ÚvodAktuality30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

30 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě – ať už doma na zahradě, nebo při posezení v některé z restaurací certifikovaných značkou CzechSpecials. Pokud hledáte inspiraci, kam vyrazit za skvělými grilovanými dobrotami, připravili jsme pro vás letní speciál plný chutí, vůní a tipů na místa, kde si grilování opravdu užijete. Na jakou grilovanou dobrotu vyrazíte? Léto ještě nekončí a možností mnoho.
Léto ještě nekončí – vydejte se za grilovanými specialitami do restauracích CzechSpecials 
Slunce ještě rozhodně neřeklo své poslední slovo – a co je lepšího, než si ho užít v kombinaci s pořádnou porcí grilovaných dobrot? V certifikovaných restauracích CzechSpecials se grilování mění v gastronomický zážitek, který potěší všechny smysly. Ať už jste milovníci šťavnatého masa, ryb, zeleniny nebo třeba sýrů, připravili jsme pro vás tipy, kde si léto opravdu vychutnat. 
 
Pokud míříte do centra Prahy, rozhodně nevynechejte sezónní menu šéfkuchaře Martina Žáčka v Malostranská Beseda, ochutnat můžete například grilovaný steak z candáta s máslovou zeleninou a bylinkovou omáčkou nebo grilovaný kuřecí špíz se slaninou, červenou cibulí, žampiony a cuketou s vařenými fialovými brambory, čedarovou omáčkou a kukuřičným klasem. V Restauraci AngusFarm se vše točí kolem kvalitního hovězího. Ochutnejte angus steaky nebo rovnou celý grill mix – 750 g grilovaného masa včetně Angus striploin, stařený bůček a kachního prsa. 
 
Milovníci tradičních chutí by měli zamířit do restaurace U Sedlerů, kde najdete grilované jehněčí klobásky nebo poctivou vepřovou krkovici. Na podobné notě hraje i Malešický mikropivovar – grilovaný hermelín, klobásky a další pivní klasika jsou tady samozřejmostí. Pro milovníky klobásek nabízí restaurace. V elegantním prostředí Pivnice Obecní dům můžete kromě klasických klobásek ochutnat třeba grilovaného candáta na kmíně s restovaným špenátem a mačkanými bramborami. Vynikající volba, pokud hledáte něco lehčího, ale stále výrazného.  
 
Rump steaky, ball tip steaky, flank steaky nebo smash burgery z vyzrálého hovězího masa a rovnou z grillu Josper v Brandejské hospodě. To neznamné nic jiného než perfektní chuť a šťavnatost v každém soustu. U Císařské cesty – grilované flákoty s nápadem. Zde si přijdou na své ti, kteří hledají něco nevšedního. Grilovaný candát s rožněnou zeleninou a bulgurem, vepřová krkovice s hořčično-medovou omáčkou nebo třeba pštrosí flákota marinovaná v pomerančovém pepři – to zní jako plán na výlet. A pokud toužíte po pořádné rybě nebo netradičním kousku masa, zavítejte do třeboňské Restaurace Vratislavský dům a ochutnejte třeba vepřového pavoučka na grilu nebo celou ugrilovanou rybou. 

Od burgerů po kozí sýr – grilování ve Vestci, Praze a okolí

Ve Vestci u Prahy si na své přijdou milovníci masových specialit i vegetariáni. Restaurace U Klimešů láká na hovězí burgery, grilovanou vepřovou krkovici, panenku nebo marinovaná žebra „Spare Ribs“. Nechybí však ani lahůdky jako grilovaný kozí sýr na trhaných salátech s levandulovým medem a bylinkovou bagetou.

V centru Prahy, v tradiční Restauraci U Pinkasů, se během léta konají sezónní grilovací akce – ochutnat tu můžete pivní chuťovky z grilu, klobásky, steaky nebo speciality z udírny. Nedaleko, v Restauraci Kulaťák, na vás čekají šťavnatá vepřová žebra, variace grilovaných klobásek i vyhlášená „Kulaťák wings“ – medová kuřecí křidélka, kterým je těžké odolat.
 

Grilování v krajině: Ideální místa pro výlet spojený s dobrým jídlem

Pivnici Na Štokách v Humpolci si můžete pochutnat na grilované krkovici nebo kuřecím prsu. Pivovar Lednice zase servíruje oblíbený salát Caesar s grilovaným kuřecím masem – ideální volba pro letní oběd. A na Venclově statku v Javornici, kde se snoubí kouzlo venkova s poctivou kuchyní, si nenechte ujít grilovaný vysoký roštěnec nebo hřbety z tresky. Ideální místo pro výlet spojený s dobrým jídlem.
 

Grilování bez starostí? Vyrazte do Jinočan

Chcete si s rodinou nebo přáteli užít grilování bez příprav a starostí? V Mlýnském domov v Jinočanech to za vás vyřeší. Stačí si objednat a na stůl vám dorazí třeba grilované selátko, celé kuře, kýta na kosti, marinovaný ražniči nebo různé druhy steaků. Vy si jen vychutnáte atmosféru a výtečné chutě.


Sladká tečka z grilu

I milovníci dezertů si přijdou na své. V Restauraci Narpa v Lánech ochutnáte grilovaný ananas s mléčným karamelem a espumou z vaječného likéru – sladké potěšení, které překvapí. Podobně lahodný grilovaný ananas s karamelem nabízí i Restaurace Hotelu Horizont.
 

Grilování v plném proudu: další porce letních chutí v certifikovaných restauracích CzechSpecials

Grilování provází lidstvo po tisíciletí, přináší do kuchyně divokost a autenticitu, máme možnost objevit nové chutě a recepty. A právě teď je ten správný čas ochutnat, jak si s tímto oblíbeným způsobem přípravy jídla poradili kuchaři v certifikovaných podnicích CzechSpecials. Přinášíme vám pokračování letního speciálu – tipy, kam se vydat za výjimečnými chutěmi a gastronomickými zážitky.
 

Grilovací večery i mořské speciality

Na letní grilovačky se těšte například v Hostinci U Hubálků, kde každou středu, čtvrtek a pátek během léta probíhají tematické večery s grilovanými dobrotami. V nabídce nechybí kuřecí, vepřové ani hovězí maso, ale i sladkovodní ryby a mořské plody. Mořské delikatesy z grilu najdete i v Gate Restaurant, kde si můžete pochutnat třeba na Caesar salátu s grilovanými pikantními krevetami. Gurmánským tipem je Restaurace Tři Grácie, kde kromě grilovaných královských krevet s rukolou, česnekem a avokádovou salsou ochutnáte také kalamáry se salátem, cherry rajčaty a limetkovou majonézou. A pokud dáváte přednost mase, v nabídce je i grilovaný peppersteak s pepřovou omáčkou a julienne hranolky.
 

Sdílené pekáče, burgery i česká klasika

V žižkovské restauraci SOU100 si užijete atmosféru společného stolování díky sdíleným pekáčům plným grilovaných specialit. Ochutnat tu ale můžete i medová žebra nebo originální variace burgerů. Na fanoušky klasiky čekají v Pivovaru Národní oblíbené hity jako grilovaný hermelín, vepřové kotlety, kuřecí křídla nebo šťavnatá žebra.
 

Steaková nabídka i netradiční kombinace

Restaurace Vikárka na Pražském hradě sází na osvědčené favority – v nabídce najdete například hovězí rump steak, vepřové medailonky, marinovaný kuřecí steak nebo hovězí burger. Za specialitou se vydejte i do Podbořan do Wellness hotelu Národní dům – místní chloubou je grilovaná vepřová panenka ve slanině s grilovanou zeleninou, ale ochutnejte i netradiční chléb z grilu s trhaným masem al pastor, nakládanou zeleninou a chilli majonézou.

Také Efi Hostinec má z čeho vybírat – od steaku z vyzrálého roštěnce, přes kuřecí supreme až po grilovaný halloumi sýr.

A pokud míříte do Plzně, zastavte se v Primavera Hotelu – na stálém menu tu najdete grilovaný striploin steak s whiskey omáčkou a šťouchanými bramborami.
 
Tip na závěr Nechte se inspirovat a ochutnávejte naplno! Letní speciál Grilování s CzechSpecials pokračuje – v příštím díle pro vás chystáme další porci gastronomických tipů z celé České republiky.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Restaurace Narpa v Lánech Gurmánská turistika

Restaurace Narpa v Lánech

Dbáme na tradice obce Lány jakožto sídla našich prezidentů. Rodinná restaurace s kvalitní českou kuchyní a Plzeňským pivem. Skvělé speciality ze zvěřiny

Plzeňská pivnice v Obecním Domě v Praze Gurmánská turistika

Plzeňská pivnice v Obecním Domě v Praze

Plzeňská pivnice v pražském Obecním domě naplno navázala na svou slavnou prvorepublikovou tradici.

Gate Restaurant v Praze Gurmánská turistika

Gate Restaurant v Praze

Moderní stylová restaurace nabízí mnohem víc než jen kvalitní jídla české a zahraniční kuchyně i velký výběr nápojů a vín. Je zde také velmi příjemné prostředí a personál, pro který je důležitá především spokojenost hostů.

Zámecká restaurace na zámku Liblice Gurmánská turistika

Zámecká restaurace na zámku Liblice

Přímo v historických prostorách zámku Liblice se nachází zámecká restaurace s kapacitou 80 míst. Každého z návštěvníků jistě zaujme její pozdně barokní výzdoba s freskami, která přispívá, společně s vynikající nabídkou zámecké kuchyně, k mimořádnému kulinářskému zážitku.

Restaurace Tři Grácie v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Tři Grácie v Praze

Tři Grácie jsou historickou vinárnou, vinná karta restaurace nabízí celou řadu příjemných zážitků v podobě vín z Chateau Valtice.

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Mlýnský domov v Jinočanech Gurmánská turistika

Mlýnský domov v Jinočanech

Perfektní steaky, grilovaná masa, pizzu z italských surovin, dokonalé tradiční i moderní dezerty. Útulné prostory v malebné vesnici jen 4 km za Prahou.

Malostranská beseda – kulturní centrum Malé Strany Kultura

Malostranská beseda – kulturní centrum Malé Strany

Malostranská beseda na stejnojmenném náměstí sloužila dříve jako Malostranská radnice. Dnes je renesanční budova kulturním centrem – nachází se zde společenský klub s koncertním sálem, galerie, restaurace s českou kuchyní, kavárna i vinárna.

Restaurace Vikárka na Pražském hradě Gurmánská turistika

Restaurace Vikárka na Pražském hradě

Restaurace Vikárka se nachází se v ulici těsně přiléhající ke katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Naleznete zde poctivou restauraci, kde si vychutnáte chuť tradiční české i mezinárodní kuchyni.

Penzion a restaurace Venclův statek Gurmánská turistika

Penzion a restaurace Venclův statek

Rodinný penzion v podhůří Orlických hor.

Restaurant a wellness hotel Národní dům Podbořany Gurmánská turistika

Restaurant a wellness hotel Národní dům Podbořany

Hotel se nachází v malebné obci Podbořany, malém městě v chmelařské oblasti, což z něj dělá perfektní východiště pro vaše cesty do nejkrásnějších míst v okolí. Zrekonstruovaný a dobře vybavený hotel nabízí moderní wellness centrum a stylovou restauraci s příjemnou atmosférou.

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě Gurmánská turistika

Rodinný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě

Jen dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, panství nejvýznamnějšího aristokratického rodu Kinských, v malebném podhůří Orlických hor, v údolí divoké Orlice, se nachází rodinný hostinec U Hubálků.

Primavera Hotel & Congress centre Plzeň Ubytování

Primavera Hotel & Congress centre Plzeň

Moderní čtyřhvězdičkový hotel v Plzni s 94 klimatizovanými pokoji (celkem 240 lůžek), restaurací s venkovní terasou, vinárnou – barem a reprezentativním víceúčelovým kongresovým centrem se sály různé kapacity. Parkovací stání pro 100 aut a 3 busy v areálu.

Hotel Horizont Ubytování

Hotel Horizont

Vybírejte z celkem 135 pokojů – které mají výhled na Pec pod Sněžkou a okolní horizonty krkonošských hřebenů. Užijte si třeba rodinné pokoje.

Pivnice Na Štokách Gurmánská turistika

Pivnice Na Štokách

Někdejší prostory tzv. štoků, kde se dříve chladilo budoucí pivo, proměnil humpolecký Rodinný pivovar Bernard v reprezentativní prostory návštěvnického centra. V jeho nejvyšším podlaží najdete stylovou Pivnici Na Štokách.

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Restaurace Angusfarm Soběsuky Gurmánská turistika

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Angusfarm Soběsuky je rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus nabízí steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaří sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Efi Hostinec Osmec v Brně Gurmánská turistika

Efi Hostinec Osmec v Brně

Špičková restaurace EFI Hostinec Osmec je zaměřena na poctivou českou kuchyni s využitím lokálních a čerstvých surovin.

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni Gurmánská turistika

Restaurace Vratislavský dům v Třeboni

Restaurace Vratislavský dům je výsledkem dlouholetého přátelství a společné vášnivé lásky k dobrému jídlu tří spolumajitelů. Přináší moderní českou kuchyni s důrazem na sezónní a lokální suroviny. Těšit se můžete na speciality jako steak ze stařeného masa nebo Wittingau burger.

Krčma a hotel U Císařské cesty v Branišovicích Gurmánská turistika

Krčma a hotel U Císařské cesty v Branišovicích

Krčma a hotel U Císařské cesty navazuje na zájezdní hostince, které fungovaly kolem rušných a obchodních cesty. Císařská cesta mezi Vídní a Prahou vedla přímo přes Branišovice. Naleznete zde výbornou kuchyni a stylové ubytování v dobovém prostředí.

