

Borovanské borůvky

borůvkyDalší ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kde se vše točí okolo modrých plodů lesa, se koná od 13. do 14. července 2024 v areálu kláštera. Nádvoří bude patřit řemeslnému jarmarku, ukázkám výroby rukodělných výrobků a v případě přízně počasí i kulturnímu programu. Na plácku u kašny jsou naplánována vystoupení písničkářů, kejklířů a klaunů nebo folklorních souborů. Od 10:00 se budou podávat borůvkové dobroty a jiné občerstvení. Nebude chybět poradna pro pěstování borůvek a prodej sazenic zahradních borůvek. V neděli od 12:00 začne soutěž O krále borůvkových knedlíků. Vše doplní borůvkový a řemeslný jarmark i borůvkové menu v místních restauracích.
 

Kus Francie kvete na Moravě

Za dobrým vůní levandule nemusíte cestovat daleko, stačí navštívit ve dnech 13. července moravské Strání v Bílých Karpatech  Užít si tu můžete Den otevřených dveří na ekologické levandulové farmě. Na programu: povídání o bio levanduli, bylinkách a ekologickém zemědělství, degustace a prodej produktů z farmy, ukázka zpracování bio levandule, dobroty z domácí kuchyně Slovácka a také z bio levandule.


Street food piknik všemi smysly na Kačině

streetfoodSetkání fanoušků street foodové gastronomie proběhne v jedinečném parku zámku Kačina, a to 21. července 2024. Během jedinečného letního pikniku si ověříte, že na skvělé jídlo nemusí být nažhavená jenom pánev. Ochutnejte všemi smysly pouliční gastronomii celého světa!
 

Do Znojma na okurky a další dobroty pod širým nebem

Znojmo bude v srpnu hostit oblíbené Slavnosti okurek. 2. srpna 2024 nebude chybět ani soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku či kuchařská show, tentokrát v podaní michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse.  Těm nejmenším se bude určitě líbit možnost zavařování okurek za splněná stanoviště pod vedením vodáckého oddílu Neptun nebo návštěva řemeslných dílen. Zlatým hřebem slavností bude každoroční klání mezi domácími výrobci tradičních okurkových lahůdek. Pokud se přihlásíte odevzdáním soutěžního vzorku sterilovaných okurek nebo rychlokvašek spolu s kontaktními údaji do 26. 7. 2024 ve Znojemské Besedě, máte možnost sesadit z okurkového trůnu loňského krále právě vy!
 

Fresh food fest na Smíchovské náplavce

středomořská kuchyněFresh food fest na Smíchovské náplavce v Praze vám 18. srpn 2024a nabídne široký výběr seafood specialit, grilované ryby, středomořskou kuchyni, kuchyni Blízkého východu, hummus, falafel, kebab, havajské poké, asijské jarní závitky, sushi a také veganské a vegetariánské pokrmy. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba křehké vafle, lehké makronky, rolovaná zmrzlina nebo velký výběr exotického ovoce či čerstvě lisovaných šťáv.
 

Borůvky z Malé Morávky

borůvkové knedlíkyO třetím srpnovém víkendu 17. až 18. srpna 2024 proběhne také další ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem. Ty se budou konat jako obvykle v místních restauracích, které připraví své borůvkové menu, jehož základem budou již tradičně borůvkové knedlíky. Těšit se můžete i na stánkový prodej v obecním parku, ochutnávku dobrot z borůvek a mnoho dalšího. Ochutnejte borůvkové speciality v místních restauracích, udělejte si (cyklo) výlet do okolních lesů nebo se bavte na soutěžích v parku. Nebude chybět ani příjemná muzika. Slezský železniční spolek vypraví v sobotu i v neděli speciální borůvkový vlak do Malé Morávky.

Vyberte si ze skvělých gastronomických akcí letošního léta!
Meruňkobraní aneb festival meruněk v Židlochovicích 2025

12. 7.
Meruňkobraní aneb festival meruněk v Židlochovicích 2025

Voňavé knedlíky, šťavnaté koláče, tradiční pálenka i soutěže jedlíků a bohatý kulturní program s vycházejícími kuchařskými hvězdami na pódiu...

Festival Vizovické Trnkobraní 2025

22. 8.23. 8.
Festival Vizovické Trnkobraní 2025

Vizovické Trnkobraní se bude konat v tradičním termínu a to 22. – 23. 8. 2025 v areálu likérky Rudolf Jelínek. Tradiční součástí Vizovického Trnkobraní je světově proslulá soutěž v pojídání švestkových knedlíků.

Borůvkobraní v Borovanech 2025

12. 7.13. 7.
Borůvkobraní v Borovanech 2025

Další ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kterému patří vždy druhý červencový víkend. Tradiční borůvkové slavnosti ve městě Borovany se budou konat 12. – 13. července 2025.

Další aktuality

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika