Asociace československých kuchařů a cukrářů obnovila svou činnost v roce 1990 a po rozdělení republiky v roce 1993 změnila název na
Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky – AKC ČR. Je členem
Světové federace kuchařů, která sdružuje více než milion a půl kuchařů z bezmála stovky států celého světa. S
agenturou CzechTourism a
portálem Kudy z nudy Asociace spolupracuje na
projektu Czech Specials.
Pro své členy i veřejnost Asociace pořádá gastronomické akce, odborné přednášky, workshopy, semináře a tréninky, celonárodní soutěže i soutěže s mezinárodní účastí. Rozšiřuje zkušenosti a dovednosti pro kuchaře, cukráře i číšníky, a pořádá řadu zajímavých akcí, například
soutěže Kuchař roku, Cukrář roku, Gastro Junior a řadu menších regionálních soutěží.
Asociace rovněž aktivně podporuje
spolupráci farmářů a šéfkuchařů, pomáhá jim vytvářet nová obchodní partnerství a pořádá „foodie tours“ za skvělými lokálními surovinami. Dbá rovněž o paměť české gastronomie a národní gastronomické kořeny, a zaznamenává výpovědi a zkušenosti pamětníků gastronomického oboru.
Asociace je rovněž aktivní v
oblasti veřejného stravování pro děti ve školách, domovech pro seniory a pro pacienty v nemocnicích. Aby jejich jídlo bylo stejně kvalitní jako v restauracích, Asociace školí pracovníky ve veřejném stravování, pořádá pro ně soutěže a je pro ně oporou při prosazování kvalitativních změn.Uspěšně spolupracuje také s několika desítkami gastronomických škol.
O zázemí nejsilnější kuchařské stavovské organizace se opírají
dva národní reprezentační týmy, seniorský a juniorský tým šéfkuchařů a cukrářů, kteří úspěšně reprezentují Českou republiku na mezinárodních kuchařských a cukrářských soutěžích.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR reprezentuje Českou republiku v následujícím složení:
Tomáš Popp, Petr Starý, Patrik Bečvář, Martin Staněk, Vlad Ryasnyy, Anno Marvanová, Martin Svatek, Ondřej Koráb, Pavel Švestka, Michal Voldřich, Vojtěch Petržela, Lukáš Čížek, Helena Fléglová, Iva Roháčová, a jako ambassador
Ondřej G. Brzobohatý.
Posledním úspěchem národního týmu byly
čtyři stříbrné medaile z
Kuchařské olympiády IKA/Culinary Olympics, nejstarší a největší mezinárodní gastronomické soutěže na světě. Prestižní událost s více než stoletou tradicí se pořádá každé čtyři roky v Německu a pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu.
Olympiáda se skládá ze dvou disciplín –
Chefs table a
Restaurace národů. Vždy vaří čtyři kuchaři a dva cukráři či cukrářky, na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.
Čechům a Češkám se dařilo ve všech disciplínách, cukrářka
Iva Roháčová, majitelka
zakázkového cukrářství Kačice na
Kladensku, navíc přivezla domů bronz z individuální disciplíny
Pastry Artistic. Další kuchařská olympiáda proběhne v roce 2028.
Juniorský Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR tvoří
Marek Svoboda, Jonáš Slusariuc, Lukáš Uher, Jan Horák, Barbora Lapešová, Martin Havlíček, Adam Tišer, Magdalena Murínová, Veronika Hyklová, Hana Budková, Ondřej Kubů, Anežka Popková a
Adam Trmal.