Chystáte se do lázní? Pak si na Kudy z nudy ještě před cestou připravte itinerář pro gastronomické výlety! Ve všech důležitých českých lázeňských městech totiž najdete certifikované restaurace CzechSpecials, kde můžete lázeňské procedury doplnit hýčkáním svého mlsného jazýčku. Vychutnejte si lázeňskou gastronomii do poslední lžičky!
Speciality Mariánských Lázní: Villa Patriot
Přímo v centru
Mariánských Lázní a pouhých pár kroků od
Ensana Nové lázně Health Spa Hotelu se slavnými lázněmi v římském stylu sídlí
Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot. Gurmánská restaurace našla domov v historické budově ve stylu staré dobré Anglie, kterou koncem 19. století nechal postavit
August Herzig, starosta Mariánských Lázní. Restaurace nabízí moderní zpracování tradičních českých jídel s využitím lokálních surovin. Na jídelním lístku vás čekají zajímavé úpravy zvěřiny nebo ryb, šneci, mušle sv. Jakuba nebo jehněčí kotletky, a také české speciality v moderní nápadité podobě. Jako zákusek si můžete dopřát třeba domácí zmrzlinu anebo procházku parkem ke
Zpívající fontáně a
kolonádě.
Ochutnejte Karlovy Vary: Grandhotel Pupp a Becherovka
Kromě
minerálních vod a
lázeňských oplatek nabízejí
Karlovy Vary spousty dalších specialit. Nenechte si ujít návštěvu
Grandhotelu Pupp, který před pár lety oslavil
320 let od svého založení. Menu, které připravuje šéfkuchař
Ondřej Koráb, je založeno na moderním pojetí tradiční české kuchyně a dokonale zvládnutém kuchařském řemesle. Pokud zatoužíte ochutnat slavný
bylinný likér Becherovka, který vyrábí
společnost Jan Becher podle tradičního tajného receptu ze směsi bylinek a koření, nenajdete stylovější místo než je
Restaurace Becherplatz s
pivovarem Karel IV. a kavárnou v prostorách bývalé továrny Becherovky.
Rybí pochoutky v Jižních Čechách
Kulinářské zážitky nabízejí i
jižní Čechy a lázeňské město
Třeboň, známé svými
léčivými slatinnými koupelemi. Přímo v centru města v
hotelu Zlatá Hvězda objevíte útulnou restauraci s výmluvným názvem
Zdejší kuchyně. Právě tady porozumíte tomu, jak elegantně lze spojit místní tradiční kuchyni s novými trendy. Na jídelním lístku najdete pokrmy z místních surovin, a protože
Třeboňsko je vyhlášené hlavně svým
rybníkářstvím, nechybí ani rybí speciality. Ochutnat můžete vynikající rybí polévku, kapra, candáta nebo amura na různé způsoby. Vybere si i ten, kdo ryby moc nemusí, jídelní lístek nabízí vynikající jihočeské speciality.
Z
lázní Vráž na
Písecku to je jen pár kilometrů k
Zájezdnímu hostinci U Jiskrů ve
Kbelnici. Hostinec býval oblíbenou zastávkou strávníků i koní na císařské cestě už v 19. století, posledních čtyřicet let tu ale bylo velké temno. Oheň zažehla až jiskra z rukou šéfkuchaře
Martina Jiskry, který zúročuje zkušenosti z celého světa. Přes den U Jiskrů nabízejí známá jídla české klasiky, jako je slepice na paprice, zapečený segedín, sikulský guláš nebo hovězí vemínko, večer pak můžete objevovat často zapomenuté speciality našich babiček zpracované moderními postupy. Zastavte své koně na cestě do
Strakonic a nýčko přijďte pobejt!
Tipy na restaurace a kavárny
Gurmánské zážitky v Lázních ducha – v Litomyšli
Léčivým pramenem nemusí být jen
voda z lázeňských pramenů, duši léčí především pozitivní energie, dobrá nálada a gurmánské zážitky. V
Litomyšli tak můžete navštívit lázně, které nabízejí obnovu duševních sil –
lázně ducha. Gurmánské lázeňské prameny jsou otevřené celoročně, a gurmánský zážitek tak můžete podpořit návštěvou
Restaurace Bohém v
Hotelu Aplaus v centru města. Dodnes tu najdete stůl, kde sedávali
dva Josefové, Váchal a Portman. U něj si můžete dát něco z menu šéfkuchaře
Libora Halouska, třeba grilované filety ze pstruha z místních sádek ale třeba i svíčkovou. Součástí hotelu je i
café-bar Muuza s venkovním posezením na terase u
Klášterních zahrad.
Tradiční speciality v moravských lázních
Vyhlášené lázně najdete i na Moravě. V blízkosti
horských lázní Dolní Lipová a
Priessnitzových léčebných lázní v
Jeseníku najdete hned dvě certifikované restaurace. Přímo v
Lipové-lázních stojí malebný horský
penzion Kovárna, který vznikl renovací bývalé kovárny z 18. století. Mimo jiné je vyhlášený výbornými polévkami, pečenou husou nebo nadýchanými ovocnými knedlíky. V
Branné pak můžete navštívit
restauraci Kolštejn, která nabízí místní regionální speciality a vynikající
vlastní pivo, vařené přímo na místě. Restaurace svým stylem navazuje na bohatou historii obce. Z předzahrádky se otvírá krásný výhled na malebné náměstíčko, v zimě naopak oceníte hřejivé teplo krbu v interiéru.
V největších moravských lázních, v
Luhačovicích, labužníky určitě nadchnou tradiční moravské i české speciality, které se podávají v jedné z mála francouzských restaurací v Čechách, ve
Wellness & SPA hotelu Alexandria. Doporučujeme domácí paštiku nebo vynikající svíčkovou hovězí pečeni s houskovým knedlíkem. Ani v Luhačovicích nezapomeňte na tradiční místní digestiv,
Luhačovická bylinná vám po vydatném obědě určitě zachutná.
Czech Specials, hrdý partner Národních týmů Asociace kuchařů a cukrářů
Kuchařská olympiáda IKA/Culinary Olympics není jen nejstarší a největší mezinárodní gastronomická soutěž na světě, ale hlavně prestižní událost s více než stoletou tradicí. Pořádá se každé čtyři roky v Německu a pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu.
Asociace kuchařů a cukrářů pravidelně vysílá na kuchařskou olympiádu juniorské a seniorské Národní týmy kuchařů a cukrářů. V roce 2024 se olympiáda konala začátkem února ve Stuttgartu. Tým vedl jako kapitán Patrik Bečvář, šéfkuchař z hotelu Královka, s mnoha soutěžními úspěchy – druhé místo Bocuse d’Or Czech, Kuchař roku, medaile ze IKA Culinary Olympics, Světového poháru v Lucembursku a dalšími.
Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří čtyři kuchaři a dva cukráři či cukrářky, na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.
Čechům a Češkám se dařilo ve všech disciplínách a Český národní tým kuchařů a cukrářů přivezl domů čtyři stříbrné medaile. Cukrářka Iva Roháčová, majitelka zakázkového cukrářství Kačice na Kladensku, navíc soutěžila se svým výtvorem v individuální disciplíně Pastry Artistic a přivezla domů bronz. Pro soutěž připravila sladké zátiší složené z postavy bezdomovce, sedícího na matraci u rozpadlé zdi. Porota si všímala detailního realistického zpracování a ocenila například mřížku kanálu, spadané listí nebo malého pejska. Další kuchařská olympiáda proběhne v roce 2028.
Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials