Vaření piva má v Přerově velmi bohatou tradici – jeho počátky sahají až do 13. století, kdy bylo městu uděleno právo vařit pivo. Rozvoj místního pivovarnictví je spojený zejména s Vilémem z Pernštejna, který dal ve městě v roce 1480 postavit panský pivovar.
Rodovým erbem pánů z Pernštejna byla černá zubří hlava se zlatou houžví v nozdrách, kterou od té doby nese ve znaku nejen město Přerov, ale také po více než 140 let i přerovský pivovar. V současné době uvaří pivovar zhruba 240 000 hektolitrů piva ročně.
Pivo se vyrábí tradičním způsobem, tzn., že hlavní kvašení probíhá na spilce cca 8-10 dní a mladé pivo pak 50 až 90 dní dozrává v klasických ležáckých tancích.
Většina piva se vypije v tuzemsku, pivovar však vyváží i na Slovensko, dále i do Ruska, Švédska, Finska a na Ukrajinu či do dalekého Vietnamu.
Nejoblíbenějšími pivy ze zubří rodiny jsou Zubr Classic a Zubr Gold. Rostoucí oblibě se těší i pivní speciály, které Zubr uvádí na trh u nejrůznějších příležitostí a pro které je charakteristická výrazná hořká chuť se silným chmelovým aroma.
Navštívit pivovar můžete každý všední den mezi 8 a 14 hodinou, prohlídková trasa potrvá zhruba jednu hodinu. Exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18 let, minimální počet návštěvníků je 10 osob, maximální potom 25 osob ve skupině. Exkurze je zdarma a může zahrnovat ochutnávku kvasnicového piva v ležáckém sklepě.