Restaurace U Klimešů ve Vestci u Prahy Gurmánská turistika

Restaurace U Klimešů ve Vestci u Prahy

Díky zdařilé rekonstrukci je restaurace moderním podnikem, který dokáže kvalitně a rychle obsloužit všechny své hosty.

Restaurace Kulaťák v Praze Gurmánská turistika

Restaurace Kulaťák v Praze

Pilsner Urquell Original Restaurant reprezentuje nejprestižnější gastronomickou síť Plzeňského Prazdroje a jako první v Praze 6 patří již několik let k lídrům celého řetezce i k nejlepším v hodnocení Euro – Top restaurace ČR.

Brandejská hospoda ve Brandýse nad Labem Gurmánská turistika

Brandejská hospoda ve Brandýse nad Labem

Menší restaurace zaměřená na to nejlepší z české gastronomie.

Pivovar Národní v Praze Gurmánská turistika

Pivovar Národní v Praze

Pivovar otevřený v roce 2015 v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě v centru Prahy. K oblíbeným specialitám patří například pečené koleno marinované v pivu.

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Pivovar Lednice Gurmánská turistika

Pivovar Lednice

Nově otevřený pivovar v centru Lednice s poctivým řemeslným pivem a výbornou českou kuchyní, které doplňují pivní lázně a osobité wellness s vířivkou.

Plzeňská restaurace U Sedlerů Gurmánská turistika

Plzeňská restaurace U Sedlerů

Tradiční restaurace na Karlově náměstí v Praze s českou kuchyní a plzeňským Prazdrojem, která se specializuje na poctivý český guláš.

Další aktuality

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.
27. srpen 2025 14:44
Gurmánská turistika

50 tipů, kde ochutnat burčák na Moravě i v Čechách od konce léta až do podzimu

Koncem léta nejen vinaři, ale také milovníci vína a produktů révy vinné netrpělivě čekají, až přijde čas burčáku. Jedná se o částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Většinou se setkáte s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, který mívá světle žlutou barvu, burčák z červených rév je vzácností, neboť nejprve dozrávají bílé odrůdy a pak následně až ty modré. Letos vinaři sklízejí hrozny později než předchozí roky. Pokud se vám sbíhají sliny, vyberte si už nyní z nabídky Kudy z nudy, kam se za burčákem vypravíte.
24. srpen 2025 19:29
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít letos na vinobraní

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno, burčák, dobré jídlo nebo i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
24. srpen 2025 7:43
Gurmánská turistika

Nastává doba vinobraní – burčák již netrpělivě duní v sudech!

Podzimní slavnosti vinobraní mají u nás dlouhou tradici. Na Moravě i v Česku se sklizeň vína spojená s burčákem a rozličnými radovánkami stala každoroční vítanou kratochvílí. Nedílnou součástí mnoha vinobraní se stává kromě ochutnávek skvělých vín a burčáků také pestrý doprovodný program spolu s průvody králů, folklórní hudbou nebo prohlídkami sklepů. Přehled těch nejatraktivnějších akcí vám přináší portál Kudy z nudy – stačí si jen vybrat a dobře rozplánovat. Slavnosti vinobraní se konají až do konce září!
22. srpen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Kam za letním osvěžením? Letní tipy z certifikovaných podniků CzechSpecials

Léto v Česku chutná po ovoci a bylinkách. Ať už vyrážíte na výlet, cyklotoulky nebo za poznáváním památek, nezapomeňte se osvěžit – nejlépe v certifikovaných restauracích CzechSpecials. Přinášíme vám několik tipů, kde si dopřát domácí limonády, nealko drinky a zmrzlinové koktejly, které vás zchladí i potěší.
4. srpen 2025 14:20
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov v jeskyni, na vodě, rozhledně nebo ve věži? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
4. srpen 2025 14:05
Gurmánská turistika

Ostružina černá kráska aneb 10 tipů, kde si je ochutnat i nasbírat

Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, vitamíny A, C anebo draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Tak hurá do lesa či sadů na voňavé ostružiny!
1. srpen 2025 14:11
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Dožínky, vinobraní, dočesná i posvícení napříč Českem

I když se léto přehupuje do druhé poloviny, před námi jsou ještě krásné dny, které jistě budou pro výlety příjemné. Přelom léta a podzimu je také dobou sklizně vína a posvícení, proto se nechte pozvat na některé z oslav dobrého jídla a pití. Vydejte se s Kudy z nudy na příjemné putování po Česku.
29. červenec 2025 14:11
Gurmánská turistika