ÚvodAktualityLetní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

  • 5. července 2025
Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!

Meruňky ve Velkých Pavlovicích

MeruňkaVelké Pavlovice jsou městem vína a meruněk, proto se tu v sobotu 5. července 2025 koná 11. ročník Velkopavlovického Meruňkobraní s ochutnávkou meruňkových specialit i pojídání meruňkových belešů. A jak vlastně Vekopavlovická meruňka na svět přišla? Pečlivým výběrem ovoce šlechtitelé vytvořili typ meruňky, která se ve Velkých Pavlovicích pěstuje už asi 200 let.

Tato meruňka byla propagována na výstavách v Rajhradě, Židlochovicích, opakovaně ve Velkých Pavlovicích, v Brně i v Praze. Poprvé byla pomologicky popsána F. Suchým v Moravském ovoci roku 1931. Velkopavlovická meruňka vytváří velké, později široce kulovitě rozložené koruny. Plod má příjemnou meruňkovou vůni a je sladce navinulý, typické chuti. I jádro pecky je sladké.
 

Borovanské borůvky

borůvkyDalší ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kde se vše točí okolo modrých plodů lesa, se koná od 12. do 13. července 2025 v areálu kláštera. Nádvoří bude patřit řemeslnému jarmarku, ukázkám výroby rukodělných výrobků a v případě přízně počasí i kulturnímu programu. Na plácku u kašny jsou naplánována vystoupení písničkářů, kejklířů a klaunů nebo folklorních souborů. Od 10:00 se budou podávat borůvkové dobroty a jiné občerstvení. Nebude chybět poradna pro pěstování borůvek a prodej sazenic zahradních borůvek. V neděli od 12:00 začne soutěž O krále borůvkových knedlíků. Vše doplní borůvkový a řemeslný jarmark i borůvkové menu v místních restauracích.
 

Kus Francie kvete na Moravě

Za dobrým vůní levandule nemusíte cestovat daleko, stačí navštívit 5. července 2025 moravské Strání v Bílých Karpatech  Užít si tu můžete Den otevřených dveří na ekologické levandulové farmě. Na programu: povídání o bio levanduli, bylinkách a ekologickém zemědělství, degustace a prodej produktů z farmy, ukázka zpracování bio levandule, dobroty z domácí kuchyně Slovácka a také z bio levandule.


Street food piknik všemi smysly v Poděbradech

streetfoodSetkání fanoušků street foodové gastronomie proběhne v jedinečném parku v Poděbradech, a to 27. července 2025. Během jedinečného letního pikniku si ověříte, že na skvělé jídlo nemusí být nažhavená jenom pánev. Ochutnejte všemi smysly pouliční gastronomii celého světa!
 

Do Znojma na okurky a další dobroty pod širým nebem

Znojmo bude v srpnu hostit oblíbené Slavnosti okurek. V programu 1.  srpna 2025 nebude chybět ani soutěž o nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku či kuchařská show, tentokrát v podaní michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse.  Těm nejmenším se bude určitě líbit možnost zavařování okurek za splněná stanoviště pod vedením vodáckého oddílu Neptun nebo návštěva řemeslných dílen. Zlatým hřebem slavností bude každoroční klání mezi domácími výrobci tradičních okurkových lahůdek. Pokud se přihlásíte odevzdáním soutěžního vzorku (2 ks) sterilovaných okurek nebo rychlokvašek spolu s kontaktními údaji do 25. 7. 2025 ve Znojemské Besedě, máte možnost sesadit z okurkového trůnu loňského krále právě vy! Tak neváhejte, přihlaste se a dokažte všem, že doma děláte ty nejlepší sterilované okurky nebo rychlokvašky!
 

Fresh food fest v Počernicích

středomořská kuchyněLetní  food fest v Počernicích vám 27. července 2025 nabídne široký výběr specialit, grilované ryby, středomořskou kuchyni i veganské a vegetariánské pokrmy. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba křehké vafle, lehké makronky, rolovaná zmrzlina nebo velký výběr exotického ovoce či čerstvě lisovaných šťáv.
 

Borůvky z Malé Morávky

borůvkové knedlíkyO třetím srpnovém víkendu 16. až 17. srpna 2025 proběhne také další ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem. Ty se budou konat jako obvykle v místních restauracích, které připraví své borůvkové menu, jehož základem budou již tradičně borůvkové knedlíky. Těšit se můžete i na stánkový prodej v obecním parku, ochutnávku dobrot z borůvek a mnoho dalšího. Ochutnejte borůvkové speciality v místních restauracích, udělejte si (cyklo) výlet do okolních lesů nebo se bavte na soutěžích v parku. Nebude chybět ani příjemná muzika. Slezský železniční spolek vypraví v sobotu i v neděli speciální borůvkový vlak do Malé Morávky.

Vyberte si ze skvělých gastronomických akcí letošního léta!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Street food festival Hradištko

20. 9.
Street food festival Hradištko

To nejlepší ze světového street foodu na jednom místě! Přijďte ochutnat světové chutě, užít si pohodovou atmosféru a zábavu pro celou rodinu!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Ochutnejte Česko s CzechSpecials!

Nápaditá jídla vaříme už od dob králů. Hostiny našich králů byly pestré a originální. Stejně jako naše současná kuchyně. Přijeďte to zažít.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika

Hrozny, hory, sklípky: podzim zve na jižní Moravu za vínem!

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
4. září 2025 16:00
Gurmánská turistika