ÚvodAktualityRádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí
Gurmánská turistika

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

  • 24. února 2025
Zabijačkové hody, výstavy vína, festival polévek, exotické ovoce anebo putovní festival pouličních dobrot – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 8. března 2025. I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.

Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 23. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční.
 

Maso: To je oč tu běží

zabijačka vepřovéMilovníci masa si můžou zapsat první březnový víkend a vyrazit do Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální zabijačkové pivo

Pravou českou zabijačku chystají na 8. března v plzeňském Prazdroji. Na nádvoří legendárního pivovaru budou k mání zabijačkové speciality, jako jsou ovar, polévka prdelačka, jitrnice, jelítka či tlačenka. Autentický zážitek umocní ukázka plnění jitrnic a jelítek. Zabijačkové speciality v kombinaci se skvěle načepovaným pivem Pilsner Urquell přímo od zdroje – to je ten nejlepší recept na dobrou náladu.

Víkend tradičních omáček čeká jedlíky 15. a 16. března v jihomoravských Bukovanech. Omáčky i sladké hlavní chody zcela neodmyslitelně patří k české a moravské klasice. Přijďte si je vychutnat v dobré společnosti v pohodlí stylové Mlynářské restaurace na Bukovanském mlýně. Nebude chybět koprová, křenová, rajská, ale také tradiční slovácké omáčky, jako je trnková nebo česneková. Ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem. 
 

Ochutnejte pokrmy z celého světa

Na Novém Městě pražském si nenechte ujít také Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v neděli 16. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z nejrůznějších koutů světa i pestrou škálu delikátních chutí.

Říká vám něco street food? Na několika místech zastihnete v březnu jedinečný festival, který se těmto pokrmům věnuje. Jeden z nich se koná 22. března v areálu Velkopopovického pivovaru. Street food Velké Popovice k vám přinese pestré chutě z Indie, Indonésie, Mexika, Jamajky a dalších států Latinské Ameriky, ale také z Francie nebo až z Afriky.

Authentic Street Food Fest v Kolíně je na plánu v sobotu 29. března 2025. Kromě pouličních lahůdek z celého světa se můžete těšit také na malé pivovary a jejich pivní speciály, vína z rodinných vinařství a osvěžující drinky či koktejly. Stejný den bude patřit též Street food festivalu v Kostelci nad Černými Lesy. Vybírat bude možné ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další.
 

Sladké na závěr: Ovoce a mandlové dobroty

ovoceV neděli 9. března se v Českých Budějovicích můžete ochutnat to nejlepší, co (nejen) Afrika nabízí – na jich Čech vám Africké trhy nabídnou čerstvé exotické ovoce od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, superpotraviny, rukodělné výrobky a další výrobky. Ovoce pro vás sklidí farmáři z Ugandy, Indonésie a Tanzánie asi 4 dny před trhem, takže se k vám díky bleskové letecké přepravě dostanou čerstvé a uzrálé na sluníčku v přirozených podmínkách. Ovoce je organické, chemicky neošetřované a nehnojené.

Od 22. do 23. března proběhnou v Hustopečích oblíbené Mandloňové slavnosti. V sobotu 22.3. se můžete těšit na program na Dukelském náměstí, kde se od 9:00 otevře gastrozóna s mandlovým jarmarkem. Místní i pozvané restaurace nabídnou českou i zahraniční kuchyni doplněnou o mandle v různých podobách! Určitě nebudou chybět ani mandlové koláče a další zákusky.
 

Čím to zapijete: Vínem nebo pivem?

vínoK tradičním vinařským akcím patří Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu 1. března 2025 od 10 hodin. Pro milovníky šumivých vín připravilo Návštěvnické centrum Bohemia Sektu jedinečné prohlídky svých sklepů zakončenou degustací sektů! V březnu můžete přijít: 1., 14. a 15., 20. i 28. a 29. 3. 2025.

Viniale degustační a prodejní výstava vín, to jsou 3 dny plné vína, hudby a světelných efektů! Koná se 14. až 16. března v Cubex Centru v Praze. Na jihu Moravy čeká 15. března milovníky vín známý Znojemský královský košt 2025. Ani vinařská oblast Čechy nezůstává pozadu a zve širokou "vinařskou veřejnost" v sobotu 22. března na Litoměřický hrozen. A nakonec Jarní košt vín mají přichystaný na sobotu 29. března na zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.

Ve dnech 27. – 29. března 2025 se v jihočeském Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě Pivních slavností. Nabídka pivovarů bude opravdu široká a nebude chybět ani pohodová hudba.
Slavnosti mandloní a vína 2026

20. 3.22. 3.
Slavnosti mandloní a vína 2026

Přijeďte se podívat do Hustopečí 21.– 23. 3. 2025, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Samozřejmostí je také bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny.

Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

26. 9.
Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

Pro milovníky šumivých vín jsme připravili jedinečnou prohlídku našich sklepů zakončenou degustací sektů, které jsou vyrobeny tradiční metodou kvašením v láhvi. Právě díky této metodě vzniká i pravé champagne a je tedy nazývána jako metoda „šampaňská“.

Víkend tradičních omáček v Bukovanech

21. 3.22. 3.
Víkend tradičních omáček v Bukovanech

I letos jsme do kalendáře gastroakcí na Bukovanském mlýně zařadili Víkend tradičních omáček a slováckých sladkých jídel.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a během října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
14. září 2025 13:25
Gurmánská turistika

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, ale poslední plánovaná vinobraní na podzim 2025 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
13. září 2025 7:43
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
12. září 2025 17:05
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít na dobrý řízek

Víte, že 9. září slavíme Mezinárodní den řízků? Na skvělé pochoutce z vepřového, drůbežího nebo telecího masa si však můžete pochutnat po celý rok. A nemusí se jednat o klasický smažený pokrm v trojobalu, řízků je celá řada – například přírodní bez obalu, holandský z mletého masa, smažený v těstíčku, plněný cordon bleu nebo černohorský řízek – smažená vepřová kotleta zapečená s anglickou slaninou a sýrem... Svérázným jídlem je soukenický řízek z mletého vepřového bůčku namáčeného v mléce, kyjevský v podobě kuřecí rolky s bylinkovým máslem, obrácený anebo Pavlišovský, jenž se podává s knedlíkem a zelím. Kudy z nudy vám tentokrát přináší inspiraci, kde si na výborném tradičním řízku pochutnat či případně zvolit nějaký nevšední řízkový pokrm.
12. září 2025 8:00
Gurmánská turistika

Kam na lanýže v Česku? Nejdražší potravina světa a gastronomické tipy pro gurmány

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i v průběhu celého roku.
11. září 2025 12:31
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
10. září 2025 6:29
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech (a kde je ochutnat)

Víno chutná jinak, když ho pijete ve sklípku při cimbálu, jinak při západu slunce mezi vinohrady – a úplně jinak, když vám ho nalije vinař přímo ze sudu. Česká a moravská vína nejsou jen nápoj, ale i krajina, lidé a příběhy, které stojí za to objevit. Vydejte se s Kudy z nudy na vinobraní, vinařské slavnosti a obcházení vinných sklepů, a také do vinoték a přímo do vinic.
6. září 2025 15:52
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
5. září 2025 19:01
Gurmánská turistika