Navštivte dvacet sklepů a degustačních stanovišť ve sklepních uličkách vinařské obce Dobšice a ochutnejte více než šedesát vzorků vín členů Spolku dobšických vinařů. Těšit se můžete na doprovodný kulturní program a kulinářské speciality.
Již tradiční vinařská akce převážně mladých vín dobšických vinařů (společně s Masopustní veselicí). Nabídka stanovišť, kterými jsou pískovcové sklípky, zděné sklepy, lisovny a místa k posezení u vína, nabídnou vinařství i drobní vinaři přibližně šedesát degustačních vzorků. Vše je v dosahu zvládnutelném pěšky, případně využijete koňské bryčky dělající okružní jízdu. Mimo vlastní degustaci a nezbytné kulinářské speciality vás čeká na mnoha místech hudební produkce od nezbytné cimbálové muziky přes harmoniku a kytaru až po skotské dudy.
Akce začíná v 10:00 hod. a končí v 18:00 hod. Na ochutnávku od 20:00 hod. navazuje masopustní zábava v dobšické sokolovně.
Něco málo z historie
V okolí dnešního Znojma pěstovali vinnou révu již staří Moravané v době Velkomoravské říše. Není proto divu, že se pak jakostní vinná réva pěstovala na suchohrdelském katastru díky zájmu řeholníků louckého kláštera rovněž ve tředověku.
Na svazích kolem vsi jsou dodnes patrné staré vinohradnické terasy. Roku 1678 bylo v Suchohrdlech 22 poddaných kláštera premonstrátů v Louce, kteří obhospodařovali 44 čtvrtí vinic. Víme, že v 19. a na počátku 20. století se obyvatelé zabývali v prvé řadě právě vinohradnictvím a vinařstvím a teprve poté pěstováním obilí. Uvádělo se, že vína suchohrdelská náležejí k nejlepším vínům moravským.