ÚvodČeská nejPrůmyslAsociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku
Průmysl

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a národní týmy – nejsilnější kuchařská stavovská organizace v Česku

Svaz kuchařů jako cechovní organizace vznikl již v roce 1903. Nezapomněl na národní kořeny a navázal na umění starých mistrů kuchařů a cukrářů, ale současně vykročil vlastní cestou. Pod současným názvem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky nyní v osmi regionálních pobočkách sdružuje přes 800 kuchařů a cukrářů z celé České republiky.
Asociace československých kuchařů a cukrářů obnovila svou činnost v roce 1990 a po rozdělení republiky v roce 1993 změnila název na Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky – AKC ČR. Je členem Světové federace kuchařů, která sdružuje více než milion a půl kuchařů z bezmála stovky států celého světa. S agenturou CzechTourism a portálem Kudy z nudy Asociace spolupracuje na projektu Czech Specials.
Pro své členy i veřejnost Asociace pořádá gastronomické akce, odborné přednášky, workshopy, semináře a tréninky, celonárodní soutěže i soutěže s mezinárodní účastí. Rozšiřuje zkušenosti a dovednosti pro kuchaře, cukráře i číšníky, a pořádá řadu zajímavých akcí, například soutěže Kuchař roku, Cukrář roku, Gastro Junior a řadu menších regionálních soutěží.

Asociace rovněž aktivně podporuje spolupráci farmářů a šéfkuchařů, pomáhá jim vytvářet nová obchodní partnerství a pořádá „foodie tours“ za skvělými lokálními surovinami. Dbá rovněž o paměť české gastronomie a národní gastronomické kořeny, a zaznamenává výpovědi a zkušenosti pamětníků gastronomického oboru.
Asociace je rovněž aktivní v oblasti veřejného stravování pro děti ve školách, domovech pro seniory a pro pacienty v nemocnicích. Aby jejich jídlo bylo stejně kvalitní jako v restauracích, Asociace školí pracovníky ve veřejném stravování, pořádá pro ně soutěže a je pro ně oporou při prosazování kvalitativních změn.Uspěšně spolupracuje také s několika desítkami gastronomických škol.

O zázemí nejsilnější kuchařské stavovské organizace se opírají dva národní reprezentační týmy, seniorský a juniorský tým šéfkuchařů a cukrářů, kteří úspěšně reprezentují Českou republiku na mezinárodních kuchařských a cukrářských soutěžích.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR reprezentuje Českou republiku v následujícím složení: Tomáš Popp, Petr Starý, Patrik Bečvář, Martin Staněk, Vlad Ryasnyy, Anno Marvanová, Martin Svatek, Ondřej Koráb, Pavel Švestka, Michal Voldřich, Vojtěch Petržela, Lukáš Čížek, Helena Fléglová, Iva Roháčová, a jako ambassador Ondřej G. Brzobohatý.

Posledním úspěchem národního týmu byly čtyři stříbrné medaile z Kuchařské olympiády IKA/Culinary Olympics, nejstarší a největší mezinárodní gastronomické soutěže na světě. Prestižní událost s více než stoletou tradicí se pořádá každé čtyři roky v Německu a pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu.

Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří čtyři kuchaři a dva cukráři či cukrářky, na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.

Čechům a Češkám se dařilo ve všech disciplínách, cukrářka Iva Roháčová, majitelka zakázkového cukrářství Kačice na Kladensku, navíc přivezla domů bronz z individuální disciplíny Pastry Artistic. Další kuchařská olympiáda proběhne v roce 2028.

Juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR tvoří Marek Svoboda, Jonáš Slusariuc, Lukáš Uher, Jan Horák, Barbora Lapešová, Martin Havlíček, Adam Tišer, Magdalena Murínová, Veronika Hyklová, Hana Budková, Ondřej Kubů, Anežka Popková a Adam Trmal.
Restaurace Narpa Gurmánská turistika

Restaurace Narpa

Dbáme na tradice obce Lány jakožto sídla našich prezidentů. Rodinná restaurace s kvalitní českou kuchyní a Plzeňským pivem. Skvělé speciality ze zvěřiny

ČD Restaurant se servisem JLV Gurmánská turistika

ČD Restaurant se servisem JLV

ČD Restaurant se servisem JLV – gastronomický servis jídelních a bistro vozů ve vlacích Českých drah.

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze Kultura

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze

Hlavní budova Národního zemědělského muzea na Letné nabízí unikátní pohled na zemědělství a fenomény s ním spojené. Zabývá se lesnictvím, rybářstvím, gastronomií, myslivostí, zemědělskou technikou a dalšími obory. Na střeše je vyhlídková terasa a příjemný trávník na posezení.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

K příjemně stráveným pobytům v lázních a wellness patří i dostatek času na gurmánská potěšení. Víte, že v nejznámějších lázeňských městech objevíte certifikované restaurace CzechSpecials? Jsou zárukou kvalitních služeb a hlavně výborné domácí i mezinárodní kuchyně, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě. Vydejte se s Kudy z nudy do lázní za skvělými gurmánskými zážitky!

Gastroherna Národního zemědělského muzea

1. 1.31. 12.
Gastroherna Národního zemědělského muzea

Jídlo se má nejen s vášní konzumovat, ale je také dobré o něm přemýšlet. A při onom přemýšlení si třeba i hrát, objevovat, experimentovat a společně se bavit a navíc se i poučit. To vše nabízí expozice Gatroherna v pražském Národním zemědělském muzeu.

Olympiáda není pouze pro sportovce: Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR míří na olympiádu IKA ve Stuttgartu

Olympiáda není pouze pro sportovce: Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR míří na olympiádu IKA ve Stuttgartu

Ohromné čtyřleté úsilí juniorského a seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR bude na začátku února završeno. Vrchol soutěžní gastronomie IKA Culinary Olympics se odehraje již od 2. do 7. února ve Stuttgartu.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Možná jste o některých nikdy neslyšeli, ale věřte, že brzy o nich budete vědět. Jejich práce je nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže, kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Projekt CzechSpecials pokračuje

Projekt CzechSpecials pokračuje

Již od roku 2008 jsou pod logem projektu Czech Specials-Ochutnejte Česko, certifikovány a marketingově podporovány restaurace, které dobře vaří českou kuchyni. Czech Specials je nejen certifikační značkou, ale i průvodcem po těchto kvalitních restauracích. Od roku 2022 je podpora a certifikace rozšířena i o cukrárny a kavárny, které nabízejí kvalitní české zákusky. V současné době je certifikováno 65 restaurací a 20 cukráren po celé České republice a další na certifikaci čekají.

Špičkový hotel Vista má nového špičkového šéfkuchaře

Špičkový hotel Vista má nového špičkového šéfkuchaře

Těšíte se na hory? Nejen na to, že si užijete lyžování, jízdu na bobech, túry v nedotčené, divoké přírodě či jiné radovánky, které tyto destinace poskytují, ale také na bezchybný servis, který by měl být samozřejmou součástí vaší dovolené? Toto všechno a ještě mnohem víc vám dokáže nabídnout Wellness Hotel Vistav relax & sport resortu Dolní Morava pod horským masivem Králického Sněžníku.

Hotel Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí Gurmánská turistika

Hotel Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí

Výborná kuchyně, klidné prostředí, vlídný personál a spousta nabídek na trávení volné času. Takový je hotel Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. Nabízí vhodné podmínky pro rodinnou rekreaci, víkendové pobyty, kongresovou turistiku a společenská setkání.

Expozice Zemědělství v Národním zemědělském muzeu na Letné

Najdete tu unikátní sbírkové předměty včetně mnoha preparátů hospodářských zvířat, poslechnete si příběhy našich předků, seznámíte se s historií zemědělství i koloběhem hospodářského roku.
Praha 7, Praha

Jede traktor v Národním zemědělském muzeu

Expozice na ploše přes 500 m² představuje více jak dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953.
Praha 7, Praha

Gastroherna Národního zemědělského muzea

Jídlo se má nejen s vášní konzumovat, ale je také dobré o něm přemýšlet. A při onom přemýšlení si třeba i hrát, objevovat, experimentovat a společně se bavit a navíc se i poučit. To vše nabízí expozice Gatroherna v pražském Národním zemědělském muzeu.
Praha 7, Praha

Advent v Národním zemědělském muzeu na Letné

Kdo chce zažít adventní náladu, ať zamíří do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. V sobotu 14. prosince se tam koná Advent v muzeu. Budou se zpívat koledy a oživí se staré vánoční zvyky. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční vánoční dílny i na zajímavé workshopy s výtvarníky.
Praha, Praha

Expozice Rybářství v Národním zemědělském muzeu

Rybářství je moderní, interaktivní expozice prezentující tradici českého rybníkářství, která byla roku 2015 oceněna 2. místem v národní soutěži Gloria musaealis. Expozici Rybářství najdete v prvním patře pražské budovy muzea vedle dalších expozic věnovaných přírodním zdrojům.
Praha 7, Praha

Expozice Myslivost v Národním zemědělském muzeu

Expozice vytváří obraz myslivosti jako životního stylu, postoje, poslání, profese i koníčka mnoha lidí, oboru s tradicí, kde role člověka byla vždy zásadní. Představuje profesi, v níž je důležitá etika, morálka lidí, ale je to i obor hospodářsky přínosný, schopný produkce kvalitních potravin.
Praha 7, Praha

Vykutálené rolády

Mechové piškotové těsto a náplň tak jemná, že se vám rozplyne na jazyku. Přesně takové budou rolády, které si s dětmi upečeme: netradiční pistáciová, klasická smetanová a oblíbená čokoládová.
Praha 7, Praha

Vánoční mlsání

Cukroví, na které se do Vánoc nechodí jen koukat! Upečeme si hned několik druhů vánočního cukroví, po kterém se zapráší dřív, než se na noční obloze objeví první hvězdička.
Praha 7, Praha

Aktivity v okolí

Vyhlídková terasa v Národním zemědělském muzeu

Všichni milovníci vyhlídek a rozhleden znají obraz hlavního města obvykle z Pražského hradu či z Vyšehradu. Národní zemědělské muzeum však ukazuje Prahu ze zcela jiného úhlu. Expozice Živá zahrada s vyhlídkovou terasou vám nabídne netradiční pohled na město.
Praha 7, Praha

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze

Hlavní budova Národního zemědělského muzea na Letné nabízí unikátní pohled na zemědělství a fenomény s ním spojené. Zabývá se lesnictvím, rybářstvím, gastronomií, myslivostí, zemědělskou technikou a dalšími obory. Na střeše je vyhlídková terasa a příjemný trávník na posezení.
Praha 7, Praha

Expozice Historie kontaktních čoček v Národním technickém muzeu

Expozice mapuje historii kontaktních čoček a představuje světový přínos českého vědce Otto Wichterleho, který stál za vynálezem vhodného materiálu a způsobu výroby měkkých kontaktních čoček.
Praha 7, Praha

Kids' Lab Abrakadabra v Národním technickém muzeu Praha

Kids' Lab Abrakadabra je první dětská chemická laboratoř v Česku, která se nachází v Národním technickém v Praze. Žákům základních škol od 6 do 12 let zábavnou formou představuje chemii a dává jim možnost vyzkoušet si ji prostřednictvím hravých pokusů.
Praha 7, Praha

Národní technické muzeum Praha – ráj exponátů z oblasti vědy a techniky

Expozice NTM překvapí moderním muzejním pojetí. Svůj prostor tu nacházejí sbírky architektury, stavitelství a sbírka polygrafie. Nechybí stálé expozice Chemie kolem nás, Měření času, hutnictví, Interkamera a Technika hrou, expozice televizního studia nebo expozice kontaktních čoček.
Praha 7, Praha

Poslední dům Adolfa Loose v Praze na Letné

Během konference Iconic Houses 2023 byl na pozemku NTM v Praze na Letné slavnostně zahájen projekt tzv. Posledního domu Adolfa Loose podle návrhu z roku 1932. Modernistické Loosovy myšlenky tak budou přístupné odborníkům, i široké veřejnosti.
Praha 7, Praha

Historický kolotoč na pražské Letné

Na hraně Letenských sadů před Národním technickým muzeem stojí nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě zhotovený roku 1892. Na koních a v autíčkách se mohou svézt děti i dospělí. Podmínkou je tělesná hmotnost do 100 kg.
Praha 7, Praha

Letenský zámeček – výletní restaurace na Letné

Zámeček byl vystavěn v roce 1863 jako výletní restaurace pro mětskou smetánku, která chodila na procházky do Letenských sadů. Stavba je postavena v novorenesančním stylu. I v současné době se zde nachází restaurace.
Praha 7, Praha

Ubytování a restaurace

Brasserie Ullmann v Letenském zámečku

Výletní restauraci naleznete v Letenských sadech v prostorách novorenesančního Letenského zámečku, který byl postaven v roce 1863 podle návrhu významného českého stavitele a architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna.
Praha 7, Praha

Café Letka na Letné

Příjemná kavárna s dobrou kávou z berlínské pražírny Five Elephant a bar s drinky všeho druhu v jednom, to je Café Letka v Letohradské ulici.
Praha 7, Praha

Restaurace Letenský zámeček – jedinečná restaurace v srdci Letenských sadů

Objevte Letenský zámeček v Praze na Letné jako místo pro konání stylových večírků a oslav. Přijďte ochutnat "zlatý fond" mezinárodní kuchyně v prostorách, které již skoro 150 let slouží k pohostinství.
Praha 7, Praha

Restaurace Peperoncino

Provozujeme rodinnou restauraci se zaměřením na středomořskou kuchyni. Nabízíme výběr italských vín a denní menu.
Praha, Praha

Argentinská restaurace Rotisería Cruz na pražské Letné

Tradiční streetfood z Jižní Ameriky ochutnáte v restauraci Rotisería Cruz, kterou v polovině roku 2023 otevřel rodák z Argentiny. Důraz je kladen na čerstvé suroviny.
Praha 7, Praha

Bon Fresh Ramen & Soba restaurace v Praze

Japonské restaurace BON Fresh Ramen&Soba se nacházejí na třech místech Prahy, začínali s provozovnou na Náměstí Míru, následně otevřeli na Letenském náměstí a na Andělu.
Praha 7, Praha

Bloudící kavárna VeloBloud

Bloudící kavárna VeloBloud je stylová kavárna s kvalitní kávou ve formě trojkolky, na způsob cyklozmrzlinářů minulého století – zaměstnanci jsou ale lidé bez domova.
Praha 7, Praha

Bistro & Bar Koule

Jediné místo na světe, kde si spolu s čepovanou plzní můžete vychutnat až 17 druhů smažených sýrových koulí.
Praha, Praha