ÚvodAktualityRádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí
Gurmánská turistika

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

  • 16. února 2023
Zabijačkové hody, výstavy vína, festival polévek anebo putovní festival čokolády – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 4. března.

I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako ruský boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.

Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 5. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční. Navíc od půl druhé vystoupí kapela Lovesong Orchestra a DJ Hlava se bude celý den starat o dobrou atmosféru.

Maso: To je oč tu běží

Milovníci masa si můžou zapsat první březnový víkend a vyrazit do Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální zabijačkové pivo

V sobotu 11. března se vypravte na pravou moravskou zabijačku s bohatým programem do pivnice Assen v Ostravě.

Vepřové a husí hody chystají v Dolních Břežanech, celý gurmánský svátek vypukne v sobotu 11. března v 10 hodin. Návštěvníci budou moci například ochutnat zabijačkové speciality (jitrnice, jelito, apod.), ale také dobroty z udíren (klobásy či uzené šunky). Na rožni se budou péct selátka. 
 

Ochutnejte pokrmy z celého světa

Říká vám něco street food? Jeho festival se chystá na sobotu 18. března na Smíchovské náplavce v Praze. Na místě si budete moci zakoupit čerstvé ryby, burgery, tradiční pokrmy ze Srí Lanky, Afriky. V nabídce budou i pikantní pokrmy, hmyz a na své si přijdou i milovníci sladkostí.

Na Novém Městě si nenechte ujít také Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v neděli 19. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z několika kontinentů. 
 

Sladké na závěr: Festival čokolády

PralinkyI v březnu pokračuje putovní festival čokolády. Cílem festivalu je ukázat, že čokoládová není pouze tabulka, kterou koupíme v supermarketu, ale že existuje spousta dalších čokoládových výrobků, jako jsou čokoládové pralinky, pivo, palačinky nebo vafle s čokoládou anebo například i kosmetika. Těšit se můžete na workshopy, degustace, vaření s čokoládou, stánkový prodej a mnoho dalšího.

První z březnových čokoládových festivalů se koná v Teplicích od 3 do 5. března v OC Galerie, dalším z nich je od 10. do 12. března v Hradci Králové v OC Futurum, poté se dočkají milovníci čokolády v Turnově, kde festival proběhne od 18. do 19. března v Kulturním Centru a nakonec dorazí čokoláda na výstaviště do Českých Budějovic, kde bude festival pokračovat od 24. do 26. března.
 

Čím to zapijete? Vínem?

vínoK tradičním vinařským akcím patří Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu 4. března 2022 od 10 hodin.

Přijeďte se podívat, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Město Hustopeče chystá na  víkend 24. až 26. března Slavnosti mandloní a vína 2023. Nejbohatší program je přichystán na sobotu, kdy se otevře gastro zóna se 6 restauracemi a jarmark. Součástí programu bude i kuchařská show, zahraje cimbálová muzika, bude soutěž jedlíků, ochutnávky vín místních vinařů. Vyrazit můžete i na vycházku "Mandloňovou stezkou na rozhlednu", na stanovištích plnit úkoly a sbírat razítka, za která na konci vaší cesty obdržíte drobnou pozornost.

Jarní košt vín mají přichystaný na sobotu 25. března na zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.
Jarní košt vín na zámku Pátek nad Ohří 2025

29. 3.
Jarní košt vín na zámku Pátek nad Ohří 2025

Degustační akce na zámku Pátek nedaleko Loun, kam přijedou především vinaři z Podkrušnohoří a Českého středohoří aby nabídli svá jedinečná vína.

Slavnosti mandloní a vína 2025

21. 3.23. 3.
Slavnosti mandloní a vína 2025

Přijeďte se podívat do Hustopečí 21.– 23. 3. 2025, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Samozřejmostí je také bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny.

Severochodská zabijačka v Chodovaru

1. 3.
Severochodská zabijačka v Chodovaru

V chodovarském pivovaru se první březnovou sobotu, 1. 3. 2025, uskuteční zabijačka a zabijačkové hody.

Jarní Polívkování 2025 na Smíchovské Náplavce

8. 3.
Jarní Polívkování 2025 na Smíchovské Náplavce

Srdečně vás zveme na další ročník oblíbeného Polívkování, které se opět uskuteční na Smíchovské náplavce a to v sobotu 8. března.

Další aktuality

Kam na nejlepší zimní gastronomické akce: dobré jídlo, víno i pivo?

Je úplně jedno, kolik nám je let, jaké máme vzdělání a co děláme. Dobré jídlo zkrátka milujeme všichni a gastronomické akce mají na portálu Kudy z nudy vždy zelenou. Už teď si můžete do kalendářů zapsat několik skvělých gastronomických slavností, na nichž byste na začátku roku 2025 neměli chybět!
5. leden 2025 7:32
Gurmánská turistika

Znáte restaurace ohodnocené gastronomickým Zlatým lvem?

Nakladatelství TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka, které oceňuje gastronomickými Zlatými lvy. Ojedinělý systém hodnocení podniků po celé republice představuje objektivní a nezávislé známkování kvality služeb restaurací prostřednictvím pečeti se Zlatým lvem. Ke konci každého kalendářního roku vydává nakladatelství TopLife Czech přehledného průvodce Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy, ve kterém jsou publikovány všechny oceněné restaurace. V roce 2024 bylo oceněno celkem 109 restaurací, přičemž nejvyšší hodnocení tři Zlaté lvy získalo 23 restaurací, dva Zlaté lvy 49 restaurací, jednoho Zlatého lva obdrželo 22 restaurací a ocenění TIP má 15 restaurací.
3. leden 2025 13:00
Gurmánská turistika

Tučný čtvrtek přináší hodování a jídlo navíc

Přípravou na vyvrcholení a poslední dny masopustu je čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný Tučný čtvrtek. Ten den se měli lidí co nejvíc najíst a napít, aby nadcházející postní období až do Velikonoc přečkali v plné síle a zdraví. Podobně jako Popeleční středa je i Tučný čtvrtek pohyblivý svátek. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února.
1. leden 2025 19:31
Gurmánská turistika

Gastronomické výlety v češtině: pišingr, blbouni, kočičí tanec a grenadýrmarš

Také si na svých cestách dopřáváte nejrůznější krajové pochoutky a dobroty? S Kudy z nudy se tentokrát vypravte za jazykovými lahůdkami: naservírujeme vám delikatesy zvláštních jmen, ze slané i sladké kuchyně. Některé možná znáte, nad jinými se budete smát. Pojďte s námi ochutnat třeba pišingr, cvíbachy, vejmrdu, sloní žrádlo, padlý vojsko nebo kočičí tanec!
30. prosinec 2024 15:26
Gurmánská turistika

Masopust 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody – tipy z celého Česka na masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
28. prosinec 2024 10:16
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
27. prosinec 2024 10:57
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
25. prosinec 2024 8:03
Gurmánská turistika

#světovéČesko a štědrovečerní večeře aneb od kapra až po gołąbki

Stejně jako vánoční cukroví nebo výzdoba domácností se zvolna mění i tradiční štědrovečerní večeře. I když se ale někde na svátečně prostřených stolech objeví řízky, losos nebo vinná klobása, ve většině českých domácností pořád hraje prim rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a pár kousků vánočního cukroví nebo vánočka. Na čem si ale o Vánocích pochutnávají naši sousedé?
24. prosinec 2024 9:35
Gurmánská turistika