Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít
festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v
sobotu 8. března 2025. I v letošním roce vás zahřejí jak polévky
tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak
polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen.
Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý
výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.
Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte,
v neděli 23. března můžete na polévky vyrazit do
Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na
Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční.
Maso: To je oč tu běží

Milovníci masa si můžou zapsat
první březnový víkend a vyrazit do
Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční
zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální
zabijačkové pivo.
Pravou českou zabijačku chystají na
8. března v plzeňském
Prazdroji. Na nádvoří legendárního pivovaru budou k mání
zabijačkové speciality, jako jsou ovar, polévka prdelačka, jitrnice, jelítka či tlačenka. Autentický zážitek umocní
ukázka plnění jitrnic a jelítek. Zabijačkové speciality v kombinaci se skvěle načepovaným pivem Pilsner Urquell přímo od zdroje – to je ten nejlepší recept na dobrou náladu.
Víkend tradičních omáček čeká jedlíky
15. a 16. března v
jihomoravských Bukovanech.
Omáčky i sladké hlavní chody zcela neodmyslitelně patří k české a moravské klasice. Přijďte si je vychutnat v dobré společnosti v pohodlí stylové Mlynářské restaurace na
Bukovanském mlýně. Nebude chybět
koprová,
křenová,
rajská, ale také tradiční slovácké omáčky, jako je
trnková nebo
česneková. Ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem.
Ochutnejte pokrmy z celého světa

Na
Novém Městě pražském si nenechte ujít také
Festival delikátních chutí na
Novoměstské radnici. Koná se
v neděli 16. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z nejrůznějších koutů světa i pestrou škálu delikátních chutí.
Říká vám něco
street food? Na několika místech zastihnete v březnu jedinečný festival, který se těmto pokrmům věnuje. Jeden z nich se koná 22. března v areálu Velkopopovického pivovaru.
Street food Velké Popovice k vám přinese pestré chutě z
Indie, Indonésie, Mexika, Jamajky a dalších států
Latinské Ameriky, ale také z Francie nebo až z
Afriky.
Authentic Street Food Fest v
Kolíně je na plánu v sobotu
29. března 2025. Kromě
pouličních lahůdek z celého světa se můžete těšit také na malé
pivovary a jejich pivní speciály,
vína z rodinných vinařství a osvěžující drinky či
koktejly. Stejný den bude patřit též
Street food festivalu v
Kostelci nad Černými Lesy. Vybírat bude možné ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další.
Sladké na závěr: Ovoce a mandlové dobroty

V neděli
9. března se v
Českých Budějovicích můžete ochutnat to nejlepší, co (nejen) Afrika nabízí – na jich Čech vám
Africké trhy nabídnou
čerstvé exotické ovoce od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní
kávu, různé druhy
čajů, superpotraviny, rukodělné výrobky a další výrobky. Ovoce pro vás sklidí farmáři z Ugandy, Indonésie a Tanzánie asi 4 dny před trhem, takže se k vám díky bleskové letecké přepravě dostanou čerstvé a uzrálé na sluníčku v přirozených podmínkách. Ovoce je organické, chemicky neošetřované a nehnojené.
Od 22. do 23. března proběhnou v
Hustopečích oblíbené
Mandloňové slavnosti. V sobotu
22.3. se můžete těšit na program na Dukelském náměstí, kde se od
9:00 otevře gastrozóna s mandlovým jarmarkem. Místní i pozvané restaurace nabídnou českou i zahraniční kuchyni doplněnou o mandle v různých podobách! Určitě nebudou chybět ani
mandlové koláče a další zákusky.
Čím to zapijete: Vínem nebo pivem?

K tradičním vinařským akcím patří
Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu
1. března 2025 od 10 hodin. Pro milovníky šumivých vín připravilo Návštěvnické centrum
Bohemia Sektu jedinečné prohlídky svých sklepů zakončenou degustací sektů! V březnu můžete přijít: 1., 14. a 15., 20. i 28. a 29. 3. 2025.
Viniale –
degustační a prodejní výstava vín, to jsou 3 dny plné vína, hudby a světelných efektů! Koná se 14. až 16. března v Cubex Centru v Praze. Na jihu Moravy čeká
15. března milovníky vín známý
Znojemský královský košt 2025. Ani vinařská oblast Čechy nezůstává pozadu a zve širokou "vinařskou veřejnost" v sobotu
22. března na
Litoměřický hrozen. A nakonec
Jarní košt vín mají přichystaný na
sobotu 29. března na
zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.
Ve dnech
27. – 29. března 2025 se v jihočeském
Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě
Pivních slavností. Nabídka pivovarů bude opravdu široká a nebude chybět ani pohodová hudba.