ÚvodAktualitySkvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!
Gurmánská turistika

Skvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!

  • 28. ledna 2016
Hlásí se velký boom skvělých podniků, co rozhodně stojí za navštívení – ať už na ranní kávu, brunch, pracovní schůzku, posezení s přáteli či večerní skleničku. Milovníci dobrého jídla a pití se mají na co těšit a pokud jste nezaznamenali, žádný z těchto podniků, vězte, že je skutečně, co napravovat!

Kam za vynikající kávou?

kávaZnáte výbornou kavárnu Můj šálek kávy v Karlíně, o které se psalo i ve světovém prestižním deníku The Guardian? Že ano? Máme pro vás skvělé zprávy, v Bubenči vyrostla této kavárně „malá“ sestřička, jmenuje se kavárna Místo. Pokud navštívíte webové stránky, uvidíte, že to může být Místo pro vás, to správné Místo pro vaši pracovní schůzku, na snídani Místo doma, kde mají zkrátka Místo pro každého. Až toto "místo" navštívíte, pochopíte, proč se jedná o "malou" sestřičku. Ve skutečnosti je kavárna Místo vzdušná, světlá kavárna, pyšnící se obrovským, moderním prostorem, díky práci architektů hodných skutečného uznání. Pro začátek vyzkoušejte Místo jako místo pro brunch anebo odpolední snídani, ano! V Místě se totiž snídaně servíruje celý víkend, po celý den bez pardonu.

Zaznamenali jste oblíbený Ema espresso bar na Florenci? Jedná se o první espresso bar tohoto konceptu v Praze a těší se velké úspěšnosti. Věřte, že zde si užijete kávu i na stojáka! Mají totiž pořád plno, což je nejlepší reklama podniku na světě. A není se čemu divit – v roce 2014 vyhrála první místo za nejlepší podnik v kategorii Café bar/kavárna prestižní gastronomické soutěže nejlepších podniků v České Republice Czech Prague Awards, a v roce 2015 se umístila na krásném 2. místě.
 

Vyzkoušejte dobroty z Ambiente

ambienteKdyž už je řeč o dobré kávě, brunchů a nových podnicích. Donesla se vám velkolepá zpráva o horké novince pražské gastronomické scény? Vracíme se zpět do Karlína, do industriálního prostoru, do zbrusu nově otevřeného podniku Eska. Dovolte nám malé seznámení, Eska patří do rodiny Ambiente, velkého "impéria" Tomáše Karpíška. Určitě budete znát například české restaurace s výborným plzeňským pivem Lokály, Čestr, kde jak už název napovídá, se servíruje výborné české hovězí maso – český strakatý skot, či například brasilské restaurace Brasileiro, se svým neobvyklým konceptem "all you can eat", ano dnes už ne tolik neobvyklým, ale ve své době otevření patřili zakladatelé k průkopníkům a další podniky zaměřené například na italskou kuchyni. Mezi poslední počiny patří otevření řeznictví Naše Maso, kde si můžete jak nakoupit uzeniny, šunku od kosti, párky apod. vše vlastní výroby anebo i masa z chovu čestr či přeštických vepřů „přeštíků“. Obchod slouží zároveň i jako bistro. Máte chuť na "tatarák", či pořádnou porci masa, kterou si sami vyberete, a kuchaři vám přímo připraví na grilu steak na objednávku? Jste tu na správném místě. Při čekání na objednávku si můžete sami natočit pivo. Pohádka pro milovníky masa? Ano!

eskaV případě Esky se jedná o nový koncept a to o dlouho plánovanou pekárnu. Nemluvíme ovšem jen tak o ledajaké pekárně, jak je vám již jasné z popisu obyčejného neobyčejného řeznictví. Výjimečný podnik Eska, řídící se mottem: „Zpátky do přírody“, nabízí českou kuchyni inspirovanou severskou filozofií. Charakterizuje ji návratem k tradičním úpravám jídel dle poctivých receptur našich babiček, ba i prababiček, chutná nevšední příprava jídel, kde se klade důraz na lokální soběstačnost surovin a vaření bez odpadu. Eska je tudíž nejen pekárnou, ale i kavárnou s výběrovou kávou české pražírny Doubleshot a také restaurací na obědy, ale také na tzv. fine dining večeře. Tomáš Karpíšek společně se šéfkuchařem Martinem Štanglem vypracovali "Manifest moderní české kuchyně", o kterém se můžete dočíst v jejich občasníku restaurace Eska anebo na internetových stránkách.
Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Ema espresso bar Gurmánská turistika

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Místo v pražských Dejvicích Gurmánská turistika

Kavárna Místo v pražských Dejvicích

V pražských Dejvicích najdete vynikající kavárnu Místo, která připravuje kávu české pražírny výběrové kávy Doubleshot. Na své si tu přijde každý, kdo má rád kvalitní kávu, domácí sladkosti a bistro styl kuchyně.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Další aktuality

Užijte si pražské lázně na břehu Vltavy

Fenomén lázeňství má v Praze, zejména v okolí Vltavy, velkou tradici. V posledních letech vzniklo u vltavských břehů pár míst, kde se můžete nechat rozmazlovat. Sauna, loď, vířivka a pivo s výhledem na panorama Pražského hradu a romantickou Vltavu. Co víc si přát?
15. leden 2025 10:00
Lázně a wellness, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (18.1. – 19.1.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Nova festival chutí – největší zimní food festival v Česku, Mezinárodní sčítání vodních ptáků 2025, Zimní běh na Blaník 2025, Komentovaná prohlídka výstavy Japonsko samurajů, Malostranská zabijačka. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
15. leden 2025 7:01
Zážitky, Praha

Galerie hlavního města Prahy připravuje nabitý program na rok 2025

Výstavy, akce, komentované prohlídky a mnoho dalšího. Rok 2025 bude v Galerii hlavního města Prahy (GHMP) nabitý. Galerie v letošním roce představí výstavní projekty, které jako obvykle reflektují především domácí scénu. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, na co zajímavého vyrazit do některé z budov, které GHMP spravuje.
14. leden 2025 17:17
Kultura, Praha

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň pomalu zahajují novou sezónu

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.
13. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika, Praha

Sezóna farmářských trhů startuje: První v Česku otevře Heřmaňák v Praze 7!

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku vstupuje do další sezóny. První návštěvníky přivítá už v sobotu 18. ledna 2025. Heřmaňák pravidelně každou sobotu navštěvuje na Řezáčově náměstí v Praze 7 zhruba tisícovka zákazníků. Do vlastního obalu – do sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit většinu sortimentu.
13. leden 2025 10:49
Gurmánská turistika, Praha

Muzeum městské hromadné dopravy v Praze je otevřeno i v zimním období

Muzeum MHD je součástí Dopravního podniku hlavního města Prahy. Stálá expozice byla ve vozovně Střešovice otevřena v květnu 1993. Návštěvníci si tam mohou prohlédnout nejenom historická vozidla, ale například i modely, fotografie, historické dokumenty, jízdenky a plány. V zimním období své brány muzeum otevírá každý víkend v čase od 9 do 17 hodin. Od 6. ledna 2025 je navíc opět v provozu historická okružní linka 42, která jede denně od 9:00 do 17:00 hodin, v intervalu 40 minut.
10. leden 2025 16:00
Zážitky, Praha

Skleník Fata Morgana odkrývá své poklady i v lednu

Milovníci tropické flóry si i v lednu přijdou v trojské botanické zahradě na své. Ve skleníku Fata Morgana návštěvníci zhlédnou barevnou přehlídku květů, ti pozornější si všimnou i drobných plodů tropických rostlin. Děti zase mohou hledat malé živočichy. V zeleni se ukrývají drobné felsumy a na konstrukci nad jezírkem lze zahlédnout chameleony. Brzy také rozkvete i nejmenší leknín na světě, který je ve skleníku Fata Morgana teprve od loňska. Netradiční zážitek si v lednu mohou užít ti, kteří přijdou na večerní komentované prohlídky, nazvané Džungle, která nespí.
10. leden 2025 8:00
Příroda, Praha

Nejzajímavější události Centra současného umění DOX v roce 2025

Program v Centru současného umění DOX bude v roce 2025 opět nabitý. Ke stěžejním projektům patří výstava slavného amerického režiséra Davida Lynche, výstava tvorby Marka Škubala, amerického fotografa Joela-Petera Witkina. Pozvání do Prahy přijal turecký nobelista Orhan Pamuk. Chybět nebudou cross-žánrový festival FALL, festival umění a kreativity ve vzdělávání FUK nebo International Shakuhachi Festival Prague. Důležité místo mají i vzdělávací programy pro všechny věkové kategorie.
9. leden 2025 16:04
Zážitky, Praha