ÚvodAktualityOchutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra
Gurmánská turistika

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum Marlenka ve Frýdku-Místku – exkurze za zázrakem z medu

Poodhalit tajemství zázraku z medu, dortu Marlenka, můžete ve Frýdku-Místku, během komentované prohlídky výrobního procesu tohoto oblíbeného medového dortu. Součástí Návštěvnického centra je i prodejna a kavárna Marlenka. Neváhejte a přijďte se k nám podívat a ochutnat!

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy Zážitky

Expozice pivovaru Radegast – pivo pro pravé chlapy

Do pivovaru Radegast v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku můžete zavítat nejen na tradiční prohlídky pivovaru, ale také do Návštěvnického centra, které návštěvníky seznámí především s historií piva Radegast. Od sezony 2012 jsou zde velkoplošné obrazovky, informační panely či místnost ve tvaru sudu.

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.

Návštěvnické centrum Becherovka Zážitky

Návštěvnické centrum Becherovka

Poznejte dědictví Becherovky a jedinečný proces její výroby. Návštěvnické centrum se nachází v prostorách bývalé továrny v srdci Karlových Varů, které se dnes říká Becher Platz. Čeká vás zábavná prohlídka historickou a interaktivní expozicí s možností degustace a obchod s upomínkovými předměty.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru Zážitky

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru

Pivovary Staropramen jsou součástí skupiny Anheuser-Busch InBev, největší pivovarnické společnosti světa. Vy máte příležitost prohlédnout si Návštěvnické centrum Staropramen a poznat tradiční český národní nápoj, kterým pivo rozhodně je.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Zámecký lihovar a pivovar Blatná Gurmánská turistika

Zámecký lihovar a pivovar Blatná

Lihovar v Blatné má dlouhou tradici, již v roce 1885 ho postavil baron František Hildprandt. Patří k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR, obnovy se dočkal také pivovar, který v návaznosti na tradici rodiny Hildprandtů vaří vynikající blatenské pivo.

Návštěvnické centrum Vizovice – Exkurze s chutí a vůní slivovice Zážitky

Návštěvnické centrum Vizovice – Exkurze s chutí a vůní slivovice

Smyslem exkurzní trasy je seznámení veřejnosti s hlavními principy výroby, historií a tradicí firmy Rudolf Jelínek jako významného českého výrobce a exportéra v oblasti výroby alkoholických nápojů.

Pivotéka v Pivovarském muzeum v Plzni Gurmánská turistika

Pivotéka v Pivovarském muzeum v Plzni

Plzeňský Prazdroj ji otevřel v prostorách zrekonstruované recepce muzea a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky – od ležáků přes ALE, IPY, Stouty, kyseláče až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2024! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a vysokou kvalitou

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2024, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na pondělí, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2024 tak budou zahájeny už v pátek 8. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2024 9:49
Gurmánská turistika