Kam za vynikající kávou?
Znáte výbornou kavárnu
Můj šálek kávy v Karlíně, o které se psalo i ve světovém prestižním
deníku The Guardian? Že ano? Máme pro vás skvělé zprávy,
v Bubenči vyrostla této kavárně „malá“ sestřička, jmenuje se
kavárna Místo. Pokud navštívíte webové stránky, uvidíte, že to může být Místo pro vás, to správné Místo pro vaši pracovní schůzku, na snídani Místo doma, kde mají zkrátka Místo pro každého. Až toto "místo" navštívíte, pochopíte, proč se jedná o "malou" sestřičku. Ve skutečnosti je kavárna Místo
vzdušná, světlá kavárna, pyšnící se
obrovským, moderním prostorem, díky práci architektů hodných skutečného uznání. Pro začátek vyzkoušejte Místo jako místo pro
brunch anebo odpolední snídani, ano! V Místě se totiž s
nídaně servíruje celý víkend, po celý den bez pardonu.
Zaznamenali jste oblíbený
Ema espresso bar na Florenci? Jedná se o první espresso bar tohoto konceptu v
Praze a těší se velké úspěšnosti. Věřte, že zde si užijete
kávu i na stojáka! Mají totiž pořád plno, což je nejlepší reklama podniku na světě. A není se čemu divit – v roce 2014 vyhrála první místo za
nejlepší podnik v kategorii Café bar/kavárna prestižní gastronomické soutěže nejlepších podniků v České Republice
Czech Prague Awards, a v roce 2015 se umístila na krásném 2. místě.
Vyzkoušejte dobroty z Ambiente
Když už je řeč o dobré kávě, brunchů a nových podnicích. Donesla se vám velkolepá zpráva o horké
novince pražské gastronomické scény? Vracíme se zpět do
Karlína, do industriálního prostoru, do zbrusu nově otevřeného podniku
Eska. Dovolte nám malé seznámení, Eska patří do rodiny Ambiente, velkého "impéria" Tomáše Karpíška. Určitě budete znát například
české restaurace s výborným
plzeňským pivem Lokály,
Čestr, kde jak už název napovídá, se servíruje výborné české hovězí maso – český strakatý skot, či například
brasilské restaurace Brasileiro, se svým neobvyklým konceptem "
all you can eat", ano dnes už ne tolik neobvyklým, ale ve své době otevření patřili zakladatelé k průkopníkům a další podniky zaměřené například na italskou kuchyni. Mezi poslední počiny patří
otevření řeznictví Naše Maso, kde si můžete jak nakoupit
uzeniny, šunku od kosti, párky apod. vše vlastní výroby anebo i masa z chovu čestr či přeštických vepřů „přeštíků“. Obchod slouží zároveň i jako bistro. Máte chuť na "
tatarák", či
pořádnou porci masa, kterou si sami vyberete, a kuchaři vám přímo připraví na grilu steak na objednávku? Jste tu na správném místě. Při čekání na objednávku si můžete
sami natočit pivo. Pohádka pro milovníky masa? Ano!
V případě
Esky se jedná o nový koncept a to o
dlouho plánovanou pekárnu. Nemluvíme ovšem jen tak o ledajaké pekárně, jak je vám již jasné z popisu obyčejného neobyčejného řeznictví. Výjimečný podnik Eska, řídící se mottem: „
Zpátky do přírody“, nabízí českou kuchyni inspirovanou severskou filozofií. Charakterizuje ji návratem k tradičním
úpravám jídel dle poctivých receptur našich babiček, ba i prababiček, chutná nevšední příprava jídel, kde se klade důraz na lokální soběstačnost surovin a vaření bez odpadu. Eska je tudíž nejen pekárnou, ale i k
avárnou s výběrovou kávou české pražírny Doubleshot a také
restaurací na obědy, ale také na tzv. fine dining večeře. Tomáš Karpíšek společně se šéfkuchařem Martinem Štanglem vypracovali "
Manifest moderní české kuchyně", o kterém se můžete dočíst v jejich občasníku restaurace Eska anebo na internetových stránkách.