Polévka je grunt!
Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 4. března.
I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako ruský boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.
Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 5. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční. Navíc od půl druhé vystoupí kapela Lovesong Orchestra a DJ Hlava se bude celý den starat o dobrou atmosféru.
Maso: To je oč tu běží
Milovníci masa si můžou zapsat
první březnový víkend a vyrazit do
Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční
zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální
zabijačkové pivo.
V sobotu
11. března se vypravte na
pravou moravskou zabijačku s bohatým programem do
pivnice Assen v Ostravě.
Vepřové a husí hody chystají v Dolních Břežanech, celý gurmánský svátek vypukne v sobotu
11. března v 10 hodin. Návštěvníci budou moci například ochutnat
zabijačkové speciality (jitrnice, jelito, apod.), ale také dobroty z
udíren (klobásy či uzené šunky). Na
rožni se budou péct selátka.
Ochutnejte pokrmy z celého světa
Říká vám něco street food? Jeho
festival se chystá na
sobotu 18. března na Smíchovské náplavce v Praze. Na místě si budete moci zakoupit čerstvé ryby, burgery, tradiční
pokrmy ze Srí Lanky, Afriky. V nabídce budou i pikantní pokrmy, hmyz a na své si přijdou i milovníci sladkostí.
Na
Novém Městě si nenechte ujít také
Festival delikátních chutí na
Novoměstské radnici. Koná se
v neděli 19. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z několika kontinentů.
Sladké na závěr: Festival čokolády
I v březnu pokračuje
putovní festival čokolády. Cílem festivalu je ukázat, že čokoládová není pouze tabulka, kterou koupíme v supermarketu, ale že existuje spousta dalších čokoládových výrobků, jako jsou čokoládové
pralinky, pivo,
palačinky nebo
vafle s čokoládou anebo například i
kosmetika. Těšit se můžete na workshopy, degustace, vaření s čokoládou, stánkový prodej a mnoho dalšího.
První z březnových
čokoládových festivalů se koná v
Teplicích od 3 do 5. března v OC Galerie, dalším z nich je od
10. do 12. března v
Hradci Králové v OC Futurum, poté se dočkají milovníci čokolády v
Turnově, kde festival proběhne od
18. do 19. března v Kulturním Centru a nakonec dorazí čokoláda na výstaviště do
Českých Budějovic, kde bude festival pokračovat
od 24. do 26. března.
Čím to zapijete? Vínem?
K tradičním vinařským akcím patří
Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu
4. března 2022 od 10 hodin.
Přijeďte se podívat,
jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Město
Hustopeče chystá na víkend
24. až 26. března Slavnosti mandloní a vína 2023. Nejbohatší program je přichystán na sobotu, kdy se otevře gastro zóna se 6 restauracemi a jarmark. Součástí programu bude i kuchařská show, zahraje cimbálová muzika, bude soutěž jedlíků, ochutnávky vín místních vinařů. Vyrazit můžete i na vycházku "
Mandloňovou stezkou na rozhlednu", na stanovištích plnit úkoly a sbírat razítka, za která na konci vaší cesty obdržíte drobnou pozornost.
Jarní košt vín mají přichystaný na
sobotu 25. března na
zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.