Pokud patříte k milovníkům
zlatavého pěnivého moku,
zaškrtněte si v kalendáři sobotu
16. března 2024. V tento den se totiž bude v
Kostelci nad Černými lesy od 11 do 17 hodin konat
23. výročí pivováru. Podávat se budou pivní speciály z minipivovaru a různé pochoutky. Vaše chuťové buňky se mohou těšit například na
hovězí kližku na Vycpané vydře,
vepřová žebra na Medokosteleckém speciálu,
kančí medailonky se švestkovou omáčkou,
tvargle v těstíčku a další laskominy. Samozřejmostí budou hektolitry
zdejšího piva: světlé výčepní
Dešťoffka 10%, světlý
Smetanový ležák 11%, světlý ležák
Vycpaná vydra 12%, tmavé silné pivo
Černá svině 13%, kostelecké výroční světlé
Medokostelecká 15% a limitované tmavé silné pivo
Porter 19% z dřevěných sudů.
Kromě ochutnávek piva a dalších lahůdek se přijďte se podívat na to, jak pokračuje stavební obnova a rekonstrukce historických technologií.
Muzeum bude otevřené a
prohlídky se budou konat ve
12:00, 14:00 a 16:00 hodin. Hlavním bodem programu bude
ukázka historických technologií, které pivovar postupně uvádí do provozu. Uvidíte mimo jiné
parní stroj,
chladící a vzduchové kompresory, obří
stáčečky,
elevátor na led anebo
sladovnické stroje. Při prohlídkách se budete moct seznámit s měděnou varnou z roku 1930, jedná se o největší varnu na světě na přímý otop dřevem. Dále budou k vidění chladící štoly z roku 1930, které se v České republice používají už jen v
pivovaru U Fleků, průvodce vám představí klasickou
spilku,
sklep s ležáckými
tanky či sprchový aparát, jediný svého druhu v České republice. V rámci letošního výročí jsou pro sběratele přichystány také
nové sběratelské předměty – etikety, tácky, pivetky, šátky a další suvenýry.
Do Černokosteleckého pivováru po celý rok
Pokud se vám datum 16. března nehodí, můžete se do
černokosteleckého pivováru s budovaným
Národním muzeem pivovarnictví vydat i v jiný termín.
Otevřeno je po celý rok, vždy
v sobotu od 14 hodin. Můžete zde navštívit vyhlášený zájezdní hostinec nebo muzeum historie pivovarnictví a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
V hostinci se budou vaše chuťové pohárky rozplývat nad místními
specialitami. Ve stálém jídelním lístku naleznete vepřové pečené koleno, tataráček či pivovarský hovězí hamburger. Nechybí zde také dobrůtky k pivu jako například buřty na černém pivku, Sojkova tlačenka nebo Ďábelská masová směs. Po jídle se můžete vydat na prohlídku muzea, kde vás zase okouzlí
funkční pivovar z 30. let minulého století. Také je pro vás připraven malý pokusný pivovar, kde si můžete pod dohledem zkušeného sládka uvařit svou vlastní vysněnou várku piva.