ÚvodAktualityOlympiáda není pouze pro sportovce: Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR míří na olympiádu IKA ve Stuttgartu
Gurmánská turistika

Olympiáda není pouze pro sportovce: Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR míří na olympiádu IKA ve Stuttgartu

  • 31. ledna 2024
Ohromné čtyřleté úsilí juniorského a seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR bude na začátku února završeno. Vrchol soutěžní gastronomie IKA Culinary Olympics se odehraje již od 2. do 7. února ve Stuttgartu.

Kuchařská olympiáda je prestižní událost s více než stoletou tradicí. Pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu. Nejinak tomu bude i v letošním roce. Čeká nás svátek všech kuchařů a cukrářů. Národní týmy se poperou o co nejlepší umístění v nejprestižnější kategorii, Česká republika bude mít na olympiádě silné zastoupení.

Asociace kuchařů a cukrářů vysílá na olympiádu juniorský i seniorský Národní tým. Seniorský tým od roku 2018 pravidelně trénuje v Národním zemědělském muzeu v Praze. Nejinak tomu je před olympiádou. Junioři zázemí muzea využívají také, ale trénují i na jiných místech po celé České republice.

Do boje na IKA Culinary Olympics povede tým jako kapitán Patrik Bečvář, šéfkuchař z hotelu Královka, s mnoha soutěžními úspěchy – druhé místo Bocuse d’Or Czech, Kuchař roku, medaile ze IKA Culinary Olympics, Světového poháru v Lucembursku a mnoho dalších.

Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří 4 kuchaři a 2 cukráři a cukrářky. Na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů. Stranou nezůstanou stát ani regionální týmy. Tradičně se olympiády účastní Intergast tým plný osobností z AKC jako jsou Radek David, Lukáš Skála či Jan Horký. V kategorii cateringových týmů uvidíte v akci například Nestlé tým v čele s Jiřím Středou nebo Aramark tým. Do boje půjdou i desítky jednotlivců reprezentujících naši gastronomii.

Novinky a zajímavosti ze světa gastronomie CzechSpecials

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Projekt CzechSpecials pokračuje

Projekt CzechSpecials pokračuje

Již od roku 2008 jsou pod logem projektu Czech Specials-Ochutnejte Česko, certifikovány a marketingově podporovány restaurace, které dobře vaří českou kuchyni. Czech Specials je nejen certifikační značkou, ale i průvodcem po těchto kvalitních restauracích. Od roku 2022 je podpora a certifikace rozšířena i o cukrárny a kavárny, které nabízejí kvalitní české zákusky. V současné době je certifikováno 65 restaurací a 20 cukráren po celé České republice a další na certifikaci čekají.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika