Od pátku 11. října do neděle 13. října 2019 ožije nejznámější jihočeská hráz rybníka Rožmberk slavnostním výlovem. Návštěvníci zde mohou spatřit nejen tradiční rybářské řemeslo, ale také ochutnat rybí speciality ze široké gastronomické nabídky. Kromě rybí polévky, filetů z ryb, kapřích hranolek, mohou návštěvníci ochutnat také řízky třeboňských baštýřek a Jihočeské Jerky ze sušeného rybího masa.
Rybník Rožmberk, jehož stavba završila zlatý rybníkářský věk českých zemí na konci 16. století, leží severně od Třeboně. Říká se mu jihočeské moře a jde vlastně o přehradu na řece Lužnici, jejíž původní přirozený tok za hlavní výpustí rybníka pokračuje krajinou plnou rybníků k Veselí nad Lužnicí.
Výlov Rožmberku a dalších rybníků na Třeboňsku
Stejně jako v minulých letech budou
podzimní výlovy rybníků společnosti Rybářství Třeboň zahájeny již zmíněným
slavnostním výlovem rybníka Rožmberk, ale na práci rybářů a ochutnávku čerstvých rybích specialit přímo u hráze se můžete se zblízka podívat i při dalších
výlovech třeboňských rybníků. Rožmberkem slavnosti třeboňských rybářů teprve začínají, naplánovány jsou již i další výlovy. Akce zažínají vždy od 7 hodin ráno. Třeboňští rybáři upozorňují návštěvníky, že z technických důvodů může dojít ke změně plánovaného výlovu nebo zkrácení doby výlovu rybníka. Případné informace o dalších změnách získáte na telefonu 384 701 510. Nezapomeňte si k výlovům vzít
teplé oblečené a nepromokavou obuv!
Po stopách třeboňských mistrů rybníkářů a pytláků
S osudy zakladatele Rožmberku,
legendárního regenta a rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, s životy a díly jeho předchůdců i následovníků se seznámíte na několika místech. Jedním z nich je například
Centrum Třeboňského rybníkářského dědictví v
domě Štěpánka Netolického na Masarykově náměstí v
Třeboni, obzory vám rozšíří také
Dům přírody Třeboňska v jednom z
křídel třeboňského zámku. Při výlovu a toulkách po hrázi
Rožmberku si prohlédněte také zajímavosti přímo na březích rybníka. K nim patří
Rožmberská bašta, patrová zděná stavba s dosud dochovanou renesanční sgrafitovou omítkou, která sloužila pro ubytování správce rybníka a je jedinou renesanční stavbou tohoto typu v Česku. Dalším zajímavým místem je
výpust zvaná Samice, v minulosti používaná při výlovu rybníka. Poznáte ji snadno, poblíž stojí
kamenný pomníček s křížem, na jehož podstavci jsou vyryté tři do sebe zakleslé ryby. Nápis připomíná událost z roku 1846, kdy se v těchto místech prý porvali strážci rybníka a pytláci, přičemž jeden ze zlodějů při šarvátce zahynul. Selhalo mu srdce, ale přesto lidé za jeho smrt vinili strážce
Rožmberku.
Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje od října do listopadu z 250 rybníků vylovit na 2 500 tun ryb, především kaprů. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 %. Roční produkce ryb činí asi 3 200 tun, z toho je 90 % kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.
Výlovy rybníků začínají zpravidla kolem 7 hodiny ranní, návštěvníkům výlovů doporučujeme teplé oblečení a obutí do mokra. Během sledování vybraných výlovů můžete
třeba i přímo na hrázi ochutnat tradiční rybí produkty nebo si zakoupit rybu s sebou domů.
Kam se ještě můžete vypravit na říjnové výlovy?
Prodej živých i uzených ryb, občerstvení a zábavu pro děti nabízejí i další místa. Například rybáři z Mariánských Lázní letos zvou na výlov rybníka Regent u Chodové Plané, a to 7. a 8. listopadu. Už 26. října můžete být svědky výlovu rybníka Betlém u Teplé. Začíná se vždy ráno v 8.30. Na hrázi těchto rybníků bude zajištěn prodej živých a uzených ryb včetně občerstvení.
V sobotu a v neděli 19. a 20. října pořádají rybáři z Tovačova výlov Hradeckého rybníka, v sobotu 26. října zavítejte na výlov Stěpnického rybníka v Telči. Od 8 hodin ráno se tu budou prodávat živé ryby mnoha druhů s možností jejich opracování a naporcování, ochutnáte i na místě připravené smažené a uzené ryby či rybí polévku, chybět nebude ani pivo, limonády, svařené víno a grog.
Mezi oblíbené akce v Moravském krasu patří výlov rybníka Olšovce u Jedovnice, který se letos koná o víkendu 19. a 20. října. Jako každý rok si budete moci koupit nejenom tradiční Jedovnické kapry, ale také amury, tolstolobiky, plotice, štiky nebo candáty. Zakoupenou rybu vám rybáři přímo na hrázi odborně zpracují, kromě zajímavé podívané si užijete i jarmark řemesel a regionálních produktů, nechybí ani atrakce pro děti. Organizátoři však doporučují vyhnout se dopravní špičce, která každoročně nastává v sobotu před obědem; přijeďte raději brzy ráno anebo až odpoledne, ryb bude určitě dost.